|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Aparat do ~1300 zł
drake_123 - Czw 18 Lip, 2013 Temat postu: Aparat do ~1300 zł Hej!
Poszukuję w miarę sensownego - tj. robiącego znośnej jakości zdjęcia - aparatu, ale niestety kwota, którą mogę obecnie nań przeznaczyć jest stosunkowo niska i wynosi max. 1200-1300 zł. Jestem raczej laikiem jeśli chodzi fotografię, dotąd bawiłem się raczej kompaktami (choć nie z tej totalnie najniższej półki - zawsze wybierałem takie, w których co nieco da się poustawiać manualnie), więc też nie chciałbym np. używanej lustrzanki, bo obawiam się, że przeskok w sposobie robienia zdjęć byłby spory. Oczywiście, chcę się trochę "poduczyć", ale wolałbym nie być rzuconym na głęboką wodę.
Na czym mi zależy? Przede wszystkim na dobrej jakości zdjęć, a w drugiej kolejności na stosunkowo niewielkiej wadze i wielkości. W ciągu najbliższych miesięcy nie przewiduję kupna dodatkowych obiektywów - jeśli jednak złapię bakcyla fotografii, to pewnie będę coś takiego rozważał za jakiś czas. Co do przeznaczenia, to najprościej napisać, że uniwersalne, ale obecnie priorytetem jest dla mnie korzystanie z aparatu w wakacje (tak więc głównie: zdjęcia budynków, krajobrazów, rzadziej ludzi).
Z tego co zauważyłem, na rynku jest kilka bezlusterkowców w tej cenie:
1) Olympus PEN E-PL1 (ok. 1100 zł)
2) Olympus PEN E-PL3 (ok. 1300 zł)
3) Samsung NX1000 (ok. 1300 zł)
Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie przy wyborze aparatu. Może macie jakieś inne typy w tej cenie? A może bezlusterkowiec to za dużo dla dyletanta i możecie polecić coś innego
I jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z forumowiczów korzystał z rozszerzonych gwarancji/ubezpieczeń w sklepach takich jak Media Markt czy Agito? Jako że zdarza mi się jeździć w tereny, w których stosunkowo łatwo np. zapiaszczyć aparat, chciałbym wykupić taką dodatkową ochronę.
Z góry dziękuję za pomoc!
TS - Czw 18 Lip, 2013
Skreśliłbym E-PL1. Wyraźnie wolniejszy autofokus niż w E-PL3, a w zestawie zapewne jest starsza i większa wersja kitowego obiektywu 14-42; z E-PL3 powinien być ten:
http://www.olympus.pl/sit...boxcontent.html
Skoro nie wykluczasz złapania bakcyla, to bezlustro będzie lepsze niż kompakt w tej cenie. Niestety NX1000 w ogóle nie znam, E-PL3 jest ok w tej cenie.
Oba systemy oferują świetne optycznie stałki, które bardzo poszerzą możliwości zestawu (portret, makro, szerokie ujęcia, jasny standard). W NX są one tańsze, z kolei m4/3 oferuje szkła, których odpowiedników nie znajdziesz w NX, np. jasne zoomy i bardzo jasne manualne stałki.
drake_123 - Pią 19 Lip, 2013
Przede wszystkim, ogromne dzięki za odpowiedź.
Wczoraj byłem w pewnym markecie elektronicznym i trzymałem w ręku E-PL3 i NX1000. Generalnie fajne aparaty, ale mimo wszystko musiałbym chyba wysupłać kasę na jakiś dodatkowy, bardziej płaski, obiektyw, bo te, z którymi są sprzedawane są spore (albo ja nie jestem do takich "cudów" przyzwyczajony ).
Zacząłem się jednak zastanawiać nad jakimś lepszym kompaktem bez wymiennej optyki, ale chyba ciężko coś takiego znaleźć w tej cenie, prawda? Przeczytawszy recenzję Canona PowerShota G15 (bardzo podobały mi się robione nim zdjęcia) i porównując go z innymi kompaktami podobnej klasy z tej recenzji wychodzi mi na to, że to koszt od 2 tys. zł w górę. Czy są może jakieś aparaty podobnej jakości co wymienione przeze mnie, ale bez wymiennej optyki i w cenie do ok. 1200-1300 zł?
Andrzej.M. - Pią 19 Lip, 2013
Myślę że ten Samsung NX1000 będzie chyba lepszym wyborem bo :
1. większa matryca APS-C
2. wybór kilku "naleśników" - zawsze to stałki , wygodne i płaskie "kieszonkowe"
3. wyższe ISO przy którym uzyskasz ładne obrazki
- minus 20mpix matryca - duże pliki do obróbki (taki RAW może mieć i 40MB)
Jednak jeszcze poszukałbym aparatu też z matrycą APS-C za to mniej upakowaną matrycą rzędu 12-16 Mpix.
[ Dodano: Pią 19 Lip, 2013 15:18 ]
drake_123 napisał/a: | lepszym kompaktem bez wymiennej optyki, ale chyba ciężko coś takiego znaleźć w tej cenie, prawda? |
Fujifilm X10
Dzięki Andrzeju za sugestię.
Co do Fuji X10, to faktycznie coś takiego pewnie w zupełności by mi wystarczyło, tylko przekracza nieco budżet
Andrzej.M. - Pią 19 Lip, 2013
Chyba nie przekracza - dobrze sprawdź, kiedyś cgyba w Saturnie widziałem poniżej 1300...
No niestety, wygląda na to, że musiał zdrożeć W Saturnie/MM jest za 1499 zł... No nic, chyba w takim razie wygląda na to, że będę się zastanawiał nad NX1000 lub tym PEN-em. Chyba, że jeszcze przejrzę testy kompaktów i coś ciekawego znajdę.
Sunders - Pią 19 Lip, 2013
drake_123 napisał/a: | niestety, wygląda na to, że musiał zdrożeć W Saturnie/MM jest za 1499 zł... |
Najniższa cena na allegro:
http://allegro.pl/nowy-fu...3403721533.html
Dzięki, ja zdecydowanie wolałbym taki bezpośrednio ze sklepu, więc odpada.
muzyk - Sob 20 Lip, 2013
Jakbyś się zainteresował wyprzedażą w Wiesenhavern w Hamburgu, to za kwotę 299 euro mógłbyś parę fajnych rzeczy dostać.
Problem jest taki, że chyba trzeba by było do nich po angielsku/niemiecku napisać, zadzwonić i zapytać co mają w wyprzedaży.
Ja stamtąd kupiłem Gx1 za 299 euro, gdzie dwie ulice dalej był za 649...
drake_123 - Sob 20 Lip, 2013
Dzięki muzyk. Jeśli mówisz tym sklepie to faktycznie mają ciekawą promocję na Panasonic Lumix DMC-G3. Problem w tym, że nie wysyłają do Polski Tobie udało się zamówić?
No nic, dziś przejadę się do jeszcze jednego marketu elektronicznego i pewnie stamtąd coś wybiorę.
Jeszcze jedno: mieliście może jakieś doświadczenia z tymi ubezpieczeniami sprzętu z marketów?
muzyk - Sob 20 Lip, 2013
Ten sklep został założony pod koniec XIX w. ... a teraz przejęty przez grupę photo gregor (na szczęście, bo mógł podzielić los 1000 Toepfe...) i w związku z tym nastąpiła sprzedaż starego asortymentu, w tym bezlusterkowców.
Można np. kupić GX1 body za 299 euro, ale także inne, w podobnej czy wyższej cenie, bo ze szkłami np. 14-42 + 14 2.5 czy jakimś tele.
drake_123 napisał/a: | Problem w tym, że nie wysyłają do Polski Tobie udało się zamówić? |
Ja tam mieszkam, więc jestem w Hamburgu często i znam ofertę tych sklepów.
Jest jeszcze www.photohaus.de i często mają fajne używki, np. ostatnio GF1 (tyle, że to dość stary model - też mam ) za 149 euro body.
drake_123 - Nie 21 Lip, 2013
No tak, zauważyłem na Flickrze, że masz sporo zdjęć stamtąd
Byłem wczoraj w jednym z warszawskich mediamarktów i widziałem tam Panasonica GF-5 za 1299 zł. Z tego co widzę, to cena bardzo atrakcyjna. A sam aparat? Ktoś miał z nim styczność?
No i jeszcze zastanawiałem się nad kompaktem Samsunga, starym EX1. Widziałem zdjęcia i jak dla mnie mają zadowalającą jakość, choć mimo wszystko jeszcze im brakuje do tych z bezlusterkowców. Wiadomo, że jeśli chciałbym się jakoś poduczyć fotografii, to może okazać się za mało zaawansowanym sprzętem, ale z drugiej strony obawiam się, że i tak bym nieprędko - o ile w ogóle - wykorzystał wszystkie zalety bezlusterkowców. Sam już nie wiem, chyba za racjonalnie staram się do tego podejść - może lepiej po prostu pójść i kupić co się nawinie
muzyk - Nie 21 Lip, 2013
Gf5 nie kupiłbym raczej. Z systemu MFT - GX1, G6 ewentualnie, OMD, Ep5, albo od bidy EP-L5, albo EP3.
Celuję jednak w GX1 który jest tani, a bdb - oprócz jednej wady, którą opisałem pod specyfikacją aparatu na stronie optycznych.
drake_123 - Pon 22 Lip, 2013
Dzięki! A co jest nie tak z GF5?
muzyk - Wto 23 Lip, 2013
Weź sobie oba aparaty choćby wizualnie porównaj i zauważ ile przycisków (czytaj - ile funkcji z menu na zewnątrz ma wyciągniętych) ma GX1 a ile GF5.
O takim drobiazgu jak większa rozdzielczość GX1 nie piszę.
Zauważ, że GX1 jest faktycznie następcą pierwszego bezlusterkowaca Panasonica - GF1, który był/jest świetnie wyposażony - wiele przycisków, solidna obudowa.
Każdy po GF1 był okrajany z liczby przycisków, tym samym zmniejszała się funkcjonalność aparatu zwłaszcza, a zaczęto stawiać na automatykę.
Dopiero przez GX1 odświeżył Panasonic model Gf1 - zwiększono rozdzielczość, dodano full HD, czy dotykowy ekran, zmniejszono obudowę (to raczej trochę na niekorzyść wobec GF1, bo ten ma uważam, obudowę słusznych rozmiarów).
GX1, mimo mniejszej obudowy jest jeszcze bardziej solidnie wykonany, mi.n. posiada metalowe przyciski, nieco lepszy uchwyt.
Akurat mam oba aparaciątka i mogę to porównać.
Jeśli odpowiadałoby Ci to, że GF1 ... ma użyteczne iso do wartości 640 800 i nie ma full HD, to też polecam, bo to fajny aparat i ma możliwość wyłączania ekranu przyciskiem "disp".
drake_123 - Sro 24 Lip, 2013
Dzięki, sprawdziłem nim napisałeś i faktycznie ten Panasonic wygląda jak kompakt z doczepionym obiektywem (widziałem wersję z naleśnikiem za 1199 zł), a wszystko załatwia się za pomocą dotykowego ekranu. Komfort użytkowania byłby zapewne stosunkowo niski, choć sam aparat lepiej mi się trzymało w dłoniach niż Olympusy i Samsungi. No i na pewno musiałbym dokupić do niego dodatkowy obiektyw.
Jeszcze chyba trochę się wstrzymam z zakupem. Może uda mi się coś ciekawego na Allegro, a może wezmę tego NX1000. Zobaczymy. W każdym razie jeszcze raz dzięki za pomoc!
|
|