|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - kwadratowy wizjer, kwadratowe kadrowanie
czarnykot - Pon 12 Sie, 2013 Temat postu: kwadratowy wizjer, kwadratowe kadrowanie Cześć wszystkim!
Cy istnieje możliwość dokupienia jakiegoś sprzętu, obiektywu, bądź też czy jakiekolwiek aparaty cyfrowe posiadają funkcję robienia zdjęć w kwadracie? To, że można sobie później zmienić i obrobić zdjęcia w PS to każdy wie, ale chodzi mi o to, żeby właśnie już w wizjerze był widoczny kwadratowy kadr. Wyszukując w google, wyskoczyły mi jedynie podpowiedzi typu: można wziąć taśmę klejącą, rozkręcić aparat i zakleić z dwóch stron lustro czy w tym stylu wypowiedzi, ale ja nie chcę sobie psuć w ten sposób aparatu, także zastanawiam się nad bardziej optymalną metodą.
Proszę o porady i pozdrawiam
ophiuchus - Pon 12 Sie, 2013
Niektóre aparaty mają takie opcje zaszyte przy kadrowaniu z wykorzystaniem monitora (LV). Nie przypominam sobie, żeby jakiś miał taką możliwość przy kadrowaniu przez wizjer. Może SLT Sonego, ale niech się lepiej wypowiedzą użytkownicy...
Andrzej.M. - Pon 12 Sie, 2013
Co do kwadratowych kadrów - nie sądzę by ktoś oferował w lustrzance taką opcję przez wizjer , gdyż takie kadry są domeną średniego formatu analogowego. (6x6 Hasselblad, P-six, Rolleiflex, Flexaret, Start, Ami). Raz skadrowane zdjęcie pod kwadrat rzadko udaje się później poprawnie przekadrować na prostokąt - stąd tendencja nawet w tym "kwadratowym formacie" do wydłużania lub skracania jednego boku - (6x4,5 czy 6x7, 6x8 i 6x9cm). Niektóre z aparatów oferowały dużą kwadratową matówkę na której widać było standardowo kadr poziomy , przy pionowym ustawieniu kasety pojawiały się czerwone ramki kadrujące w pionie w wizjerze. Ale takie rzeczy w aparacie którego body kosztowało ok. 3000Euro (np.Mamiya RB67ProS), a można było stosować kasety na różne formaty zdjęć - nie były niczym nadzwyczajnym.
ghost - Pon 12 Sie, 2013
slt nie potrafi.. może u4/3?
manolo - Pon 12 Sie, 2013
łatwe do osiągnięcia w cyfrze ale niestety nie ma czegoś takiego, mozna sobie dokupić matówkę z liniami pomocniczymi, ale zdjęcia i tak trzeba potem przycinać.
matys - Pon 12 Sie, 2013
ghost napisał/a: | slt nie potrafi.. może u4/3? |
Tak, potrafi.
U mnie w Lumix G2 jest coś takiego. Wybieram format (4:3, 3:2, 16:9, 1:1) i taki wyświetla mi na wyświetlaczu i w wizjerze.
|
|