|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Samyang 14 mm UMC vs VDSLR
sbst - Czw 18 Lip, 2013 Temat postu: Samyang 14 mm UMC vs VDSLR witam
szukałem i niestety bez efektów.
Czy ktoś miał może w rękach wersję VDSLR ?
chce kupic obiektyw UMC, ale kusi opcja mozliwosci latwiejszego filmowania.
nie chciałbym z kolei stracić jakości zdjęć bo to dla mnie podstawa i 85% kryterium wyboru.
w sieci z kolei nie doszukałem się nigdzie porównania wersji do siebie ;(
bede wdzieczny za komentarze posiadaczy VDSLR zwłaszcza jeśli mają porównanie do UMC
hijax_pl - Czw 18 Lip, 2013
sbst napisał/a: | w sieci z kolei nie doszukałem się nigdzie porównania wersji do siebie ;( | Z tego co twierdzą ludzie od Samyanga to optycznie to jest identyczna konstrukcja, a różnice to płynna przysłona i zębatki w wersji V. sbst napisał/a: | bede wdzieczny za komentarze posiadaczy VDSLR zwłaszcza jeśli mają porównanie do UMC | Nie posiadam, ale na zlocie były wersje zębatkowe i zwykle.
sbst - Czw 18 Lip, 2013
no właśnie tego nie mogłem znaleźć, czy dotykana była cokolwiek konstrukcja optyczna czy nie. z kolei jeśli nie, to czemu zmieniło się światło ?
sbst napisał/a: | z kolei jeśli nie, to czemu zmieniło się światło ? | A zmieniło?
komor - Czw 18 Lip, 2013
Nie zmieniło się światło, tylko w wersji wideo zamiast nominalnego otworu względnego jest podana wersja uwzględniająca transmisję (stąd T a nie F w nazwie). To typowe dla obiektywów do filmowania. Chodzi o to, że jak montujesz film z ujęć robionych dwoma obiektywami, które mają teoretycznie ten sam otwór względny ale jeden z nich ma gorszą transmisję, to ujęcia będą różniły się jasnością. Mając oznaczenie T można sobie to uwzględnić różnymi metodami.
sbst - Czw 18 Lip, 2013
ok, czyli nie ma co się bać innych właściwości optycznych, bo to ta sama konstrukcja?
Bać... Forum to tylko sugestie. Jak tak bardzo sie boisz to:
A) zamów przez internet - masz wtedy 10 dni na "sprawdzenie"
B) napisz maila do polskiego dystrybutora.
sbst - Czw 18 Lip, 2013
wiem, ze sugestie, ale wzglednie niezalezne, przynajmniej w wiekszosci
mocno subiektywne - owszem
maila do dystrybutora puscilem (czekam) ale wole opinie bardziej niezalezne
co do netu - tak - tą opcje biore wlasnie ze wzgledu na prawa konsumenta
ALE
musze go kupic na pilne zlecenie i nie bedzie czasu na powtorki jakby cos, wiec sam zwrot to pikus przy zwalonym zleceniu (przynajmniej w mojej glowie;)
A bierzesz pod uwagę rozrzut jakości pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami?
Andrzej.M. - Czw 18 Lip, 2013
Też mnie ciekawiła ta różnica w "jasności" obiektywów - zwłaszcza że nie we wszystkich występuje - dobrze wytłumaczone. A rozrzut w jakości trzeba wziąć pod uwagę - ja bym jednak poszedł do sklepu i tam kilka egzemplarzy wypróbował jak nie masz czasu na zwroty.
sbst - Czw 18 Lip, 2013
TAK, ale niestety bede musial liczyc na rzetelnosc sprzedawcy, zeby sprawdzil przed wysylka
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Też mnie ciekawiła ta różnica w "jasności" obiektywów | To nie jest różnica w jasności. To różnica w prezentacji jednego konkretnego parametru obiektywu, w mniej i bardziej dokładny sposób.
komor - Czw 18 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Też mnie ciekawiła ta różnica w "jasności" obiektywów - zwłaszcza że nie we wszystkich występuje - dobrze wytłumaczone. |
http://en.wikipedia.org/wiki/T-stop#T-stop
http://photo.stackexchang...t-number-t-stop
Goldenfotos - Nie 18 Sie, 2013
Może trochę nie na temat ale jednak tu zapytam...
Czy ktoś porównywał kolorystykę zdjęć-filmów z obiektywu
Samyang 14mm z jakimś Canonem lub Nikonem ?
Słyszałem opinię że Samyang potrafi zabrudzić lub spłaszczyć kolor.
komor - Nie 18 Sie, 2013
Goldenfotos, każdy model obiektywu ma swoją charakterystykę koloru wynikającą z transmisji. Dobre obiektywy renomowanego producenta mogą pod tym względem sprawować się lepiej od tańszych „kundelków”. Choć nie musi to być zasada bez wyjątków.
ADRIANNO - Wto 05 Lis, 2013
Czy ktoś we Wrocławiu lub okolic jest w posiadaniu obiektywu Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR lub Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical ??!
Pytam, ponieważ chciałem się prywatnie dogadać w przedmiocie pomocy przy testowaniu nowego szkła z mocowaniem do Canona (pełna klatka).
Nie miałem nigdy tego szkiełka w ręku, więc nie mam żadnego punktu odniesienia podczas oceny testowych zdjątek..
W razie czego, proszę o info na pw.
|
|