forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Rozstrzygnięty konkurs World Press Photo

Arek - Pią 08 Lut, 2008
Temat postu: Rozstrzygnięty konkurs World Press Photo
http://wiadomosci.gazeta....69,4910853.html

Co sądzicie? Ja mam mieszane uczucia. W tym roku wyjątkowo dużo nagrodzonych zdjęć mi się nie podoba.

goltar - Pią 08 Lut, 2008

mam podobne zdanie :? np
Cytat:
1. miejsce w kategorii "Wydarzenia w zbliżeniu - reportaż''; Zabójstwo Benazir Bhutto, Pakistan; John Moore, USA, Getty Images
nie wiem co w tym zdjęciu widzą ... ja bym takiego nawet nie wysłał... ale pewnie się nie znam na sztuce ;)
mavierk - Sob 09 Lut, 2008

JA tam przejżałem i uważam, że jest pare zdjęć.. em... dotykających :)
benetnash - Sob 09 Lut, 2008

mavierk napisał/a:
JA tam przejżałem i uważam, że jest pare zdjęć.. em... dotykających :)

Ciekawe czy osoba która fociła takie rzeczy chociaż trochę się przejeła tragedią którą uwieczniła czy traktowała ją wyłącznie jako okazję do zarobienia...

mavierk - Sob 09 Lut, 2008

benetnash napisał/a:
Ciekawe czy osoba która fociła takie rzeczy chociaż trochę się przejeła tragedią którą uwieczniła czy traktowała ją wyłącznie jako okazję do zarobienia...
A Ci fotoreporterzy akuratnie byli na wakacjach w Iraku i w między czasie, podczas spaceru z swoją ukochaną, akuratnie sfocili zamach... :) Moim zdaniem Ci ludzie narażają swoje życie, żeby pokazać reszcie świata, że gdzieś indziej jest źle
Monastor - Sob 09 Lut, 2008

1. miejsce w kategorii "Wiadomości sport - zdjęcie pojedyncze''; Dzieci oglądają wyścigi konne w Maxwelton, Australia

Jak dla mnie nic specjalnego, no chyba że jestem ślepy, nieczuły albo zupełnie się na tym nie znam (co wcale nie jest wykluczone)

Arek - Sob 09 Lut, 2008

Dokładnie. Zdjęcie z zamachu, to powyżej, fotka z tym człowiekiem na motorze... Niezrozumiałe...

Arek napisał/a:
Dokładnie. Zdjęcie z zamachu, to powyżej, fotka z tym człowiekiem na motorze... Niezrozumiałe...

Pół biedy z motorem.
Tutaj nawet kadr jest taki sobie, ważniejsze obiekty (które to w ogóle są?) poucinane, a do tego rozmieszczone dookoła środka zdjęcia. Może to protest przeciw kadrowi centralnemu :P
Sytuacja zupełnie zwyczajna, monochromatyczna paleta nie wiadomo czemu (bo może kolory by coś wniosły... no chyba że jak czarno białe to sztuka).
Miodności dopełniają przepalone chmury.

Chętnie usłyszałbym interpretację z ust autora lub jurora, który to wybrał. Myślę że to by był przełom w mojej wiedzy o fotografii.

Co do motoru, kategoria wskazuje, że to zdjęcie jest częścią reportażu. Podobne fotki widziałem czasem w National Geographic, ale zawsze była do tego jakaś treść, historia o miasteczku, a do tego sporo innych fotografii pokazujących mieszkańców.
Z kolei te wyścigi konne są zgłoszone jako zdjęcie pojedyncze.

Tutaj są wszystkie nagrodzone fotki, są naprawdę świetne, są też takie jak te, na które narzekamy.
http://www.worldpressphot...&bandwidth=high

maziek - Sob 09 Lut, 2008

A nie sądziecie, że jak trzeba przez kilkadziesiąt lat wybierać zdjęcia i zapewne starać się, żeby w miarę możliwości były inne niż zeszłego roku, to w końcu dochodzi się do ściany? Tak samo było z malarstwem, które gdzieś koło XIX w. doprowadzono do takiej perfekcji, że fotograficznie mogło odwzorować rzeczywistość. No to się zaraz znudziło i powstały rozmaite niefotograficzne trendy, impresjonizm, kubizm, dadaizm itp. Wszyscy już wiedzą, że można zrobić zdjęcie idealne L-ką czy czym tam. No to teraz artystycznie jest trochę je spieprzyć.

maziek napisał/a:
Wszyscy już wiedzą, że można zrobić zdjęcie idealne L-ką czy czym tam. No to teraz artystycznie jest trochę je spieprzyć.

No dobra, ale to chyba częściej polega na wprowadzeniu nieostrości, czy czymś podobnym, na sprawieniu, żeby zdjęcie nie wyglądało na technicznie doskonałe... a tutaj mowa o kadrze, pokazaniu tematu.
To zdjęcie nawet nie wygląda 'retro'. Takie samo zdjęcie mógłby przypadkiem wykonać pstrykacz z kompaktem, któremu się włączyła paleta skali szarości :?

jaad75 - Sob 09 Lut, 2008

Wiele z nagrodzonych zdjęć mi się nie podoba, ale akurat to zalinkowane kilka postów wyżej podoba mi sie bardzo...
komor - Sob 09 Lut, 2008

A może jurorzy doceniają coś, o czym zapominamy, np. odwagę w podejściu do tego czarnego luda z kijem w ręku? Ale to zdjęcie z zamachu na Bhutto być możę jest jedynym, które wyszło? Sęk w tym, że niewiele pokazuje, w sumie nie wiadomo o co chodzi...
Ale koszykarz z palcami w oczach - przyznacie, że miodzio, co? :) No i ten narciarz pod lawiną... Niezły refleks musiał mieć fotograf, bo prędkość ucieczki była raczej niemała...

jaad75 napisał/a:
Wiele z nagrodzonych zdjęć mi się nie podoba, ale akurat to zalinkowane kilka postów wyżej podoba mi sie bardzo...

Jak widać różne są gusta.
Co Ci się konkretnie w nim podoba?

jaad75 - Sob 09 Lut, 2008

Widzisz, generalnie łatwiej mi analizować dlaczego zdjęcie mi się nie podoba, niż określić dokładnie co mi się podoba w zdjęciu, ktore mi się ogólnie podoba... :)
Najogólniej mówiąc, podoba mi się jego "klimat"...
Ale wdając się w dokładniejszą analizę - podoba mi się konstrukcja planów, pozorny chaos, a jednak każdy plan jest zbudowany zgodnie z zasadami. Podoba mi się lekkość i przestrzenność kompozycji, kontrast i ogólnie udane (IMHO) B/W... Wystarczy?

jaad75 napisał/a:
.
Ale wdając się w dokładniejszą analizę - podoba mi się konstrukcja planów, pozorny chaos, a jednak każdy plan jest zbudowany zgodnie z zasadami. Podoba mi się lekkość i przestrzenność kompozycji, kontrast i ogólnie udane (IMHO) B/W... Wystarczy?

To trzeba przyznać, korespondencja między planami jest. Niezbyt skomplikowana, ale zawsze obecna. Niemniej poucinanie obiektów nadal mocno przeszkadza.

komor - Sob 09 Lut, 2008

Mnie zdjęcie z Australii się też bardzo podoba, ale nie jako wygrana do World Press Photo. Może w jakimś innym konkursie. Ale może właśnie za mocno szufladkujemy czym ma być fotografia prasowa?
maziek - Nie 10 Lut, 2008

Na pewno każdy ma inny gust i na pewno każdy odbiera to inaczej. Do mnie przemawiają "porządne", "staroświeckie" fotografie, bo częto z twarzy ludzi można wyczytać więcej niż z całej bandy ganiających z automatami i strzelających facetów... Oczywiście z drugiej strony trudno na miejscu zamachu, pochlapanym krwią, robić "staroświeckie" fotografie.

Na pewno też większość zdjęć strasznie ucierpiała na formacie, w jakim obecnie można je obejrzeć - dobrym dla filatelistów.

Ogólnie osobiście widzę tendencję w niektórych zdjęciach do udziwniania na siłę. Albo nadania im pozoru "zrobionych mimochodem" (jak cała SKATOPIA - wygląda, jakby ktoś po pijaku kompaktem zrobił). Ale jest wiele wspaniałych (czysto subiektywnie - dla mnie). Wspaniały jest np. negatyw śladów ludzkich w serii polarnej.

komor - Nie 10 Lut, 2008

Co to jest skatopia? Bo gugle wyrzuca mi tylko artykuły o skateparku w Ohio.
maziek - Nie 10 Lut, 2008

Na stronie zapodanej przez Monastora, w skrajnej prawej kolumnie jest zdjęcie faceta prezentującego swoje kłykcie z wytatuowanymi literami skatopia. W zasadzie tylko te łapy widać. I jest o tym, co Ci się znalazło:

http://www.worldpressphot...&bandwidth=high

komor - Nie 10 Lut, 2008

Och, sorry, nie dotarłem do tego na stronach konkursu World Press Photo i już myślałem, że skatopia to jakiś kolejny nowy nurt w fotografii :lol: