forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Uszkodzony AF - wina matówki?

camillo - Czw 18 Lip, 2013
Temat postu: Uszkodzony AF - wina matówki?
Od pewnego czasu borykam się z problemem w lustrzance Sony A33. Aparat nie radzi sobie z pracą na auto focusie, ma spore problemy z wyostrzeniem przedmiotu. Im krótsza ogniskowa (w obiektywie 18-55 dla przykładu 18mm) tym problem jest większy. Im ogniskowa dłuższa, problem jest mniejszy, ale również dokładnie ostrości złapać nie potrafi. Zauważyłem, że matówka w lustrzance jest niestety w kiepskim stanie (wgniecienie i plamy, linki poniżej). Czy to ona może być sprawcą tego problemu? Manualne ostrzenie działa bez problemu. Lustrzanka zachowuje się identycznie na dwóch różnych obiektywach (18-55 i 120-400). Proszę o odpowiedź i mniej więcej koszt wyceny naprawy jeżeli ktoś się orientuje, no i może jakieś namiary na serwis?

http://oi41.tinypic.com/214z93.jpg
http://oi44.tinypic.com/j8zkvd.jpg

P.S. Proszę o usunięcie mojego poprzedniego tematu gdyż ja nie umiem tego zrobić, a błędnie opisałem usterkę.

mozer - Czw 18 Lip, 2013

camillo, matówka nie ma wpływu na działanie AF, gdyż jego czujniki znajdują się zupełnie po drugiej stronie lustra.

Serwis Sony znajduje się na Żytniej w Wawie - czy doszliśmy do czasów kiedy wpisanie frazy w google boli? :P
O cenie naprawy najlepiej poinformuje Cię serwis. Nikt tu nie jest jasnowidzem.

camillo - Czw 18 Lip, 2013

To co jest odpowiedzialne za pracę auto focusa? A o serwis pytam z tego względu, że w Sony pewnie zedrą więcej niż ten sprzęt warty. Jakiś serwis foto bardziej prywatny mnie interesuje ;)

Wideo z tego jak zachowuje się lustrzanka. Na 18mm łapie błędną ostrość, po przesunięciu na 55mm łapie prawidłową. I tak w kółko. http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

hijax_pl - Czw 18 Lip, 2013

camillo, A33 nie ma matówki - ma półprzepuszczalne lustro. Celofan. I tak, to może powodować zakłócenia w pracy AF. Po prostu wymień na nową, bo to ustrojstwo jest bardzo delikatne i raczej nic z tym sam nie zrobisz tak na porządnie.
camillo napisał/a:
Jakiś serwis foto bardziej prywatny mnie interesuje
Poszukaj na guglu jak ktoś wymienia te folijkę na taką.. spożywczą. Ponoć działa.
mozer - Czw 18 Lip, 2013

hijax_pl, kurka, zapomniałem, że to nie lustrzanka :)
hijax_pl - Czw 18 Lip, 2013

camillo napisał/a:
Wideo z tego jak zachowuje się lustrzanka.
Wyłącz detekcje twarzy.
camillo - Pią 19 Lip, 2013

hijax_pl napisał/a:
camillo, A33 nie ma matówki - ma półprzepuszczalne lustro. Celofan. I tak, to może powodować zakłócenia w pracy AF. Po prostu wymień na nową, bo to ustrojstwo jest bardzo delikatne i raczej nic z tym sam nie zrobisz tak na porządnie.
camillo napisał/a:
Jakiś serwis foto bardziej prywatny mnie interesuje
Poszukaj na guglu jak ktoś wymienia te folijkę na taką.. spożywczą. Ponoć działa.

Dziękuję. Czy to półprzezroczyste lustro da się gdzieś zakupić? Przeszukałem allegro pod kątem różnych haseł, ale bez efektu.

MC - Pią 19 Lip, 2013

Bez problemu z CSI, wraz z usługą wymiany.