forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - aparat do zdjęć odzieży do 2500

michas21zelu - Wto 23 Lip, 2013
Temat postu: aparat do zdjęć odzieży do 2500
Witam

Od pewnego czasu sprzedaję odzież używaną w internecie głównie odzież skórzaną oraz marynarki
Na potrzeby działalności kupiłem zestaw oświetleniowy taki jak poniżej
Światło ciągłe MEGA MOC 2x800 W, temp. 5500 http://allegro.pl/swiatlo...3412139072.html
Oraz posiadam aparat Panasonic dmc fx 33 i mam dwa problemy przy kurtkach skórzanych trudno jest uzyskać efekt bez odbicia światła od kurtki zaś przy marynarkach nie mogę uchwycić szczegółów Przy odzieży w drobne paski / kratę bądź tzw jodełkę obraz jest nie wyraźny i słabej jakości.
http://allegro.pl/marynar...3385918388.html
Winnę tych nie dociągnięć obarczyłem aparat proszę o radę jaki aparat wybrać aby pozbyć się tych niedociągnięć . budżet do 2500 zł

Proszę o radę

Ps. jesli uważacie że winą jest oświetlenie też proszę o radę co zmienić

Pozdraiwm Michał Żelichowski

moronica - Wto 23 Lip, 2013

do odblaskow na skorze sprobuj uzyc filtra polaryzacyjnego. a zjawisko przedstawione na zdjeciu nazywa sie mora (po angielsku moire), mozna z tym powalczyc w zaleznosci od tego jakiego oprogramowania do obrobki uzywasz
michas21zelu - Wto 23 Lip, 2013

dziękuję za odp. już coś wiem a jaki aparacik
szukałem po różnych rankingach forach itd. i mam w głowie 3
nikon d 5100 z obiektywem 18-105 VR
nikon d 5100 z obiektywem TAMRON 17-50 F/2.8
nikon d 3200 z obiektywem 18-105 VR
nikon d 3200 z obiektywem TAMRON 17-50 F/2.8
sony alpha slt a 57 18 -55

tylko ja jestem zupełnie zielony

będę wdzięczny za każdą pomoc

Andrzej.M. - Wto 23 Lip, 2013

Na takiej jodełce mora lubi się pojawiać - choć może na większych matrycach rzadziej ważne żeby mocny filtr AA na matrycy był. Albo układ "antymorowy" jak w bezlusterkowcu Fuji (matryca X-Trans) - Fujifilm X-100s taką ma i to najpewniejsze "lekarstwo" , a matryca jest tego samego rozmiaru co w wymienionych lustrzankach.
Na odbicia w skórze - nie ma co przesadzać - w końcu muszą być bo to skóra jest a nie len, ważne żeby tak światła ustawić by nie były za duże . Polaryzer może być ale trzeba pamiętać że zabiera sporo światła i trochę jakości, ale powinna wystarczyć.

hijax_pl - Sro 24 Lip, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Albo układ "antymorowy"
Albo po prostu mocno domknąć przysłonę.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Polaryzer może być ale trzeba pamiętać że zabiera sporo światła i trochę jakości
Są już takie, co zabieają jedynie 0,5EV więc bym nie przesadzał.

Co do odblasków to.. no cóż - parasolki takie nie pomagają w tworzeniu miękkiego światła.
michas21zelu, rozważ inwestycje w parasolki odbijające, ale białe,