|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Tani aparat do 1500zł
hnell - Pon 29 Lip, 2013 Temat postu: Tani aparat do 1500zł Witam.
Potrzebuję pomocy przy wyborze aparatu. Zależy mi na tym, aby była możliwość podpinania do niego obiektywów M42, bo będę głównie fotografował na kicie i jeżeli bym miał dokupić jakiś obiektyw to właśnie jakiegoś starego manuala. W zasadzie byłem zdecydowany na samsunga nx1000 ale na jakimś forum przeczytałem, że lepiej kupić NEXa ze względu na ruchomy wyświetlacz i peaking mode. Nie znalazłem jednak nigdzie informacji o tym, czy peaking mode działa też z manualnymi obiektywami? I czy jest sens kupować NEXa zamiast NXa? Polecano mi NEX F3 ale na allegro ich prawie nie ma, a budżetu raczej nie mogę przekroczyć.
Andrzej.M. - Pon 29 Lip, 2013
Możesz po polsku napisać o co ci chodzi z tym "peaking mode"? Było by miło .
Jaki ma sens montowanie obiektywów M-42 do bezlusterkowca?
Jeszcze w lustrzance - rozumiem - można wymienić matówkę na taką z klinem i szybko ostrzyć manualnie zwłaszcza w Pentaxach, nawet k-x czy K-r, albo używać zwykłej matówki i używać potwierdzenia ostrości albo wręcz pułapki ostrości.
A do bezlusterkowców czy będą stosowne redukcje pod M42x1 i czy w ogóle coś będzie chciało działać ?
hnell - Pon 29 Lip, 2013
http://vimeo.com/24821210 - peaking mode.
Na różnych forach czytałem, że te obiektywy dzięki bezlusterkowcom przeżywają "drugą młodość" i za niewielkie pieniądze można mieć obiektyw, którym będzie można robić w miarę dobre zdjęcia.
lotofag - Pon 29 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Jaki ma sens montowanie obiektywów M-42 do bezlusterkowca?
|
Ma, nawet większy niż w lustrzance, bo ze względu na odległość rejestrową można konstruować najdziksze przejściówki. A i na wizjerze z matówką z klinem świat się nie kończy
Też cenię i lubię Pentaksa za to co robi, ale może by się chwilę pohamować z tym wtykaniem go w niemal każdym poście, nie uważasz?
hijax_pl - Pon 29 Lip, 2013
hnell, poszukaj lepiej info, czy NX wyzwoli migawkę z M42
Inna sprawa, to czy zdajesz sobie sprawę, że M42 nie będzie sterowania przysłoną? Czyli ostrzenie na pełnej dziurze (by cokolwiek widzieć) po czym domykanie do pożądanej (by ustalić GO) - w tym momencie sprawdza się to najlepiej ze statywem i przy foceniu architektury / krajobrazów. AndrzejM.Makuch napisał/a: | Możesz po polsku napisać o co ci chodzi z tym "peaking mode"? Było by miło . | Zarys, konturowanie... Po polsku to nakładanie na obraz LV drugiego, dynamicznie tworzonego przez analizę z filtru górnoprzepustowego. Dzięki temu widać dokładnie obszary "ostre". Tyle teoria. Praktyka pokazuje, że z ta funkcja działa tak sobie, potrafi być bardzo niedokładna i myląca.
hnell - Pon 29 Lip, 2013
Więc jest sens pchania się w NEXa? Z tego co czytałem na różnych forach to NX całkiem dobrze sobie radzi z M42. Chyba, że może coś na systemie micro 4/3? Ale wtedy M42 chyba już odpada.
Do tego NX głównie zachęciły mnie opinie na tym forum http://www.canon-board.in...41/index91.html
Na innych forach jest kilka tematów o bezlusterkowcach i tam zazwyczaj radzą NEXy, sam już nie wiem co kupić w końcu, bo w zasadzie i tak głównie kitem będę robił zdjęcia, a manuale bym podpinał tylko jakbym chciał coś "pokombinować". Aparat kupuję z zamiarem używania go na wakacjach do fotografowania krajobrazów i różnych rodzinnych okolicznościach.
muzyk - Wto 30 Lip, 2013
Jeślii już, to NEX6.
Micro 4/3 - raczej te najlepsze, czyli Olympus OMD, EP5,
albo dość tani teraz Penasonic GX1 (nie ma peaking'u - mimo to zdjęcia z m42 i czymkolwiek robić się da).
Za chwilę wyjdzie Panasonic GX7 - tyle, że jak w przypadku najlepszych Olków, cena spora.
Tutaj masz porównanie plików RAW przy ISO 3200 z Nex5 z GX1, Nx100 i OMD.
RB - Wto 30 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | Jeślii już, to NEX6.
Micro 4/3 - raczej te najlepsze, czyli Olympus OMD, EP5,
albo dość tani teraz Penasonic GX1 (nie ma peaking'u - mimo to zdjęcia z m42 i czymkolwiek robić się da).
Za chwilę wyjdzie Panasonic GX7 - tyle, że jak w przypadku najlepszych Olków, cena spora.
|
Niestety, wszystko jest problemem ceny. Za 1.5 tysiaca... to z powyższych tylko korpus GX1 się da kupić. (Jak pisał muzyk - brak tu peakingu, ale przy powiększeniu, jakie można sobie zażyczyć na całym ekranie to ręczne ostrzenie jest proste i w większości sytuacji pewne - inna sprawa, że nie wiem jak to działa z różnymi nierozpoznawalnymi szkłami).
IMO jednak celowałbym podobnie jak pisał muzyk, bo wszystkie tanie korpusy bezlusterkowe będą mniejszą lub większą (stawiam na to drugie!) zmorą ergonomiczna w wypadku podłaczenia nierozpownawalnych obiektywów bez automatyki przesłony. Chyba, ze decydujesz się na stary model z bogatym sterowaniem, lecz wtedy licz się ze starą matrycą...
hnell - Wto 30 Lip, 2013
Chyba, że rozważę jeszcze kupno jakiejś używanej lustrzanki, poczytałem trochę i do głowy przyszedł mi jeszcze używany pentax k-r albo jeszcze starszy pentax k200d.
muzyk - Wto 30 Lip, 2013
RB napisał/a: | inna sprawa, że nie wiem jak to działa z różnymi nierozpoznawalnymi szkłami) |
Zapewniam Cię, że nawet z zaadoptowanym słoikiem na weki można focić tym aparaciąteczkiem.
Np. Holga 25 plus plastikowa butelka... efekty - miód w oczach.
Cytat: | Chyba, że rozważę jeszcze kupno jakiejś używanej lustrzanki, poczytałem trochę i do głowy przyszedł mi jeszcze używany pentax k-r albo jeszcze starszy pentax k200d.
|
kR owszem, ale k200d? hmm
Może k10 albo 20d?
Jeśli Canon, to polecam 30D, choć jakością zdjęć nawet 20D da radę. 30D miałem, stąd znam.
hnell - Wto 30 Lip, 2013
Wolałbym jednak Pentaxa. Tylko mając do dyspozycji 1500zł, który model byłby najlepszy oprócz K-r? I na co zwrócić uwagę kupując używaną lustrzankę? Jaki przebieg jest do zaakceptowania? I czy kitowy zmiennoogniskowy obiektyw na początek wystarczy?
muzyk - Wto 30 Lip, 2013
K20D?
Przebieg? Kupiłem 40D z 25k i luz - działa bez problemów.
Jakbym kupował dziś lustro, to nigdy nie wziąłbym z zoomem f3.5-5.6 bo ciemny jest jak murzyn w jego chacie po jej zamknięciu w środku bezksiężycowej nocy.
Andrzej.M. - Wto 30 Lip, 2013
Za te pieniądze może być również K10 - starszy ale nadal daje dobre obrazki miałem do zeszłego roku, tyle że bez LV , a jak się uda to i K20 w dobrym stanie - tu już LV powinno być. Te modele mają duży wizjer na pryzmacie więc powinno być dobrze widać . No chyba że trafiłbyś używany K-30 - było by super... Ale K-x czy K-r też będą całkiem niezłym wyborem. Na początek "Kitowy" spokojnie wystarczy - Pentax od zawsze dawał w komplecie dobre obiektywy. Lepiej od nich to możesz mieć pod jednym względem - jasności , bo na przysłonach 5,6 czy 8 rysują nie gorzej od niejednej stałki.
Przebieg może mieć nawet 50tys. - to drugie tyle ci jeszcze zostanie, choć zdarzają się egzemplarze z kilkunastoma tysiącami przebiegu. Najłatwiej go sprawdzisz programem Photo-Me, otwierając w nim zdjęcie JPEG wyświetlają się wszystkie dane o aparacie od daty produkcji po numer klapnięcia migawki.
Jak ktoś zrobi np. wczorajszą gazetę - to wiesz wszystko o aparacie, włącznie z aktualnym firmware.
lotofag napisał/a: | Też cenię i lubię Pentaksa za to co robi, ale może by się chwilę pohamować z tym wtykaniem go w niemal każdym poście, nie uważasz? |
Tu akurat było to uzasadnione - do M-42 lepiej przecież nie ma... nie uważasz?
Aha - o ten "peaking mode" - to chodziło mi o używanie naszego pięknego języka , a nie tłumaczenie co to jest.
hijax_pl napisał/a: | arys, konturowanie... Po polsku to nakładanie na obraz LV drugiego, dynamicznie tworzonego przez analizę z filtru górnoprzepustowego. Dzięki temu widać dokładnie obszary "ostre". Tyle teoria. Praktyka pokazuje, że z ta funkcja działa tak sobie, potrafi być bardzo niedokładna i myląca. |
Niemniej - koledze za bardzo jasne, precyzyjne i napisane piękną polszczyzną - dziękuję!
hnell - Wto 30 Lip, 2013
Aparat na pewno kupię z kitem, ewentualnie dokupię do tego jakąś jasną stałkę i liczę też na zabawę z manualami
komor - Wto 30 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Aha - o ten "peaking mode" - to chodziło mi o używanie naszego pięknego języka , a nie tłumaczenie co to jest. |
Jest już jakiś polski odpowiednik tego terminu? Może coś z branży wideo/filmowej przeniknęło?
hijax_pl - Wto 30 Lip, 2013
komor, poszukaj w zlokalizowanym fotoszopie
lotofag - Sro 31 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Tu akurat było to uzasadnione - do M-42 lepiej przecież nie ma... nie uważasz?
|
K-x lub K-r? Nie, nie uważam
hnell - Czw 01 Sie, 2013
Może mi ktoś polecić jakąś stronę, sklep czy coś gdzie można kupić pentaxa k-r? Na allegro jest ich kilka, najbardziej podchodzi mi TEN, ale mimo wszystko nie jestem pewien i wolałbym jeszcze zobaczyć inne.
Andrzej.M. - Czw 01 Sie, 2013
Możesz też popatrzeć na te bez obiektywu - "kita" spokojnie za 150-200zł na tym samym portalu nawet w wersji WR dokupisz. Albo inny...
hnell - Czw 01 Sie, 2013
A jaki obiektyw zmieściłby się jeszcze w cenie ok. 400zł? Przydałaby mi się też jakaś jasna stałka ale to dopiero po wakacjach chyba, bo teraz to głównie krajobrazy będę fotografował i myślę, że kit do tego wystarczy, zwłaszcza, że i tak jestem amatorem
RB - Czw 01 Sie, 2013
Krajobrazy... te 4 stówy przeznacz na filtry, albo na to aby udać się do owych krajobrazów.
hnell - Nie 04 Sie, 2013
Kupiłem używanego pentaxa k-r za 1020zł. Muszę teraz dokupić obiektyw i kartę pamięci. Czy TEN obiektyw będzie ok?
Jeszcze jaką kartę pamięci powinienem kupić?
muzyk - Nie 04 Sie, 2013
hnell napisał/a: | Jeszcze jaką kartę pamięci powinienem kupić? |
8 GB wystarczy (choć używam 32 GB też).
Co do obiektywów - ten 18-55 jest po prostu ciemny, ale jeśli nic innego nie miałbyś, albo brak kapuchy, to nie wiem, chyba nie masz wyjścia, albo adapter i stałkę manualną (choć to rozwiązanie dość ekstremalne dla osoby nie mającej żadnego szkła AF).
hnell - Nie 04 Sie, 2013
W te wakacje hajs się okrutnie nie zgadza
Kupię kit, jak się trochę poduczę to dokupię jakąś jasną manualną stałkę i potem zacznę zbierać na coś lepszego, chociaż za rok pewnie i tak wszystko wydam na samochód .
Chciałbym wszystkim podziękować za pomoc i cierpliwość ;D
Andrzej.M. - Pon 05 Sie, 2013
Raczej radziłbym ten WR - co prawda nie jaśniejszy za to solidniej zrobiony i uszczelniony (nie będą leciały paprochy) . No i z osłoną "tulipan".
|
|