|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Uszkodzony AF - wina matówki?
camillo - Czw 18 Lip, 2013 Temat postu: Uszkodzony AF - wina matówki? Od pewnego czasu borykam się z problemem w lustrzance Sony A33. Aparat nie radzi sobie z pracą na auto focusie, ma spore problemy z wyostrzeniem przedmiotu. Im krótsza ogniskowa (w obiektywie 18-55 dla przykładu 18mm) tym problem jest większy. Im ogniskowa dłuższa, problem jest mniejszy, ale również dokładnie ostrości złapać nie potrafi. Zauważyłem, że matówka w lustrzance jest niestety w kiepskim stanie (wgniecienie i plamy, linki poniżej). Czy to ona może być sprawcą tego problemu? Manualne ostrzenie działa bez problemu. Lustrzanka zachowuje się identycznie na dwóch różnych obiektywach (18-55 i 120-400). Proszę o odpowiedź i mniej więcej koszt wyceny naprawy jeżeli ktoś się orientuje, no i może jakieś namiary na serwis?
http://oi41.tinypic.com/214z93.jpg
http://oi44.tinypic.com/j8zkvd.jpg
P.S. Proszę o usunięcie mojego poprzedniego tematu gdyż ja nie umiem tego zrobić, a błędnie opisałem usterkę.
mozer - Czw 18 Lip, 2013
camillo, matówka nie ma wpływu na działanie AF, gdyż jego czujniki znajdują się zupełnie po drugiej stronie lustra.
Serwis Sony znajduje się na Żytniej w Wawie - czy doszliśmy do czasów kiedy wpisanie frazy w google boli?
O cenie naprawy najlepiej poinformuje Cię serwis. Nikt tu nie jest jasnowidzem.
camillo - Czw 18 Lip, 2013
To co jest odpowiedzialne za pracę auto focusa? A o serwis pytam z tego względu, że w Sony pewnie zedrą więcej niż ten sprzęt warty. Jakiś serwis foto bardziej prywatny mnie interesuje
Wideo z tego jak zachowuje się lustrzanka. Na 18mm łapie błędną ostrość, po przesunięciu na 55mm łapie prawidłową. I tak w kółko. http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
hijax_pl - Czw 18 Lip, 2013
camillo, A33 nie ma matówki - ma półprzepuszczalne lustro. Celofan. I tak, to może powodować zakłócenia w pracy AF. Po prostu wymień na nową, bo to ustrojstwo jest bardzo delikatne i raczej nic z tym sam nie zrobisz tak na porządnie.
camillo napisał/a: | Jakiś serwis foto bardziej prywatny mnie interesuje | Poszukaj na guglu jak ktoś wymienia te folijkę na taką.. spożywczą. Ponoć działa.
mozer - Czw 18 Lip, 2013
hijax_pl, kurka, zapomniałem, że to nie lustrzanka
hijax_pl - Czw 18 Lip, 2013
camillo napisał/a: | Wideo z tego jak zachowuje się lustrzanka. | Wyłącz detekcje twarzy.
camillo - Pią 19 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | camillo, A33 nie ma matówki - ma półprzepuszczalne lustro. Celofan. I tak, to może powodować zakłócenia w pracy AF. Po prostu wymień na nową, bo to ustrojstwo jest bardzo delikatne i raczej nic z tym sam nie zrobisz tak na porządnie.
camillo napisał/a: | Jakiś serwis foto bardziej prywatny mnie interesuje | Poszukaj na guglu jak ktoś wymienia te folijkę na taką.. spożywczą. Ponoć działa. |
Dziękuję. Czy to półprzezroczyste lustro da się gdzieś zakupić? Przeszukałem allegro pod kątem różnych haseł, ale bez efektu.
MC - Pią 19 Lip, 2013
Bez problemu z CSI, wraz z usługą wymiany.
|
|