forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta Optical Titanium 10x56 ROH

kemot - Nie 18 Sie, 2013
Temat postu: Delta Optical Titanium 10x56 ROH
Witam
ostatnio cos wzięło mnie na na dachówkę, do tej pory miałem lornetki typu porro.Przegladając stronę delty spodobała mi sie ta lornetka.Arek testował 8x56 i optyka całkiem niezła, czy ktos z Was miał w reku 10x56 i mógłby się podzielić swoimi wrazeniami.
Myślałem tez o forest 10x50 ale w necie nie ma najlepszych notowań.

jacek struski - Nie 18 Sie, 2013

Na mnie zrobiła dobre wrażenie. Używałem jej do obserwacji ptaków.Ale tylko przez kilkanaście minut nie wiem jak będzie się spisywać w szare pochmurne dni moje obserwacje były w słoneczny dzień.Ja zastanawiam się nad porro10x56 tytanium ale jej nie widziałem.
kivirovi - Nie 18 Sie, 2013

Porówywałem obie w sklepie i DOT to dobre lornetki. ROH ma zdecydowanie lepszą ergonomię (mniejszy, lżejszy, lepiej leży w dłoni) jest też solidniej wykonany i ma mniej aberracji chromatycznej. Ale obraz jest, zwłaszcza na brzegach jest zmętniały - w 10x56 jest wyraźnie gorszy niż 8x56. W porro obraj jest bardzo wyostrzony i nieco bardziej kontrastowy. Nie twierdzę, że to ROHa dyskwalifikuje ale jednak szkoda...

W podobnej cenie masz Vixen New Foresta 10x56, która ma znacznie większe pole widzenia ale jest znacznie cięższa i jej nie widziałem.

kemot - Nie 18 Sie, 2013

kivirovi piszesz ze 10x56 ma gorszy obraz niż 8x56 czy to może oznaczać że 10x56 ma sprawność optyczną znacznie poniżej 87% .
kivirovi - Pon 19 Sie, 2013

Raczej nieznacznie jeśli w ogóle się różnią. Po prostu okulary są chyba gorsze.