|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon 70-200 IS II
lvl3ha - Nie 04 Sie, 2013 Temat postu: Canon 70-200 IS II Witam i ma do was takie pytanie.
Moj IS dziwnie dziala. Mianowicie czasami jak nie uzywam obiektywu przez pare minut i trzymam go do dolu a nastepnie podniose sprzet i staram sie zlapac ostrosc to pierwsze co widze po wcisnieciu migawki do polowy to gwaltowniejszy ruch stabilizotora w lewy rog. Wszystko dziala i zdjecia robi ladne i ostre martwi mnie to zjawisko. Znalazlem taki opis http://www.canonrumors.co...hp?topic=9590.0 i filmik na YT ale to cos wiecej niz ja doswiadczam. W moim przypadku zdjecia sa ostre a skok IS'a wystepuje tylko gdy po paru minutach bezczynnosci podniose obiektyw z pozycji pionowej do poziomej i wcisne spust migawki.
kufel - Nie 04 Sie, 2013
lvl3ha, trudno oceniać na odległość , ale najprawdopodobniej to co opisujesz , to standardowe zachowanie stabilizacji, tj "szarpniecie" obrazu przy naciśnięciu spustu migawki ustawieniu ostrości. to jest szczególnie ( i chyba tylko) widoczne w obiektywach tele. w moim 70-300 is to zjawisko tez występuje.
MM - Nie 04 Sie, 2013
Wyłącz stabilizację, wyceluj gdzieś AF-em a następnie opuść aparat. Po tych kilku minutach podnieś i zrób zdjęcie. Będzie ostre? Powtórz kilka razy.
Potem tak samo, ale po podniesieniu włącz stabilizację i dopiero wtedy zrób zdjęcie. Też tak mocno szarpie?
Generalnie szarpanie to nic specjalnego. Trochę musi. Najmocniej mi szarpało w Tamronie 24-70 z VC, potem dwa dni robiłem innym egzemplarzem i tego tak nie było widać. Być może soczewki tak się ułożyły, że stabilizują blisko skrajnych zakresów swoich odchyłów i przez to ten efekt jest tak widoczny.
|
|