|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 60D czy Canon EOS 50D ?
kubadenko - Sob 27 Lip, 2013 Temat postu: Canon EOS 60D czy Canon EOS 50D ? Cześć:), mam dylemat nad wyborem aparatu na ślub. Zastanawiam sie nad dwoma modelami canona.
Znalazlem na allegro oferte, ktora wydaje mi sie dobra, ocencie: http://allegro.pl/canon-e...3406827822.html , jednak obawiam sie czy waro kupywac 50d ktory ma zuzyta migawke w ok 25%.
[ Dodano: Sob 27 Lip, 2013 08:14 ]
Prosze o pomoc:P
ophiuchus - Sob 27 Lip, 2013
A masz już jakieś obiektywy? Bo te z zestawu oferowanego na aledrogo to wcale jakieś super nie są, powiem nawet więcej... zum to straszna ciemnica, a pięćdziesiątce nie bardzo bym ufał podczas robienia zdjęć w kościele... Warto też zauważyć, że 60D mimo nie najlepszych opinii i tak ma matrycę ciut wydajniejszą niż 50D. Jaki masz budżet?
kozidron - Sob 27 Lip, 2013
aukcja klasa
Cytat: | CANON EOS 50D + CAŁE WYPOSAŻENIE PÓŁPROFESIONALNEGO FOTOGRAFA. !! |
kubadenko napisał/a: | jednak obawiam sie czy waro kupywac 50d ktory ma zuzyta migawke w ok 25%. |
25% to nie jest jeszcze aż takie zuzycie, żeby nie było warto. Moim zdanie nie warto brać tego zestawu ze względu na leciwą matrycę tego canona(czasy się zmieniły), chociaż zrobiłem nim kilka ślubów ale nie na takich szkłach.
kubadenko, gruby hardcor robić śluby takim zestawem ten budżet jakby nie ten
Myslałeś o lampie, czymś dłuższym i jasnym szerokim zumie ?
kubadenko - Sob 27 Lip, 2013
No właśnie nie mam obiektywów do canonów, mam tylko http://fotografujzpasja.f...10/08/nexy2.jpg
A znając już swój aparat moge powiedzieć ze na slubie by dal klapy:P, lampa szybko sie przegrzewa i problem z ustawieniem ostrosci tez by sie znalazl... w plener jak najbardziej sie przyda, kasa to ok 3000zl no do granicy 4000 moge. To az taka roznica jest miedzy 50d a 60d jesli chodzi o matryce?
nienietaktak - Sob 27 Lip, 2013
a co da trochę lepsza matryca w 60D, gdy kicha w szkłach?
prawdę mówiąc, to nie masz budżetu nawet na dwa w miarę dobre obiektywy.
a aukcja rzeczywiście powalająca
mozer - Sob 27 Lip, 2013
kubadenko, body to sprawa drugorzędna. W tym budżecie to może Sigmą 17-50/2.8 dałbyś radę to obskoczyć. Lepiej by było pójść w 60D, ale to już zależy od budżetu.
[ Dodano: Sob 27 Lip, 2013 11:34 ]
Dobrze, że jest w zestawie również "profesionalny" plecak
nienietaktak - Sob 27 Lip, 2013
mozer, wspomniałbym również o potężnej karcie pamięci, która w zestawie także jest
kubadenko - Sob 27 Lip, 2013
Udalo mi sie ze tak powiem wyrwac niezle , canon eos 60D - 1800zl! Tyle ze nie wiem jaka byla jego eksploatacja , na allegro zamowilem go ale jeszcze nie placilem bo to z lombardu.. Jak myslicie brac na ciemno? Bo dzwonilem do kolesia to powiedzial ze miala go dziewczyna przez rok i dbala(widac po zdjeciach sprzetu), ale nie potrafil okreslic przebiegu... (smieszne), to brac go czy nie?xD Wowczas zostanie mi kasy na ta Sigmą 17-50/2.8 (jesli jest dobra):P. Co do nexa co mam to 18-200 sporo dalem za to ale bede sprzedawal jak bede mial juz lustro zamiast hybrydy
[ Dodano: Nie 28 Lip, 2013 14:32 ]
a co powiecie na nikon d90??????????? tani i dobry... ale czy lepszy od canona 60d?
tiktak - Pon 29 Lip, 2013
kubadenko, Nikon D90 lepszy od Canona 60D.. żartujesz?
mozer - Pon 29 Lip, 2013
tiktak, D90 ma lepszą matrycę w każdym aspekcie.
moronica - Pon 29 Lip, 2013
http://goo.gl/Pl6pQi
choc na sluby zadnego z nich bym nie polecala. no i nalezy pamietac, jesli cie to interesuje, ze tryb video w d90 jest slabiutki jako ze byla to pierwsza na rynku lustrzanka w niego wyposazona
mozer, matryca, matrycą, ale o innych funkcjach nie wspomnę )
tiktak, wspomnij wspomnij
kufel - Pon 29 Lip, 2013
moronica napisał/a: | tiktak, wspomnij wspomnij | 1/8000 , MLU...
niekoniecznie to kluczowe cechy, ale przydatne... dla mnie przynajmniej.
ponadto obrotowy wyswietlacz i wieksza rozdzielczosc ( jak ktos potrzebuje) , wieksza rozdzielczosc ekranu , nieco szybszy tryb seryjny, no i tryb video... hdmi, sdhc, nieco mocniejsza bateria.
moronica, tak jak wspomniał kufel czas 1/8000s co z fotografią sportową dla mnie jest ważną rzeczą . Atuty 60D już wymienił kufel .
zdecydowana wiekszosc tych cech nie bedzie miala zadnego znaczenia przy slubach (1/8000s, mlu, tryb seryjny, obrotowy wyswietlacz). bateria d90 nigdy nie dala mi powodow do narzekan, zdarzalo mi sie na festiwalach wypstrykac grubo ponad 1000 zdjec i wrocic do domu z 2 kreskami z 5
widzisz tiktak ja nie wierdze, ze 60d atutow nie ma, chcialam jednak bys nie pisal takimi ogolnikami
dobrze lecz moim zdaniem model 60D jest lepszy od D90
mozer - Pon 29 Lip, 2013
moim też, bo moje szkła nie pasują do D90
Andrzej.M. - Pon 29 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | moim zdaniem model 60D jest lepszy od D90 |
Wolno ci mieć swoje zdanie ... i nawet się z nim nie zgadzać!
Oczywiście możesz też twierdzić że 60D jest lepszy od 5DmkII... i to będzie twój wybór.
kufel - Pon 29 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Pod względem jakości obrazka to jednak spora różnica - jak pomiędzy Pentax K-x a K-5 - czyli kosmos. | miedzy d90 a 60D az taka roznica ? bez przesady...
[ Dodano: Pon 29 Lip, 2013 14:44 ]
moronica napisał/a: | bateria d90 nigdy nie dala mi powodow do narzekan, zdarzalo mi sie na festiwalach wypstrykac grubo ponad 1000 zdjec i wrocic do domu z 2 kreskami z 5 | ja nie napisałem ze bateria w d90 to powód do narzekań, tylko ze w 60D jest ona lepsza.
mozer napisał/a: | moje szkła nie pasują do D90 |
Moje też , i do 60D także - to oba do kitu?
kojut - Pon 29 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | dobrze lecz moim zdaniem model 60D jest lepszy od D90 | Skoro już się wypowiadasz o lepszości jednego nad drugim, to fajnie byłoby swoje zdanie uzasadnić.
Bo np. do krajobrazu d90 byłby lepszym wyborem ze względu na większy zakres tonalny.
Uzasadnić swoje zdanie? Proszę bardzo . Dużą przewagą 60D nad D90 jest dla mnie krótszy czas 1/8000, bardzo dobrze pracuje mi się na uchylanym ekraniku, w D90 by mi tego bardzo brakowało . A przede wszystkim filmuję, dlatego w 1080p filmiki wyglądają jeszcze lepiej . Akurat, mi się trzyma lepiej 60D, akurat trzymanie D90 sprawiało mi mniejszą przyjemność . Mój Canon lepiej leży mi w dłoniach.
Co do tematu to jeśli wybierać między 60D, a 50D to gdyby nie filmowanie brałbym spokojnie 50D.
tiktak, a ty dalej "dla mnie". to nie watek "jaki jest twoj ulubiony korpus?" tylko radzisz komus, kto szuka aparatu do konkretnych zastosowan - do fotografii slubnej. a ty ciagle o tym 1/8000s
hijax_pl - Pon 29 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | Dużą przewagą 60D nad D90 jest dla mnie krótszy czas 1/8000 | Jak często z tej przewagi skorzystałeś?
Korzystam cały czas na meczach . W każdym body wyższej półki jest już ten czas 1/8000s. Ależ chciałaś uzasadnienie to je masz. Ja bym brał na śluby 60D, chociaż to i tak troszkę za mało.
A gdzie to podczas meczu ludzie biorą śluby? Bo o biciu rekordu Guinnessa (najwięcej par na raz) to już słyszałem - wszak stadion to najlepsze do tego celu miejsce. Ale by podczas meczu urządzać ślub to pierwsze słyszę...
kufel napisał/a: | iedzy d90 a 60D az taka roznica ? bez przesady... |
Wiem że odrobinkę przesadziłem , ale coś koło tego - k-x ma dokładnie takie same szumy jak 60D na tych samych czułościach tylko... rozpiętość tonalną lepszą i dynamikę koloru większą niż 60D - D90 ma identyczną rozpiętość tonalną jak K-x (12,5EV), podczas gdy canon 60D ma o cały 1EV mniejszą (tylko 11,5EV).Aparat najmłodszy z tej wymienionej trójki - bo wypuszczony w rok po Pentax K-x i dwa lata po Nikonie D90!
Racja - to nie było dobre porównanie i dlatego to zdanie wyciąłem ze swojej wypowiedzi. Ale niestety nie miałem z czym porównać tego 60D - bo przecież nie do K-5...
tiktak napisał/a: | Dużą przewagą 60D nad D90 jest dla mnie krótszy czas 1/8000, bardzo dobrze pracuje mi się na uchylanym ekraniku |
No to ciekaw jestem ile procent zdjęć masz zrobionych na tym najkrótszym czasie? Uchylany ekranik ma być argumentem ?
tiktak napisał/a: | A przede wszystkim filmuję, dlatego w 1080p filmiki wyglądają jeszcze lepiej |
To już jakiś argument ale chyba za... Sony czy Panasonikiem albo 5DmkII... Zależnie od poziomu.
Mniejsza z tym - aparat mam do fotografowania nie filmów - to ostatnie mnie nie pociąga zwłaszcza w lustrzance.
Cytat: | gdyby nie filmowanie brałbym spokojnie 50D | A matryca w 50D to prehistoria...
Oj tam, oj tam. Ja swego zdania nie zmienię.
hijax_pl, a powiedz mi gdzie wyraźnie napisałem, że robie zdjęcia ślubów na meczach :O? Zajmuje się robieniem zdjęć sportowych i ten krótszy czas jest dla mnie priorytetem.
tiktak napisał/a: | Korzystam cały czas na meczach |
z 1/8000s? serio? po co?
lotofag - Pon 29 Lip, 2013
tiktak, żeś się uczepił tej 1/8000s - chyba jedyna realna przewaga tego korpusu
tiktak, polecasz aparat, który ma być przede wszystkim do ślubów. tiktak napisał/a: | Zajmuje się robieniem zdjęć sportowych | No ok, ale pytającemu chodzi nie o sportowe przeznaczenie, ale kotlety. tiktak napisał/a: | i ten krótszy czas jest dla mnie priorytetem. | A po co aż taki krótki? Rozumiem sporty motorowe, ale pisząc mecz uznaję, że chodzi o ludzi. 1/8000s? Po co tak krótki w fotografii ludzi? Przy okazji - jakie ISO używasz by tak skrócić czas? A może focisz tylko na stadionach "olimpijskich", gdzie oświetlenie jest kategorii 4? Tak czy siak nie widzę powiązania z tematem tego wątku...
Co do różnicy miedzy 60D a D90 ja bym brał tego drugiego. Przez CLS i jako taką obsługę lamp - bo to się bardzo, ale to bardzo przyda przy ślubach.
moronica napisał/a: | tiktak napisał/a: | Korzystam cały czas na meczach |
z 1/8000s? serio? po co? |
Kolega uznaje tylko "mrożonki" ... żeby boże broń żadnego ruchu nie było...
mozer - Pon 29 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch, ale on mrozi ludzi, czy pociski z AK47?
Fotografia siatkówki bądź fotografowanie wyścigów motocyklowych, gdzie prędkości dają po kościach . Tak czy tak, ten czas mi się przydaje . Ponadto Karol Paciorek z Podcastu 35mm używa swojego wysłużonego Canona 40D ..
tiktak, to siatkowka plazowa czy jak? wybacz tiktak ze cie tak draze ale naprawde nie wierze, ze korzystasz z 1/8000s "caly czas na meczach"
Siatkówka plażowa... przepraszam, nie wyraziłem się szczegółowo. Na hali schodzę przeważnie do 1/800-1/5000 .
kojut - Pon 29 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | Dużą przewagą 60D nad D90 jest dla mnie krótszy czas 1/8000 |
Które realnie, w większości przypadków, wykorzystujesz do...
tiktak napisał/a: | bardzo dobrze pracuje mi się na uchylanym
ekraniku, w D90 by mi tego bardzo brakowało . |
A jak pytającemu bardziej pasuje kadrowanie w wizjerze?
tiktak napisał/a: | A przede wszystkim filmuję, dlatego w 1080p filmiki wyglądają jeszcze lepiej . |
No to jest jakiś argument za. Ale jak p. Makuch zauważył- jeżeli chodzi o filmowanie, to są lepsze aparaty, oferujące podobne obrazowanie
tiktak napisał/a: | Akurat, mi się trzyma lepiej 60D, akurat trzymanie D90 sprawiało mi mniejszą przyjemność . Mój Canon lepiej leży mi w dłoniach. |
Tobie, ale niekoniecznie innym i doradzanie komuś na podstawie tego, że Tobie dobrze w dłoni leże, to lekka pomyłka.
tiktak napisał/a: | Co do tematu to jeśli wybierać między 60D, a 50D to gdyby nie filmowanie brałbym spokojnie 50D. |
Taka trochę niekosekwencja- odradzasz d90 a wziąłbyś 50d oferujący mniej nż nikon?
moronica napisał/a: | ... korzystasz z 1/8000s "caly czas na meczach" |
Ja to bym chętnie jakieś zdjęcia z meczów, wykorzystujące 1/8000s, zobaczył.
A przy jakim ISO? Chętnie zobaczę take zdjęcie!
komor - Pon 29 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | Co do różnicy miedzy 60D a D90 ja bym brał tego drugiego. Przez CLS i jako taką obsługę lamp |
No akurat 60D chyba nie ma nic gorzej pod tym względem? Sterownik jest, od tego właśnie modelu zaczął go Cwanon wreszcie dawać. Poza nieszczęsnym 1/8000, czy D90 nie ma MLU, że ktoś to wymienił w zaletach Canona? Jeszcze synchronizacja lampy do 1/250 pozostaje. No ale to wszystko nieważne, przecież najważniejszy jest DR!
Aha, czy naprawdę np. na ISO 1600 czy 3200 uważacie, że D90 zachowa się lepiej niż 60D? Tylko nie zamydlajcie oczu jakimś DR czy innym DXO, chodzi mi o realne zdjęcia, skoro już o ślubach i sportach była mowa.
Nie widzę tu co prawda specjalnej przewagi Canona, nawet po uwzględnieniu większej ilości pikseli, ale przewagi Nikona także…
ophiuchus - Pon 29 Lip, 2013
tiktak, ale motory dobrze jest jednak focić z czasem oddającym wrażenie prędkości na zdjęciach... 1/8000 to moim zdaniem za krótko... nawet 1/800.
komor, chodzi o obsługę błysku. Tak, wiem. 60D tez obsługuje ale jednak...
komor - Pon 29 Lip, 2013
Jednak co?
Jednak? Odpowiedz, z chęcią posłucham .
Jednak wolę sposób obsługi błysku przez system nikona. Szczególnie przy szybko zmieniających się warunkach.
tiktak, Tobie z całym szacunkiem się to na nic nie zda.
Wytłumacz dlaczego, proszę .
Dlatego, że przy załączonym HSS nie ma takich systemowych lamp, by dały radę przynajmniej wyrównać (nie mówiąc już o przebijaniu) zastane (myśląc o siatkówce plażowej).
lotofag - Wto 30 Lip, 2013
komor napisał/a: | No ale to wszystko nieważne, przecież najważniejszy jest DR!
|
komor, tak jakbyś nie zauważył, że koronny "argument" kanoniarzy na tym forum odnośnie DR to "przecież to nieważne", "jakieś wyciąganie z cieni, a po co to?" itp.
Jakby wreszcie Canon coś z tym zrobił, to jestem na więcej niż pewien, że Ci sami ludzie będą cmokać z zachwytu, a wazelina będzie się lała hektolitrami. Nagle będą to "wspaniałe możliwości"
Jakoś nie obserwuję tej tendencji wśród posiadaczy jakichkolwiek innych zabawek
IMHO mamy tu po prostu klasyczny "dupościsk". A już niedawne wątki o przesiadce na "pięć de" to była istna komedia...
Oczywiście piszę o czysto technicznych rzeczach, a nie o możliwości wykonania wartościowego zdjecia tym czy owym - jak już to wiele razy omawiano, czasem wystarczy nawet telefon, ale nie o to w tym wypadku chodzi.
kozidron - Wto 30 Lip, 2013
no cóż, głupota miesiąca:
tiktak napisał/a: | tak jak wspomniał kufel czas 1/8000s co z fotografią sportową dla mnie jest ważną rzeczą |
żeby to choć człowiek miał w 1/4 (matematycznie) takie warunki oświetleniowe z jakimi kolega tiktak spotyka się na co dzień
Podstawową różnicą między tymi dwiema puszkami abstrahując od szklarni, która ma wpływ na fotografowanie jest auto focus i to jakby ucina temat i ma realny wpływ powiedzmy na fotografię sportu.
Tu canon kładzie nikona d90, ba nawet dziadek 40D lepiej sobie radzi ale co to za jałowy spór, skoro za 2 tysie można sobie zanabyć d300 w dobrym stanie
komor - Wto 30 Lip, 2013
lotofag napisał/a: | komor, tak jakbyś nie zauważył, że koronny "argument" kanoniarzy na tym forum odnośnie DR to "przecież to nieważne", "jakieś wyciąganie z cieni, a po co to?" itp. |
Jakbyś nie zauważył mowa jest o D90, a nie nowszych wypustach z magiczną matrycą IMX071. Dupościsk to ja raczę widzę jak tylko ktoś ośmieli się doradzić Canona zamiast jedynie słusznych wyborów zgodnych z linią partii.
lotofag - Wto 30 Lip, 2013
komor napisał/a: |
Jakbyś nie zauważył mowa jest o D90, |
Ja to napisałem bardziej ogólnie Sam nie wiem co bym wolał mając do wyboru 60D i D90, ale chyba bym zaczął odkładać na minimum D7000, jeśli za C nie przeważyłaby jakaś konkretna szklarnia
Naród z Partią, Partia z Narodem! Proletaryusze wszystkich krajów łączcie się!
kozidron - Wto 30 Lip, 2013
lotofag napisał/a: | Sam nie wiem co bym wolał mając do wyboru 60D i D90, ale chyba bym zaczął odkładać na minimum D7000 |
jak do sportu na 1/8000 to wolałbym d300 czy d300s, taniej i lepszy af
nienietaktak - Wto 30 Lip, 2013
kozidron napisał/a: | jak do sportu na 1/8000 |
tym bardziej, że siatkarze przemieszczają sie po polu gry z prędkością do 350 km/h
Bumber - Czw 22 Sie, 2013
Cześć,
Wprawdzie moje pytanie połowicznie dotyczy tego wątku, ale innego pasującego nie znalazłem
Noszę się z zamiarem wymiany leciwego 400D na coś nowszego. W związku z tym, że lada moment na rynku pojawi się 70D, ceny poprzednika - 60D - mocno spadły.
Stąd moje pytanie: warto kupić teraz 60D? Po krótkim wdrożeniu się w temat sprzętu (od 6 lat nie interesowałem się tym za bardzo...) stwierdziłem, że stosunek jakości i możliwości do ceny jest bardzo dobry, ale z chęcią poznałbym opinie innych.
adf1985 - Czw 22 Sie, 2013
Moim zdaniem nawet warto, bo 60D jest teraz dosyć tani, a zaraz może go już nie być. Z uwagi na niską cenę w stosunku do oferowanej jakości zostanie wyprzedany.
70D wniesie AF z 7D, mikroregulację i detekcję fazy w trybie LV. Analizy RAWów jeszcze nie znamy, ale może okazać się, że nie warto dopłacać 2000zł do body, które jest mniejsze, ma mikroregulację i trochę lepszy AF. Szumy jak wynika z sampli będą podobne jak w 60D, może minimalnie mniejsze. 60D jest większym korpusem, co czasami może mieć znaczenie. Funkcją mikroregulacji bym się tak nie podniecał, bo miałem korpus z taką funkcją i nigdy z niej nie korzystałem. Poza tym jakbym trafił szkło z BF/FF, to i tak wysłałbym do serwisu i nie wspomagałbym się tą funkcją.
Wg mnie warto poczekać, aż 70D ukaże się w sklepach i zaczną się pojawiać pierwsze testy i opinie. Jakby okazało się, że 70D po jakimś czasie staniałoby do ok. 3000zł-3300zł, to pewnie warto byłoby go kupić zamiast 60D.
Moja odpowiedź - poczekać do pierwszych testów i opinii, a te pewnie pojawią się już po premierze, czyli we wrześniu tego roku.
komor - Czw 22 Sie, 2013
adf1985 napisał/a: | Funkcją mikroregulacji bym się tak nie podniecał, bo miałem korpus z taką funkcją i nigdy z niej nie korzystałem. Poza tym jakbym trafił szkło z BF/FF, to i tak wysłałbym do serwisu i nie wspomagałbym się tą funkcją. |
Ciekawe co byś zrobił, jakbyś FF/BF miał tylko np. w świetle żarowym, a w słonecznym już nie.
Bumber - Czw 22 Sie, 2013
adf1985, dzięki za opinię.
Boję się tylko, że nie zdążę zamówić 60d na czas i zniknie ze sklepów, zanim się zdecyduję.
Pamiętacie może, jak było z poprzednimi modelami, gdy na rynek wchodziły 50D i 60D? Szybko się wyprzedawały, były jakieś promocje?
adf1985 - Czw 22 Sie, 2013
komor napisał/a: | adf1985 napisał/a: | Funkcją mikroregulacji bym się tak nie podniecał, bo miałem korpus z taką funkcją i nigdy z niej nie korzystałem. Poza tym jakbym trafił szkło z BF/FF, to i tak wysłałbym do serwisu i nie wspomagałbym się tą funkcją. |
Ciekawe co byś zrobił, jakbyś FF/BF miał tylko np. w świetle żarowym, a w słonecznym już nie. |
Nigdy nie miałem takiego problemu. Zakładam, że dotyczy to zdjęć głównie na ślubach, gdzie zapewne warunki świetlne się często zmieniają. Wtedy może i faktycznie taka funkcja się przydaje. Nie jestem zawodowcem, więc raczej się z takim problemem nie spotkam. Poza tym nie słyszałem o wadzie, która by się w taki sposób objawiała. Zresztą jak ktoś jest zawodowcem, to kupuje puszkę za kilkadziesiąt tysięcy i ma spokój z takimi problemami zazwyczaj, a i serwis chyba inaczej podchodzi do takich klientów (pewnie jest jakaś usługa typu serwis dla profesjonalistów) i wtedy korygują szybciej takie problemy w serwisie.
Uważam, że do profesjonalnego wykorzystania, powinno się korzystać z aparatu, którego system AF jest praktycznie niezawodny. Jak ktoś używa semi-pro do celów zawodowych, to nie powinien się dziwić, że AF w modelu za 4000zł jest gorszy, niż w modelu za 12000 i więcej.
A tak odnośnie BF i FF to przeczytałem dziś ciekawy archiwalny artykuł, w którym zawodowy fotograf dziwił się tej paranoi w internecie. Pisał, że taki powiedzmy normalny BF/FF jest niewidoczny do wydruków 30x40 cm. Problem w praktyce zaczął przeszkadzać, kiedy ludzie oglądali zdjęcia w powiększeniu 100%, czyli zaczęli mieć matematyczne podejście do fotografii. Trudno wybrać kto ma rację, z jednej strony płacąc niemałe pieniądze dobrze byłoby, żeby wszsytko grało, ale z drugiej strony, w fotografii kwota np. 5000zł okazuje się kwotą wcale nie dużą. Może za dużo oczekujemy od sprzętu amatorskiego (bo semi-pro to raczej wymysł marketingu niż faktyczna kategoria).
[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 22:54 ]
Bumber napisał/a: | adf1985, dzięki za opinię.
Boję się tylko, że nie zdążę zamówić 60d na czas i zniknie ze sklepów, zanim się zdecyduję.
Pamiętacie może, jak było z poprzednimi modelami, gdy na rynek wchodziły 50D i 60D? Szybko się wyprzedawały, były jakieś promocje? |
Z 50D była inna sytuacja, bo wiadomo było, że w kwestii funkcjonalności 60D będzie gorszy. 60D za to bije go na głowę obrazowaniem (przynajmniej moim zdaniem), ale dla niektórych jest to mniej ważne niż właśnie funkcjonalność (i zresztą niekiedy słusznie). Wg mnie 60D jeszcze będzie trochę w sklepach, powiedzmy do połowy przyszłego roku.
Ja bym na Twoim miejscu poczekał. Wyobraź sobie sytuację, że kupujesz 60D, a nagle pojawiają się testy 70D, z których wynika, że to spory krok w przód. Będziesz wtedy myślał, że gdybyś mógł cofnąć czas, to poczekałbyś i te 2600zł zachował, dołożył 1000zł i kupił coś nowocześniejszego z funkcjami, które mogą się przydać.
Ja osobiście też myślałem nad 60D, ale ostatecznie stwierdziłem, że teraz i tak idzie zima, więc nie będę za dużo fotografował (na jesień jeszcze z kompaktem pożyję :]), zaś w przyszłym roku jak przyjdzie wiosna, to wybiorę sie do sklepu po nowiutkiego 70D (o ile dobrze wypadnie w testach i opinie będa pozytywne).
komor - Czw 22 Sie, 2013
adf1985, żeby napotkać się na problemy z niedomiarem światła i zmienną pracą AF w zależności od temperatury tegoż światła, nie trzeba być profesjonalistą – wystarczy zabrać aparat do knajpy, na dyskotekę lub na imieniny do cioci oszczędzającej na oświetleniu.
adf1985 - Pią 23 Sie, 2013
Zawsze sądziłem, że problemy z AF są normalnym zjawiskiem, kiedy korzystamy z obiektywów w słabszym oświetleniu. Sam miałem takie problemy z 50mm i się temu nie dziwiłem, ponieważ w normalny dzień lub przy lepszym oświetleniu ustawial ostrość prawidłowo. Uznałem wtedy, że ze sprzętem wszystko jest w porządku, zaś winą jest oświetlenie. Wtedy ostrzyłem ręcznie z dość dobrym skutkiem zazwyczaj. Jeśli tendencja byłaby przewidywalna (u mnie akurat nie było to oczywiste), to wtedy faktycznie mikroregulacja by się mogła sprawdzić. Ja tam czekam na 70D. W sumie mikroregulacja to taka funkcja, która daje spokój ducha .
komor - Pią 23 Sie, 2013
adf1985, problemy z AF mogą mieć różne przyczyny: słabe światło, światło o skrajnie niskiej temperaturze, lub po prostu niedopasowanie/brak kalibracji duetu szkło+korpus. Czasami jeszcze można przeczytać o problemie z AF gdy używa się wspomagania z zewnętrznej lampy błyskowej, i to nawet w przypadku profesjonalnych aparatów za kilkanaście tysi i firmowych topowych lamp tego samego producenta co aparat.
A zobacz taką kwestię. Jak miałem 50mm 1.8 na body 550D, to na przysłonie 1.8 trafienie w punkt graniczyło z cudem. Musiałem przymykać do 2.8, żeby "przykryć" ten błąd AF większą głębią ostrości.
Później zakupiłem 50D i obiektyw łapał w punkt w 70% przypadków na przysłonie 1.8 (30% błędu to raczej konstrukcja obiektywu, chodzi jak wiertarka i pierścień nie jest precyzyjny, co przy przysłonie 1.8 może mieć ogromne znaczenie, po prostu pójdzie lekko za daleko z uwagi na brak precyzji).
Niemniej jednak należy uznać, że o ile na 550D obiektyw sprawował się doskonale na f/2.8, to już w 50D bez problemu można było robić zdjęcia na f/1.8 i to bez korzystania z mikroregulacji.
Przeczytałem, że 550D ma punkt środkowy krzyżowy, a 50D posiada wszystkie punkty krzyżowe, przy czym środkowy punkt jest podwójnie krzyżowy o zwiększonej czułości dla obiektywów o jasności 2.8 i jaśniejszych (wspomniana 50 1.8). Czy to było przyczyną lepszej pracy 50 1.8 z body 50D, czy źle kombinuję?
Czy jednocześnie można uznać, że punkt środkowy (jedyny krzyżowy) w 550D jest porównywalny z bocznymi punktami w 50D, zaś środkowy podwójnie krzyżowy centralny w 50D to punkt AF, którego w 550D po prostu nie ma (bo w zamian za niego jest zwykły krzyżowy centralny)?
hijax_pl - Pią 23 Sie, 2013
adf1985 napisał/a: | Czy to było przyczyną lepszej pracy 50 1.8 z body 50D, czy źle kombinuję? | Dobrze. Bardzo jasne szkła powodują, że czujniki PDAF mogą nie być w stanie poprawnie "łapać" sygnał.
komor - Pią 23 Sie, 2013
Trudno mi wyrokować, co jest powodem zmiany zachowania między 550D a 50D. Być może właśnie precyzja czujnika, być może inne procedury zaszyte w elektronice (żeby lepiej spozycjonować droższy aparat). A być może wszystko po trochu.
Ja z kolei dramatyczną różnicę w pracy AF z moimi Sigmami 30 i 50 zauważyłem między 50D a 7D. Chodzi nie o szybkość, bo ta głównie zależy od obiektywu, ale o celność/precyzję. 7D jest pod tym względem znacznie lepszy, nawet w warunkach dobrego słońca. Czy to kwestia algorytmów czy czujników? Nie wiem.
OK, dzięki za wyjaśnienia. Dobrze, że 70D będzie miał AF z 7D w takim razie . Jestem mega ciekawy tej puszki.
Andrzej.M. - Pią 23 Sie, 2013
adf1985 napisał/a: | Dobrze, że 70D będzie miał AF z 7D |
Jeśli tak , to dobrze - bo nareszcie Canon da w niższych modelach to co jest w wyższych (mam nadzieję). Dobrze pamiętam jak kolega po zakupie 5D zachwycał się ... oprogramowaniem puszki , że wreszcie ma prawie to co w puszce profesjonalnej - korektę błędów obiektywów, mikrokalibrację itp. I narzekał na programowe ograniczanie pojemności "obcych" baterii ...
Dziwiło mnie to trochę - bo Pentax aż takich różnic nie robił. Nawet w K-x można było korzystać z kompensacji błędów obiektywów czy 9 punktów krzyżowych AF.
Dlatego z przyjemnością witam każdą rzeczywistą zmianę na plus w Canonie - bo wiem że zaowocuje również postępem w innych markach. Dlatego też martwi mnie brak postępów w jakości matryc - oczywiście mam na myśli pozostawianie szumów wysokich czułości na poziomie z dnia wypuszczenia 7D oraz takąż rozpiętość tonalną i dynamikę barw (wynalazki pomocne filmowaniu - jako nic nie wnoszące do zdjęć pomijam).
komor - Pią 23 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Dziwiło mnie to trochę - bo Pentax aż takich różnic nie robił. Nawet w K-x można było korzystać z kompensacji błędów obiektywów czy 9 punktów krzyżowych AF. |
Ale w Canonie mikrokalibracja czy 9 punktów krzyżowych też jest dostępne w puszkach z półki niższej niż 5D. Swoją drogą, Pentax jako producent niszowy stara się wrzucać wszystko co możliwe nawet do najniższego segmentu, nie ograniczając sztucznie funkcji oprogramowaniem, jak się to nagminnie zdarza Canonowi.
Andrzej.M. - Pią 23 Sie, 2013
komor napisał/a: | mikrokalibracja czy 9 punktów krzyżowych też jest dostępne w puszkach z półki niższej niż 5D |
Ale chyba nie do trzy lub czterocyfrowych - czyli tzw. entry lever ? Z tym oprogramowaniem - to racja , parę osób mi to już mówiło.
komor - Pią 23 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch, nie, do 2-cyfrowych, przy czym w 60D wycięli mikrokalibrację, w ramach obniżania poziomu, ale zdaje się w 70D szczęśliwie przywrócili.
e4r5t - Pią 04 Paź, 2013
na tej porównywarce widać, że szumy nie są, aż takie tragiczne w każdym modelu (jedynie d90 jakieś żółte to zdjęcie ma, dlaczego?) Pentax robi dobry sprzęt, ale ciężko o używane obiektywy. Ogólnie sam od jakiegoś czasu nie wiem co mam kupić:/
pioroon - Pią 04 Paź, 2013
adf1985 napisał/a: | OK, dzięki za wyjaśnienia. Dobrze, że 70D będzie miał AF z 7D w takim razie . Jestem mega ciekawy tej puszki. |
Test widział?
http://www.optyczne.pl/24...on_EOS_70D.html
komor napisał/a: | w 60D wycięli mikrokalibrację, w ramach obniżania poziomu, ale zdaje się w 70D szczęśliwie przywrócili. |
I to jest główny plus, oprócz AF'a.
|
|