forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3200 czy Canon 600D

luk4iza - Czw 25 Lip, 2013
Temat postu: Nikon D3200 czy Canon 600D
Witam.
Mój dylemat zaczyna się tak.
Widziałem jak robią zdjęcia oba aparaty i doszedlem do wniosku że Nikon robi bardzo jasne zdjęcia.
Kolory nie sa takie jak powinny byc sa rozjaenione. Canon robi zdjeca wyraźne. Ale różnica zaczyna sie po podłączenia do kompa lub telewizora. Nikon wyraziste zdjecia Canon mozna zauważyć piksele.
W obsłudze bardziej podchodzi mi canon. Ale to co czytalem na forach to te dwa modele sa porównywalne.
Doradzcie co wybrac.

lotofag - Czw 25 Lip, 2013
Temat postu: Re: Nikon D3200 czy Canon 600D
luk4iza napisał/a:

Widziałem jak robią zdjęcia oba aparaty i doszedlem do wniosku że Nikon robi bardzo jasne zdjęcia.
Kolory nie sa takie jak powinny byc sa rozjaenione. Canon robi zdjeca wyraźne.

Dowiedz się co to jest ekspozycja, a aparat przestanie sam "robić jasne/ciemne zdjęcia", a zacznie robić to co będziesz chciał uzyskać.
Przy okazji przyswój inne rzeczy dotyczące podstaw fotografii.

Druga sprawa - zrobienie zdjęcia nie musi kończyć się na wciśnięciu spustu i zgraniu jotpega z karty. A nawet jeśli nie będziesz chciał wyjść poza ten schemat, to w puszce masz sporo ustawień dotyczących tego co ma wypluwać, czyli jak tenże jotpeg ma wyglądać.
luk4iza napisał/a:

Ale różnica zaczyna sie po podłączenia do kompa lub telewizora. Nikon wyraziste zdjecia Canon mozna zauważyć piksele.

Urządzenia wyświetlające, ich jakość i sposób przedstawiania i oglądania obrazu to cały osobny temat...
luk4iza napisał/a:

W obsłudze bardziej podchodzi mi canon. Ale to co czytalem na forach to te dwa modele sa porównywalne.

Są porównywalne. Na tym etapie możesz wybrać którykolwiek.

To jest moja pierwsza lustrzanka a ja jestem amatorem. Chodzi mi o j a kies fachowe doradztwo. Canon jest lepszy bo... lub odwrotnie.
Może ktos mial stycznosc z dwoma modelami które wyżej wymieniłem

luk4iza napisał/a:
To jest moja pierwsza lustrzanka a ja jestem amatorem.

I? To jest mój pierwszy samochód, ale ja jestem amatorem więc po co mam się uczyć lepiej jeździć - najlepiej jakby wymyślono autopilota...
Ja wiem, że znaczenie słowa "amator" zdewaluowało się obecnie z "miłośnika/pasjonata" do "nic nie wiem i nie bardzo chę wiedzieć", ale podstawy fotografii naprawdę nie gryzą i pozwolą Ci przejść z fazy "aparat robi zdjęcia" (za jasne, za ciemne, nieostre, itp.) do "JA robię zdjęcia" (aparat jest narzędziem, które umiem wykorzystać).

luk4iza napisał/a:

Chodzi mi o j a kies fachowe doradztwo. Canon jest lepszy bo... lub odwrotnie.

Są porównywalne, różnią się niuansami do których możesz nawet nie dotrzeć.
A pomyślałeś już o jakiejś optyce? Czy ma być po prostu pstrykadełko z tym co akurat się trafi w zestawie? Jaki masz budżet na to wszystko? Musi być w ogóle lustrzanka, czy szerzej - musi to być aparat z wymienną optyką? Czego oczekujesz po tym zakupie? Zdjęcia się same lepsze nie zrobią...

komor - Czw 25 Lip, 2013

W zasadzie wszystko już napisał lotofag, ale żebyś nie pomyślał, że trafiłeś na jakiegoś wariata :) to ponownie najważniejsze rzeczy:
luk4iza napisał/a:

Być może ten Nikon coś miał poprzestawiane w automatyce, na pewno pomiar światła i prawidłowa ekspozycja powinna być zbliżona do tego, co robi Canon.

luk4iza napisał/a:
Ale różnica zaczyna sie po podłączenia do kompa lub telewizora. Nikon wyraziste zdjecia Canon mozna zauważyć piksele.

To znaczy, że musisz sprawdzić w jakim trybie telewizor łączy się z aparatem. Zarówno Canon jak i Nikon mają wielokrotnie więcej pikseli niż wyświetla się na telewizorze, czyli jeśli na ekranie widać jakieś piksele to znaczy, że aparat nie połączył się z telewizorem w trybie Full HD, czy co tam masz dostępne. Za mało szczegółów żeby zgadywać co jest nie tak.

komor napisał/a:

Być może ten Nikon coś miał poprzestawiane w automatyce, na pewno pomiar światła i prawidłowa ekspozycja powinna być zbliżona do tego, co robi Canon.

komor, tak naprawdę nie wiemy nawet czy porównywane były zdjęcia tej samej sceny w tych samych warunkach, nie wspominając już na czym były w końcu oglądane ;)
Także ja bym się wstrzymał z jakimikolwiek ocenami typu "powinno być tak jak w tym Canonie", bo zaraz będzie heca "kupiłem Canona i zdjęcia też są za jasne!!11!" albo znowuż "za ciemne", "bo na ekraniku wyglądało tak, a na kompie srak", itp. itd...

no dobra ja powiem ten sposób.z tymi jasnymi zdjęciami to chodziło mi o to że nikon robi bledsze zdjęcia. Mój budżet to 600euro. Narazie mysle nad zakupem aparatu a później to dokupie jakiś obiektyw. Jestem we Francji a tutaj oba aparaty są w tej samej cenie. A jeśli chodzi o sprzęt to który spisuje się mniej awaryjnie?
kufel - Czw 25 Lip, 2013

luk4iza napisał/a:
.z tymi jasnymi zdjęciami to chodziło mi o to że nikon robi bledsze zdjęcia.
luk4iza, kwestia ustawień. podbijesz sobie w puszce saturację kolorów , czy opcjonalnie kontrast , i juz nie będą "blade".

luk4iza napisał/a:
z tymi jasnymi zdjęciami to chodziło mi o to że nikon robi bledsze zdjęcia.

Może też "robić" niesamowicie oczojebne - kwestia konfiguracji silnika JPG w puszce. Już nie wspominając o tym co można zrobić w postprocesie. Zresztą najczęściej domyślnie jest ustawiony właśnie profil wykręcający nasycenie i wyostrzanie w kosmos, widocznie ktoś to zdążył zmienić... Jeszcze inna sprawa na czym to było oglądane/porównywane.
luk4iza napisał/a:

Narazie mysle nad zakupem aparatu a później to dokupie jakiś obiektyw.

"Jakiś obiektyw" przyda Ci się od samego początku bo bez niego nie zrobisz zdjęć. Chyba, że interesuje Cię fotografia otworkowa ;)
luk4iza napisał/a:

A jeśli chodzi o sprzęt to który spisuje się mniej awaryjnie?

Nie ma reguły.

Więc waszym zdaniem ale tak naprawdę osobiście który byscie wybrali?
Andrzej.M. - Czw 25 Lip, 2013

luk4iza napisał/a:
To jest moja pierwsza lustrzanka a ja jestem amatorem. Chodzi mi o j a kies fachowe doradztwo.

Nie jesteś amatorem - ale przy odrobinie chęci możesz nim zostać - i bez obrazy - "amator" to nie synonim idioty a wręcz przeciwnie - kogoś z pasją poznającego lub uprawiającego jakąś dziedzinę.

Nie wiem dlaczego wybrałeś akurat te dwa modele różnych producentów? Bo mają nawalone pikseli?
Uważasz że to dobrze?
luk4iza napisał/a:

To nie aparaty robią zdjęcia tylko "człowieki"... :lol:
A poważnie - wszystko zależy od ustawień - bo lustrzanki są stworzone z myślą o myślącym użytkowniku który coś o fotografii wie. Jeśli nie zamierzasz nauczyć się fotografowania , bo cię to nie interesuje i nie masz na to czasu - kup sobie jakąś nawet wypasioną i drogą "małpkę" - kompakta , bo lustrzanka Cię tylko rozczaruje. No i po co "tarmolić' takie "bydlę"?
Jeżeli dojrzałeś do absorbcji wiedzy fotograficznej i zależy ci na jak najlepszych obrazkach - to może pomyśl o aparacie D5100 albo D90 Nikona, lub K-30 , K50 Pentaxa.
Świadomym uzytkownikom na pewno dadzą więcej radości niż D3200... nieco mniejsze pliki a lepsze i bardziej zaawansowane korpusy.

siosio - Czw 25 Lip, 2013

luk4iza napisał/a:
Więc waszym zdaniem ale tak naprawdę osobiście który byscie wybrali?

Nikon D5100

No i dalej nie wiem ktory wybrac. Po co tu do was trafilem? Zeby nauczyc sie fotografowania? To jest dzial w którym mozna uzyskac pomoc w dokonywaniu zakupow.
Ten aparat nie jest dla mnie tylko dla żony ktora kocha fotografowanie.
Wybralem te dwa modele bo sprzedawca w sklepie powiedzial ze za te pieniadze dostane te dwa modeke i sa w miare dobre i maja cale wyposażenie.

No to jak dla żony - weź ją do dobrego sklepu FOTOGRAFICZNEGO i pokaż jej Nikona D5100 i D90 - niech sama wybierze! Kosztują tyle co D3200 ale nie mają tak masakrycznie nawalonych Megapikseli ! No chyba że żona tylko na "bilbordy" zdjęcia robi (ale wtedy sama by kupowała). Obiektyw możesz wziąć ten 18-105VR. Ale się zapytaj - może wolała by np. Tamron 17-50/2,8 ? Krócej za to jaśniej .
kufel - Czw 25 Lip, 2013

luk4iza, czy to ma być prezent-niespodzianka? jeśli nie, to faktycznie warto iść do sklepu z żoną , żeby "przymierzyła" do ręki poszczególne aparaty.

Juz mierzyla itez nie wie ale chyba zdecyduje się na canona
kufel - Czw 25 Lip, 2013

luk4iza, tez bym tak wybrał, decydując się miedzy tymi dwoma. a jaką fotografią interesuje sie zona? bo wypadałoby jeszcze do tego jakiś obiektyw dobrać ;)

Nie wiem :neutral: z tego co widze to lubi robic zdjecia kwiatow z bardzo bliska tak ogólnie natura.

luk4iza napisał/a:
itez nie wie ale chyba zdecyduje się na canona

O j...u co ty z tym canonem? To rzuć monetą jak już ktoś radził... i kup tego canona!

luk4iza napisał/a:
zdjecia kwiatow z bardzo bliska

No to setka macro by się zdała, jeśli chcesz kombinować taniej z manualnymi - to... Pentax ... :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Czw 25 Lip, 2013

Kup Canona, to trochę lepiej pozycjonowany korpus niż Nikon D3200. :smile:
tiktak - Pią 26 Lip, 2013

Zdecydowanie Canon 600D :) . D3200 jest za bardzo jak dla mnie przeładowane MP. Canon ma przewagę dodatkowo z uchylanym ekranikiem. 600D to odpowiednik D5100, D3200 to odpowiednik 1100D :) . Nieco mniejsze szumy ;) . Bierz Canona :) .
Sunders - Pią 26 Lip, 2013

luk4iza napisał/a:
Kolory nie sa takie jak powinny byc sa rozjaenione. Canon robi zdjeca wyraźne.

To najprawdopodobniej było spowodowane ustawieniami obu aparatów = da się skorygować w menu aparatu. Oba te aparaty "robią" zdjecia o zbliżonej jakości.

luk4iza napisał/a:
po podłączenia do kompa lub telewizora. Nikon wyraziste zdjecia Canon mozna zauważyć piksele.

To prawdopodobnie ma związek z większą ilością pikseli matrycy nikona i z tym jak telewizor radzi sobie z "otwieraniem" zdjęć.

luk4iza napisał/a:
W obsłudze bardziej podchodzi mi canon.

Mi podobnie. Najistotniejsze IMO różnice przemawiające na korzyść 600D, to wygodniejszy uchwyt i odchylany wyświetlacz LCD.

luk4iza napisał/a:
Doradzcie co wybrac.

Wybierz canona/po raz trzeci :mrgreen: /.

kufel - Pią 26 Lip, 2013

no to jeszce wypadało by koledze (a w zasadzie żonie kolegi) jakieś szkło wybrać. skoro fotografowana ma byc szeroko pojęta natura (domyślam się że chodzi o krajobrazy, drzewka etc) oraz jakieś zbliżenia kwiatów to moze sigma 17-70 ? (pierwsza wersja) .
luk4iza - Pią 26 Lip, 2013

Dziękuję wszystkim za porady.
Wybraliśmy canona
A oto zdjęcia robione Nikonem i Canonem

po lewej nikon a po prawej canon

Andrzej.M. - Sob 27 Lip, 2013

luk4iza napisał/a:
Wybraliśmy canona

Nie rozumiem co do wyboru aparatu mają te fotki?
Od początku wybór ukierunkowany na canona - bo co to za wybór 1100D czy 600D?
Żaden... :zalamany:

lotofag - Nie 28 Lip, 2013

kufel napisał/a:
moze sigma 17-70 ? (pierwsza wersja) .

17-70/2.8-4.5? Raz, że kolejna wersja jest wyraźnie lepsza (17-70/2.8-4 OS HSM), a dwa że pierwszej już i tak nigdzie nie dostanie nowej ;)

luk4iza napisał/a:

Łomatkoicórko :shock:

kufel - Nie 28 Lip, 2013

lotofag napisał/a:
17-70/2.8-4.5? Raz, że kolejna wersja jest wyraźnie lepsza (17-70/2.8-4 OS HS
no chyba nie tak wyraźnie ;) niektóre parametry uległy pogorszeniu.

lotofag napisał/a:
a dwa że pierwszej już i tak nigdzie nie dostanie nowej ;)
a , no to to juz sprawę rozwiązuje.
lotofag - Nie 28 Lip, 2013

Ale Ty Chyba piszesz o oporównaniu tej najnowszej wersji C z poprzednią - przynajmniej takie mam wrażenie po tym "pogorszeniu" ;)

Pierwsza wersja to 17-70/2.8-4.5, bez stabilizacji i HSM. Druga, czyli 17-70/2.8-4 OS HSM była wyraźnym postępem, a trzecia, czyli C, jest już nieco dyskusyjna...

Miałem wersję pierwszą (tę z f/4.5 na długim końcu), kolejną wersję kupiłem zaraz po premierze - naprawdę nie wiem co ta pierwsza mogła mieć lepszego...

kufel - Nie 28 Lip, 2013

lotofag napisał/a:
Ale Ty Chyba piszesz o porównaniu tej najnowszej wersji C z poprzednią - przynajmniej takie mam wrażenie po tym "pogorszeniu" ;)

Pierwsza wersja to 17-70/2.8-4.5, bez stabilizacji i HSM. Druga, czyli 17-70/2.8-4 OS HSM była wyraźnym postępem, a trzecia, czyli C, jest już nieco dyskusyjna...
tak , chodziło mi o ostatnią wersję, z 2012.

zatem do tego co napisałem wcześniej - "pierwsza wersja" należy dopisać "ze stabilizacją" ;)

komor - Nie 28 Lip, 2013

lotofag napisał/a:
naprawdę nie wiem co ta pierwsza mogła mieć lepszego...

Lepszą skalę odwzorowania o ciut. Tylko tyle i aż tyle. Cała reszta przemawia za nowszą wersją.