|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 6D czy Nikon D600
PstrykPstryk - Nie 18 Sie, 2013 Temat postu: Canon EOS 6D czy Nikon D600 Witam. W niedalekiej przyszłosci mam zamiar zmienić swoj aparat.
Tym razem interesuje mnie aparat na dłuzej. Jednak mam problem ktory aparat wybrac.
http://versus.com/pl/canon-eos-6d-vs-nikon-d600 <---- oto porownanie tych aparatow.
Jednakże nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi co wybrac. Dlatego chetnie zaczerpne Waszej opini na ten temat.
Wiem ze d600 lepiej kreci filmy (poprzez ciagly autoFocus) ale to tylko dodatek. mnie interesują zdjęcia (fotografowanie krajobrazow, ludzi, zwierzat).
A wiec?:) Co wybrac? Jakie są Wasze plusy i minusy tych aparatów?
Pozdrawiam
mozer - Nie 18 Sie, 2013
PstrykPstryk, daruj sobie takie portale.
Kup D600 - tańszy, lepsza dynamika.
Sunders - Nie 18 Sie, 2013
mozer, ale wg versus.com też lepiej wybrać D600 - wynik tego "porównania" to 10:7 dla nikona
mozer - Nie 18 Sie, 2013
Sunders, jakby nie patrzeć było na to 50% szans
A tak serio to co można odpowiedzieć przy tak ogólnym pytaniu? Kolega nic nie powiedział o szkłach, przyzwyczajeniach, sposobie pracy itd.
Ja jak bym zaczynał przygodę z foto bez "obciążeń systemowych" kupiłbym D600, tyle.
B o g d a n - Nie 18 Sie, 2013
A ja myślę, że to kolejny użytkownik i kolejny wątek, który ma tylko podnieść statystyki tego forum.
ghost - Nie 18 Sie, 2013
raczej podbić statystyki/pageranka versus.com
PstrykPstryk - Nie 18 Sie, 2013
Ja zapytalem o aparat a Wy mowicie mi tu o statystykach...
Z całym szacunkiem ale skoro nie macie nic do powiedzenia na temak ktory założyłem, to po co wogóle piszecie?
mozer - Nie 18 Sie, 2013
PstrykPstryk, trochę szacunku, co? Ja Ci napisałem parę rzeczy, do których się nie raczyłeś ustosunkować.
Sunders - Nie 18 Sie, 2013
mozer napisał/a: | tak serio to co można odpowiedzieć przy tak ogólnym pytaniu? |
PstrykPstryk, jakie pytanie takie odpowiedzi
mozer napisał/a: | Kolega nic nie powiedział o szkłach, przyzwyczajeniach, sposobie pracy itd. |
Rozwiń swój dylemat, to może napiszemy coś co ułatwi Ci wybór.
moronica - Nie 18 Sie, 2013
Sunders napisał/a: | mozer, ale wg versus.com też lepiej wybrać D600 - wynik tego "porównania" to 10:7 dla nikona |
versus jest naszpikowany bledami, ponadto przyznaje punkty za cechy, ktore wcale nie musza byc zaleta - mniejsza wage i wymiary
mam d600 i jestem bardzo zadowolona. tylko mam nadzieje, ze dobierzesz sobie jakies fajne obiektywy tak by potencjal korpusu sie nie marnowal
ophiuchus - Nie 18 Sie, 2013
Przecież już w pierwszej grupie cech na "versus" niemal każda jedna jest wypisana z błędami, aż żal to czytać. Co do wyboru zakładającego wątek... przy tak postawionym pytaniu równie dobrze mogę zaproponować rzut monetą. Jak chodzi o bardziej "obiektywne" cechy, to D600 ma bardzej konfigurowalny AF, ma wbudowaną lampę (można jej używać do wyzwalania zdalnego?), wizjer kryjący cały kadr i szybszą serię. No i dwa sloty na karty pamięci. 6D ma GPS i Wi-Fi, ale nie są to cechy bez których nie da się zrobić zdjęcia. Do tego Nikon jest tańszy :]
muzyk - Pon 19 Sie, 2013
PstrykPstryk napisał/a: | Ja zapytalem o aparat a Wy mowicie mi tu o statystykach... |
Zapytałeś o aparat FF. Kupując taki aparat - niejako wchodzisz w "system" (chyba, że chcesz kupić FF z jednym obiektywem - czyli taki "drogi zestaw kitowy"), więc pytanie jest dość osobliwe.
Wydaje mi się, że przynajmniej powinieneś mieć sprecyzowane zdanie, który "system" wybrać - tzn. wiedzieć wcześniej, jakie szkła Ci w nim odpowiadają.
siosio - Sob 24 Sie, 2013
muzyk napisał/a: |
Wydaje mi się, że przynajmniej powinieneś mieć sprecyzowane zdanie, który "system" wybrać - tzn. wiedzieć wcześniej, jakie szkła Ci w nim odpowiadają. |
A to aż taka przepaść w jakości poszczególnych szkieł i ich odpowiedników w drugim systemie u Canona i Nikona.....!?
Zasadniczo więcej przemawia za Nikonem jak chodzi o puszkę, a takie sztuczne podziały, że D600 jest lepszy do takich zdjęć, a 6D do innych - to takie pierdu, pierdu, podobnie jak z tymi szkłami.
AF jest lepszy w D600, co jest poważnym atutem w stronę tej puszki. Obie matryce tych aparatów są świetne. Fakt, że zwykle np. Sigmy lepiej śmigają na Nikonach, też może przemawiać za D600.
moronica - Sob 24 Sie, 2013
siosio napisał/a: | A to aż taka przepaść w jakości poszczególnych szkieł i ich odpowiedników w drugim systemie u Canona i Nikona.....!? |
chodzi zapewne o to, ze niektorych szkiel po prostu nie ma u N lub u C
|
|