|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do canon 1100d
haxx - Pią 19 Lip, 2013 Temat postu: Obiektyw do canon 1100d Witam wszystkich. Posiadam lustrzanke canon 1100d. Wiem, że nie jest to super sprzet ale taki juz kupilem.
Teraz interesuje mnie kupno dobrego obiektywa poniewaz ten ktory posiadam jest dla mnie nie wystarczajacy. Problem pojawil sie kiedy kolezanka poprosila mnie o zdjecia swojego ogrodu. zdjecia na ktorych byly mala detale (kwiatki itp) z większej odleglosci byly malo ostre w porownaniu z zdjeciami innego aparatu. Zalezy mi na aparacie na ktorym mniejsze obiekty z troche wkiekszej odlaglosci beda bardzo wyrazne. I taki wlasnie obiektyw mnie interesuje chce uzyskac dobra jakosc i tymbardziej ostrosc moich zdjec.
Niestety nie moge powiedziec nic wiecej(jakie modele mnie interesuja) poniewaz jestem poczatkujacy i tak naprawde nie wiem co kupic.
Cena do 1000zl(jezeli to mozliwe:))
kozidron - Pią 19 Lip, 2013
haxx, mozna się domyśleć, że potrzebujesz coś uniwersalnego i coś co prawie udaje makro.
Najlepsza przy tym budżecie(troszku trzeba dołożyć) będzie sigma 17-70/2.8 - 4.5 (skala 1:2.3) lub nowsza wersja tego szkła 17-70/2.8-4.0 (skala1:2.7)
Ps. pomijam że to nie ten dział ale co tam
haxx - Pią 19 Lip, 2013
Faktycznie trzeba dac troche wiecej:P tylko ze w takim przypadku obiektyw kosztuje wiecej niz moj aparat wiec czy w takim razie oplaca sie go rozbudowywac? czy roznica bedzie naprawde widoczna?
MC - Pią 19 Lip, 2013
Droższy obiektyw niż lustrzanka to nie jest żadne novum.
haxx napisał/a: | Faktycznie trzeba dac troche wiecej:P tylko ze w takim przypadku obiektyw kosztuje wiecej niz moj aparat wiec czy w takim razie oplaca sie go rozbudowywac? czy roznica bedzie naprawde widoczna? |
haxx, przeciętnie dobra optyka jest droższa niż aparat, nawet jak body kosztuje ponad 6K, to jest optyka "średnich" lotów dlatego jest taka tania.
haxx - Pią 19 Lip, 2013
Rozumiem zanim odpowiedziales ogladalem przykladowe zdjecia robione tym obiektywem w mniejszej rozdzielczosci niz ma moj aparat i sa o niebo lepsze wiec chyba sie zdecyduje.
Dzieki za pomoc
Andrzej.M. - Pią 19 Lip, 2013
Przede wszystkim polecałbym ci poczytać o fotografowaniu - co to przysłona, czas, głębia ostrości - jak się nauczysz pewnych rzeczy , będziesz umiał je zastosować i dzięki temu jakość obrazu znacznie się poprawi. Jeśli jeszcze przeczytasz testy aparatu i zwłaszcza swojego obiektywu - będziesz umiał lepiej go wykorzystać. Bo to niekoniecznie musi być kwestia aparatu czy obiektywu - w 90% przypadków to brak umiejętności powoduje że zdjęcia są do d...
Jeżeli wtedy nie uzyskasz pożądanych rezultatów - to możesz pomyśleć o zakupie obiektywu stałoogniskowego o konkretnej ogniskowej np. 1,8/35mm - a jakiej to już wtedy raczej będziesz wiedział i ten powinien ci pomóc uzyskać pożądaną ostrość. Na razie z kupowaniem obiektywów się wstrzymaj - bo po co za chwilę masz go wymieniać . Co prawda w podobnej cenie - no trochę wyższej można kupić Tamrona 17-50/2,8 - również dobry optycznie instrument - ale na razie nie wiesz co ci jest potrzebne , a sam obiektyw i tak zdjęcia nie zrobi , choćby miał czerwony pasek i kosztował 10tysięcy...
Więc się ucz, czytaj - i ćwicz, jak przyjdzie zrozumienie - pogadamy - OK?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Na razie z kupowaniem obiektywów się wstrzymaj - bo po co za chwilę masz go wymieniać . Co prawda w podobnej cenie - no trochę wyższej można kupić Tamrona 17-50/2,8 - również dobry optycznie instrument - ale na razie nie wiesz co ci jest potrzebne , a sam obiektyw i tak zdjęcia nie zrobi , choćby miał czerwony pasek i kosztował 10tysięcy... |
do kwiatków tamrona przecież w tym przypadku temat ewidentnie został prawidłowo opisany przez haxx.
AndrzejM.Makuch, zauważyłeś że kolega się wysilił i obejrzał sobie fotki z tego obiektywu
AndrzejM.Makuch zauważyłem, że masz problemy ze zrozumieniem najprostszych kwestii, zauwazyłeś jaka jest skala przy tamronie 1:4.8, zauważyłeś co napisał haxx, o swoich preferencjach w 1 poście.
Może i kolega haxx, jest nowy, może i zaczyna i ma małą wiedzę ale rzadko się zdarza (ostatnio) na tym faorumie, żeby ktoś wiedział czego chce a tu ewidentnie jasno nam określił czego oczekuje.
Problem bardziej leży drogi Andrzeju po twojej stronie, że mieszasz a nie pomagasz
haxx - Pią 19 Lip, 2013
ja moge jeszcze tylko dodac ze duzo probowalem robiac zdjecia w roznych trybach z duza glebia ostrosci lub nie, probujac manualnie ustawic czy to ostrosc czy glebie koloru i efekt jak dla mnie nie jest zbyt zadowalajacy.
oto moje przykladowe zdjecie http://imageshack.us/photo/my-images/843/fs7z.jpg/ jak widac nie jest zbyt dobre a gdybym chcial jest zrobic z daleka np kilka kwiatkow to jest o wiele gorzej.
moronica - Pią 19 Lip, 2013
1/16s - to zbyt dlugi czas
f/36 - dyfrakcja znaczaco pogarsza rozdzielczosc
iso 3200 - dodatkowo zzera detal
skroc czas, nie przymykaj przyslony bardziej niz f/11, obniz wartosc ISO, poczekaj na lepsze swiatlo
haxx - Sob 20 Lip, 2013
moronica Posluchalem twoim rad i sprobowalem jeszcze raz moim zdaniem jest lepiej niz ostatnio. Przynajmniej wiem co teraz mniej wiecej robic. http://imageshack.us/photo/my-images/96/zkxn.jpg/
Dzieki za pomoc.
moronica - Sob 20 Lip, 2013
haxx, i super, teraz bedziesz mogl ocenic czy potrzeba ci wiekszego zblizenia do tych kwiatow
Jivul - Sob 20 Lip, 2013
Jeżeli za małe powiększenie, to może EF 50/1.8 (420zł) plus plastikowe pierścienie macro (150zł) i będziesz miał ostrość i powiększenie i jasną stałkę I nie przekroczysz ceny aparatu
muzyk - Pon 22 Lip, 2013
Jivul napisał/a: | plus plastikowe pierścienie macro (150zł) |
Tak, ale pierścienie muszą przenosić sterowanie przysłoną.
moronica - Pon 22 Lip, 2013
muzyk, sa do canona pierscienie ze stykami za 150zl. takie w ogole bez stykow mozna na ebayu sobie z Chin sciagnac za 30zl
Andrzej.M. - Pon 22 Lip, 2013
kozidron napisał/a: | zauważyłem, że masz problemy ze zrozumieniem najprostszych kwestii, zauwazyłeś jaka jest skala przy tamronie 1:4.8, zauważyłeś co napisał haxx, o swoich preferencjach w 1 poście.
|
No to przypomnijmy :
haxx napisał/a: | zdjecia na ktorych byly mala detale (kwiatki itp) z większej odleglosci byly malo ostre |
haxx napisał/a: | mniejsze obiekty z troche wkiekszej odlaglosci beda bardzo wyrazne |
Nigdy nie miałem problemów ze zrozumieniem , co kolega Kozidron mi zarzuca - dość niesłusznie.
A poleciłem koledze haxx poczytanie i przyjrzenie się testom własnego obiektywu - bo jeśli wykorzysta on jego właściwości - to może nie będzie musiał niczego kupować, a przynajmniej nie w tej chwili.
Ja w pierwszej kolejności z nowym obiektywem robię trochę testów - żeby wiedzieć jak się zachowuje w jakich warunkach i w archiwum kilka przykładów opisanych zachowuję "ku pamięci" . Czasem się przydaje.
B o g d a n - Wto 23 Lip, 2013
moronica napisał/a: | 1/16s - to zbyt dlugi czas
f/36 - dyfrakcja znaczaco pogarsza rozdzielczosc
iso 3200 - dodatkowo zzera detal |
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Przede wszystkim polecałbym ci poczytać o fotografowaniu - co to przysłona, czas, głębia ostrości - jak się nauczysz pewnych rzeczy , będziesz umiał je zastosować i dzięki temu jakość obrazu znacznie się poprawi. | Jak widać miałeś 100% rację.
kozidron - Wto 23 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A poleciłem koledze haxx poczytanie i przyjrzenie się testom własnego obiektywu - bo jeśli wykorzysta on jego właściwości - to może nie będzie musiał niczego kupować, a przynajmniej nie w tej chwili. |
To po co proponujesz kupno tamrona ?
nikt nie twierdzi inaczej: że kolega jest zielony ale nikt też do prawie makro nie poleca obiektywu ze skala odwzorowania 1:4.8, tym bardziej po obejrzeniu przykładowego zdjęcia.
AndrzejM.Makuch, powtórzę ci drugi raz:
kozidron napisał/a: | Może i kolega haxx, jest nowy, może i zaczyna i ma małą wiedzę ale rzadko się zdarza (ostatnio) na tym faorumie, żeby ktoś wiedział czego chce a tu ewidentnie jasno nam określił czego oczekuje. |
kozidron napisał/a: | zauwazyłeś jaka jest skala przy tamronie 1:4.8, zauważyłeś co napisał haxx, o swoich preferencjach w 1 poście. |
B o g d a n napisał/a: | Jak widać miałeś 100% rację. |
B o g d a n a jesteś w stanie się wysilić (jak nigdy ) i sprecyzować gdzie ?
Czy w robieniu zdjęć makro kwiatków plastikową popielniczką czy tamronem polecanym przez AndrzejM.Makuch, bo jak tego kita nie ustawisz efekty będą słabe przy takiej fotografii.
B o g d a n - Wto 23 Lip, 2013
kozidron napisał/a: | a jesteś w stanie się wysilić ... | Nie chce mi się, zwłaszcza jak ktoś się nie wysila by zrozumieć proste zestawienie dwóch cytatów.
kozidron - Wto 23 Lip, 2013
B o g d a n napisał/a: | Nie chce mi się, zwłaszcza jak ktoś się nie wysila by zrozumieć proste zestawienie dwóch cytatów. |
a doczytałeś do końca ? Ja widzę typa, który w jednym poście najpierw mówi, że dopóki kolega sie nie douczy będzie lipa (tu racja) a w drugim na wszelki wypadek poleca tamrona do pseudo makro ze skalą odwzorowania 1:4.8.
Posty kolegi AndrzejM.Makuch właśnie maja taką jakość.
haxx - Pon 26 Sie, 2013
chcialbym odnowic temat jak narazie po wielu opiniach cwicze na swoim "kitowym" zestawie:)
jednak w przyszlym roku bede mial mozliwosc (oczywiscie chodzi o kase) zmienic aparat na pełna klatke. Wiec w miare swoich mozliwoci zmieniam body na nikon D600 + AF-S Zoom-Nikkor 17-35mm f/2.8D IF-ED. to na poczatek. Reszta obietywów pozniej. body ma zdecydowanie lepszy autoFocus od konkureta (canon 6d). wiec ten aparat w przyszlosci tzn przyszlym roku bede rozbudowywal o inne szkla. jak narazie do stycznia zostaje z canonem.
To temat o obiektywach. wiec jak ten obiektyw ma sie do krajobrazow/architektory?
jezeli ktos posiada prosze o opinie:)
komor - Pon 26 Sie, 2013
Ale rozmawiamy dalej o Canonie 1100D czy już o Nikonie D600? Bo jeśli to drugie, to trzeba zmienić wątek. Jest parę odpowiednich już do poczytania.
haxx - Wto 27 Sie, 2013
powiedzialem głownie co chce w przyszlosci zmieniec. i zapytalem o ten obiektyw jak sie ma do body:)
|
|