|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Tulipany na obiektyw
Arkowal - Sob 03 Sie, 2013 Temat postu: Tulipany na obiektyw Mam problem z robieniem zdjęć pod słońce.Na większości powstają plamy(odblaski).Pomyślałem,że zakupię tulipana,ale nie mam pewności czy to wogóle pomoże?Znalazłem dwa rodzaję tulipanów po obiektyw canona 77m a różnią się one jedynie długością.Prosze o pomoc,ponieważ przebywam na urlopie a szkoda mi fotek.
kufel - Sob 03 Sie, 2013
Arkowal napisał/a: | Pomyślałem,że zakupię tulipana,ale nie mam pewności czy to wogóle pomoże? | w duzym stopniu powinno pomóc.
Arkowal napisał/a: | Znalazłem dwa rodzaję tulipanów po obiektyw canona 77m a różnią się one jedynie długością | co to jest za obiektyw?
ogolnie mowiąc w zaleznosci czy mamy do czynienia z obiektywem szerokokątnym czy tele stosuje sie tulipany (szerki kąt) bądź tzw doniczki ( dla tele) . nie dobiera sie osłony tylko pod katem średnicy obiektywu.
nie musisz kupować stosunkowo drogiego oryginału, tańszy zamiennik tez sobie poradzi.
edit:
najprawdopodobniej potrzebujesz tego tulipana, EW-83J (do 17-55 2,8) , ewentualnie zamiennika.
Arkowal - Sob 03 Sie, 2013
Obiektyw canon 17-55 2,8.Potrzebowałbym też do 50mm 1,4 też canon.Wystarczy zamiennik.
kufel - Sob 03 Sie, 2013
Arkowal napisał/a: | Obiektyw canon 17-55 2,8.Potrzebowałbym też do 50mm | czyli jak wczesniej napisem - jeśli do 17-55 2.8 to potrzebujesz model EW-83J. do 50 1.4 to juz będzie inna osłona - ES-71II. to jest akurat tzw "doniczka" ,ale widziałem tez zamienniki typu tulipan, choć przy tej ogniskowej jednak wolałbym pierwszy rodzaj.
najlepiej pytaj więc o dokładne zamienniki danych modeli: EW-83J i ES-71II .
hijax_pl - Nie 04 Sie, 2013
kufel napisał/a: | w duzym stopniu powinno pomóc. | No jak słońce jest w kadrze to raczej nie pomoże
kufel - Nie 04 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | No jak słońce jest w kadrze to raczej nie pomoże | racja ,w niektórych sytuacjach nie pomoże, dlatego napisałem że pomoże w dużym stopniu ,a nie że rozwiąże problem zupełnie no ale to chyba dość jasne ze jeśli robimy zdjęcie słońca na wprost to żadna osłona nam nie pomoże.
pytanie jakie kadry robi Arkowal i w jakich sytuacjach pojawiają sie u niego flary. bo o jeśli w sytuacji wyżej wspomnianej to żadnego antidotum na to nie ma.
kufel napisał/a: | no ale to chyba dość jasne ze jeśli robimy zdjęcie słońca na wprost to żadna osłona nam nie pomoże.
| Mój błąd - nie napisałem, że chciałem doprecyzować
Arkowal - Nie 04 Sie, 2013
Ostatnio robiłem póżnym popołudniem przy zachodzącym słońcu takich tam widoczków nad jeziorkiem.Słońce nie było już takie mocne a mimo to powstały flary,plamy nie wiem jak to się fachowo nazywa.Oczywiście słońce znajdowało się w kadrze,bo jakoś inaczej nie mogę sobie takich zdjęć wyobrazić
Zatem osłona się an wiele nie zda. Ale lepszy obiektyw - tak. Lepszy w sensie powłok antyodblaskowych. Swoją drogą - nie masz przypadkiem nakręconego "ochronnego" filtra?
Arkowal - Pon 05 Sie, 2013
Nie mam.Używam tylko polara który i w tym przypadku nie pomógł by zbyt wiele Zamówiłem tulipanka zobaczymy.
cygnus - Pon 16 Wrz, 2013
Być może polar ma słabe warstwy przeciwodblaskowe i przyczynia się do powiększania blików. To częsty błąd - zakładanie kiepskich filtrów na dobrą optykę.
Po co polar, jeśli słońce jest w kadrze, przecież on wtedy praktycznie nie działa! Albo, przy szerokim kącie, działa na brzegach najbardziej odległych od słońca, robiąc coś w rodzaju "polaryzacyjnego winietowania".
|
|