|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D90 czy D7000
Pola - Nie 11 Sie, 2013 Temat postu: Nikon D90 czy D7000 Dzień dobry wszystkim forumowiczom
Chciałabym poprosić o pomoc w doborze aparatu.
Nie jest to moja pierwsza lustrzanka.
Posiadam po poprzednim obiektyw Nikkor 35mm 1.8
Dysponuje kwotą 3000 zł, i nasuwa mi się pytanie, czy lepiej za tą cene kupić D7000 samo body z gwarancją, czy może lepiej używaną D90 -tkę z większym osprzętem?
Dodam, ze pstrykam głównie krajobrazy, portrety (dziecko i zwierzątka) + imprezy rodzinne. Zamierzam więcej czasu poświęcić na fotografię krajobrazową i portretowanie, nie wykluczam również za czas jakiś makro
Będę wdzięczna za jakieś porady osób mniej zielonych niż ja.
Pozdrawiam serdecznie !
kojut - Nie 11 Sie, 2013
Dołóż trochę i kup ten zestaw http://www.ceneo.pl/12222423
Albo sprzedaj to szkło, które Ci zostało i kup k-30 z tamronem 17-55/2.8
adf1985 - Pon 12 Sie, 2013
Jak lubisz krajobrazy, to lepiej kup D90, bo AF z D7000 nie jest Ci potrzebny do takich zastosowań (zresztą AF bywa podobno w modelu D7000 niecelny i mało powtarzalny, zaś na nic nie zda się w takim przypadku mikroregulacja AF w puszce). Do D90 w celu wykonywania krajobrazów dokup albo Sigmę 10-20 (ekw. 15-30mm) (za 1200zł można kupić używaną) albo Nikona 16-85 (ekw. 24-128mm) (podobna cena). Pamiętaj tylko, że 10mm na cropie to jest naprawdę szeroko i obiektyw przy takiej ogniskowej mocno przerysowuje, ale można nim zrobić niepowtarzalne kadry zarówno architektury, jak i scenerie. W wielu sytuacjach odpowiednik 24 mm (czyli 16mm na cropie) jest wystarczający, dlatego też warto się zastanowić nad 16-85, który ma znacznie węższy kąt widzenia, ale za to jest mega uniwersalny. Ja też robię krajobrazy i nawet ogniskowa ekw. 28mm mi wystarczała, a ekw. 24mm tym bardziej by się sprawdziła . Wszystko zależy jakie krajobrazy chcesz robić, bo można nawet na 70mm robić i dłużej. Przeanalizuj po prostu jakie kadry Cię interesują. Jakbym mieszkał np. tuż przy morzu, to kupowałbym coś mega szerokiego, żeby np. złapać zarówno pisaek tuż przy stopach, jak i chmury na niebie, jeśli jednak są jakieś węższe scenerie, to ogniskowa 16mm również się sprawdzi doskonale. To nadal jest szeroko.
D90, stary ale jary. Testy potwierdzają, że pomimo, iż aparat ten ma 5 lat, to nie jest znacznie gorszy od swoich obecnych konkurentów, zarówno pod względem właściwości matrycy, jak i ergonomii. D90 dostaniesz nówkę za 2000zł, a tymczasem najnowsze konstrukcje z tego sektora to wydatek ok. 3500zł. Wg mnie nie warto płacić prawie 2x więcej za trochę lepszą jakość obrazu. Lepiej kup dobre szkło, które Ci odpowiada, a puszkę tak czy siak wymienisz za 2-3 lata .
Pola - Pon 12 Sie, 2013
racjaa, też chyba bardziej skłaniam się do kupna d90, ale nowej - zawsze to pewna gwarancja.
I teraz pojawił się dylemat, jeżeli chodzi o obiektyw do krajobrazów.
Mam nikkor 35mm 1.8 (a zasadniczo- będę miała, bo mąż obiecał mi sprezentować jak tylko kupię puszkę, bo owzem posiadałam, ale stary aparat sprzedałam w zestawie z obiektywem owym:)) - więc mogę jeszcze zmienić wybór i stworzyć uniwersalny zestaw, chociaż wydaje mi się ze 35mm będzie ok.
MAM w domu kita nikkor 35-55mm,
czyli byłoby
nikkor 35-55mm VR
nikkor 35mm 1.8
sigma, lub nikon zaproponowany powyzej.
Myślę, że dość szerokie możliwości będą, czyż nie?
adf1985 - Pon 12 Sie, 2013
Obiektyw 35mm na cropie (matryca APS) daje nam ogniskową 52mm. To jest ogniskowa uniwersalna, ale do krajobrazów lepiej mieć coś szerszego, czyli minimum te 28mm po przemnożeniu. Wobec tego w celu wykorzystania aparatu do krajobrazów, powinnaś zakupić obiektyw o ogniskowej co najmniej 18mm.
Mówi się, że dobry zestaw do nikona to:
35mm 1.8 G
i do tego 18-105 VR
Oba nowe kosztują około 1600zł i dają spore pole do manewru.
A jeśli chodzi o możliwości, to ani szkło, ani aparat nie zastąpią Ciebie, czyli fotografa. Możesz zrobić genialne zdjęcia nawet obiektywem 18-55 za 250zł.
hijax_pl - Pon 12 Sie, 2013
Bierz kita z 18-105vr
siosio - Wto 13 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | Bierz kita z 18-105vr |
plus używana Sigma 10-20 - powinno starczyć $
Wujek_Pstrykacz - Wto 13 Sie, 2013
Pola napisał/a: | MAM w domu kita nikkor 35-55mm, |
Pola - Pią 16 Sie, 2013
Jak myślicie czy warto zainwestować w używkę?
Przeglądam oferty na all, i już zgłupiałam, nie wiem czy brać nówkę, czy postawić na używany aparat.
Może ktoś doradzi:
http://allegro.pl/nikon-d...3475157896.html
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62 (napisałam maila w celu poznania przebiegu)
http://tablica.pl/oferta/...html#41c1dbd91e
muzyk - Pią 16 Sie, 2013
Co do pytania w temacie: bezapelacyjnie d7000 i dalej zbierać na jakieś szkło, a póki co szaleć kreatywnie z 35 1.8 - które przecież świetnym jest.
Pola - Pią 16 Sie, 2013
muzyk napisał/a: | Co do pytania w temacie: bezapelacyjnie d7000 i dalej zbierać na jakieś szkło, a póki co szaleć kreatywnie z 35 1.8 - które przecież świetnym jest. |
znów mam mętlik
muzyk - Pią 16 Sie, 2013
Pola napisał/a: | znów mam mętlik |
Niech to będzie mętlik kreatywny który zmieni się w decyzyjny i kupisz d7000 czego Ci życzę.
kufel - Pią 16 Sie, 2013
Pola, jesli fundusze nie stoją na przeszkodzie , to posłuchaj muzyka , bo dobrze radzi - zakup d7000.
Pola - Pią 16 Sie, 2013
kufel napisał/a: | Pola, jesli fundusze nie stoją na przeszkodzie , to posłuchaj muzyka , bo dobrze radzi - zakup d7000. |
Faktycznie, może i to będzie dobrą decyzją.
kufel - Pią 16 Sie, 2013
Pola, d7000 jest lepszym korpusem, pod względem obrazowania szczególnie. jego przewagę w tej kwestii zobaczysz przede wszystkim obrabiając pliki RAW do czego zachęcam. szkoda marnować potencjał puszki używając plików jpg
Pola - Pią 16 Sie, 2013
Jeszcze jedno pytanko, gdzie ewentualnie polecacie zakup?
Nie mam za bardzo możliwości kupic go w sklepie stacjonarnym, wchodzi w grę tylko zakup przez internet z opcją wysyłki za pobraniem.
Allegro czy jakiś sklep? / Macie jakieś sprawdzone?
muzyk - Pią 16 Sie, 2013
Zobacz tu.
Pola - Pią 16 Sie, 2013
nie widzę w gazetce tej promocji, w sklepie internetowym też nie.
Chyba, że chodzi o sam sklep fotojoker, a nie o promocje z linku.
muzyk - Pią 16 Sie, 2013
Zobacz wg. ceneo
Jeśli znasz jakieś sklepy, zobacz czy warto ewentualnie nieco dopłacić.
Ewentualnie w Niemczech.
Pola - Pią 16 Sie, 2013
Przeliczając budżet, jednak zdecydowałam się na D90. Może za kilka lat jak portfel pozwoli zmienie na coś lepszego.
Dziękuje za pomoc i opinie:)
[ Dodano: Pią 16 Sie, 2013 18:08 ]
A co myślicie o http://allegro.pl/nikon-d...3464866125.html
?
Warto ryzykować za taką cene?
muzyk - Pią 16 Sie, 2013
Pola napisał/a: | Może za kilka lat jak portfel pozwoli zmienie na coś lepszego. |
Trochę bez sensu, kupować teraz nie tanią lustrzankę, by ją zaraz zmieniać.
Twój wybór, a ja podpowiadam, że nie wahałbym się ni chwili i kupił d7000, a nawet dołożył i kupił d700.
moronica - Pią 16 Sie, 2013
zmiana korpusu po kilku latach to normalka
muzyk - Pią 16 Sie, 2013
moronica napisał/a: | zmiana korpusu po kilku latach to normalka |
Pewnie i tak, jednakże... jeśli byłaby szansa, choć dość trudna w realizacji, by zakupić lepszą puszkę - nie wahałbym się ani chwili.
Pola - Sob 17 Sie, 2013
Przespałam się z problemem, i podjęłam ostateczną decyzję.
Jej już się trzymam i szukam zestawu.
Kupuje nowe body D7000 + 18-105 VR Przecież kit też potrafi robić wspaniałe zdjecia.
A w ciągu roku spokojnie uzbieram sobie na szeroki kąt najchętniej Tokiny, lub Nikkor.
Bardzo dziękuje za każdą wypowiedź.
muzyk - Sob 17 Sie, 2013
Pola napisał/a: | Kupuje nowe body D7000 + 18-105 VR |
Do tego masz 35 1.8...
Bardzo dobrze!!!
Pola - Sob 17 Sie, 2013
muzyk napisał/a: | Pola napisał/a: | Kupuje nowe body D7000 + 18-105 VR |
Do tego masz 35 1.8...
Bardzo dobrze!!! |
Po owocnych przemysleniach też sądze, że to dobra decyzja:)
[ Dodano: Pon 19 Sie, 2013 16:04 ]
Zdecydowałam się na sklep Euromedia, najtańsza przesyłka pobraniowa + miły kontakt.
Wczoraj złożyłam zamówienie, zadzwoniłam potwierdzić telefonicznie, Pan powiedział ze upewni się, że sprzęt jest na magazynie, po godzinie dostałam telefon, że zamówienie dla mnie jeszcze dziś zostanie zrealizowane, i jutro mam oczekiwać na kuriera.
Czyli teraz można powiedzieć, że zdania już nie zmienie:)
|
|