forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon d3100 czy d3200 czy d5100

zefirek - Sro 05 Cze, 2013
Temat postu: Nikon D3200 czy D5100?
Witam,

Ceny są bardzo zbliżone, D3200 to 24,2 Mp (przy takiej samej matrycy?)... ale, to nie ilość pikseli decyduje o jakości zdjęć. Nie za bardzo są one tam upchane (duże szumy)?

Za dużo poczytałem i teraz nie mogę się zdecydować :)

Dzięki za wszelkie podpowiedzi,
Pozdrawiam,
Marcin

click - Sro 05 Cze, 2013

Pamiętaj, że kupując D3200 masz 24.2 megapixele, co oznacza większą ilość plików, a to oznacza większe karty pamięci, a one oznaczają większe koszty tak w skrócie :D . Oba aparaty są podobne. W D3200 masz już EXPEED 3, a w D5100 EXPEED 2, choć to mniej ważne.

Będziesz robił zdjęcia RAW?

Zauważ, że oba modele są to amatorskie konstrukcje, w których nie ma silnika w korpusie co oznacza kupowanie obiektywów z wbudowanym silnikiem. Ale teraz wszystkie obiektywy są produkowane z tym silniczkiem wbudowanym. Chyba, że najdzie Cię ochota na jakieś dobre, stare szkło...

W D3200 jest zastosowany przyjemny tryb nauki, który pozwoli Ci się troszkę podszkolić. W D5100 tego nie ma. D5100 ma obrotowy ekranik który pozwoli Ci robienie zdjęć bez kombinowania, np. leżenia i robienia :) . Ten ekranik ma swoje plusy i minusy, na pewno wygoda, ale też ergonomia na tym traci, bo zauważ ile Ci przycisków zniknie z korpusu i będziesz musiał wchodzić do MENU aby niektóre opcje skonfigurować, w lepszych korpusach robisz to bezpośrednio z obudowy. D5100 jest troszkę cięższy.

Oby dwa aparaty są fajnie dla amatora, powiedz też jaki masz budżet, bo może da się skombinować coś lepszego w tej cenie :) .

[ Dodano: Sro 05 Cze, 2013 18:24 ]
PS. Upatrzyłeś sobie już jakieś szkła?

nienietaktak - Sro 05 Cze, 2013

Jaja sobie robicie?
hijax_pl - Sro 05 Cze, 2013

click, strasznie mało konsekwentnie jak na kogoś, kto nie może się sam zdecydować na to co ma kupić. :P No i błędne tezy - co poniekąd tłumaczy problemy w wyborze ;)

zefirek napisał/a:
D3200 to 24,2 Mp (przy takiej samej matrycy?)...
Takiej samej? Chyba gabarytowo tylko...
zefirek napisał/a:
Nie za bardzo są one tam upchane (duże szumy)?
Gdzie? W D3200 czy D5100?
zefirek napisał/a:
Za dużo poczytałem i teraz nie mogę się zdecydować
Rzuć monetą.

P.S.
click, wyobraź sobie, że są takie obiektywy, którym i silnik w korpusie nie pomoże :roll:

hijax_pl napisał/a:

zefirek napisał/a:
D3200 to 24,2 Mp (przy takiej samej matrycy?)...
Takiej samej? Chyba gabarytowo tylko...
zefirek napisał/a:
Nie za bardzo są one tam upchane (duże szumy)?
Gdzie? W D3200 czy D5100?

W D3200 masz taką samą gabarytowo matrycę jak w D5100, tylko znacznie większą ilość pikseli na niej, więc większe szumy będą w D3200.

zefirek napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
Rzuć monetą.

Bez komentarza.

[ Dodano: Sro 05 Cze, 2013 19:37 ]
click napisał/a:

[ Dodano: Sro 05 Cze, 2013 18:24 ]
PS. Upatrzyłeś sobie już jakieś szkła?

Tak, AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR

click - Sro 05 Cze, 2013

Bierz D5100 + 18-105mm będzie Ci służyć :) .

sprawdźcie IP tych delikwentów.

nienietaktak napisał/a:
sprawdźcie IP tych delikwentów.

Twoje posty nic ciekawego nie wnoszą do rozmowy, więc nie pisz - dziękuje. :)

click napisał/a:
Bierz D5100 + 18-105mm będzie Ci służyć :) .

D5100 będzie chyba lepszym wyborem niż D3200 ;)

zefirek, co? coś nie tak z waszym IP? jeżeli nie, to skąd taka reakcja? i byłoby dobrze, gdybyś przyswoił sobie, że to jest otwarte, publiczne forum, na którym każdy ma prawo się wypowiedzieć, a ty nie masz prawa nikomu tego zabronić. nie licz więc na to, że zrobisz "pstryk" i wszystkie problemy znikną.

nienietaktak napisał/a:
zefirek, co? coś nie tak z waszym IP? jeżeli nie, to skąd taka reakcja? i byłoby dobrze, gdybyś przyswoił sobie, że to jest otwarte, publiczne forum, na którym każdy ma prawo się wypowiedzieć, a ty nie masz prawa nikomu tego zabronić. nie licz więc na to, że zrobisz "pstryk" i wszystkie problemy znikną.

Owszem to jest publiczne forum i nawet tu obowiązuje kultura. Pisz na temat a jak nie masz nic do napisania, to nie pisz wcale.

zefirek napisał/a:
Pisz na temat a jak nie masz nic do napisania, to nie pisz wcale.
Łamiesz moje konstytucyjne prawo do swobody wypowiedzi. Nawet nie na temat.
Jednak, wbrew pozorom, to było na temat.
Poza tym mam do napisania, ale po radach, jakich udziela click, to ręce opadają. Jeśli tego nie widzisz, to radzę na razie dać sobie spokój z lustrzanką i kupić porządny kompakt.
Teraz dobrze?

lvl3ha - Sro 05 Cze, 2013

nienietaktak, nie lam sie.zefirek niech poczyta o tym co ma click, do napisania. Nie twoja strata a jak jest nie mily to ol..ka.

Dzięki za wszystkie cenne rady :) Za dużo się nie dowiedziałem.

lvl3ha, nie ma opcji łamania. ;)
hijax_pl - Sro 05 Cze, 2013

zefirek napisał/a:
W D3200 masz taką samą gabarytowo matrycę jak w D5100, tylko znacznie większą ilość pikseli na niej, więc większe szumy będą w D3200.
Jak chcesz oglądać zdjęcia? Jeśłi w tej samej wielkości na tym samym monitorze/ odbitce to leszy obrazek da D3200.
zefirek napisał/a:
Bez komentarza.
A jednak to najlepsza rada. Skoro za bardzo nie widzisz różnicy między tymi aparatami, a różnice, które widzisz można łatwo obalić...
zefirek napisał/a:
D5100 będzie chyba lepszym wyborem niż D3200
Pod jakim względem?
jaad75 - Czw 06 Cze, 2013

hijax_pl napisał/a:
zefirek napisał/a:
Pod jakim względem?
Jakości obrazka jednak - 14-bitowe RAW-y niższe szumy i większy DR. Renesas nie jest tak dobry jak Toshiba z D5200, czy D7100...

Swoją drogą click szybko przeszedł od pytań do doradzania... :smile:

hijax_pl - Czw 06 Cze, 2013

jaad75, ja to wiem. Pytanie czy wątkotwórca to wie lub czy dla niego to jakaś różnicę robi ? ;-)
Sunders - Czw 06 Cze, 2013

hijax_pl napisał/a:
zefirek napisał/a:
Pod jakim względem?

1.uchylany i obrotowy wyświetlacz LCD.
2.bracketing
3.tryb HDR
4.nieco lepiej działający AF
5.to co napisał jaad75 :smile:

hijax_pl napisał/a:
w tej samej wielkości na tym samym monitorze/ odbitce to leszy obrazek da D3200

Chyba tylko pod względem rozdzielczości.

hijax_pl napisał/a:
Pytanie czy wątkotwórca to wie lub czy dla niego to jakaś różnicę robi ?

IMO zapewne nie wie, dlatego pyta.Skoro oba aparaty kosztują w chwili obecnej właściwie tyle samo, to wydaje mi się, że trudno znaleźć istotny powód żeby wybrać D3200 :???:

Sunders, To względy Twoje, a jakie są zefirka? Wszak napisał :
zefirek napisał/a:
Zakładam zatem, że wymienione przez Ciebie i jaada75 aspekty są pomijalne.
Sunders napisał/a:
Chyba tylko pod względem rozdzielczości.
Chyba nie tylko :D
Sunders napisał/a:
IMO zapewne nie wie, dlatego pyta.
IMO zapewne wie, ale nie potrafi zważyć za i przeciw.
zefirek - Czw 06 Cze, 2013

jaad75 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
zefirek napisał/a:
Pod jakim względem?
Jakości obrazka jednak - 14-bitowe RAW-y niższe szumy i większy DR. Renesas nie jest tak dobry jak Toshiba z D5200, czy D7100...

hijax_pl napisał/a:
jaad75, ja to wiem. Pytanie czy wątkotwórca to wie lub czy dla niego to jakaś różnicę robi ? ;-)

Oczywiście, że wie... dostrzegam różnicę :)

PS

Surowe dane z matrycy mnie raczej nie interesują. W RAWach zdjęć robić nie będę, nie lubię bawić się w obróbkę pozostawię to aparatowi.

Sunders napisał/a:
Skoro oba aparaty kosztują w chwili obecnej właściwie tyle samo, to wydaje mi się, że trudno znaleźć istotny powód żeby wybrać D3200 :???:

Cały czas szukam tego powodu, aby wybrać D3200 tylko jakoś znaleźć nie mogę. Czy D3200 generuje większe szumy od D5100? Logika mówi, że tak skoro ma matrycę takiej samej wielkości i upchaną większą ilość pikseli.

nienietaktak - Czw 06 Cze, 2013

zefirek napisał/a:
Surowe dane z matrycy mnie raczej nie interesują. W RAWach zdjęć robić nie będę, nie lubię bawić się w obróbkę pozostawię to aparatowi.

No dobrze. To teraz się zastanów, czy rzeczywiście lustrzanka jest zakupem koniecznym. Jeżeli ma służyć tylko do wyglądania "bardziej profi", to raczej nie. Czy potrzebujesz szybkiego AF, masz fundusze na przyzwoite obiektywy, będziesz fotografował w innych trybach niż auto?

nienietaktak napisał/a:
zefirek napisał/a:

No dobrze. To teraz się zastanów, czy rzeczywiście lustrzanka jest zakupem koniecznym. Jeżeli ma służyć tylko do wyglądania "bardziej profi", to raczej nie. Czy potrzebujesz szybkiego AF, masz fundusze na przyzwoite obiektywy, będziesz fotografował w innych trybach niż auto?

Zdjęcia robię tylko w manualu. Zaczynałem od Zenita i ciemni. ;) Lustrzankę chcę głównie za względu na szybki AF ;) Wcześniej bawiłem się FinePixem S6500fd i nadszedł czas na zmianę. Mam szybkie oko i szybki palec, aby złapać odpowiednią chwilę, ale co mi z tego jak sprzęt na dużo nie pozwala. :D

zefirek napisał/a:
Zaczynałem od Zenita i ciemni. ;)
Rozumiem, że ta ciemnia bardzo Ci nie pasowała i dlatego teraz nie chcesz się "bawić w obróbkę"...

AF w kompaktach jest "szybszy", bo i głębia ostrości większa. W lustrach szybkość AF zależy przede wszystkim od zamontowanego na neń obiektywu. Wybrany przez ciebie 18-105VR demonem nie jest, Ale zakładam, że dla Ciebie nie szybkość AF jest krytyczna, ale tzw lag, który to w lustrach jest dużo mniejszy niż w kompaktach...

hijax_pl napisał/a:
zefirek napisał/a:
Zaczynałem od Zenita i ciemni. ;)
Rozumiem, że ta ciemnia bardzo Ci nie pasowała i dlatego teraz nie chcesz się "bawić w obróbkę"...

AF w kompaktach jest "szybszy", bo i głębia ostrości większa. W lustrach szybkość AF zależy przede wszystkim od zamontowanego na neń obiektywu. Wybrany przez ciebie 18-105VR demonem nie jest, Ale zakładam, że dla Ciebie nie szybkość AF jest krytyczna, ale tzw lag, który to w lustrach jest dużo mniejszy niż w kompaktach...

Czym jest owy "lag"? Dokładniej poproszę? :) Chodzi o szybkość zapisu obrazu?

Ciemnia mi pasowała, tylko teraz nie mam warunków, żeby się tak bawić. A obróbka cyfrowa to zupełnie inna bajka.

hijax_pl napisał/a:

W lustrach szybkość AF zależy przede wszystkim od zamontowanego na neń obiektywu.

Zgadzam się w 100%. :)

zefirek napisał/a:
Czym jest owy "lag"? Dokładniej poproszę?
Opóźnienie od wciśnięcia spustu migawki do faktycznego rozpoczęcia naświetlania.
zefirek napisał/a:
A obróbka cyfrowa to zupełnie inna bajka.
Bo ja wiem?..

zefirek napisał/a:
Cały czas szukam tego powodu, aby wybrać D3200 tylko jakoś znaleźć nie mogę. Czy D3200 generuje większe szumy od D5100? Logika mówi, że tak skoro ma matrycę takiej samej wielkości i upchaną większą ilość pikseli.

Cena ta sama - w chwili obecnej jestem bardziej zdecydowany na D5100, tylko... jak to jest z tym D3200?

[ Dodano: Pon 10 Cze, 2013 21:48 ]
Temat do zamknięcia ... dzisiaj zakupiłem D5100 :)

Pozdrawiam,
Marcin

[ Dodano: Wto 11 Cze, 2013 14:24 ]
Aparat świetny... tylko mam jeden problem, szukam i znaleźć nie mogę jakiegoś wskaźnika światła w trybie manualnym? Może jakoś źle patrzę? :)

slawek5170 - Wto 23 Lip, 2013
Temat postu: nikon d3100 czy d3200 czy d5100
Od kilku dni czytam i przegladam rózne informacje na temat apartów: nikon d3100 czy d3200 czy d5100. teraz tak. Czy lepiej zakupić d3100 z obiektywem 18-105VR, czy d3200 lub d5100 z obiektywem 18-55VR. Jest to moja pierwsza lustrzanka, ale jak ju cos kupuje to chce, zeby to było coś naprawde dobrego i na lata. proszę o pomoc:)
komor - Wto 23 Lip, 2013

slawek5170, takie pytania oczywiście już były. Scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już, bardzo podobnego wątku.

Ponadto możesz poczytać też:
D3200, Eos 600d, d5100 ?
Nikon D3200 czy Nikon D5100 czy Canon EOS 600D czy EOS 650D

Andrzej.M. - Wto 23 Lip, 2013

D-90 z 18-105VR !!! Jeśli jeszcze gdzieś są.
lotofag - Wto 23 Lip, 2013

Są na bilbordach i w gazetce Fotodżokera, ciekawe jak z faktyczną dostępnością ;)
Sunders - Wto 23 Lip, 2013

lotofag napisał/a:
Są na bilbordach i w gazetce Fotodżokera, ciekawe jak z faktyczną dostępnością

Na stronie e-FJ piszą, że dostępne i to jeszcze z dodatkowym bonem za 50zł:
http://www.e-fotojoker.pl...-warto-ci-50ze/
:smile:

moronica - Wto 23 Lip, 2013

ten bon to na zakup okularow z tego co widze ;)
komor - Wto 23 Lip, 2013

Przecież od czasów matrycy IMX071 ponoć nie wolno kupować niczego poniżej tego poziomu… Czy dotyczy to tylko Canonów a Nikona D90 to nie dotyczy? :)
pioroon - Wto 23 Lip, 2013

Żeby to chociaż były okulary robiące zdjęcia ;)

komor, Nikon ma amnestię bo jednak ma modele z tą matrycą, także naganianie do D90 można wybaczyć :mrgreen:
Canon nie ma żadnego usprawiedliwienia ;)

mozer - Wto 23 Lip, 2013

komor, tam była gwiazdka z dopiskiem "nie dotyczy Nikona" ;)

tyle ze d90 ma lepsza matryce od jakiegokolwiek Canona aps-c, ktorego dotychczas dxo mialo okazje przetestowac
kufel - Wto 23 Lip, 2013

moronica napisał/a:
tyle ze d90 ma lepsza matryce od jakiegokolwiek Canona aps-c, ktorego dotychczas dxo mialo okazje przetestowac
niewiele bo nie wiele, ale to fakt.

roznica miedzy d90 i d7000 jest taka sama jak miedzy 60d/7d i d90, pozostale Canony sa zdaje sie gorsze
kufel - Wto 23 Lip, 2013

moronica napisał/a:
roznica miedzy d90 i d7000 jest taka sama jak miedzy 60d/7d i d90
no chyba nie.

moronica napisał/a:
pozostale Canony sa zdaje sie gorsze
wyniki oscylują w podobnym zakresie. dodajmy , przeciętym.

wynik koncowy owszem, co do punkcika
http://goo.gl/Udpr6
najwieksza przewage d7000 ma w ISO

3-cyfrowe Canony odstaja od 60d/7d
http://goo.gl/RuwNam

mozer - Wto 23 Lip, 2013

moronica, z dxo to wynika, że d7000 jest lepsze i od pełnoklatkowych Canonów. A D7100 to już w ogóle.
kufel - Wto 23 Lip, 2013

moronica napisał/a:
wynik koncowy owszem, co do punkcika
http://goo.gl/Udpr6
najwieksza przewage d7000 ma w ISO
mnie zawsze sie wydawało ze parametrami d90 jest bliżej do Canon niz do nowych nikonów ale trochę upraszczając ,można powiedzieć ze jest gdzieś pomiędzy...

mozer napisał/a:
moronica, z dxo to wynika, że d7000 jest lepsze i od pełnoklatkowych Canonów. A D7100 to już w ogóle.

A co by było w tym dziwnego? Canon pewnie wszystkie matryce produkuje w jednej technologii - resztę sobie można dopowiedzieć ;) Pomijam tu głosy FFanatyków, którzy mogą zaraz wjechać z "nadal niedoścignionym 5D I" czy "bo to panie pełna klatka, to musi być lepsze!!!"

to zalezy na jaki parametr patrzec. ISO pelnoklatkowce maja lepsze, nawet staruszek 5d

W staruszku 5D to ISO kończy się tam, gdzie obecnie nikt nawet nie wspomina o problemach z szumami czy innym bandingiem ;) Nie mówiąc już o "użytecznym ISO".

Swoista gloryfikacja tej puszki wynika IMHO głównie z jej niskiej ceny i sporej dostępności swojego czasu (po premierze 5D MkII). I tak to się utarło.

mozer - Wto 23 Lip, 2013

lotofag, nie wiem czy dziwne, dołujące ;)

[ Dodano: Wto 23 Lip, 2013 13:24 ]
moronica, możesz sprecyzować "iso mają lepsze"?

kufel - Wto 23 Lip, 2013

mozer, zobacz sobie ilosc punktow przy low light iso przy dziadku 5d a np 7d czy nawet d7000

mozer napisał/a:
nie wiem czy dziwne, dołujące ;)

Widocznie firma nie ma interesu w polepszaniu tego co ma.
Baza szkieł jest - jest.
Renoma marki jest - jest.
Stadko "pożytecznych idiotów" jest - jest.

To co tu zmieniać? Ze korpusy odbiegają obrazowaniem? Who cares ;) Poza tym korpus to nie tylko matryca i zależnie od wymagań nacisk może być położony gdzie indziej.

mozer napisał/a:

moronica, możesz sprecyzować "iso mają lepsze"?

Poproszę o porównanie na ISO 3200 czy 6400 ;)

kufel - Wto 23 Lip, 2013

http://tinyurl.com/m8uj3l9
komor - Wto 23 Lip, 2013

moronica napisał/a:

Nie przekonują mnie testy DXO, jeśli tak im wychodzi. :)

Andrzej.M. - Wto 23 Lip, 2013

komor napisał/a:
Nie przekonują mnie testy DXO, jeśli tak im wychodzi. :)

To tym gorzej dla testów... :lol:
Jeśli mam być szczery to wcześniej zanim miałem okazję "odkryć" DxO - sam sobie porównałem canona 60D z posiadanym wówczas Pentax K-x - i wyszło w tych samych warunkach niemal identycznie - takie same szumy i więcej szczegółów w cieniach oraz lepsze kolory miał k-x. tak było zarówno na 1600 jak i na 3200 ISO. A jak później porównałem z K-5 ... ooo - to lepiej nie mówić...

slawek5170 - Sro 24 Lip, 2013

Widzę, że trochę się temat rozmów zmienił. Chciałem zapytać czy lepiej zakupić d3200 z obiektywem 18-55, czy d3100 z obiektywem 18-105 ? co jest wazniejsze, lepszy aparat czy lepszy obiektyw?
Andrzej.M. - Sro 24 Lip, 2013

Zawsze ważniejszy jest obiektyw - bo to on rysuje obraz na nośniku - matrycy. Sama matryca również jest ważna i jeśli różnica między matrycami jest spora - warto mieć tę lepszą. W tym przypadku tak nie jest - obie są podobnej jakości , osobiście wolę tę mniej upakowaną w 3100 a nawet w D90.
Co do obiektywów - obydwa są mniej więcej tej samej jakości a 18-105 jest bardziej uniwersalny. Osobiście jednak wolałbym 16-85 VR - szerszy krótki koniec i długi portretowy o dobrych parametrach. Zwracam na niego uwagę , bo mam wrażenie że koledzy zapominają że poza 18-105 coś jeszcze istnieje. A ten daje naprawdę fajne efekty na krótkim końcu. Może nie wspina się na szczyty rozdzielczości za to jest dość równy w całym zakresie i przymknięty daje ostry obrazek również w rogach.

moronica - Sro 24 Lip, 2013

kupujac w zestawie 18-105 kosztuje jakies 700zl a 16-85 to koszt 1900zl. za roznice w cenie lepiej juz kupic 50mm 1.8 lub 35mm 1.8 albo lampe zewnetrzna albo, jesli faktycznie trzeba szerzej - samyanga 14mm 2.8. choc i tak wnioskujac po dylemacie pytajacego nie ma teraz dodatkowych 1200zl. tak wiec nie rozumiem, po co zwracac na niego uwage

slawek5170, oba te korpusy to ta sama klasa, tak jak i obiektywy. wez d3100 z 18-105, bedziesz mial uniwersalniejszy obiektyw

Mnich2068 - Pią 26 Lip, 2013

miedzy d3100 a d3200 nie zobaczysz różnicy na zdjęciach, wiec lepiej wziąć tego tańszego z lepszym obiektywem
sebaglik79 - Wto 03 Wrz, 2013

Ja jestem użytkownikiem Nikona 3100 i przyznam szczerze, że jestem bardzo zadowolony jak na moje potrzeby. Robiłem nim sesje ślubne, swoje prywatne a także sporo filmów z wakacji w bardzo dobrej jakości.