|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jakość zdjęć na wymienionych kompaktach-pytanie do fachowców
wilczka7 - Nie 18 Sie, 2013 Temat postu: Jakość zdjęć na wymienionych kompaktach-pytanie do fachowców Witam
potrzebuje pomocy w wyborze aparatu kompaktowego. Modele tóre mnie zainteresowaly to:
Olympus XZ-10
Cannon PowerShot SX280 HS
Fujifilm XF1
Canon PowerShot S110
Panasonic DMC-LF1
Panasonic Lumix TZ40
ewentualne inne propozycje?
Zależy mi na dobrej jakości zdjęciach i filmach. Aparat ogólnie na każdą okazję dla rodzinki z dziecmi:).Potrzebny jest kompakt ze wzgledu na jego poręczność. Dla mnie wybór ciężki ale myślę że , dla pasjonatów fotografi pomoc w doborze dobrego modelu nie bedzie większym problemem. Pozdrawiam
komor - Pon 19 Sie, 2013
wilczka7, na tak sformułowane pytanie pewnie nie dostaniesz żadnej odpowiedzi, bo raczej nie znajdzie się osoba, która znałaby te wszystkie kompakty i mogła coś sensownego powiedzieć. Podaj budżet, jaki jesteś w stanie przeznaczyć na swój zakup, to ułatwi znalezienie czegoś sensownego.
Masz też istniejące już tematy:
Kieszonkowy megazoom za 800-900 zł
Mały a przyzwoity kompakt ze spory zoomem na wycieczki. W okolicach 1000-1500 zł
Kompakt do 1500zł, olympus xz1?
Kompakt do 800 zł do zastosowań ogólnych
Dobry rodzinny kompakt do 1500zł który wybrać z polecanych?
Nowy/używany do 1300zł, dobry do filmowania
Kompakt na wakacje do 1200zł
Aparat do fotgrafowania rodziny za ~800 zł
wilczka7 - Pon 19 Sie, 2013 Temat postu: Olympus XZ-10 vs Fujifilm XF1 vs Canon PowerShot S110 W zasadzie pytanie zaweziłbym do trzech modeli Olympus XZ-10 vs Fujifilm XF1 vs Canon PowerShot S110 . Budżet na aparat wynosi max 1500zł.
hijax_pl - Pon 19 Sie, 2013
wilczka7 napisał/a: | Olympus XZ-10 vs Fujifilm XF1 vs Canon PowerShot S110 | Jeśli chodzi tylko o jakość obrazu (prosto z puszki) brałbym XF1.
ZbyszekG - Sro 27 Lis, 2013 Temat postu: Kompakt do kieszeni do 1000 Witam
Szukam kompaktu w cenie do 1000 (z plusem bo może stanieją)
w miarę płaski do 4cm -noszenie torby w Wysokich Tatrach to masakra
zoom minimum 12-15 ale na świstaka tak z 20 , panorama
rozsądne makro i jakość zdjęć
jestem już ciut leciwy to Wi- Fi i dotykowy mnie nie kręci
ale nastawy ręczne może bym popróbował
szukałem i wertowałem a to moje typy
sony HX20V
olympus sz16
fujifilm F770EXR
canon ixus500xs
canon sx220,240-280,
hijax_pl - Sro 27 Lis, 2013
Przejrzyj to: http://www.optyczne.pl/26...oinkę_2013.html przynajmniej dwa z Twoich typów są ujęte.
Ręczne nastawy w takim kompakcie nie mają zbytniego sensu w sensie wizualnym - tylko się przydają dla kontroli nad ekspozycją (czyli nieufaniu automatowi).
Andrzej.M. - Sro 27 Lis, 2013
hijax_pl napisał/a: | brałbym XF1. |
Ja też , albo X10 , w razie większego budżetu X20 a jeszcze lepiej X-E1/X-M1.
ZbyszekG - Sro 27 Lis, 2013
hijax_pl napisał/a: | -Test_kompaktów_pod_choinkę_2013.html przynajmniej dwa z Twoich typów są ujęte... |
przez ten test trafiłem właśnie na forum, wcześniej SZ16 był tylko na anglojęzycznych, ale jak to u nas jest: test testem a sprawiedliwość musi .... -(komentarze i komentarze do komentarzy ) - i taki amator jak ja głupieje
wiem że decyzja należy do mnie ale lekkie wskazanie
i tak każdy będzie lepszy od canona A480 bardzo wysłużonego i obciachowego wg wnuczki
Andrzej.M. - Sro 27 Lis, 2013
Choinka -choinką , a jakość obrazowania możesz sprawdzić Tutaj - oczywiście lwiej części kompaktów nie znajdziesz , ale te z lepszym obrazkiem tak. W każdym razie na tyle dobrym by porównywanie ich miało sens. A stosują dość ostre kryteria oceny np. tam gdzie wiele osób twierdzi że obraz z aparatu przy ISO 3200 jest jeszcze użyteczny, w ich testach ta użyteczność to ISO 1000 czy 1250. Warto mieć przeglądarkę "tłumaczącą" jak chrome jeśli angielski nie jest zbyt mocny.
ZbyszekG - Sro 27 Lis, 2013
za plus minus 1000 nie spodziewam się super (czy wysokiej) jakości , właściwie to moje pytanie powinno być chyba w dziale jaki aparat , tylko że kupno czegoś co przekłamuje barwy, rozmywa lub gubi szczegóły to porażka
olympus SZ16 chyba najbardziej mi pasuje o ile nastawy ręczne faktycznie nie będą wykorzystywane
widziałem sony HX20v za 999 (wyprzedaż)
Chris62 - Pon 09 Gru, 2013 Temat postu: Re: Jakość zdjęć na wymienionych kompaktach-pytanie do facho
wilczka7 napisał/a: |
Zależy mi na dobrej jakości zdjęciach i filmach. Aparat ogólnie na każdą okazję dla rodzinki z dziecmi:).Potrzebny jest kompakt ze wzgledu na jego poręczność. |
Jednocześnie dobre zdjęcia i filmy to Panasonic lub Sony.
Fuji na filmowaniu się nie zna.
LF1 ma nawet wizjerek wbudowany niestety ciut ciemne szkło no ale zakres 28-200.
Lepszy LX-7 ma jaśniejsze szkło ale krótszy zakres zoom bo 24-90 (180 w progrmowym trybie Intelligent zoom ).
Sony np HX20 ma fajny zakres zoom 20x ale mniejsżą matrycę.
RX100 ma większą matryce ale tez krótszy zoom.
Większa matryca sprzyja lepszej jakości zoom uniwesalności dla róznych sytuacji coś trzeba wybrać to indywidualna kwestia.
Aby mieć przyzwoity zooom dużą matryce i j dobrą jasność trzeba wydać o wiele więcej np na Sony RX10...ale ten nie jest kompaktowy w sensie do kieszeni.
LF1 uważam więc za dobry kompromis ale trzeba uwzględnić realia i nie wymagać za wiele.
Osobiście używam LX7 (jako dodatkowy aparacik) i jestem bardzo zadowolony choć też jest to kompromis pod wieloma względami.
|
|