|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - lornetka kowa genesis 10,5x44
klaus - Czw 25 Lip, 2013 Temat postu: lornetka kowa genesis 10,5x44 Witam.Czy można się spodziewać testu lornetki Kowa Genesis 10,5x44 - i ewentualnie kiedy?A może ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tym sprzętem i wyrobił sobie opinię-chodzi mi gl.o zastosowanie w ornitolologii?
Arek - Czw 25 Lip, 2013
Patrząc na wynik modelu 8.5x44 nie miałbym oporów żeby kupić 10.5x44. Testów na razie nie planuję.
Dudi - Nie 25 Sie, 2013
Witam. O lornetce pisałem tutaj http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#279032
Marlut - Czw 28 Lip, 2016
Właśnie przeczytałem, że Genesis ma w obiektywach gwinty na filtry 46mm.
Trzeba to sprawdzić. W TS Marine używałem szarych 1,25" do obserwacji księżyca, w większych modelach warto też było wkręcić mgławicowe.
[ Dodano: Pią 29 Lip, 2016 13:31 ]
Arek napisał/a: | Patrząc na wynik modelu 8.5x44 nie miałbym oporów żeby kupić 10.5x44. Testów na razie nie planuję. | Ja także większych oporów nie miałem, ale w przeciwieństwie do Ciebie, test planuję
[ Dodano: Wto 02 Sie, 2016 11:46 ]
Zgodnie z zapowiedzią test rozpoczęty, postanowiłem porównać Kowę z Nikonem 10x35 EII.
[ Dodano: Pon 08 Sie, 2016 19:58 ]
Część I
Kowa Genesis 10,5x44
Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka to spory rozmiar i duża waga- pod tym względem lornetce zdecydowanie bliżej do modeli 50mm niż popularnych 10x42. Dobrze dopasowana guma jest wysokiej jakości, metalowe pokrętło ostrości sprawia wrażenie jakby miało pracować kilkaset lat, muszle okularowe solidne, bardzo starannie wykończone, blokują się w kilku ustawieniach pośrednich. Wygodne przy oku, dobrze przylegają także do okularów korekcyjnych nie przepuszczając bokiem światła. Kivirowi opisując Genesis użył słowa monolit i chyba jest to najbardziej trafne określenie.
Dołączone akcesoria nie budzą zastrzeżeń, brakuje tylko paska do torby – nosimy ją używając lornetkowego, i wyjścia do adaptera statywowego.
Lornetka świetnie leży w dłoni, jest stabilna i można ją pewnie trzymać. Dobre wyważenie sprawia, że ciężar nie jest dokuczliwy podczas obserwacji, wpływa nawet dodatnio na stabilizację przy znacznym przecież powiększeniu. A gdy już weźmiemy lornetkę i rozpoczniemy obserwacje nie chcemy jej odkładać. Całkowity brak AC, oddanie bieli, doskonała ostrość utrzymująca się niemal do krawędzi dużego pola widzenia dosłownie oczarowują. Lornetka równie dobrze radzi sobie w cieniu jak i w pełnym, ostrym słońcu. Obraz jest bardzo kontrastowy i jasny, pozbawiony odblasków.
W warunkach dziennych Nikon 10x35 EII może powalczyć tylko szerokością pola widzenia, efektem 3D i związaną z nim plastyką obrazu – w tej kategorii konstrukcja porro wydaje się być niedościgniona.
cdn.
Volver - Pon 08 Sie, 2016
O....brawo po raz kolejny! Nie przyznawałeś się do takich fajnych zakupów zabawkowych, najpierw Fuji, teraz Kowa. Kurczę, opuszczam się, niedobrze.... Opisz dalej, jak wygląda na niebie i w nocy, bo 44 mm to już daje radę. Jak oceniasz transmisję vs EII ?
Santre - Pon 08 Sie, 2016
Wszyscy testują Ja aktualnie ostro porównuję EII 10x35 z Leicą HD 7x42. Myślałem że już nic mnie nie zaskoczy a tu taki pozytywny zakup. Głębia ostrości, kolory, kontrast, stabilność i komfort obserwacji w słabych warunkach oświetleniowych brak spajków w wieczornych obserwacjach oraz perfekcyjne wykonanie stawia lornetkę na czele mojej klasyfikacji. [/b]
Marlut - Wto 09 Sie, 2016
Volver napisał/a: | O....brawo po raz kolejny! Nie przyznawałeś się do takich fajnych zakupów zabawkowych, najpierw Fuji, teraz Kowa. Kurczę, opuszczam się, niedobrze.... Opisz dalej, jak wygląda na niebie i w nocy, bo 44 mm to już daje radę. Jak oceniasz transmisję vs EII ? | Zakup był trochę przypadkowy ale zdecydowanie udany.
Na nocnym niebie wygląda bardzo dobrze, dla mnie nawet nadspodziewanie bo do tej pory celowałem w klasykę, czyli czarne buty i czarna lornetka porro Transmisja chyba jest wysoka, takie wrażenie, ale porównać nie mam do czego- EII ma mniejszą źrenicę i powiększenie. Kolory gwiazd świetne, Księżyc wczoraj i dziś bajeczny.
Santre, gratulacje, czekam na recenzję.
Volver - Wto 09 Sie, 2016
Kurczę, a ja co???? Muszę coś kupić!
Santre - Wto 09 Sie, 2016
Volver Tobie leica by spasowała jestem pewien. Kolory lepsze od NH i ostra. Nocne obserwacje bez żadnych odblasków, lepiej od EII i jeszcze raz te barwy super. Nikonek taka troszkę szara myszka......
Volver - Wto 09 Sie, 2016
Santre, przypuszczam, że tak. Tyle tylko, że dzięki Marlutowi mam Zanka ED2 7x36 i jestem z niego bardzo zadowolony. Pewnie pomyślę o jajejś Fuji kiedyś...
Marlut - Czw 18 Sie, 2016
Pogoda zbytnio nas nie rozpieszcza więc dłuższe obserwacje nocne ciągle przede mną. Udało się tylko trochę popatrzeć między chmurami, ale to co widać jest naprawdę dobre. Muszę zrewidować swoje poglądy na temat zastosowania dachowców w astro. Szkoda tylko, że producent nie przewidział wyjścia statywowego, bardzo by się przydało do obserwacji Księżyca który wygląda zjawiskowo w tej lornetce. Trzeba będzie odszukać na strychu słynną książkę Adama Słodowego
O obserwacjach dziennych już pokrótce pisałem, nadal jestem zachwycony jakością obrazu.
Mały minus można dać za rozmiar i wagę, z drugiej strony, zależy do czego jest się przyzwyczajonym.
Volver - Czw 18 Sie, 2016
Brawo,. Dziękujemy za świetną i osobistą recenzję. Objawił się ciekawy as w klasie 10x42. Ciekawe jak wypadłby w rankingu Arka?
Marlut - Czw 18 Sie, 2016
Wersja 8,5x44 wypadła w teście bardzo dobrze, tracąc punkty głównie za brak wyjścia statywowego i krótką gwarancję – teraz jest to 10 lat więc już OK.
Zwróć uwagę na transmisję, AC, spadek ostrości (i to od żylety a nie semi-mydła jak w niektórych lornetkach), komę, brak winietowania itd. Astygmatyzm i dystorsję Arek ocenił na 6/10 - muszę jeszcze dokładniej zerknąć na te parametry bo w tej chwili wydaje mi się, że jest dobrze.
Dziesiątka może się dodatkowo pochwalić szerszym polem okularów.
A, i jeszcze minimalna odległość ostrzenia 1,7m - przy tym powiększeniu świetna - zacząłem obserwować owady i kwiaty w ogrodzie, polecam.
Zrobienie lornetki z trochę większymi obiektywami i powiększeniem było bardzo ciekawym posunięciem Kowy, różnica jest bardzo widoczna w stosunku do 10x, obraz wydaje się zdecydowanie większy a jednocześnie stabilność i łatwość obserwacji pozostaje na poziomie dobrze wyważonej, standardowej lornetki.
Volver - Czw 18 Sie, 2016
Naprawdę ciekawa... Na razie, co do mnie, to pozostanę przy Nikosiu EII 10x35, bo to moja ulubiona 10x. No i efekt 3D ma wyborny!
Marlut - Pią 19 Sie, 2016
Gdyby podejść do sprawy racjonalnie, Kowa może zastąpić oba twoje Nikony, tylko kto z nas postępuje racjonalnie w kwestii lornetek
Przyznam, myślałem o sprzedaży 10x35 po zakupie Genesis, ale właśnie plastyka obrazu, efekt 3D, sam wygląd, lekkość, ogromne pole widzenia Nikona etc. Zdecydowanie mocny kandydat na jedno z górnych miejsc „listy miodności” którą miałeś robić, choć sam wolę wersję 8x30 EII.
Santre - Pią 19 Sie, 2016
Miodność obrazu to jest dobre określenie. EII to wspaniała lornetka jednak w porównaniu z Leicą 7x42 HD widać subtelne różnice na korzyść 7. Bardzo duża głebia ostrości, pole widzenia oraz żrenica wyjściowa plus oczywiście baaardzo soczyste kolory sprawiają że lornetkę nie chce się odrywać od oczu Perfekcyjne wykonanie. Kupując nie byłem do końca przekonany jednak jestem mega zadowolony. Jak dla mnie super sprawa to odcienie kolorów czego np nie widzę w EII. Czyli już mamy nowy ranking miodności
Kova Genesis
Leica HD
Nikon EII
Może jeszcze Fujinon i nic więcej nie trzeba (jak na razie)
Volver - Pią 19 Sie, 2016
To robi się ciekawie, bo dodam tego nieszczęsnego Swarka SLC 56 10x56, który choć nie bez wad, jest zaiste miodnym sprzętem, znacznie powyżej EII. Ale przy cenach historycznych dla EII 1600 zł, to była na tle obecnych ich cen i cen innych, gorszych (mniej miodnych) - okazja stulecia! Cieszmy się i pielęgnujmy.
TS - Pią 19 Sie, 2016
No właśnie, jak EII był za te niecałe 2 tys. to była super propozycja, ale teraz...? Wiem, że różne klasy, ale jednak wraz z Genesis 10,5x44 obie można uznać za mocne lornetki dzienno-wieczorowe. I w takich warunkach od razu bardziej spodobał mi się obraz z Kowy. W Nikonie nieostrość na brzegu i AC wyraźnie dają po oczach. Ciekawe jak wypadłby tu Habicht... No nie wiem, chciałbym, ale chyba magia porro do mnie na razie nie trafia
Volver, miałeś Kową BD XD 12x56, a ja stale ją używam (zwłaszcza na krótkich spacerach). Bezpośrednio nie porównywałem, ale na tyle znam BD XD, że spokojnie mogę powiedzieć, że w dzień Genesis mogłaby ją zastąpić z korzyścią dla obserwatora. Różnice w powiększeniu nadrobi lepszą optyką. Waży podobnie, ale jest mniejsza, a przez to bardziej stabilna przy oku.
Volver - Pią 19 Sie, 2016
To ciekawa klasa, tak "pomiędzy". Już dawno nie testowałem niczego fajnego i nie kupowałem nowego sprzętu, ale mnie kusi. Tyle tylko, że chyba mam wszystko... W Nikonie SE 12x50 efektu 3D nie widać tak jakoś rewelacyjnie, ale na 12x to dla mnie klasa! Była raptem 700 zł droższa od Kowy 12x56 i wybór miałem łatwy.
RomanW - Nie 21 Sie, 2016
Marlut, a jak tam porównanie głębi ostrości Kowy z E2 10x35?
Marlut - Nie 21 Sie, 2016
RomanW, nie porównywałem bezpośrednio głębi ostrości i prawdopodobnie do końca sierpnia nie będę miał okazji, a z pamięci nie potrafię powiedzieć bo Nikona używam sporadycznie.
Mogę natomiast napisać, że w Genesis ostrość "wskakuje", tzn ostrzysz i nagle jest, bez konieczności kręcenia +/- aby dostroić obraz. Samo pokrętło i jego praca rewelacja.
Dudi - Pią 09 Wrz, 2016
Cieszę się, że lornetka trafiła w dobre ręce. Powtórzę jeszcze raz...gdybym miał wybierać miedzy kową, a nikonem 12x50 se i zależało by mi głownie na obserwacjach dzienno wieczornych na dużych odległościach wybieram kowe ( miałem obie) Głównie ze względu na brak aberry , szybkość ostrzenia, zauważalnie większe pole, bardziej neutralny obraz i nieprzeszkadzające światło wpadające od strony okularów. Wodoszczelność też ma znaczenie. Drgania obrazu dużo mniejsze w kowie.
Adam. - Pią 09 Wrz, 2016
Ja od dłuższego czasu przymierzam się to tej lornetki (wszyscy jej użytkownicy bardzo ją chwalą) ale wybrałbym model 8,5x44. Tylko ta cena... poza tym trochę się obawiam zakupu przez internet. Po moich perypetiach przy kupowaniu mojego Nikona SE 8x32 wolałbym pójść do sklepu i obejrzeć sprzęt ale niestety do Gdyni mam bardzo daleko.
TS - Sob 10 Wrz, 2016
Adam. napisał/a: | niestety do Gdyni mam bardzo daleko. |
To poproś ich o sprawdzenie lornetki przed wysłaniem, jak tak kupiłem u nich drugą Kowę (pierwszą w ciemno i też nie było żadnego problemu). Możesz też powołać się na opinie z tego forum i test. Oni cenią Optyczne, bo sami linkują do testu BD XD 8x32, więc powinni potraktować prośbę poważnie. Nie chcą chyba negatywnych opinii o topowym modelu? Trudno jechać pół Polski po lornetkę...
Marlut - Sob 10 Wrz, 2016
Dudi napisał/a: | Cieszę się, że lornetka trafiła w dobre ręce. | I ja się cieszę, to świetny sprzęt
Adam. w Ecotone nie mają Genesis na półce więc siłą rzeczy musisz zamówić. Zyskujesz 14 dni na testy a jak sie nie spodoba możesz odesłać. Znajomy chwalił 8,5x44.
Adam. - Sob 10 Wrz, 2016
W Ecotone jeszcze nic nie kupowałem dlatego nie wiem jak jest z ich rzetelnością. Ale po moich przygodach z Nikonem SE mam dość kupowania w Polsce przez internet. Szkoda kasy na kuriera. Co z tego że poproszę o sprawdzenie przed wysłaniem.
Nie chcę zanudzać ale poniżej napisałem krótką historia moich zakupów lornetek w Polsce.
Nikon SE 10X42. Pierwsze podejście. Lornetka miała skorupę zaschniętego kurzu na okularach. Cena 3500zł. Zwrot lornetki do sklepu.
Nikon SE 8x32. Pierwsze podejście. Kupno w innym sklepie niż model 10x24. Tym razem lornetka miała porysowane szkła. Zwrot lornetki do sklepu.
Nikon SE 8x32. Drugie podejście. Czekanie ponad miesiąc aż sprowadzą towar (kasa oczywiście już wpłacona na początku) w końcu odpuściłem sobie. Na oddanie wpłaconych pieniędzy czekałem chyba ze 2-3 tygodnie.
Nikon SE 8x32. Trzecie podejście. Poprosiłem kolegę mieszkającego w Londynie o zakup tej lornetki w Anglii. Kupił przez internet. Przywiózł do Polski i wszystko jest ok. Nówka tak jak trzeba.
W zeszłym roku chciałem kupić model Nikona SE 12x50. Mieli go na stanie właściwie tylko w jednym sklepie do tego cena była jedna z niższych w Polsce.
Zakup, przelew i lornetka jest u mnie. Tyle że szkła są tak brudne że nie idzie ich do czyścić. Tłuszcz, odciski palców nie wiem co to było. Próbowałem dwoma różnymi sprawdzonym środkami nie wiele pomogło.
Zamawiam w tym samym sklepie identyczną drugą lornetkę prosząc w rozmowie telefonicznej o dokładne sprawdzenie przed wysyłką. Wytłumaczyłem że głównie chodzi mi o czyste szkła. Otrzymałem odpowiedź że wszystko sprawdzą i będzie ok. Odbieram drugą lornetkę wysmarowane szkła jeszcze gorzej. Znowu bezskuteczne próby ich wyczyszczenia. W końcu odsyłam obie lornetki.
Proszę się nie dziwić moim obawom kupna w Polsce lornetek prze internet. Miał być za każdym razem nowy sprzęt a jak wyszło szkoda gadać.
Najlepsze jest to że kupowałem też przez internet trochę używanego sprzętu do fotografii (lustrzanka oraz kilka obiektywów) i sprzęt był w takim stanie jak opisywał je sprzedawca. I jestem zadowolony z ich zakup i nie było powodu odsyłać sprzętu.
Dlatego tak zależy mi na obejrzeniu sprzętu przed kupnem. Zbyt dużo wydałem już na kuriera odsyłając niby nowe lornetki do sklepu.
Santre - Sob 10 Wrz, 2016
Ecotone to bardzo solidna firma możesz być spokojny. Jest przedstawicielem Kowy w Polsce.
Marlut - Sob 10 Wrz, 2016
Kupowałem w Ecotone i był OK.
Genesis oferuje także lanius-books.com, nie mają w tej chwili modelu 8,5x44 ale prawdopodobnie mogą sprowadzić - u nich kupiłem już 3 lornetki - wszystkie idealne.
Na razie tylko jeden sklep był uprzejmy przysłać mi ewidentnie używaną lornetkę.
Santre - Sob 10 Wrz, 2016
Lanius zamawia w ecotone. Ecotone bierze sprzęt od producenta.
TS - Sob 10 Wrz, 2016
Adam. napisał/a: | Nikon SE 8x32. Drugie podejście. Czekanie ponad miesiąc aż sprowadzą towar (kasa oczywiście już wpłacona na początku) w końcu odpuściłem sobie. |
Ale dlaczego wpłacałeś z góry? Mnie w Ecotone też o to prosili i zapewniali, że lornetkę ściągną w X dni, ale powiedziałem, że zapłacę dopiero jak oni ją dostaną, no bo im ufam, ale trzeciemu partnerowi handlowemu już nie. I nie było z tym problemu. Ostatecznie ściągneli lornetkę w te X dni, ale ja nie musiałem zamrażać środków...
Adam. - Nie 11 Wrz, 2016
Pieniądze wpłaciłem bo myślałem że sprowadzenie sprzętu z zagranicy potrwa tydzień maksymalnie dwa. Zresztą o ile dobrze pamiętam należało wpłacić wcześniej pieniądze jeśli sklep miał sprowadzić towar na zamówienie.
Z tego co napisaliście wychodzi na to że Ecotone to solidna firma. Ale ja zakupu lornetek Nikona z serii SE dokonywałem też w sklepach że tak powiem o ugruntowanej pozycji i opinii na polskim rynku. Są nawet ich reklamy na optyczne.pl.
Z drugiej strony jeśli lornetka ma być sprowadzona prosto z magazynu Kowy to jest spora szansa na to że otrzyma się rzeczywiście nieużywany sprzęt.
Szkoda że w naszym kraju te droższe modele lornetek to dla handlowców nisza w którą nie warto inwestować. Mieszkam w mieście gdzie mieszka ponad pół miliona ludzi a nie ma żadnego sklepu gdzie można spojrzeć przez przyzwoitą lornetkę.
TS czy mógłbyś napisać konkretnie ile dni czekałeś na ściągnięcie lornetki.
Chciałbym zapytać jeszcze użytkowników Kowy Genesis czy dość duża waga tych lornetek nie jest problemem przy użytkowaniu jej przez cały dzień. Mój Nikon SE 8x32 to piórko w porównaniu z Kową Genesis 8,5x44.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Marlut - Nie 11 Wrz, 2016
Kowa jest świetnie wyważona i bardzo wygodnie się ją trzyma, w transporcie pomaga szeroki i miękki pasek, dasz radę.
TS - Pon 12 Wrz, 2016
Adam. napisał/a: | TS czy mógłbyś napisać konkretnie ile dni czekałeś na ściągnięcie lornetki. |
To było 7-8 dni. Ale różne modele mogą mieć różne terminy.
Marlut - Wto 13 Wrz, 2016
TS napisał/a: | ... magia porro do mnie na razie nie trafia ; | Oby trafiła zanim lornetki dobrej klasy ostatecznie znikną z rynku
Ostatnio byłem oczarowany widokiem 3D obserwując w porannym słońcu szpaki jedzące śniadanie na starej wielkiej jabłoni. Takiego obrazu nie dają nawet wysokiej klasy, super-ostre i pozbawione AC dachowce.
[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2016 18:32 ]
RomanW napisał/a: | Marlut, a jak tam porównanie głębi ostrości Kowy z E2 10x35? | Głębia ostrości większa jest w Nikonie - porównywaliśmy z kolegą.
mariuszi - Sro 14 Wrz, 2016
Miałem okazję dzieki Marlutowi popatrzeć trochę przez KOWE , w mojej ocenie jesli chodzi o ostrość nie ma jakiejś spektakularnej różnicy (jesli w ogóle jest) w stosunku do EII10X35, jest różnica w jakości obrazu za sprawą większej AC w nikonie ale nie powiedziałbym ze "abera" daje po oczach , raczej trzeba się jej doszukiwać
KOWA oczywiście mechanicznie jest zdecydowanie bardziej przystosowana do wypraw terenowych itp
Jednak ja wybieram EII , większe pole, mniejsza waga, i ergonomia jak dla mnie super.
Mam kilka lornetek w tym jedną dachową Kowe prominar 8x32 , wygodna , prawie kieszonkowa ale jestem z tych widzących w 3D i dla mnie porro górą
Najchętniej sięgam po Fuji 10x50 ( mimo AC) ale w nocy to mniej istotne a dzienne obserwacje to EII
Reasumując
w moje opinii KOWA Genesis to wysokiej klasy lornetka ale przed zakupem proponuje organoleptycznie zbadać
Marlut - Wto 27 Wrz, 2016
mariuszi napisał/a: | ...w moje opinii KOWA Genesis to wysokiej klasy lornetka ale przed zakupem proponuje organoleptycznie zbadać |
Rozmiar i waga są słuszne, prawdziwa cegła w koronie japońskiego producenta
|
|