forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 7D?

AgaS - Czw 15 Sie, 2013
Temat postu: 7D?
Podjęłam decyzję o zmianie systemu i liczę na waszą pomoc :)
potrzebuję aparatu z dobrym i szybkim AF przede wszystkim, fotografuję psy, bardzo często w ruchu i bynajmniej nie jest to truchcik ;) potrzebuję już w miarę profesjonalnego sprzętu ze względu na to, że zaczynam powoli zarabiać na zdjęciach.
na chwilę obecną intensywnie zastanawiam się nad canonem 7d i szczerze mówiąc nie bardzo widzę jakąś alternatywę, zwłaszcza że pasują mi szkła canona... ale może wy coś jeszcze podpowiecie? :)

komor - Czw 15 Sie, 2013

Dobry autofocus to nie tylko aparat, ale także (i głównie) obiektyw. Jak kupisz to 7D, to zostanie Ci jeszcze kasy na obiektyw (obiektywy), które dadzą radę? O jakich szkłach myślisz?
AgaS - Czw 15 Sie, 2013

Na początek myślę o tele, bo zrobię nim i zdjęcia w ruchu i portrety, na razie obstawiam 70-200 f4, na f2,8 raczej nie uzbieram.
Z czasem dojdą stałki 85mm f1,8 i 50mm f1,4, przydałby się też jakiś szerokikąt od czasu do czasu, ale nie mam na razie pomysłu jaki konkretnie.
To jest taki wymarzony zestaw, ale nie wszystko od razu, na chwilę obecną mam 3tys. uzbierane na szkła.

muzyk - Pią 16 Sie, 2013

AgaS napisał/a:
na razie obstawiam 70-200 f4

Zależy w jakich warunkach chcesz używać f4 do portretów.
Jeśli za mało światła, to nie bardzo.
Obie stałki polecam (również je mam).
Wielu stawia tutaj Sigmę 50 1.4 nad Canonem 50 1.4.
Hmm, Sigma trochę loteria z AF, chociaż można kupić też urządzenie do kalibrowania.
Canon 50 1.4 jest bardzo przyzwoitym szkłem. Warto oczywiście wypróbować kilka, by porównać ostrość już od f 1.4.

AgaS - Pią 16 Sie, 2013

muzyk napisał/a:

na razie mi starczyło, ale fakt, że mam też 50 1,8, więc zawsze była opcja zamiany. W zasadzie to z reguły bardziej mi brakuje jaśniejszego szkła przy zdjęciach w ruchu niż portretach.

dzięki, sprawdzę sobie w takim razie też tą sigmę. Rzeczywiście potrafi być loteria z AF, chociaż muszę przyznać, że sigmowe tele, które mam nigdy mnie nie zawiodło, w przeciwieństwie do innego mojego szkła sigmy.

Generalnie na chwilę obecną mam możliwość albo dozbierać do 70-200 f2,8 i wtedy sporo czasu mi zajmie zanim dobiorę inne szkło albo kupić 70-200 f4 i dosyć szybko (jeśli nie od razu) dobrać do tego jakąś stałkę...

muzyk - Pią 16 Sie, 2013

Postaw na stałki. :idea:

85 1.8 jest miodzio, poza aberracją, ale tą (zwłaszcza przy f1.8) da się bez problemu usunąć w LR.

Jeśli stawiasz na APSC zastanowiłbym się nad Sigmą 30 1.4 (ewentualnie 35 1.4), a w dalszej perspektywie nad Canonem 135 f2 L.

Mam też 70-200 f4 do moich "wymazów", ale coś ala portrety, czy podobne kadrowania, używam tylko stałek. Zoom nożny działa znakomicie :wink:

nienietaktak - Sob 17 Sie, 2013

muzyk napisał/a:
a w dalszej perspektywie nad Canonem 135 f2 L.

Potwierdzam.
Szybki, celny, ostry i ogólnie znakomity.

mozer - Sob 17 Sie, 2013

nienietaktak, ale do apsc to chyba nie bardzo?
muzyk - Sob 17 Sie, 2013

mozer napisał/a:
ale do apsc to chyba nie bardzo?

dlaczego nie? Bo crop? Tym, lepiej.

Dziś, gdy Sigma 18-35 jest na rynku, pod APSc widziałbym taki zestaw:
wspomniana Sigma,
50 1.4,
85 1.8,
135 2

Jako telezoom, 70-200 od bidy f4, bo do "portretów" szkła już są.

mozer - Sob 17 Sie, 2013

muzyk, w sensie, że to długo - często trzeba będzie bardzo daleko stanąć.
muzyk - Sob 17 Sie, 2013

No ale masz też 50 i 85 :razz:

mozer napisał/a:
w sensie, że to długo - często trzeba będzie bardzo daleko stanąć.

po przeliczeniu 216, więc jeszcze nie tak długo, a masz światło 2 z rewelacyjną ostrością od pełnego otworu.
mam 70-200 pod efefy i naprawdę brakuje tej długości.

mozer - Sob 17 Sie, 2013

nienietaktak, nie za długo na portret? 100 na apsc to dla mnie już sporo.
muzyk - Sob 17 Sie, 2013

Hmm, portret to moim zdaniem, można jakimkolwiek obiektywem zrobić.
Pytanie tylko, co się chce osiągnąć.

mozer, ale do psów niekoniecznie, a zainteresowana przede wszystkim psy foci.
a portrety na 200 też już robiłem i jakoś tam wychodziły. fakt, że nieczęsto, bo jest 135, ale zdarzało się.
to znaczy jest 135, ale też ostatnio często nie korzystam, bo został zaanektowany przez lepszą 0,5, nad czym szczerze boleję.

mozer - Sob 17 Sie, 2013

muzyk, wiadomo, ale pewnie ogniskowe przydają się sporadycznie.
muzyk - Sob 17 Sie, 2013

Dokładnie. Nazwałbym to portretowaniem "ekstremalnym" tzn. przy użyciu bardzo krótkich, czy bardzo długich ogniskowych.
komor - Sob 17 Sie, 2013

muzyk napisał/a:
Postaw na stałki.

Do biegających psów? Moim zdaniem 70-200, nawet w ciemniejszej wersji to podstawa do dalszego rozwoju, bo zrobi się tym zarówno portret jak i dynamiczne zdjęcia. Nie wiem jak 135L sobie radzi ze śledzeniem, ale stałki to śledzenia sportu/zwierząt to jednak spore ograniczenie.
Zacząłbym od 70-200/4L (wersja bez stabilizacji, bo do zamrożenia ruchu psa i tak niepotrzebna), a potem do tego dodawał stałki, w zależności od potrzeb. Puszka jak nie 7D to 2-cyfrowa puszka też da radę.

B o g d a n - Sob 17 Sie, 2013

Zamiast 7D proponuję rozważyć 70D i do tego obiektyw w zestawie typu 18-135, najlepiej ten z silnikiem STM, przyda się do trybu ciągłego AF przy śledzeniu piesków. Ponadto to trochę lepsza jakość niż tych starszych modeli. (niestety kosztuje swoje)
http://www.redcoon.pl/B47...e?refId=skapiec

komor napisał/a:
Nie wiem jak 135L sobie radzi ze śledzeniem
Spróbuj. Naprawdę warto.
komor - Sob 17 Sie, 2013

B o g d a n, ten nowy 18-135 STM z pewnością sprawdzi się przy filmach, ale czy śledzeniu biegającego zwierzaka też da radę?

nienietaktak, nie dysponuję, więc nie spróbuję. :)

B o g d a n - Nie 18 Sie, 2013

komor napisał/a:
B o g d a n, ten nowy 18-135 STM z pewnością sprawdzi się przy filmach, ale czy śledzeniu biegającego zwierzaka też da radę?
komor, mam 2 obiektywy z takimi silnikami i aktualnie 2 biegające psy - naprawdę STM daje radę tak samo jak USM. :grin:
AgaS - Nie 18 Sie, 2013

komor napisał/a:
Moim zdaniem 70-200, nawet w ciemniejszej wersji to podstawa do dalszego rozwoju, bo zrobi się tym zarówno portret jak i dynamiczne zdjęcia

właśnie dlatego chcę zacząć od tego szkła. Stałki przy tym tempie biegu wymiękają, tylko portret :)
B o g d a n napisał/a:
proponuję rozważyć 70D i do tego obiektyw w zestawie typu 18-135

na razie trochę za mało wiem o tej puszce żeby się wypowiadać, jest gdzieś jakiś sensowny test? natomiast tego szkła totalnie nie widzę w swoim zastosowaniu, ale może się mylę.
B o g d a n napisał/a:
mam 2 obiektywy z takimi silnikami i aktualnie 2 biegające psy

biegające za frisbee? :twisted:

nienietaktak napisał/a:
komor napisał/a:
Nie wiem jak 135L sobie radzi ze śledzeniem
Spróbuj. Naprawdę warto.

Jak będę miała okazję to chyba spróbuję, do portretów będą raczej inne szkła, ale jeśli radzi sobie ze śledzeniem to można zobaczyć

B o g d a n - Nie 18 Sie, 2013

AgaS napisał/a:
na razie trochę za mało wiem o tej puszce żeby się wypowiadać, jest gdzieś jakiś sensowny test?
Trochę możesz poczytać tutaj: http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d ale niedługo pewnie będzie miejscowy test. Aparat był prezentowany na zlocie optycznych i naprawdę robi wrażanie z nową matrycą w systemie Dual Pixel CMOS AF.

Jeśli chodzi o szkło do piesków to oczywiście 70-200, z tym, że czasami może być za wąsko dlatego pisałem o 18-135. Ja używam 70-200/4L IS na większej matrycy i jest OK.

AgaS napisał/a:
biegające za frisbee?
Również choć nie moje. Trochę o tym napisałem swego czasu
http://baniecki.blogspot....obiektywie.html
http://baniecki.blogspot....obiektywie.html
:wink:

Fotografowanie psa biegającego za frisbee nie jest specjalnie trudne. Jeśli staniesz w odpowiednim miejscu (prostopadle do biegu psa) to nawet na trybie pojedyńczym AF można zrobić udane zdjęcie. Wyzwaniem jest sytuacja gdy pies pędzi w Twoja stronę i to mnie akurat bardziej kręci. :smile:
1.

2.

3.

4.

5.

AgaS - Pon 19 Sie, 2013

B o g d a n, sorry, zwracam honor ;)

6.

7.

8.

tu tak na słowo honoru, że pies biegł na mnie, przy piłce została zaliczona gleba ;)
9.

B o g d a n napisał/a:
Jeśli chodzi o szkło do piesków to oczywiście 70-200, z tym, że czasami może być za wąsko dlatego pisałem o 18-135.

przy sporcie na razie mi nie było za wąsko, co innego portret ;) ale przyda mi się jakiś fajny w miarę jasny szerokikąt na halę, macie coś godnego polecenia? Bo tutaj to w ogóle nie mam swoich typów

B o g d a n - Pon 19 Sie, 2013

9-tka niezłe ujęcie :grin:

AgaS napisał/a:
przyda mi się jakiś fajny w miarę jasny szerokikąt na halę, macie coś godnego polecenia? Bo tutaj to w ogóle nie mam swoich typów
Do matrycy APS-C Canona to uniwersalny i jasny jest EF-S 18-55mm f/2.8 IS USM.

Dorzucę jeszcze z archiwum (Sopot) :smile:

10.

11.

mozer - Pon 19 Sie, 2013

B o g d a n napisał/a:
Do matrycy APS-C Canona to uniwersalny i jasny jest EF-S 18-55mm f/2.8 IS USM.

17-55.

RoJa - Sro 21 Sie, 2013

Bardziej ekonomicznym rozwiazaniem bedzie Sigma 17-50 f/2,8 - mam ten obiektyw i z moja "7" wspolpracuje swietnie.
komor - Sro 21 Sie, 2013

RoJa, mam parę Sigm i jestem z nich zadowolony, ale do śledzenia ruchomych obiektów wolałbym jednak USM Canona. Co prawda EF-S 17-55/2,8 IS nie jest typowo reporterski, ale są duże szanse, że lepiej sobie z tymi pieskami poradzi niż Sigma 17-50/2,8 OS. Fajnie byłoby kiedyś zrobić porównanie.
mozer - Sro 21 Sie, 2013

Ja bym nie ryzykował Sigmy 17-50 dopóki nie wyjdzie nowa wersja obsługiwana przez USB dock...
ketras - Sro 21 Sie, 2013

muzyk napisał/a:

Obie stałki polecam (również je mam).
Wielu stawia tutaj Sigmę 50 1.4 nad Canonem 50 1.4.
Hmm, Sigma trochę loteria z AF, chociaż można kupić też urządzenie do kalibrowania.
Canon 50 1.4 jest bardzo przyzwoitym szkłem. Warto oczywiście wypróbować kilka, by porównać ostrość już od f 1.4.

7D jest kalibracja af jednakże chciałbym sprostować iż USB dock sigmy do kalibracji szkieł działa tylko dla tych nowych obiektywów z Serii Art , Sport i Contemponary :)

AgaS - Sob 31 Sie, 2013

B o g d a n napisał/a:
Dorzucę jeszcze z archiwum (Sopot) :smile:

w tym roku pogoda była troszkę inna :mrgreen:
12.

13.

14.

15.

dopiero drugiego dnia pogoda zrobiła się lepsza ;)
16.

Przyjrzałam się temu 70d i trochę mnie irytuje ilość gadżetów: Wi-Fi, dotykowy i obracany ekran itp. jakoś zawsze mam wrażenie, że takie rzeczy odciągają uwagę od tego co powinno być najważniejsze w aparacie. Ciekawa jestem testu, może zmienię swoje postrzeganie :wink: