forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Tanie body do m42

danp - Nie 14 Lip, 2013
Temat postu: Tanie body do m42
Witajcie,
Mam prośbę o poradę. Mam kilka obiektywów m42, które leżą sobie odłogiem, a chciałbym je wykorzystać. Ponieważ ciągłe wkręcanie i wykręcanie adaptera nieco mnie zraża, dojrzewa we mnie pomysł kupienia osobnego korpusu dla m42. Chciałbym, aby był to korpus tani, ale z drugiej strony aby funkcjonalność z tymi obiektywami była ok. Wstępnie biorę pod uwagę dwa modele nikon d200 (jestem w systemie nikona), pentax K10.
Za D200 pewnie trzeba dać trochę więcej, ale jak pisałem jestem w nikonie i zawsze byłaby to jakaś rezerwa. Moje pytania:
czy K10 ma jakąś przewagę w obsłudze obiektywów m42 nad D200?
czy może jest jeszcze jakaś inna możliwość taniego body do m42, której nie wziąłem pod uwagę?
Z góry dzięki za radę :)

ophiuchus - Nie 14 Lip, 2013

danp, do nikona musiałbyś mieć przejściówkę z soczewką, żeby ostrzyć na nieskończoność (chyba, że nie przeszkadza Ci praca cały czas w trybie "makro"), pentax byłby chyba najlepszym wyjsciem.
danp - Nie 14 Lip, 2013

No własnie, jeszcze ta soczewka. Więc chyba przymierzę się do tej K-dziesiatki.
Andrzej.M. - Nie 14 Lip, 2013

Pentax może nawet działać z obiektywami bez styków w trybie Av - jeśli się odpwiednio styki zewrze, - wystarczy nakleić pasek foli alu na adapter lub obiektyw czy pierścienie pośrednie. Do tego takie aparaty jak K10/K20 nadają się szczególnie bo mają duże wizjery , można je wspomóc montując matówkę z dalmierzem dwupolowym i rastrem.
hijax_pl - Pon 15 Lip, 2013

Cytat:
matówkę z dalmierzem dwupolowym
danp, FYI - rozwiązanie znane potocznie jako matówka z klinem ;)
muzyk - Pon 15 Lip, 2013

Pentax K20, względnie Samsung GX 20 - tańszy niż barszcz.
Andrzej.M. - Pon 15 Lip, 2013

Pentax K20- jest trochę nowszy od K10 więc może być nieco droższy.
danp - Pon 15 Lip, 2013

Chciałbym wydać nieco mniej niż 1000 zł, więc z K20 / GX20 raczej się nie zmieszczę. Na co dzień do celów prywatnych i zawodowych (powiedzmy semi-profesjonalnych) jest nikon. To miałby być taki dodatek hobbystyczny, więc budżet jest dość mocno ograniczony.
forrest - Wto 16 Lip, 2013

To może ten?

Używałem Canona z obiektywami M42 i byłem zadowolony. Oczywiście pewnie są korpusy lepsze w tej materii, ale może do Twoich potrzeb wystarczy. :mrgreen:

muzyk - Sro 17 Lip, 2013

GX 20 widziałem używkę w Hamburgu w sklepie za 129 euro. :idea:

forrest napisał/a:
To może ten?

Canon 30D - polecam. Jak najbardziej.
Owszem, nie ma stabilizacji jak Pentax i ostrość potwierdza przez adapter z dandelionem, ale... da się też z m42.

Andrzej.M. - Sro 17 Lip, 2013

Jak nie dostałeś K10D (powinien do tysiąca być dostępny) to weź Pentax K200D. Nie polecałem nikonów ani Canonów bo do nich te "dyndeliony" są potrzebne... :wink: Pentaxianom one dyndają... :lol:
danp - Czw 18 Lip, 2013

Dzięki za rady. Namierzyłem osobę, która przesiada się na K5. W weekend oglądam K10 które chce zbyć.