forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - nikon d7000 punkty AF

alpago - Nie 14 Lip, 2013
Temat postu: nikon d7000 punkty AF
Witam załogę i mam pytanie odnośnie nikona d7000 szukałem chyba już wszędzie gdzie możliwe i nie mogę rozwiązać tej zagadki więc może ktoś pomoże mi tu.
Chodzi mi o punkty AF nikon d7000 ma ich aż 39 i można wybierać z pośród 1.9,21,39
i chodzi mi o to dlaczego jeżeli ustawię na np AF-A 9 punktów AF zawsze w wyświetlaczu aktywny będzie tylko jeden punkt a pozostałe 8 podobno wspomagają (tak mi napisali ludzie od nikona) ale u mnie nie działają tzn jeżeli mam te 9 punktów Af i nie mogę ustawić ostrości w centralnym punkcie to chyba powinien się włączyć jakiś z tych pozostałych 8 i spróbować złapać ostrość.Nawet jak wybiorę 39 punktów AF zawsze działa mi tylko jeden tzn mowa o tym który się świeci w wizjerze.Czy to tak działa AF czy może u mnie coś jest nie tak z aparatem mogę jeszcze napisać że gdy ustawiam na 39 punktów AF AUTO wszystko działa jak należy aparat np łapie ostrość w 8 miejscach a na wszystkich innych ustawieniach zawsze tylko jeden aktywny punkt AF
Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!!

hijax_pl - Pon 15 Lip, 2013

Dokładna lektura instrukcji obsługi rozwieje Twoje dylematy.

To co napisali nikoniarze jest prawdą w trybie AF-C (ciągłym) i nastawie "dynamiczny AF".

alpago - Pon 15 Lip, 2013

już kumam wytłumaczyli mi to wczoraj panowie z forum nikon.pl