forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D40 czy Pentax K100D? a może inne tanie prozycje?

norbi06 - Sob 09 Lut, 2008
Temat postu: Nikon D40 czy Pentax K100D? a może inne tanie prozycje?
Witam
Mam zamiar kupić tanią lustrzankę cyfrową coś w granicach do 1800zł max :!: :!: :!: Używane raczej nie wchodzą w grę. Przeczytałem już wiele forum na temat różnych aparatów i przyznam się szczerze, że im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Głównie zależy mi aby aparat robił ładne zdjęcia czyli krótko mówiąc żeby miał małe szumy w różnych zakresach czułości. Czytałem testy na temat D40 i K100D i w testach na fotopolis pod względem szumów wypadły prawie identycznie. Co do szkieł to raczej nie zamierzam na razie go rozbudowywać (w niedalekiej przyszłości może dokupię szkło 50m z większą jasnością 1,8- głównie chodzi o jasność).

Lustrzanka ma służyć głównie do robienia zdjęć rodzinnych (dziecko, jakieś domowe przyjęcia, rzadziej do widoków). Przymierzałem się do kupienia Nikona D40. (D40x raczej nie wchodzi w grę z powodu ceny, a piksele aż tak bardzo nie są mi potrzebne bo nie wywołuje zbyt dużych zdjęć). Jest niestety trochę okrojony, ale przy tej cenie uważam, że jest dobrym sprzętem. Czytałem o nim sporo i są różne opinie na jego temat (z resztą jak na każdy aparat z niższej półki). Ostatnio wpadł mi również ciekawy model Pentax K100D. Przyznam szczerze, że zaciekawiła mnie w nim stabilizacja matrycy (ponieważ wiem z doświadczenia, że nie zawsze będę miał możliwość robienia zdjęć ze statywem), ale chyba Pentax ma słabe szkła o ile mi wiadomo:?: i nie wiem czy ma on wbudowany silniczek w body (nikon D40 nie posiada co niestety zmusza do kupna szkieł z silniczkiem).

Przy wyborze brałem również Canon EOS 350D , ale o nim raczej nie mam zdania.

Proszę o podpowiedź, który model by waszym zdaniem był najbardziej odpowiedni, a także plusy i minusy wymienionych modeli. (na fotopolis sa testy tych aparatów) :wink:

goltar - Sob 09 Lut, 2008

dublowanie tematu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2061
//zamykam -goltar