|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka z zoomem
elijah - Pią 09 Sie, 2013 Temat postu: Lornetka z zoomem Witam,
Mam bardzo amatorskie pytanie o lornetki z zoomem. Skuszony recenzją redakcji, kupiłem jakiś czas temu Olympusa 10x42 EXWP i jestem z tego urzadzenia bardzo zadowolony, jest tylko jedno małe ale. W kilku przypadkach, bardzo przydałoby mi się znacznie większe powiększenie, jako że x10 to nieco - a czasami zdecydowanie - zbyt mało.
Jakoś mało znalazłem na stronach Optyczne informacji nt. lornetek z zoomem, rozumiem, że nie są to zbyt popularne urządzenia i nie spodziewam się niczego klasy wspomnianego Olympusa, niemniej bardzo ciekawi mnie, jak sprawowałby się np. taki Nikon Action VII 10-22x50 jako uzupełnienie tego sprzętu który już mam? Ewentualnie, jakaś inna lornetka którą możecie polecić?
Dale - Pią 09 Sie, 2013
Vixen 16-40x80 http://www.optcorp.com/vx...binoculars.html
elijah - Pią 09 Sie, 2013
fajne, ale to ciężka artyleria
zresztą, zastanawiam się lornetkę z jakim przybliżeniem jestem w stanie utrzymać komfortowo w ręku bez korzystania ze statywu?
hmm, a może lepszym uzupełnieniem tej lornetki byłaby luneta?
Abs - Pią 09 Sie, 2013
Sam musisz zdecydować. Ze znanych mi lunet polecam Celestrona Ulitima 65 lub 80 albo Deltę Optical Titanoium ED 65. Lornetka? Może Nikon stałoogniskowy 16x50 - Aculon lub Ex
[ Dodano: Sob 10 Sie, 2013 20:33 ]
Zoom to nienajlepszy pomysł ale w wielu sklepach znajdziesz zoomy - można sprawdzić osobiście
elijah - Pon 12 Sie, 2013
O tym, ze to ja sam finalnie decyduje, co kupuje, to wiem juz od dawna
Jedyne o co pytam, to suggestie i porady wzgledem odpowiedniego produktu - i dziekuje za porady.
Korzystasz ze wspomnianych lunet? Nigdy nie mialem zadnej w reku i nawet nie kojarze, czy gdziekolwiek widzialem? Hmm, raz jeszcze zaptytam, jak np. korzysta sie z takiego urzadzenia, ktore daje powiekszenie rzedu 15-45x jak na przyklad wspomniana Delta? Wyglada to atrakcyjnie i z pewnoscia spelniloby potrzeby chyba nawet lepiej niz lornetka, tylko czy da sie z tego korzystac z reki, czy konieczny juz jest statyw?
kivirovi - Pon 12 Sie, 2013
Z lunety korzysta się wspaniale ale tylko ze statywu. Największa lornetka na jaką bym się zdecydował do użycia z ręki to 60mm i to tez jeśli miałbym gwarancję podparcia łokci podczas obserwacji. Najłatwiej znaleźć taką ok. 12x50-15x56. Tyle, że żeby była przyzwoita to będzie droższa od lunety DO 65ED ze statywem.
Guliwer - Pon 12 Sie, 2013
Też chorowałem kiedyś na lornetkę z zoomem, ale to co oglądałem w MM i Fotojokerze, czyli Nikony i Olympusy zoom nie nadawało się do kupienia.
Jakąś opcją może być Leica Duovid, ale po pierwsze cena astronomiczna, po drugie pole widzenia małe, po trzecie ciężkawe.
Dlatego najlepiej kupić 2 sztuki.
Dla miłośnika wycieczek, krajobrazów, ptaków, zwierząt poleciłbym zestaw 7x, lub 8x kompaktowy do plecaka, kieszeni i dodatkowo "klasykę", czyli 10x50, ew. 10x42.
Dla oglądaczy nieba w tym samolotów i gwiazd 2 lornetki większego kalibru, jedna 10x druga 16x.
Z zoomem tylko luneta na statywie.
|
|