forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - telekonwerter do Nikona

jaroslaw_kowacki - Sro 06 Lut, 2008
Temat postu: telekonwerter do Nikona
posiadam aparat nikona d40x wiem, ze dla wiekszosci z Was nie jest to pewnie mocny sprzet, ale niedawno przesiadlem sie z kompaktu i chcialbym poeksperymentowac. Moje pytanie zwiazane jest z obiektywem ktory mam w zestawie tj 55-200mm z systemem VR nikorr a chcialbym dokupic do niego telekonwerter, albo montowany pomiedzy body a obiektyw znalazlem taki ktory ma z moim sprzetem pracowac to model phoenix 2x link :http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=200195913489&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=010
lub tez telekonwerter montowany do obiektywu firmy Raynox dcr-2020 link:http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=370018590488&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=024
Dzieki za podpowiedz i wszystkich pozdrawiam.

//Zmieniono temat - goltar

P_M_ - Sro 06 Lut, 2008

Pierwszy z nich to tak naprawde dobrze znany Kenko x2, a drugi to dodatek dla kompakciarzy i czasem uzywany z kamerami, chociaz to chyba do kamer go glownie stworzono.
Jesli chodzi o jakosc. Bedzie raczej slabo, chociaz tego drugiego rozwiazania chyba nikt z forumowiczow nie zapinal do lustrzanki.
Pierwsze zas nie cieszy sie dobra slawa, bo bardzo przyciemnia obiektyw i pogarsza jakosc zdjec.

Temat postu: porada
Wnioskujac ani jeden ani drugi pomysl nie jest dobry, czy jest jakis inny sposob by zwiekszyc mozliwosci zblizeniowe aparatu nie ponoszac przy tym zbyt duzych kosztow?
piotrbujakowski - Sro 06 Lut, 2008

Najlepiej kupić obiektyw a nie bawić się w składanie ...
Temat postu: porada
W takim razie co polecacie?
rafid78 - Sro 06 Lut, 2008

Kenko Teleplus Pro 300 DG x1.4, powinien działać VR i AF(działa z d-80)
komor - Sro 06 Lut, 2008

Używam Kenko 1.4 z canonowskim 70-200/4L i działa nieźle. Nie mam jakiegoś porównania z innymi, dłuższymi obiektywami, ale jakość nie wydaje się spadać jakoś dramatycznie. Ostrość spada przede wszystkim dlatego, że trudniej mi utrzymać w ręku taką ogniskową.
Zauważyłem też pewne ciekawe zjawisko, którego nie rozumiem. Mianowicie w nieostrych partiach obrazu, tam gdzie powstaje bokeh :) po podpięciu Kenko pojawiają się takie paskowania. To znaczy rozmyte krążki światła nie są jednolicie wypełnione, tylko takie paskowane w poprzek.

Tutaj jest kilka przykładów, na których to widać:

P_M_ - Sro 06 Lut, 2008
Temat postu: Re: porada
jaroslaw_kowacki napisał/a:
W takim razie co polecacie?

Sprzedac, co masz i kupic lepszy. Telekonwerter to dobra rzecz, ale z dobrym obiektywem. Twoj jest conajwyzej przecietny. Na poczatek wystarczy.
Jesli zapodasz jakies udziwnione dodatki do niego, to rezultat nie bedzie wyraznie lepszy od powiekszania na kompie. Nie pakuj sie w takie wynalazki, bo tylko frustracja wzrasta wraz z wydana kasa. Optyke lepiej kupic raz, a dobrze.
Powodzenia!

komor - Czw 07 Lut, 2008

A co sądzicie o tym "paskowaniu", które widać na zdjęciach powyżej? Ten typ tak ma?
Arek - Czw 07 Lut, 2008

Ciekawe toto. Ale nie wiem skąd się bierze.
maziek - Czw 07 Lut, 2008

Czy to paskowanie jest pod tym samym stałym kątem dla całego kadru? Czy np. przeciętnie prostopadłe do promienia koła opisanego na kadrze?
P_M_ - Czw 07 Lut, 2008

Ciekawy efekt. Zagladales na inne fora, czy ktos jeszcze to zaobserwowal?
Przyznam, ze taki bokeh jest jednak mocno irytujacy i chyba nie chcialbym takiego miec z moim konwerterem (kenko 1.5).

komor - Pią 08 Lut, 2008

Sprawdziłem dokładniej na ilu zdjęciach i w jakich sytuacjach pojawia się to zjawisko i jest tak:

maziek napisał/a:
Czy to paskowanie jest pod tym samym stałym kątem dla całego kadru? Czy np. przeciętnie prostopadłe do promienia koła opisanego na kadrze?

Paskowanie jest pod stałym kątem, na pewno w obrębie jednego zdjęcia, ale raczej na wszystkich zdjęciach na których się to pojawia - jest pod tym samym kątem. Wydaje mi się, że efekt ten pokazuje się przy silnym bocznym świetle, kiedy kierunek padania światła jest bliski kątowi prostemu w stosunku do matrycy, ale przednio-boczne 45° też w sumie tak działa. Muszę chyba jeszcze potestować.
Ale najważniejsza informacja jest taka, że warunkiem pojawiania się tego zjawiska nie jest Kenko 1.4 tylko Canon 70-200/4L :) Co prawda na samym tele jest to mniej i rzadziej widoczne niż przy użyciu konwertera, ale jednak też to jest.
Mam też kilka zdjęć zrobionym przy pomocy mojego 70-200 ale z puszką 350D kolegi i zjawisko to też jest (choć mniejsze), więc puszka raczej nie ma znaczenia. Są to zdjęcia z wnętrza kościoła ale z oświetleniem takim koncertowym, więc podobnym do tego co jest za oknem - niskie, silne, boczne źródło.

P_M_ napisał/a:
Ciekawy efekt. Zagladales na inne fora, czy ktos jeszcze to zaobserwowal?

Nie zaglądałem jeszcze gdzie indziej, czytuję tylko Optycznych :) (to nie komplement tylko brak czasu z mojej strony). Dziś jest słońce a ja muszę iść pofocić, więc spróbuję przy okazji o jakieś próby z różnymi kątami i kierunkami, może coś się okaże. Wydaje mi się, że może brak lub obecność osłony p-słonecznej plus specyficzny kąt padania światła ma znaczenie.

Stay tuned....

Edit: rozwiązaniem zagadki okazał się założony na obiektyw filtr UV(N) po zdjęciu którego zjawisko znika i bokeh jest normalny. Więcej na ten temat tutaj: Canon 70-200L f/4 USM i dziwny bokeh.

maziek - Pią 08 Lut, 2008

To ja bym postawił na dyfrakcję od jakiegoś czegoś, krawędzi jakiejś pod tym samym kątem, osłona p.słoneczna cokolwiek...
jaroslaw_kowacki - Nie 10 Lut, 2008
Temat postu: Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
Po uwaznym przeczytaniu Waszych porad doszedlem do wniosku ze kupie ten obiektyw Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM. Mam nadzieje, ze to dobry wybor dla amatora wchodzacego w swiat fotografii.
Arek - Nie 10 Lut, 2008

Jeśli lubisz krajobrazy i zabawę szerokim kątem, to na pewno będziesz zadowolony.
goornik - Nie 02 Lis, 2008

a ja wrócę do wątku telekonwertera do Nikona. Mam AF-Nikkora 300 mm f/4 ED-IF i chcę go wydłużyć jakimś konwerterem "1,4x". MUSI być najlepszy możliwy optycznie, bo obiektyw będzie pracował w pełnej klatce i tylko na pełnej dziurze. Co brać? Sigma? Tokina? Kenko?
pozdrawiam

goornik

AQQ - Pon 03 Lis, 2008

goornik napisał/a:
najlepszy możliwy optycznie

http://www.europe-nikon.c...8/overview.html
jeśli to af-s

goornik - Pon 03 Lis, 2008

AQQ napisał/a:

http://www.europe-nikon.c...8/overview.html
jeśli to af-s

Dzięki. Ofertę Nikona znam. :mrgreen:
W tym sęk, że mój obiektyw wymaga napędu AF przez wałek ("śrubokręt") i konwerter AF-S z tego powodu odpada. :sad:
Mam TC-201 i on w połączeniu z tą 300tką daje GENIALNE rezultaty, ale nie mam AF i światło tylko f/8. Stąd poszukiwania AF-konwertera z wałkiem AF

AQQ - Pon 03 Lis, 2008

Kiedyś krótko używałem Kenko 2x (pro, digi cośtam jeszcze) z af80-200. Wyniki były marne ale miał śrubokęt. Wersja 1,4 też ma a jakość (podobno) o wiele lepsza. Może ktoś stosuje Kenko 1.4 z Nikkorem i coś podpowie.