|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - filtry ND i polaryzacyjny do naleśnika
patrykme - Sob 13 Lip, 2013 Temat postu: filtry ND i polaryzacyjny do naleśnika Cześć,
wstępuję właśnie do świata lustrzanek cyfrowych i kupuję sobie Canona 650D + naleśnika 40mm 2.8 STM. Chciałbym do tego dokupić filtr ND i polaryzacyjny, ale kompletnie się nie orientuję w co celować.
Co do ND - chciałbym cykać fotki na długim naświetlaniu w ciągu dnia, coś na kształt tego:
Jaką wartość ND wybrać? Widziałem filtry o zmiennej wartości (2-400), możecie coś o nich powiedzieć (warto/nie warto)?
I przy okazji mam jeszcze pytanie - w jakich sytuacjach przydaje się tulipan do obiektywu?
Miłego dnia
komor - Sob 13 Lip, 2013
Osłona przeciwsłoneczna przydaje się zawsze, w celu ochrony przed odblaskami, a także w celu ochrony fizycznej. Wiele osób używa filtra UV jako „warstwy ochronnej”, ja od paru lat filtrów nie mam, w zamian za to na każdym szkle mam zawsze założoną osłonę.
Co do wartości ND, to do krajobrazu, w celu uzyskania bardzo długich czasów, wymagane są niestety spore wartości przyciemnienia, które wiążą się z niebezpieczeństwem powstania zafarbów - ciężko jest wyprodukować idealnie neutralny filtr, a im ciemniejszy, tym bardziej widoczny jest pojawiający się zafarb.
Poczytałeś już istniejące wątki w tym dziale?
Filtr regulowany ND - problem z szerokim kątem.
ND 3.0
Długi wątek ze sporą ilością informacji:
Cokin
Heliopan ND 3.0, tylko część obrazu daje zafarb
mozer - Sob 13 Lip, 2013
Niby temat był wielokrotnie wałkowany, ale czy np. padło gdzieś rzeczywiste porównanie zafarbów między np. B+W a Hoya o podobnej gęstości?
patrykme - Nie 14 Lip, 2013
Jak żyć, Panie Prezydencie?
komor - Nie 14 Lip, 2013
mozer, gdzieś padło jak pamiętam w kontekście filtrów systemu Cokin. Była mowa o Cokinie, Lee i czymś jeszcze. O filtrach nakręcanych też coś było, ale nie śledzę dokładnie, bo fotografia krajobrazowa jest poza moim zakresem zainteresowań obecnie.
Można poszukać po haśle „fader”, jeśli te linki które dałem to za mało.
|
|