|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - KODAK EKTAR 63mm, proszę o pomoc
hubson - Czw 18 Lip, 2013 Temat postu: KODAK EKTAR 63mm, proszę o pomoc Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy post tutaj, a fotografią zainteresowałem się stosunkowo niedawno, a wszystko dzięki kilku obiektywom wygrzebanych po rodzicach + SONY NEX5, który kupiłem po wielkiej okazji.
Robiłem zdjęcia, robiłem, uczyłem się nowych rzeczy ale jak wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałbym dociec cóż to za obiektyw (nie mogę w sieci znaleźć żadnych informacji). Resztę namierzyłem (np. Carl Zeiss, radziecki Jupiter), a tego nigdzie nie ma.
W sumie nie używam go do robienia zdjęć, bo ma stałą ogniskową, stałą przysłonę i jest dość ciężki. Czy ktoś może się wypowiedzieć na jego temat? Czy jest coś wart, czy to raczej eksponat muzealny?
(poniżej 3 zdjęcia obiektywu, reszta zrobione przez niego na pierwszych lepszych obiektach, bez koncepcji)
Z góry dziękuję za pomoc
Jivul - Pon 22 Lip, 2013
stała ogniskowa to akurat zaleta stała przysłona już niekoniecznie, ale obrazki wyglądają dosyć fajnie (nie wiem jak na cropach 1:1), jak nie masz czegoś innego w tej ogniskowej to używaj tego co masz
kojut - Sro 24 Lip, 2013 Temat postu: Re: KODAK EKTAR 63mm, proszę o pomoc
hubson napisał/a: | chciałbym dociec cóż to za obiektyw (nie mogę w sieci znaleźć żadnych informacji). |
Coś słabiutko z tym szukaniem. Bardzo pomocna strona to www.google.com. Po wpisaniu odpowiedniej frazy (kodak ektar lens), na pierwszej stronie jaką google pokaże możemy wyczytać taką informację:
Cytat: | Kodak Color Printing Ektar /4.5, 2in., 63mm, 3in., 87mm, 93mm, 96mm,
100mm, 103mm, 113mm, 125mm, 127mm, etc. These 5-element Heliar type
lenses, were used in Kodak photofinishing equipment. This type of lens was
produced in an amazing plethora of similar focal lengths, including 63, 87, 93,
96, 100, 103, 113, 125, 127, and others. These lenses were at times marketed
as Kodak Enlarging Ektars |
http://camerapedia.wikia....n=oasis&cb=3456
Jakbyś bardzo angielskiego nie znał, to ten słoik był częścią powiększalnika.
hubson - Sro 24 Lip, 2013
Dziękuję za odpowiedzi. @Jivul - posiadam w tym momencie 4 różne (dobre) obiektywy na M42, więc raczej z tego nie będę korzystał. Chciałem przede wszystkim dociec od czego jest ten obiektyw i czy ma jakąś wartość (czy da się go spieniężyć ;p)
@kojut z moim angielskim bardzo dobrze Szukałem pod hasłem kodak ektar 63 mm i nie wiele znalazłem. Fotografią interesuję się niedługo i nie znam jeszcze stron branżowych. Aczkolwiek dziękuję za pomoc
Myślicie, że ktoś byłby chętny kupić taki obiektyw?
|
|