forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Jak nagrywać w dobrej jakości?

robertrobert1 - Czw 01 Sie, 2013
Temat postu: Jak nagrywać w dobrej jakości?
Mam aparat SONY DSC-H100 i nagrywa on z bardzo widocznym ziarnem. Z ustawień dostępny jest tylko balans bieli, format i EV.

Nagrywa się ziarno nawet gdy jest ładna pogoda, a w domu to już kompletne dno. Wiem, że od takiego taniego sprzętu nie mogę wiele wymagać, ale to już jest poniżej oczekiwań. Co mogę zrobić by wykorzystać aparat do maksimum?

Czy jest różnica w jakości przy nagrywaniu z ekspozycją -2, a +2?

hijax_pl - Czw 01 Sie, 2013

robertrobert1 napisał/a:
Czy jest różnica w jakości przy nagrywaniu z ekspozycją -2, a +2?
Jest. Na -2 będzie ciemniej a na +2 będzie jaśniej.
robertrobert1 - Pią 02 Sie, 2013

Ale czy np. automatyczne iso zmienia się wraz ze zmianą ekspozycji?
hijax_pl - Pią 02 Sie, 2013

To rozważania teoretyczne, czy możesz jednak wziąć aparat do ręki i się nim pobawić?
robertrobert1 - Sob 03 Sie, 2013

Nie ma czym się bawić. Przy nagrywaniu w tym aparacie jest tylko automat, a ja chcę wiedzieć czy np. gdy zmieniam ekspozycję to automatycznie zmienia się iso, przysłona.
hijax_pl - Sob 03 Sie, 2013

W takim razie to zależy od programu w jakim pracuje aparat. W takim na przykład pełnym manualu nie zmienia się nic. A trybie preselekcji przysłony koryguje się czas. Gdy dodatkowo ustawisz czułość by się automatycznie ustawiała to dodatkowo nią może manipulować aparat... Itp Itd..

ja nie mam żadnych ustawień, żadnych programów tylko od ev-2 do ev+2 i balans bieli
hijax_pl - Sob 03 Sie, 2013

To się pobaw aparatem...

POBAW? POBAW? Nie! wiecie co? Dość mam tego forum. A teraz wrzucajcie na mnie, usuńcie ten post. Znajdę jakieś doroślejsze forum. Człowiek się pyta normalnie, a tu takie ,,to się pobaw aparatem".
mozer - Nie 04 Sie, 2013

robertrobert1, skoro nie rozumiesz w zawoalowanej formie to może wprost - zapoznaj się z instrukcją obsługi...
matiax - Czw 29 Sie, 2013

zakładam, że w twoim przypadku o ziarnie może świadczyć ustawiona niska jakość filmów (bitrate). jak wszystko leci z automatu to masz rację nic nie zdziałasz ale właśnie jakość filmów czy jak tam masz w menu rozmiar?. To się ustawia przed nagrywaniem i może w tym twój problem.