forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Lumix L1 i polskie menu

Fawu - Sro 06 Lut, 2008
Temat postu: Lumix L1 i polskie menu
Witam szanowne towarzystwo! Mój pierwszy post i od razu z problemem :(
Mam L1, wychodzi na to,że wersja francuska, do sprzedaży na Kanade i kupiony w USA. Pomimo 46ciu wiosen, napaliłem się :-) obejrzałem na żywo w sklepie i kupiłem na eBay. Dzisiaj go odebrałem i ZONK!!! brak polskiego menu :( Zrobiłem aktualizacje oprogramowania do 2.0 ale polskiego brak. Może ktoś przerabiał już ten problem? Czy jest to w ogóle możliwe? Tu GŁĘBOKI UKŁON w stronę redakcji, może można byłoby się dowiedzieć w Panasonicu? Na necie nie znalazłem, jak się nie da to trudno ale jednak wolałbym "nasze polskie" :)

MC - Czw 07 Lut, 2008

Nie mam doswiadczenia z Lumixami, ale jesli dziala to podobnie jak w Sony, to raczej kiepsko to widze.
Tam ktos sobie z HK zamowil aparat i dostal menu w postaci "krzaczkow". I nic sie nie dalo z tym zrobic. Nie jest tak zle, masz przeciez angielski :)

opiotr - Pią 08 Lut, 2008

W końcu ktoś się pojawił z L1, może byś wpadł na forum olympusa http://forum.olympusclub.pl/ i pochwalił sie jak się to użytkuje. Tam pewnie sporo osób by to kupiło tylko ta cena...
Fawu - Pią 08 Lut, 2008

Nie ma sprawy, tylko znajdę trochę czasu. Na olympusclub jestem zarejestrowany, mam (teraz na sprzedaż) SP-550UZ.
Teraz kupuje akcesoria, no i praca, praca.
Cena, fakt, jest zaporowa. 5 tys to dużo kasy dlatego kupilem na eBay i mam nadzieje że nie będe żałował :)

Enigmatyk - Sob 09 Lut, 2008

Zapomnij i polskim menu na tym aparacie, czegos takiego nie ma, i Nie sadze zeby panasonic do swojego "starego" modelu teraz wypuscil soft z menu polskim.
moon - Sob 09 Lut, 2008

Temat polskiego menu w aparatch kupionych za granicą jest "stary jak świat". Wiem, że niektóre firmy w swoich nowych modelach mają oprogramowanie z kilkudziesięcioma językami, także gdzie się nie kupi aparatu, to jest język polski.

Niestety w przypadku kiedy nie mamy polskiego menu, na ogół polskie oddziły producenta informują, że nie ma możliwości wgrania wersji polskiej. Powód może być oczywisty, kto kupi ten sam aparat w Polsce drożej, jak może zamówić, czy kupić taniej za granicą, a potem wgrać polskie menu. Działali by przeciw sobie i własnym wynikom finansowym.

Oczywiście jest możliwość wgrania polskiego menu, w końcu są uszkodzenia, inne przypadki awarii i autoryzowane serwisy to robią. Dlatego takie sprawy trzeba załatwiać u nich w serwisie. Choć w przypadku starszych, droższych modeli, rzadszych na naszym rynku, mogą nie mieć polskiej wersji oprogramowania. Do angielskiej można się przyzwyczaić, gorzej jak mamy japońskie krzaczki. :wink:

Fawu - Sob 09 Lut, 2008

Hm, polskie menu jest co widac choćby w teście na tym portalu! Niespodziewałem się tylko, że w wersji na "chameryke" zostawią tylko 7 języków w tym 2 pędzelkiem malowane :-)
Luke_S - Sob 09 Lut, 2008

Wiem, że Olympus wgrywa polskie menu do swoich aparatów, ale to wymaga wysłania sprzętu do serwisu i zapłacenia niecałych 200 zł, z tego co pamiętam. Może warto w tej sprawie skontaktować się z serwisem Panasonika?