forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jakiś mały help co jest grane wizjer a zdjęcie

MateuszF - Wto 06 Sie, 2013
Temat postu: Jakiś mały help co jest grane wizjer a zdjęcie
Generalnie już zdążyłem zauważyć że nie było trafne zakup slt 58 no ale cóż błąd raczej nie do naprawienia . Problem jest następujący... Patrze w wizjer i jest pieknie kolory takie jak chce cud malina robie strzał i bam moim ocza pojawia się coś o nie takich kolorach jak widziałem . Na starcie mowie nie mam żadnych kompozycji ustawionych i pierdół strzelam z manula albo P. Wszystko raczej z automatyki wyłączone no ale cóż szoty mówią mi że moje oczy widzą coś innego:))
Usjwo - Wto 06 Sie, 2013

W Canonach jest podobnie, przez wizjer cud-malina, na zdjeciach słabo ;) To jest niezalezne od systemu :wink: :razz:
moronica - Wto 06 Sie, 2013

Usjwo, tyle ze w elektronicznym wizjerze teoretycznie powinna sie wyswietlic rzeczywistosc zinterpretowana przez matryce czyli obraz blizszy temu, co pozniej bedzie na zdjeciu. wizjer optyczny nie modyfikuje obrazu w zaleznosci od ustawien aparatu
hijax_pl - Wto 06 Sie, 2013

moronica, ale usjwo ironizuje ;)

Tak z ciekawości, MateuszF - jak masz ustawiony aparat? W sensie WB, korekty ekspozycji itd? I dlaczego wybór był błędem?

moronica - Wto 06 Sie, 2013

hijax_pl, ale co to jego ironizowanie ma w ogole wspolnego z tematem? autor pyta o obraz w telewizorze a Usjwo dowcipkuje, ze jak spojrzy przez okno to pogoda sie lepsza wydaje niz gdy wyjdzie na zewnatrz

W zasadzie jedynie tyle, że te całe bajdurzenie, że w telewizorku się widzi jak będzie finalnie jest nie do końca zgodne z prawdą ;)
maziek - Wto 06 Sie, 2013

Źle stawiacie sprawę. W takim wizjerze widać WIĘCEJ niż przez pryzmat. I pomyśleć, że większość życia fotografowałem sprzętem z którego zdjęcia można było ocenić dopiero w ciemni ;) ... Zresztą hijax jest negatywnie nastawiony ;) ...

maziek napisał/a:
Zresztą hijax jest negatywnie nastawiony ;) ...
ćwierćprawdą Waszmość zajechałeś :)

Ale fakt - czekam na hybrydowy :) Taki z X100/s w lustrach - miodzio ... :twisted:

powiedzmy ustawiam WB na sloneczny dzien patrze przez wizjer podoba mi sie kontrast zdjecia barwa po czym robie szota wkladam karte do kompa i rozaczarowanie bo kolory zamiast true balck widze np szarosc . Generalnie jak dla mnie 58 ktora ma ma tendencje do rozjaśniania. Sluchajcie nie sztuka jest walnac zdjecie a pozniej przewalic je 10000 filtrami takze zalezy mi na tym zeby te zdjecie chociaz w wiekszej czesci zostawalo tym jakim ustrzelilem . Juz katowalem ustawienia wybieralem rozne wb i efekt jest podobny. Panowie moze wy macie jakis zloty srodek zeby chociaz po czesci zminimalizowac ten defekt:D

MateuszF, a jak masz ustawiony monitor (ten kompowy)?

Monitor 60hz . hmm to moze byc komiczne bo nie wiem w jakiej to jest miarze podane ale Jasność 0 kontrast 1 i nasycenie 1. Co do kompow znam sie dosc dobrze i jak dla mnie tam jest wszystko ok karta mocna geforce i w niej tez wszystko jest jak dla mnie dobrze. Moze dodam fotke i zobaczycie wydaje mi sie ze tak bedzie sensownie. Poczekajcie a czy taki efekt moze wystepowac przy np biore swoj obiektyw 55 stalke z swiatlem 1,8 i np z glupia maniera proboje na tym poziomie zrobic fotke czyli f1,8 ?

Mateuszu, wydaje mi się, że po prostu musisz poznać sprzęt i nauczyć się na czuja korygować automatykę. Sam fakt, że nieco światła wpada przez wizjer kiedy weń zaglądasz plus że otoczenie ma zmienną jasność powoduje, że nie ma możliwości, aby wizjer odwzorowywał to, co zobaczysz na monitorze. Nie wiem jak to działa, strzelam, że jest jakiś układ, który w wizjerze stara się skompensować wpływ jasności otoczenia ale to może zadziałać tylko w pewnych granicach. Rozważmy taką sytuację - jest słoneczny dzień. W jednym wypadku patrzysz już przez wizjer dłuższą chwilę a w drugim spoglądasz przez kilka sekund po tym, jak rozglądałeś się po niebie. Nie ma takiej możliwości, żebyś zobaczył to samo. Pomijając całe monstrualne zagadnienie kalibracji wizjera z monitorem, aparatu z jednym i drugim i tak dalej.

Maziek sugurujesz ze jestem przewrazliwiony :P No dobra musze nauczyc sie z tym zyc:)) tak czy siak panowie dziekuje za zainteresowanie bede walcczyl zeby strzelal jak chce:)

Etam zaraz przewrażliwiony. Po prostu musisz się "rozsiąść" w sprzęcie.

Jak mysle o swoim sprzecie to mysle o tym kiedy bede mogl go sprzedac:d zeby jednak kupic jakiegos nikona albo canona... wtf czemu wzialem sonego... a najlepsze ze powiedzmy jest to moja "branza" ... no nic

MateuszF, ale co Ci nie pasi (oprócz tej rozbieżności w EVF vs LCD) :?:
MateuszF - Sro 07 Sie, 2013

nie pasi mi to ze pstrykam zdjecie a ono doslowne przy wyswietlaniu jest jasniejsze. czyli juz na starcie wiem ze bede musial kolory poprawiac .to ze roznica jest na lcd to wiem bo ma mniej kolorow . Nic temat w sumie do zamkniecia nie ma jakiegos racjonalnego wyjscia z tej sytuacji
Tutejszyn - Sro 07 Sie, 2013

MateuszF napisał/a:
Sluchajcie nie sztuka jest walnac zdjecie a pozniej przewalic je 10000 filtrami
Myślę, że to właśnie jest sztuka. Sam spróbuj, przekonasz się, że to wcale nie jest takie proste. Siadając przy klawiszach fortepianu może się wydawać, że to nic wielkiego, tyle ich jest.. Wystarczy tylko przebierać palcami i coś na pewno wyjdzie. Nic bardziej błędnego. Moim zdaniem postproces, to właśnie jest sztuka, z nieociosanego kamienia stworzyć coś naprawdę interesującego.
hijax_pl - Sro 07 Sie, 2013

MateuszF, ustaw sobie porządnie monitor. W sensie parametrów wyświetlania: jasność kontrast a jak możesz to też skalibruj go by pozyskać profil. Wtedy będziesz miał jako-taką gwarancję, że pokazuje on to co jest w pliku. Tak na prawdę co jest. Bez przekłamań.

Jeśli nadal będziesz miał obiekcje co do rozbieżności obrazka to winę będziesz mógł zrzucić na EVF, że nie da się go porządnie skalibrować.

komor - Sro 07 Sie, 2013

MateuszF, zakładam, że posługujesz się plikami JPG, a nie RAW. Czy ustawienia aparatu decydujące o kontraście, nasyceniu itd. są w pozycji neutralnej?
jaad75 - Sro 07 Sie, 2013

Co by sobie nie ustawił w aparacie, bez kalibracji monitora nie ma większych szans nawet na zgrubną zgodność.

[ Dodano: Sro 07 Sie, 2013 12:20 ]
A takie stwierdzenia:
MateuszF napisał/a:
Monitor 60hz . hmm to moze byc komiczne bo nie wiem w jakiej to jest miarze podane ale Jasność 0 kontrast 1 i nasycenie 1. Co do kompow znam sie dosc dobrze i jak dla mnie tam jest wszystko ok karta mocna geforce i w niej tez wszystko jest jak dla mnie dobrze.
świadczą o tym, że OP o kalibracji i zarządzaniu kolorem ma pojęcie zerowe.

Nie wiem na jakiej podstawie mówisz ze nie znam sie na ustawieniach bo akurat wiesz monitor to ty sobie mozesz ustawic ... Za obraz wyświetlanym na nim odpowiada karta graficzna. Jeżeli ktoś mi pisze o tym ze trzeba monitor ustawić to dla mnie oznacza ze ty nie masz bladego pojęcia...
kufel - Sro 07 Sie, 2013

MateuszF, o CMS, kalibrowaniu i profilowaniu monitora słyszałeś?

MateuszF napisał/a:
Jeżeli ktoś mi pisze o tym ze trzeba monitor ustawić to dla mnie oznacza ze ty nie masz bladego pojęcia...
zaprawdę powiadam Ci , mylisz sie ;)

MateuszF, poczytaj sobie o sprzętowej kalibracji porządnego monitora. Nie tyczy to się prostych WYŚWIETLACZY lcd dostępnych w marketach - w takim przypadku profilowanie polega na modyfikacji pracy karty graficznej.
Usjwo - Sro 07 Sie, 2013

Monitory mają calkiem rozbudowane menu i mozna tam wiele rzeczy poustawiać, nie tylko jasnośc i kontrast

MateuszF napisał/a:
Nie wiem na jakiej podstawie mówisz ze nie znam sie na ustawieniach
Na podstawie choćby tego:
MateuszF napisał/a:
Za obraz wyświetlanym na nim odpowiada karta graficzna. Jeżeli ktoś mi pisze o tym ze trzeba monitor ustawić to dla mnie oznacza ze ty nie masz bladego pojęcia...
Monitor trzeba skalibrować, a co najmniej oprofilować. Skąd niby wg. Ciebie "karta graficzna" ma wiedzieć jak wyświetlają się faktycznie kolory, które podaje na wejściu? Wiesz w ogóle co to jest CMS? :roll:

Wiesz w taakim ukladzie czym jest karta graficzna... Karta odpowiada za wyświetlany obraz i jakość obrazu .... Na niej powinno ustawiać sie wszystkie parametry do wyświetlania... Sam monitor jest obiorca tego sygnalu ... Monitor jest ogranicznikem bo mozna wymusić ustawienia na nim a monitor moż nie mieć odpowiednich parametrów. Tak wlasnnie mozna np wymusisc zwiększenie odświeżanie obrazu po czym monitor migotac albo nie wlaczac. To ze ty sobie przestawisz na monitorze to po pierwsze psujesz to co ustawiles i efekt moż byc sredni. Nie wiem skąd sobie wymsliles bajkę o monitorze. Monitor to na dzisaj karta graficzna. Wedlug twojej teori zaprzeczyles sens istnienia softu do telewizorów... Takich jak resolution plus czyli koregowanie ostrości obrazu... A twoim tokiem myslenia nie mozna by tego zrobic

MateuszF, poczytaj np tu: http://www.eizo.com/globa...display_colors/
komor - Sro 07 Sie, 2013

jaad75 napisał/a:
bez kalibracji monitora nie ma większych szans nawet na zgrubną zgodność

Jak zwykle gruba przesada. :) Mówimy o kardynalnych błędach w jasności i kontraście czy o niuansach w kolorystyce?

MateuszF, ale niestety koledzy mają rację – tymi stwierdzeniami o karcie graficznej pogrążasz się. Wyświetlacze mają różne charakterystyki, różne punkty bieli, czerni, różne poziomy maksymalnej jasności, kontrastu, wreszcie wyświetlają różne zakresy koloru (nazywa się to przestrzenią barwną). Poczytaj o tym.

MateuszF napisał/a:
Wiesz w taakim ukladzie czym jest karta graficzna... Karta odpowiada za wyświetlany obraz i jakość obrazu .... Na niej powinno ustawiać sie wszystkie parametry do wyświetlania... Sam monitor jest obiorca tego sygnalu ...
Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, więc może nie pogrążaj się już? :roll:
komor napisał/a:
Jak zwykle gruba przesada. :) Mówimy o kardynalnych błędach w jasności i kontraście czy o niuansach w kolorystyce?
Profil koryguje również punkt czerni i krzywą kontrastu jeśli trzeba (bo np. nie da się tego zrobić sprzętowo). A nieskalibrowany, czy nieoprofilowany monitor to właśnie często kardynalne błędy wyświetlania jasności, kontrastu i punktu bieli, a im tańszy i bardziej badziewny monitor, tym gorzej.

No dobra nie bede spierał się . Wytłumacz mi w takim układzie jak chcesz na laptopie to zrobić ;) tam nie ma przycisków oddzielnych do monitora :) . Dwa firma nvidia przy kartach graficznych geforca ma magiczny soft na którym ewidetnie jest możliwość ustawiania gamy i odceienie bieli i czerńi nie mam jak teraz ci to udowodnić ale jutro koło 18 powinienem byc w domu to ci ssa wkleje . Nie wiem czemu upieracie się przy tym. Daje typowa sytuację nie było zadnej ingerencji zmieniania koloru na samym monitorze czyli nie ustawilem tam innej gammy kolorów niz na karcie to jaki sens go ustawiać skoro mam to ustawione na sterownikach kart/monitora skoro one są powiązane ze sobą... może i ja nie rozumiem... wkleje ci ssa z tym że to da się robić korekcje bieli i czerńi...

MateuszF napisał/a:
Wytłumacz mi w takim układzie jak chcesz na laptopie to zrobić ;)
Na laptopie niemal zawsze jedyną opcją jest sprofilowanie wyświetlacza, tak by jego odchyłki od wzorca (przy danej jasności podświetlenia) korygowała karta graficzna. Ale by właściwa korekcja była możliwa, potrzebny jest profil opisujący rzeczywiste zachowanie wyświetlacza, tak by karta mogła podawać odpowiednio skompensowane wartości. Potrzeba też oczywiście oprogramowania, które w pełni obsługuje CMS, czyli respektuje zarówno profil zdjęcia, jak i monitora i jest w stanie prawidłowo przetłumaczyć jedno na drugie.

MateuszF napisał/a:
tam nie ma przycisków oddzielnych do monitora
Nawet regulacji jasności (czyli podświetlania)? Nie wierzę. Co to za tandeta?
MateuszF napisał/a:
Dwa firma nvidia przy kartach graficznych geforca ma magiczny soft na którym ewidetnie jest możliwość ustawiania gamy i odceienie bieli i czerńi
Olej ten badziewny soft.

Trzy - soft do profilowania potrafi tak zagrzebać w systemie, że karta nie będzie miała nic do gadania.
MateuszF napisał/a:
skoro mam to ustawione na sterownikach kart/monitora skoro one są powiązane ze sobą
Tak jak przy profilowaniu drukarek Pierwsza zasada - powyłączać wszelkie ulepszacze driverów, których celem nie jest prawidłowe oddanie kolorystyki, a uczynienie obrazu bardziej miodnym, atrakcyjniejszym dla oka, tak by przyciągnąć w markecie najwięcej klientów.
mozer - Sro 07 Sie, 2013

hijax_pl, wiele laptopów regulację jasności ma rozwiązaną poprzez oprogramowanie.

Nie chodzi mi o brak "przycisku" czy pokrętła alei brak możliwość w ogóle ;-)
mozer - Sro 07 Sie, 2013

hijax_pl, ja przez "przyciski oddzielne do monitora" rozumiem takie guziczki na obudowie ;)
maziek - Czw 08 Sie, 2013

Krótko mówiąc żeby zdjęcie wyglądało tak samo na lcd aparatu, w komputerze i potem na papierze to droga przez mąkę plus kalibrator, oświetlenie i tak dalej. Następnie to zdjęcie, tu czy gdzie indziej wstawione będzie i tak obejrzane przez widzów mających monitory ustawione od Sasa do lasa, albo w ramkach na ścianie przypadkowo oświetlonego pomieszczenia. Krótko mówiąc dla amatora sztuka dla sztuki, głowę mu powinno to zaprzątać o tyle o ile i nie za bardzo, żeby weny twórczej nie stracił. Jeśli zdjęcie będzie poprawnie naświetlone, to jak już będzie trzeba, to się da z nim zrobić wszystko, albo prawie wszystko.
Andrzej.M. - Czw 08 Sie, 2013

maziek - trafiłeś dokładnie w sedno! I na dobrą sprawę toczenie bojów o kalibrację nie bardzo ma sens , jeśli tylko potrzebujemy z grubsza wiedzieć jakie kolory mają mieć odbitki - dokładnie i tak się nie dowiemy - bo to zależy również od tego jak dany lab trzyma parametry, i od operatora, w jednym będzie "zimniej" w innym troszkę "cieplej".
Nawet robiąc zawodowo - można się natknąć na klientów nie zawsze wiedzących co i jak. Miałem taki przypadek - klient wybrzydzał na kolorystykę zdjęć , klient mający wydawnictwo książek - więc zdawało by się "fachowiec" . Tyle że monitory miał ustawione "na rześkie światło" - czyli zimne , bo do korekty tekstów.
Oczywiście co innego do druku, tu nie ma zmiłuj...

MateuszF - Czw 08 Sie, 2013

Panowie moge wam nawet wklejic jak chcecice ssa gdzie na kracie mam mozliwosc zmienienia zakresu tonalnego. Nie gniewajcie sie nie podwazam waszej wiedzy tylko staram sie pokazac ze wasz punkt widzenia nie jest powiedzmy jedynym tym dobrym. To o czym mowicie zaprzeczalo by po prostu istnienia wielu softow nawet do telewizora ktory w dzisiejszych czasach jest praktycznie i monitorem.
kozidron - Pią 09 Sie, 2013

MateuszF napisał/a:
anowie moge wam nawet wklejic jak chcecice ssa gdzie na kracie mam mozliwosc zmienienia zakresu tonalnego. Nie gniewajcie sie nie podwazam waszej wiedzy tylko staram sie pokazac ze wasz punkt widzenia nie jest powiedzmy jedynym tym dobrym. To o czym mowicie zaprzeczalo by po prostu istnienia wielu softow nawet do telewizora ktory w dzisiejszych czasach jest praktycznie i monitorem.

MateuszF, nie obraź się ale koledzy maja rację i nie ma żadnego ale.
Argument, który użyłeś jest dość absurdalny, jest tyle softu na świecie, który jest totalnie z du.py, że szkoda na to strzępić klawikord a "magiczny soft od nvidii" jest łatkowany częściej niz obcinasz paznokcie.
Telewizory w dzisiejszych czasach raczej udaja tanie monitory ze sklepu z lodówkami, oczywiście nie wszystkie, są lepsze i są gorsze a geforce (zależy jaki) może być i wydajny ale "nie urywa" w porównaniu do innej firmy w tej samej cenie, moze tobie robi physx, bo mi nie.

KwusheR - Sob 10 Sie, 2013

Masz wizjer elektroniczny czy optyczny? Matryca inaczej interpretuje rzeczywistość niż ludzkie oko. Komputer nie ma nic do rzeczy (ewentualnie źle skalibrowany monitor).