|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Tanie body do m42
danp - Nie 14 Lip, 2013 Temat postu: Tanie body do m42 Witajcie,
Mam prośbę o poradę. Mam kilka obiektywów m42, które leżą sobie odłogiem, a chciałbym je wykorzystać. Ponieważ ciągłe wkręcanie i wykręcanie adaptera nieco mnie zraża, dojrzewa we mnie pomysł kupienia osobnego korpusu dla m42. Chciałbym, aby był to korpus tani, ale z drugiej strony aby funkcjonalność z tymi obiektywami była ok. Wstępnie biorę pod uwagę dwa modele nikon d200 (jestem w systemie nikona), pentax K10.
Za D200 pewnie trzeba dać trochę więcej, ale jak pisałem jestem w nikonie i zawsze byłaby to jakaś rezerwa. Moje pytania:
czy K10 ma jakąś przewagę w obsłudze obiektywów m42 nad D200?
czy może jest jeszcze jakaś inna możliwość taniego body do m42, której nie wziąłem pod uwagę?
Z góry dzięki za radę
ophiuchus - Nie 14 Lip, 2013
danp, do nikona musiałbyś mieć przejściówkę z soczewką, żeby ostrzyć na nieskończoność (chyba, że nie przeszkadza Ci praca cały czas w trybie "makro"), pentax byłby chyba najlepszym wyjsciem.
danp - Nie 14 Lip, 2013
No własnie, jeszcze ta soczewka. Więc chyba przymierzę się do tej K-dziesiatki.
Andrzej.M. - Nie 14 Lip, 2013
Pentax może nawet działać z obiektywami bez styków w trybie Av - jeśli się odpwiednio styki zewrze, - wystarczy nakleić pasek foli alu na adapter lub obiektyw czy pierścienie pośrednie. Do tego takie aparaty jak K10/K20 nadają się szczególnie bo mają duże wizjery , można je wspomóc montując matówkę z dalmierzem dwupolowym i rastrem.
hijax_pl - Pon 15 Lip, 2013
Cytat: | matówkę z dalmierzem dwupolowym | danp, FYI - rozwiązanie znane potocznie jako matówka z klinem
muzyk - Pon 15 Lip, 2013
Pentax K20, względnie Samsung GX 20 - tańszy niż barszcz.
Andrzej.M. - Pon 15 Lip, 2013
Pentax K20- jest trochę nowszy od K10 więc może być nieco droższy.
danp - Pon 15 Lip, 2013
Chciałbym wydać nieco mniej niż 1000 zł, więc z K20 / GX20 raczej się nie zmieszczę. Na co dzień do celów prywatnych i zawodowych (powiedzmy semi-profesjonalnych) jest nikon. To miałby być taki dodatek hobbystyczny, więc budżet jest dość mocno ograniczony.
forrest - Wto 16 Lip, 2013
To może ten?
Używałem Canona z obiektywami M42 i byłem zadowolony. Oczywiście pewnie są korpusy lepsze w tej materii, ale może do Twoich potrzeb wystarczy.
muzyk - Sro 17 Lip, 2013
GX 20 widziałem używkę w Hamburgu w sklepie za 129 euro.
forrest napisał/a: | To może ten? |
Canon 30D - polecam. Jak najbardziej.
Owszem, nie ma stabilizacji jak Pentax i ostrość potwierdza przez adapter z dandelionem, ale... da się też z m42.
Andrzej.M. - Sro 17 Lip, 2013
Jak nie dostałeś K10D (powinien do tysiąca być dostępny) to weź Pentax K200D. Nie polecałem nikonów ani Canonów bo do nich te "dyndeliony" są potrzebne... Pentaxianom one dyndają...
danp - Czw 18 Lip, 2013
Dzięki za rady. Namierzyłem osobę, która przesiada się na K5. W weekend oglądam K10 które chce zbyć.
|
|