forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Kamera czy lustrzanka?

robertrobert1 - Czw 18 Lip, 2013
Temat postu: Kamera czy lustrzanka?
Zależy mi na dobrej jakości, a przede wszystkim manualnych ustawieniach. Musi być napewno ręczna ostrość. Nie chcę efektu rybiego oka i sprzęt musi radzić sobie w gorszym oświetleniu.

Chcę również nagrywać w makro i szybkie ruchy.

Cena do 2,5 tys. zł.

mozer - Czw 18 Lip, 2013

robertrobert1, ale Ty pytasz o samą lustrzankę, czy cały zestaw? Bo wiesz - sam obiektyw makro to będzie przynajmniej pół tej kwoty.
robertrobert1 - Pią 19 Lip, 2013

Kamera, albo lustrzanka z obiektywem. Nie mówię o jakiejś super maszynie, ale też nie chcę dziadostwa. No to dobra, makro narazie wykluczmy. A w lustrzance ma się wgl. jakąś kontrolę podczas nagrywania typu: czułość?
mozer - Pią 19 Lip, 2013

robertrobert1 napisał/a:
A w lustrzance ma się wgl. jakąś kontrolę podczas nagrywania typu: czułość?

Oczywiście - z reguły możesz ustawić wszystkie parametry - ISO, czas, przysłonę. To raczej w amatorskiej kamerze w takiej cenie może być z tym problem - szczególnie z ISO.
Jeśli nie zależy Ci na AF w trybie filmowania, to poszedłbym w Canona. Musisz tylko się określić jakie ogniskowe są Ci potrzebne.

robertrobert1 - Pią 19 Lip, 2013

minimum 35

[ Dodano: Pon 22 Lip, 2013 15:06 ]
Jakie ja tą lustrzanką będę miał mniej więcej możliwości jeśli chodzi o nagrywanie? Nikon D3100

matiax - Czw 29 Sie, 2013

Jeśli szukasz dobrej jakości filmów , manualnych ustawień i dobrego AF w trakcie filmowania (MF oczywiście też). To kup coś ze stajni Sony. Polecam modele Nex5n,5R,6 lub Alphy A37,A57,A58,A65
radioman77 - Wto 03 Wrz, 2013

Zawsze możesz spróbować filmować aparatem z systemem mikro cztery trzecie. Ja mam takiego Panasonica:

Test aparatu Panasonic GX-1 do filmowania zamiast kamery

i powiem Ci, że spisuje się rewelacyjnie. Żaden progressiv, normalnie PAL, emisyjna jakość dla TV. Bez konwersji, bo progressive to kiepsko wygląda.

Atrix - Sro 13 Lis, 2013

Tylko kamera.
Fatality1989 - Czw 23 Sty, 2014

A co powiecie o Nikonie D5300 do filmowania? Ogólnie potrzebuję pomocy. Szukam Aparatu małego, zgrabnego, lekkiego, który nie tylko będzie robił dobre zdjęcia ale także będzie dobrze i szybko filmował.
Możecie mi coś doradzić?

Wojmistrz - Czw 23 Sty, 2014

Fatality1989 napisał/a:
A co powiecie o Nikonie D5300 do filmowania? Ogólnie potrzebuję pomocy. Szukam Aparatu małego, zgrabnego, lekkiego, który nie tylko będzie robił dobre zdjęcia ale także będzie dobrze i szybko filmował.
Możecie mi coś doradzić?
Jak szukasz małego to kup Canona EOS 100D ;)
goornik - Pon 17 Lut, 2014

Nikon 5300 będzie OK; nie jest to tzw. szczyt marzeń, ale bardzo dobre rezultaty da się osiągnąć.
Mając Nikona tym samym zyskujesz dostęp do PRZEOGROMNEJ palety obiektywów manulanych, które są wręcz stworzone do filmowania. Uprzedzę Twoje kolejne pytanie - do makro szukaj sobie Micro-Nikkora 55/3,5 lub (za nieco większą kasę) 55/2,8.

Będzie pan zadowolnoony

Andrzej.M. - Pon 17 Lut, 2014

robertrobert1,
Nie napisałeś podstawowej informacji - jak długie mają być ujęcia?
Lustrzanka to max 30 minut i przerwa na chłodzenie matrycy.
kamerą - ile karta zmieści.
To podstawowa różnica.

[ Dodano: Pon 17 Lut, 2014 14:12 ]
Fatality1989 napisał/a:
małego, zgrabnego, lekkiego, który nie tylko będzie robił dobre zdjęcia ale także będzie dobrze i szybko filmował.

Mam wrażenie że sony SLT dobrze by się sprawił. A może też A3000.

nienietaktak - Czw 20 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Lustrzanka to max 30 minut i przerwa na chłodzenie matrycy.

teoretycznie tak, ale da się wystartować ponownie i nie ma tragedii.