|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Obiektyw szerokokątny do Panasonic LX7
Jackiller - Sro 24 Lip, 2013 Temat postu: Obiektyw szerokokątny do Panasonic LX7 Witam
Poszukuję soczewki szerokokątnej do Panasonica LX7 (ogniskowa ekw. 24mm) na gwint 37mm (ew 52mm - ale musiałbym zainwestować w tulejkę).
Prosiłbym o pomoc i informację na temat - jak dobrać soczewkę, aby na zdjęciu nie pojawiały się czarne naroża ?
Jest pewnie wiele składowych, które na to wpływają ? Ale może jest jakiś przelicznik, który pomoże w doborze ?
Pytam,. bo w testach szkieł Wide 37mm często pojawiają się czarne naroża na fotkach/filmach. Z drugiej strony można kupić szkła jak to szkło Raynoxa x0.66 37mm/72mm z dużą średnicą z przodu.
Ale czy taki będzie ok ? A może 37/52mm wystarczy ?
Jak przystawiłem szkło x0.45 58mm od aparatu Sony DSC-H2 to wyszło tak na przykładzie (oczywiście na Sonym tego nie było, ale Sony miał na krótkim miał ekw. 36mm
Poproszę o pomoc w doborze szkła z jak najmniejszym mnożnikiem gwarantującym BRAK ciemnych naroży
Pozdrawiam J
Chris62 - Pon 05 Sie, 2013 Temat postu: Re: Obiektyw szerokokątny do Panasonic LX7
Jackiller napisał/a: | Witam
Poszukuję soczewki szerokokątnej do Panasonica LX7 (ogniskowa ekw. 24mm) na gwint 37mm (ew 52mm - ale musiałbym zainwestować w tulejkę).
|
No i zainwestuj w tulejkę bo mocowanie ciężkiego szkła na obiektywie jest nierozsądne.
Adapter 37 mm jest przydatny tylko i wyłącznie do filtra UV bo do polara już nie gdyż może winietować (polar jest grubszy)
Tulejka 52 mm pozwala na mocowanie cięższych konwerterów lub filtrów 52mm
W tym ostatnim przypadku jest to bardzo dobre rozwiązanie na warunki gdzie obiektyw jest narażony na uderzenie lub zabrudzenie.
Poszukaj na dpreview gdzieś tam widziałem taki konwerter mocowany na tulejkę i dający ekw. 18 mm.
Jackiller - Pon 05 Sie, 2013
Chris62 napisał/a: | może winietować (polar jest grubszy) |
Tak myślałem z tym obiektywem. I masz rację, mi polar winietuje.
[ Dodano: Sro 07 Sie, 2013 09:50 ]
Ale efekt nie jest zły jak na filtr za kilka dolców
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22800
|
|