|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon czy Sony
DamianDju - Wto 23 Lip, 2013 Temat postu: Canon czy Sony Witajcie mam dylemat , chciałbym robić dobre zdjęcia jak i prowadzić Vloga (nagrywanie filmow ) i nie wiem jaką lustrzankę wybrać . Czy ma być to Canon 550D czy też Sony SLT- A37K .
Naprawdę potrzebuje pomocy .
ophiuchus - Wto 23 Lip, 2013
Jeśli chcesz mieć w miarę skuteczny AF podczas filmowania, to pewnie Sony...
DamianDju - Wto 23 Lip, 2013
Tak wiem ale no tak jak napisałem chciałbym robić też fajne zdjęcia no i nie chodzi w filmowaniu tylko o AF
Sunders - Wto 23 Lip, 2013
DamianDju napisał/a: | chciałbym robić dobre zdjęcia jak i prowadzić Vloga (nagrywanie filmow ) |
Do takich celów IMO lepszym wyborem jest Sony SLT- A37.
A do czego lepszy byłby 550D ?
Widziałem , że 550D posiada kilku Vlogerów na YT , więc może nie jest to taki zły wybór .
DamianDju napisał/a: | Widziałem , że 550D posiada kilku Vlogerów na YT , więc może nie jest to taki zły wybór . |
Nie chodzi o to, że 550D jest złym wyborem, ale o to że A37 jest lepszym.
A może jakieś wyjaśnienie ;/?
MM - Wto 23 Lip, 2013
CANON,CANON,CANON,CANON,CANON,CANON,CANON,CANON,CANON...
komor - Wto 23 Lip, 2013
DamianDju, aparaty SLT (znajdź sobie na Wikipedii co to znaczy) firmy Sony mają sprawny autofocus podczas nagrywania wideo, czego nie można powiedzieć o klasycznych lustrzankach Canona serii 5x0D, 6x0D, 700D. Stąd porada skierowana do osoby początkującej i niezorientowanej: Sony może się okazać lepsze przy takich niewymagających, amatorskich zastosowaniach.
Zdjęcia oczywiście też się da tym zrobić, a czy będą lepsze czy gorsze od tych z Canona to w dużym stopniu także kwestia zastosowanej optyki oraz umiejętności operatora.
Poczytaj inne tematy dotyczące Sony SLT, w szczególności zaś w kontekście wizjera, który w SLT jest elektroniczny, a nie optyczny, co w porównaniu do niewielkich lustrzanych wizjerów w trzycyfrowych Canonach ma zarówno wady jak i zalety. Jedni wolą rozwiązanie tradycyjne, inni nie mają problemu z nowością wizjera elektronicznego.
Weź do ręki oba aparaty. Fajnie jakby oba były włączone.
Czytałem dosyć dużo na temat SLT no i właśnie nie wiem dlatego pytam się o to Was co wybrać .
DamianDju napisał/a: | jakieś wyjaśnienie ;/? |
A37 daje lepszej jakości zapis video i łatwiej się nim filmuje. Zdjęcia robione 550D i A37 będą podobnej jakości - po zamieszczeniu na vlogu różnice nie będą dostrzegalne. Jedynym istotnym problemem, który może się pojawić przy robieniu zdjęć jest kwestia akceptacji używania wizjera elektronicznego. Warto abyś w sklepie sam się przekonał jaka jest różnica między wizjerem w A37 a 550D.
Po tym co napisałeś wnioskuję , że SLT jest lepszym wyborem .
Tyle czy znajdę używany SLT ?
Nie dodałem , że wybieram tylko używane .
DamianDju napisał/a: | czy znajdę używany SLT ? |
Czemu nie, trzeba poszukać, jednak faktem jest że używkę 550D znaleźć jest łatwiej.
No właśnie i chyba taniej ale mogę się mylić .
[ Dodano: Wto 23 Lip, 2013 21:56 ]
A co myślicie o Nikonie D5100 ?
Andrzej.M. - Wto 23 Lip, 2013
No to ja powiem że lepiej dla zdjęć będzie jak kupisz Nikona albo Pentaxa, do filmowania ponoć lepsze są Sony , choć nie wiem na czym to polega. Jedno jest pewne - canon ma najsłabszą matrycę więcej szumów na wyższych czułościach, mniejsza rozpiętość tonalna i dynamika koloru to wybór któregoś rozwiązania poza canonem będzie lepszy .
No to chyba Nikon ?
D5100 będzie lepszym od A37 wyborem jeśli chodzi o jakość zdjęć, słabszym jeśli chodzi o jakość filmów i łatwość filmowania.
DamianDju - Sro 24 Lip, 2013
Sunders, A Nikon D5100 ?
siosio - Sro 24 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jedno jest pewne - canon ma najsłabszą matrycę więcej szumów na wyższych czułościach, mniejsza rozpiętość tonalna i dynamika koloru to wybór któregoś rozwiązania poza canonem będzie lepszy . |
Wcale to nie jest takie pewne. W testach optycznych rawy z 550D mają podobne zaszumienie, co rawy z Sony Alpha 57 (optyczni nie zrobili testu A37 - ale wynik z pewnością nie ma lepszy od A57). A jak chodzi o zakres tonalny to Canon 550D ma 7 EV, a Sony Alpha 57 ma 6.7 EV....
[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 07:05 ]
DamianDju
Weź aparat, który lepiej leży Ci w dłoni i którego obsługa bardziej Ci odpowiada. Ja bym się musiał strasznie naciągać, aby się przyzwyczaić do Sony Alpha 37 - nie dość, że jakiś taki mały to wizjera porządnego nie ma (nie przepadam za wizjerami elektronicznymi ale wizjer tego aparatu jest dosyć słaby pod względem jakości obrazu....), a menu też mi mniej odpowiada od tego z Canona. Jakość wykonania korpusu przeważa za Canonem - tak przynajmniej jest w moim odczuciu. No i 550Dki były składane w Japonii.....
Jeśli nie potrzebujesz koniecznie filmować 50 kl/s, to ja bym Ci radził wziąć Canona - jest po prostu przyjemniejszym korpusem. Szklarnia też przemawia za Canonem.
hijax_pl - Sro 24 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | choć nie wiem na czym to polega | Na ciągłym AF w LV, chociaż nowe Canony już też mają dobrze pracujący ciągły AF w LV.
A co jest "lepsze " Canon 550D czy Nikon D5100 ?
hijax_pl - Sro 24 Lip, 2013
"lepsze"? Alfabetycznie to Canon, cyfrowo - Nikon.
Wujek_Pstrykacz - Sro 24 Lip, 2013
DamianDju napisał/a: | A co jest "lepsze " Canon 550D czy Nikon D5100 ? |
Obydwa aparaty to takie zabaweczki z których przeciętny fotoamator wyciągnie podobnej jakości obrazy, Canon lepiej filmuje.
kozidron - Sro 24 Lip, 2013
DamianDju napisał/a: | A co jest "lepsze " Canon 550D czy Nikon D5100 ? |
nikon, bez dwóch zdań
Sunders - Sro 24 Lip, 2013
DamianDju napisał/a: | co jest "lepsze " Canon 550D czy Nikon D5100 ? |
Do vloga IMO canon.
Sunders napisał/a: | Do vloga IMO canon. |
No ale jest taki mały mankamencik , że Canon nie ma odchylanego ekraniku ;/
[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 23:16 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Obydwa aparaty to takie zabaweczki z których przeciętny fotoamator wyciągnie podobnej jakości obrazy, Canon lepiej filmuje. |
Niestety nie wygrałem w lotka i nie mam 10~ tysięcy na pierwszy aparat więc muszę zadowolić się " zabaweczkami "
DamianDju napisał/a: | No ale jest taki mały mankamencik , że Canon nie ma odchylanego ekraniku |
No ale Canon 600D do nabycia w podobnej cenie, nie ma już tego mankamenciku.
Ja juz do Canona 550D dokladam wiecej niz mam
No to wygląda, że stać Cię tylko na D5100
Jaki właściwie masz budżet na sam aparat?
1500zł +/-
mozer - Czw 25 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | "lepsze"? Alfabetycznie to Canon, cyfrowo - Nikon. |
Cyfrowo tzn. że ma więcej cyfr w nazwie?
Sunders - Czw 25 Lip, 2013
DamianDju napisał/a: | 1500zł +/- |
http://allegro.pl/canon-e...3416435722.html
DamianDju - Czw 25 Lip, 2013
Wow przyznam ze była niezła promocja , ale zobaczyłem ja dopiero teraz ( kiedy już się skończyła ) No i ja muszę z kupnem poczekać do 12 sierpnia . Ale dzięki za pomoc
[ Dodano: Czw 25 Lip, 2013 12:49 ]
Znalazłem też taką ofertę , gdybym teraz miał 1500zł na pewno znalazłbym dodatkowo 300zł na taki sprzęt .
http://allegro.pl/canon-e...3401692184.html
Sunders - Czw 25 Lip, 2013
IMO nie warto.
Andrzej.M. - Czw 25 Lip, 2013
siosio napisał/a: | Wcale to nie jest takie pewne. W testach optycznych rawy z 550D mają podobne zaszumienie, co rawy z Sony Alpha 57 (optyczni nie zrobili testu A37 - ale wynik z pewnością nie ma lepszy od A57). A jak chodzi o zakres tonalny to Canon 550D ma 7 EV, a Sony Alpha 57 ma 6.7 EV.... |
To akurat jest pewne - wystarczy spojrzeć na wyniki testów matryc na DxO - Canon - no sorry - 600D daje taki sam obrazek na wysokich czułościach jak A37 tylko dlatego że nie musi robić zdjęcia przez półprzepuszczalne lustro jak Sony - a ono jak wiadomo sporo światła jednak zabiera.
Dlatego polecałem Nikona lub Pentaxa - obydwa najlepiej obrazują . A jak chcesz taki obrazek jaki daje Canon 60D - to kup sobie 3-letniego Pentax K-x lub K-r. Można za ok. 1300-1500 taki egzemplarz kupić.
Dlaczego? Bo:
1. niewyżyłowana matryca 12Mpix tak szybko twardego dysku ci nie zje jak 18Mpix z 600D - ważne szczególnie przy filmowaniu
2. limit dyfrakcyjny masz niższy (znaczy przy wyższej przysłonie) co dla obrazu też obojętne nie jest(odrobinę większa matryca a mniej pikseli)
3. większa rozpiętość tonalna obrazu w Pentaxach o 2EV - to jednocześnie większa tolerancja na błędy ekspozycji i łatwiejsza obróbka - 2 EV - to DWIE WARTOŚCI PRZYSŁONY!
4. większa dynamika barwna - zwłaszcza w trudniejszych warunkach oświetleniowych lepsza widoczność kolorów tam gdzie w Canonie musisz zamienić na cz-b w Pentaxie i Nikonie jest jeszcze kolorowo.
Pentax robi tylko 25klatek/s ;/
Nie ma wejście na mikrofon ;/
Nie ma odchylanego ekranu ;/
Bardziej pasuje mi Canon , może masz jeszcze jakieś propozycje ?
Cytat: | Zapis wideo • 1920 x 1080 pix (Full HD 1080p, 16:9) z szybkością 30, 25 i 24 kl./s,
• 1280 x 720 pix (HD 720p, 16:9) z szybkością 60, 50, 30, 25 i 24 kl./s,
• 640 x 424 pix (3:2) z szybkością 30, 25 i 24 kl./s.
Wbudowany mikrofon mono z regulacją siły wzmocnienia |
Przepisane ze specyfikacji Pentax K-500 i K-50 . Różnią się tym że K-500 nie ma uszczelnień. Za to oba mają np migawkę 1/6000s. Pryzmat pentagonalny a nie jak 600D - układ luster , pokazują 100% obrazu w dużym jasnym wizjerze.
Cytat: | Komunikacja i złącza Uniwersalne złącze USB 2.0 Hi-Speed (PTP) / wyjście wideo (PAL/NTSC), wyjście zdalnego sterowania, wejście mikrofonu
• opcjonalnie zdalne sterowanie za pomocą pilota lub wężyka spustowego
• obsługa PIM III
• Opcjonalnie odbiornik GPS O-GPS1 | To ze specyfikacji Pentax K-30... no i migawka 1/8000s... czymś się te aparaty muszą różnić - kwesta wyboru modelu...
Odchylany ekran można niechcący wyłamać. Jak ktoś rzeczywiście potrzebuje ekranu - może sobie porządniejszy dokupić i na saneczki lub szynę od statywu ramieniowego zamontować. Podłącza się przez HDMI - też jest.
Tyle , że aparaty które zostały wymienione są dużooo droższe niż Canon 600D ....
A tak... fakt - 1500zł - nie poszalejesz - i tego 600D też pewnie w tej cenie nie kupisz...
K30 widziałem za 2400... to byłby dla ciebie hicior... Może Nikona D3100 zdybasz...
Canon 600D tez kupie ... Dzięki za "pomoc "
Wujek_Pstrykacz - Czw 25 Lip, 2013
DamianDju napisał/a: | Niestety nie wygrałem w lotka i nie mam 10~ tysięcy na pierwszy aparat więc muszę zadowolić się " zabaweczkami " |
Niestety, znam ten ból, ja też nie wygrałem, ale poczekałem, dołożyłem co zaoszczędziłem i kupiłem lepszy
Kup Canona, Będziesz Pan zadowolony, stroń od unikatowych wynalazków typu Pentax, szczególnie starszych modeli
A co do utraty światła na półprzepuszczalnym lustrze SLT to nie jest ono aż tak duże, coś koło 1/2-3/4 EV. W codziennym użytkowaniu - obleci
Jedynie ten wizjer prostych SLT nie obleci, masakra
Jak uda mi się coś trafić to będzie Canon 600D jak nie to jeszcze się zobaczy
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | stroń od unikatowych wynalazków typu Pentax |
Eaczej należy stronić od populistycznych wynalazków z przestarzałymi matrycami w rodzaju Canon...
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | utraty światła na półprzepuszczalnym lustrze SLT to nie jest ono aż tak duże, coś koło 1/2-3/4 EV |
Taa... detal - żeby nie ta "drobna" utrata - to ISO w pełni "używalne" było by nie 800 a 1200! Jak w Pentax K-5 czy Nikonie D7000... Taki drobiazg...
DamianDju napisał/a: | Canon 600D tez kupie ... Dzięki za "pomoc " |
A miał być 550D? No zaraz , a Sony A37? Przecież lepszy jest do filmu ? I matryce ma lepszą , tylko ten wizjer...
AndrzejM.Makuch,
Musiałbyś wszystko dokładnie czytać i nie zadawałbyś zbędnych pytań
Cytat: | Sony A37? Przecież lepszy jest do filmu ? I matryce ma lepszą , tylko ten wizjer... |
Hmm co do tego po prostu osobiście wolę Canona
Wujek_Pstrykacz - Pią 26 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Taa... detal - żeby nie ta "drobna" utrata - to ISO w pełni "używalne" było by nie 800 a 1200! Jak w Pentax K-5 czy Nikonie D7000... Taki drobiazg... |
Za bardzo kolega uwierzył w to DXO, może coś z własnej praktyki, a nie powtarzać w kółko jedno i to samo
DamianDju - Nie 28 Lip, 2013
Jeszcze tak dla pewności co sądzicie o Canonie 600D do nagrywania ?
lotofag - Nie 28 Lip, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: |
Za bardzo kolega uwierzył w to DXO, może coś z własnej praktyki, a nie powtarzać w kółko jedno i to samo |
Praktyka pokazuje to samo, co twierdzi może rzeczywiście zbyt nachalny kolega, tylko niektórzy są już tak "wychowani" w tym temacie, że nadal nie przyjmują tego do wiadomości A C w to graj, zresztą to jest IMHO celowe działanie.
Wujek_Pstrykacz - Nie 28 Lip, 2013
Praktyka, ale nie niedzielnego pstrykacza u cioci na imieninach, różnice zauważysz jedynie w ekstremalnych zastosowaniach i to jak będziesz tego świadomy
hijax_pl - Nie 28 Lip, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Praktyka, ale nie niedzielnego pstrykacza u cioci na imieninach, różnice zauważysz jedynie w ekstremalnych zastosowaniach i to jak będziesz tego świadomy |
Zgadzam się całkowicie - DxO to dobry wskaźnik jakości dla osób , którzy pierwszoplanowo korzystają z RAW, ale nie w sensie, że "se wywoła na domyślnych", ale tych co zahaczają o techniki ETTR itp
Osobom, które jadą na JPG (bo nie mają czasu ja RAWy ) wyniki DXO (czy też rozdziały "właściwości matrycy " w testach optycznych) na nic się nie przydadzą
lotofag - Nie 28 Lip, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Praktyka, ale nie niedzielnego pstrykacza u cioci na imieninach, |
Tu się oczywiście zgodzę
Wujek_Pstrykacz napisał/a: |
różnice zauważysz jedynie w ekstremalnych zastosowaniach i to jak będziesz tego świadomy |
Nie w takich znowuż ekstremalnych. Ale to co piszesz to i tak pewien postęp, bo niektórym do głowy tego nie wbijesz i potem sadzą jakieś kocopały, że to tak naprawdę nic istotnego, bla bla
Jakby pewna ich ulubiona marka oferowała takie rzeczy, to by im kisiel po kolanach strugami płynął
mozer - Nie 28 Lip, 2013
hijax_pl, a to tak mało ludzi korzysta z RAW? Wcale nie trzeba naświetlać ekstremalnie do prawej, żeby zobaczyć różnice.
RB - Nie 28 Lip, 2013
Różnice w tym nieszczęsnym "używalnym ISO" (i na dodatek 1200 , full respect)? Oj, trzeba trzeba w tych RAWach "trochę mieszać" aby zauważyć. Albo nic nie mieszać, odpalić i zauważyć cuś na domyślnym profilu wołarki. Też można. Ale co to ma wspólnego z matrycą? To raczej po prostu unikanie wybitnie podłych wywoływarek jotpegów w niektórych korpusach... Chwalebny krok w przód, nie przecze
W praktyce zaś forma prezentacji ogromnej większości zdjęć dokładnie zjada takie różnice w "używalnym ISO" o jakich tu mowa.
hijax, BTW, ETTR to chyba norma w cyfrówce, chyba ze czegoś nie łapie... Szczególnie dzis, gdy wyczucia tu trzeba znacznie mniej niz za dawniejszych czasów (jakąś wersję "histogramu PRZED" ma chyba sporo sprzętu...)
hijax_pl - Nie 28 Lip, 2013
RB, ETTR normą? Skąd taki pomysł?
DamianDju - Nie 28 Lip, 2013
Co sadzicie o canonie 600D ?
RB - Pon 29 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | RB, ETTR normą? Skąd taki pomysł? |
Pewnie z niewiedzy. Ale swoją drogą jakoś mnie kiedyś (ca. 2007, z pierwszym moim sensownym cyfrowym aparatem) przekonało, że nie ma co tracić fotonów i informacji... i jak się da to pod samo prześwietlenie jadę albo się choć staram No i dla mnie to chyba norma a nie siakas "technika" niewiadomoco.
ophiuchus - Pon 29 Lip, 2013
DamianDju, całkiem przyjemny aparacik Są oczywiście lepsze, ale jeśli podoba Ci się Canon, wygodnie trzyma Ci się go w dłoniach i nie przeszkadza Ci lustrzany wizjer, to czemu nie...
DamianDju - Pon 29 Lip, 2013
Są " Lepsze " w tej samej cenie co jest lepszego do filmowania (z lustrzanek )
komor - Pon 29 Lip, 2013
RB napisał/a: | nie ma co tracić fotonów i informacji... i jak się da to pod samo prześwietlenie jadę albo się choć staram |
RB, dla mnie też, przynajmniej jak się staram krajobraz poczynić (czyli prawie nigdy ostatnio, niestety).
DamianDju - Wto 30 Lip, 2013
Moderator robi spam niezwiązany z tematem :O ? WTF ?
Jest coś lepszego w tej samej cenie co Canon 600D do filmowania ( tylko lustra )
lotofag - Wto 30 Lip, 2013
DamianDju napisał/a: | ( tylko lustra ) |
Dlaczego?
Tak BTW SLT to nie jest klasyczna lustrzanka, a też bierzesz pod uwagę
mozer - Wto 30 Lip, 2013
DamianDju, to nie jest helpdesk,tylko forum służące rozrywce.
DamianDju - Wto 30 Lip, 2013
Już przestałem brać
No więc jest coś lepszego w tej cenie ?
No to przepraszam ale mi się wydaje , że w moim temacie pytam o konkrety a nie chcę się bawić ...
[ Dodano: Czw 01 Sie, 2013 11:10 ]
No tak ...
DamianDju - Pią 02 Sie, 2013 Temat postu: Canon , Sony czy Nikon ? Siemka .
Chcę kupić pierwsze lustro do 2000zł ( proszę o nie wklejanie tego tematu do postu ... )
Myślę nad Canon 600D , Sony SLT a37k i Nikon 5100
Zastosowania :
Nagrywanie Videobloga na YT
Zdjęcia z wycieczek , sesji z ludźmi z miasta , rzeczy do sprzedania na allegro no po prostu do wszystkich rodzajów zdjęć .
Może macie jakieś inne pomysły ?
kozidron - Pią 02 Sie, 2013
podobno źli ludzie dają czerwone kartki za zakładanie 2 podobnych wątków
Wujek_Pstrykacz - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju, proszę nie dublować tematów, jeżeli nie wystarcza odpowiedzi w pierwszym to ponowić pytanie w nim.
DamianDju - Pią 02 Sie, 2013
Ale kurde czekam caly dzien i nie ma zadnej odpowiedzi jak moderator podklei ...
moronica - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju, uwazasz ze forumowicze maja obowiazek odpowiadac? zwlaszcza w watkach typu "nie znam sie, co myslicie o tym, co myslicie o tamtym, ja tam nie wiem, nie znam sie". sa testy, sa recenzje, od przybytku widac niektorych glowa boli ale nalezy sie cieszyc ze jest tyle informacji i z nich korzystac. jak juz cos kupisz to i tak bedziesz musial przysiasc i to ogarnac, inaczej efekt bedzie daleki od oczekiwan
Skoro jestem w tym zielony , to jak mogę wiedzieć co będzie bardziej się nadawało do moich zastosowań jak się na tym nie znam ?
DamianDju, znaczy sie nigdy do tej pory nie dotknales aparatu foto? jakiegokolwiek?
Wydaje mi się ze twoja dyskusja nie jest na temat
Napisałem , że nie znam się na aparatach .... 1 lustrzanka to 1 lustrzanka ... Chyba nie ma kogoś kto nigdy nie robił zdjęcia ...
Chcę aby ktoś kto się zna udzielił mi rady jaki aparat będzie najlepszym wyjściem w mojej sytuacji ...
hijax_pl - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju, skoro się nie znasz i nie chcesz znać to kup cokolwiek (jeśli już to musi być lustrzanka). Taka odpowiedź imho najlepiej pasuje do
Cytat: | Chcę aby ktoś kto się zna udzielił mi rady jaki aparat będzie najlepszym wyjściem w mojej sytuacji ... |
mozer - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju, a przeczytałeś te dwa podstawowe wątki:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21140
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21139
?
DamianDju napisał/a: | po prostu do wszystkich rodzajów zdjęć |
Nie ma takich aparatów.
Widze ze chyba sie na mnie w tym momecie uwzieliscie ....
Chcialem wiedziec jaka lustrzanke bedzie najlepiej wybrac do krecenia filmow i do robienia normalnych nie profesjonalnych zdjec. ..
mozer - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju napisał/a: | Widze ze chyba sie na mnie w tym momecie uwzieliscie .... |
Po prostu przeczytaj te dwa wątki - tam ludzie zadają takie same pytania...
DamianDju, jesli sie nie znasz i nie chcesz sie znac to klipy mozesz krecic nawet smartfonem, wtedy przyda ci sie np takie cos
spytalam, czy nigdy dotad nie tknales innego aparatu, bo musisz zrozumiec ze zainteresowanie fotografia sie w tobie nie obudzi tak automagicznie wraz z rozpakowaniem lustrzanki z pudelka. jak kogos interesuje fotografia to robi zdjecia tym, co ma, cokolwiek to jest i stara sie to w pelni wykorzystac a nie siedzi, czeka na lustrzanke i narzeka, ze sie nie zna. a nawet jak nic nie ma to siedzi, czyta, przeglada poradniki, oswaja sie z terminologia. zasady, ktorymi rzadzi sie fotografia, sa takie same czy uzywasz lustrzanki czy kompaktu czy smartfonu (zakladajac, ze te urzadzenia pozwalaja ci na sterowanie parametrami ekspozycji) tak wiec byc czy nie byc zielonym to twoj wybor, nie wymowka
a jak ci tu radza, bys kupil cokolwiek, to nie ze zlosliwosci tylko po prostu technika stoi na takim poziomie ze naprawde kazda wspolczesna lustrzanka mozesz zrobic dobre zdjecia. o ile ty bedziesz umial te dobre zdjecia zrobic. bez sensu, bys pytal sie innych o niuanse, ktorymi te korpusy sie roznia, skoro ty tych niuansow i tak nie zrozumiesz
mozer - Pią 02 Sie, 2013
moronica, co to ma być??? Steadicam dla gejfona?
Bez przesady jestem zielony ale nie do takiego stopnia ... nie wiem co będzie po prostu lepsze do kwoty którą mogę przeznaczyć na lustrzankę do moich zastosowań .... Wiem w takiej jakby teorii co to ISO , przesłona itp... Tylko chodzi mi o konkretne modele luster które będą nadawać się najlepiej do moich zastosowań ...
mozer, stojak, trzymak, ssawka, nie musza byc markowe, to tylko przyklad. jak niejaki Lukasz moze krecic swoj talk show z celebrytami przy pomocy ajfonow to czemu DamianDju nie moze
moronica,
Skoro tak się znasz to może polecisz mi jakiś model lustrzanki do 2000zł (body +obiektyw )
Który będzie dobrze nagrywał filmy jak i robił dobre zdjęcia ( tak tak nie aparat robi zdjęcia tylko ja ale aparat tez jest do tego potrzebny ....)
Śjakiś SONY SLT. Jaki się w budżecie zmieści.
W budżecie to chyba tylko Sony SLT a37k
A co myślicie o Canonie 600D albo Nikonie D5100 ?
uwzglednij w budzecie wydatek na statyw i szybkie karty pamieci do filmowania. a do przedmiotow na allegro lampki biurkowe (ze 3 by sie przydaly), brystol, kalka, karton
Nikon D5100 + 18-55 VR bedzie ok na poczatek (o ile te przedmioty nie beda bardzo male), pozostale rozwazane przez ciebie aparaty rowniez sie nadadza
Nikon D5100 czy Canon 600D ?
To jest dręczące mnie pytanie .
generalnie Canony maja lepszy tryb filmowania, Nikon ma za to lepsza matryce. wybor nalezy do ciebie
Ale czy nagrywaniem filmów szybko nie zajadę Canona ?
to juz pytanie do szklanej kuli
Bo o ile dobrze pamiętam to tak przeciętnie na lustro jest chyba 100tysięcy zdjęć , a więc jak to jest z filmami ;/
DamianDju napisał/a: | a więc jak to jest z filmami ;/ | Jeden film - jedno podniesienie lustra. Innymi słowy 100 tysięcy klapnięć to max 100 tyś klipów półgodzinnych.
Teraz rozumiem , dziękuję za pomoc . A jaki obiektyw w granicach 300zł na start jak nie kitowy najlepiej do nagrywania ?
mozer - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju, miałeś na myśli 3000 zł?
Napisałem coś zamiast kitowego bo o ile dobrze wiem są jakieś jaśniejsze obiektywy czy coś takiego
mozer - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju, za 300 zł? Chyba żartujesz. Może najpierw kup aparat i sam się zorientujesz czego Ci brakuje.
To przygotuj na obiektyw kolejne 2000zł
Dobra dzięki za pomoc
Zrozumiałem , że nie ma nawet jakiegoś słabego obiektywu w niskiej cenie
mozer - Pią 02 Sie, 2013
DamianDju, są, ale po co Ci? Możesz mi wytłumaczyć całkiem serio czego Ci brakuje w kitowym obiektywie?
Nie , że mi czegoś brakuje ale jakbym kupił same Body to jeżeli mógłbym kupić lepszy obiektyw w podobnej cenie to czemu nie
Canon ma tani 50mm f/1.8, u Nikona jest on drozszy ale jest dodatkowo tani 35mm f/1.8. tyle ze ktorys z nich lepiej jako dodatek do kitowca, nie zamiast
Dziękuję wam za pomoc
Wspomniane przez moronikę szkiełka to ponad 300zł za każde z nich.
|
|