|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - NX300 czy NEX-5R
hostis - Pią 02 Sie, 2013 Temat postu: NX300 czy NEX-5R Hej,
zastanawiam się nad kupnem aparatu i wybór padł między NX300 i NEX-5R. Niestety z fotografią mam niewiele wspólnego więc ciężko mi wybrać na podstawie opublikowanych testów. Na początku wykorzystywany będzie sam obiektyw kitowy do czasu aż wraz z żoną zrozumiemy podstawowe możliwości i parametry aparatu/obiektywu i ogólne zasady fotografowania. Wiec za jakiś czas planujemy zakup następnych obiektywów (50-200 i jakąś stałkę). Dodatkowo chcemy się też pobawić trochę obróbką zdjęć dlatego taż jakoś bardziej przekonuje mnie samsung ze względu na dołączony LR.
Pozdrawiam
hijax_pl - Pią 02 Sie, 2013
hostis napisał/a: | dlatego taż jakoś bardziej przekonuje mnie samsung ze względu na dołączony LR. | No to masz problem z głowy.
hostis - Pią 02 Sie, 2013
No nie do końca bo LR zawsze można dokupić jak się wciągnę a tak używać jakiś otwarto źródłowych odpowiedników. Chodzi mi bardziej co jest lepszym wyborem na przyszłość NX czy NEX i ich systemy obiektywów. Tak naprawdę na obecną chwilę różnicy wielkiej nie zobaczę na zdjęciach między poszczególnymi aparatami, więc dlatego też pytam o poradę.
Chyba że różnice między nimi są tak minimalne że nie ma o czym dyskutować tylko brać to co bardziej pasuje pod względem wyglądu, wymiarów, dodatków. A jedynym rzeczą nad którą warto się zastanowić to jakie obiektywy i w którym systemie.
hijax_pl - Pią 02 Sie, 2013
Szklarnia systemowa lepsza w Samsungu. Matryce lepszą ma Sony ale czy to dla Ciebie bedzie widicznq różnica? A LR? Zawsze to 500zł w kieszeni. I nie porównuj do darmowych bo nie ma do czego
muzyk - Sob 03 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | Szklarnia systemowa lepsza w Samsungu. |
a i ergonomia, w tym guzikologia Samsungów jest nie do pogardzenia.
|
|