forum.optyczne.pl

Lornetki - problem z wyborem

prze-m - Pią 26 Lip, 2013
Temat postu: problem z wyborem
Witam Jest to mój pierwszy post na forum. Mam do Szanownych użytkowników tego forum pytanie odnośnie lornetki do obserwacji nieba. Zastanawiam się nad Pentax 20 x 60 PCF WP II wiem tylko tyle że dobra optyka wąskie pole, zastanawiam się czy 60mm to aby nie za mało światła. druga opcja to SkyMaster 20x80 jest kilka opini ale jak się to ma w porównaniu do Pentaxa. obserwacje będą prowadzone tylko z statywu. przy ciemnym niebie, najblisze źródło sztucznego światła ponad 5 km.
konto usuniete - Pią 26 Lip, 2013

Cześć, jeśli to ma być pierwsza i podstawowa lornetka do astronomii to polecam raczej coś z szerszym polem i niższym powiększeniem dla łatwiejszej orientacji. Np. 10x50 lub 12x50. Ten Pentax jest bardzo dobry, ale dość specjalistyczny ze względu na powiększenie i dość kłopotliwy dla początkujących ze względu na bardzo wąskie pole widzenia. Jeśli masz bardzo ciemne niebo i młode oczy to można jeszcze pomyśleć o 7x50 lub 8x56, ale zalecam jednak powiększenie 10-12x.
prze-m - Pią 26 Lip, 2013

dzięki za odpowiedź. to nie będzie pierwsza lornetka mam kilka 8x30 7x50. natomiast masz w podpisie vixena 16 x 80, twoje opinie o tym sprzęcie?
Dale - Pią 26 Lip, 2013

To ja wyręczę Kolegę Polaris'a i odpiszę za niego :wink: http://astropolis.pl/topi...-brwp-recenzja/

PS. widzę że lornetka została wystawiona na sprzedaż za 1200 zł, warto !