forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon 650d czy sony a57

ekudzio - Pon 19 Sie, 2013
Temat postu: canon 650d czy sony a57
Witam wszystkich forumowiczów

Zastanawiam się nad zakupem mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej. Znajomy zajmujący się pstrykaniem zdjęć od paru lat doradza Canona, na temat Sony się nie wypowiada bo go w ręce nie miał więc nie chce wydać opini nie znając sprzętu (on posiada canona i nikona).
Do tej pory używałam kompakta canona sx220hs, a obecnie chciałabym kupić nowy.
Jak jest z gwarancją u Canona? 12 miesięcy? Co ze ścieralnością obudowy? Raczej należę do osób chuchających na sprzęt, mój Canon po 3 latach wygląda prawie jak nówka pomimo częstego używania, ale martwi mnie opinia,że po miesiącu widać na 650d zarysowania.
Pewnie na początku mojej przygody dopóki się nie przyzwyczaję będę częsciej używać lv.
A jak z szybkością obu aparatów?
Interesuje mnie przede wszystkim jakoś zdjęć. Czytałam testy tych aparatów, opinie na forach i nadal mam mętlik, proszę kochani, pomóżcie.
Zależy mi na czasie bo jak nie kupię jak najszybciej to pewnie odwlekę decyzję kupna do wiosny albo i dalej, więc proszę piszcie, doradzajcie :)

RB - Pon 19 Sie, 2013
Temat postu: Re: canon 650d czy sony a57
ekudzio napisał/a:
Co ze ścieralnością obudowy? Raczej należę do osób chuchających na sprzęt, mój Canon po 3 latach wygląda prawie jak nówka pomimo częstego używania,

to Ci się nie zetrze

ekudzio napisał/a:
ale martwi mnie opinia,że po miesiącu widać na 650d zarysowania.

Będzie chociaż wyglądało, ze go dość intensywnie używasz. Nie bój się, gdy zechcesz go sprzedać to i tak będzie miał mniej więcej wartość elektrozłomu, niezależnie czy z rysami na obudowie czy nie.

ekudzio napisał/a:
Pewnie na początku mojej przygody dopóki się nie przyzwyczaję będę częsciej używać lv.

Wątpię.

ekudzio napisał/a:
A jak z szybkością obu aparatów?

Chyba oba mają 1/4000 AFAIR... Całkiem szybko.

ekudzio napisał/a:
Interesuje mnie przede wszystkim jakoś zdjęć. Czytałam testy tych aparatów, opinie na forach i nadal mam mętlik, proszę kochani, pomóżcie.

Wierzysz, ze tu ktoś natchnie Cię jak (przepraszam czułych) Duch Święty?

IMO cokolwiek kupisz będzie działało. Z dużym prawdopodobieństwem napiszesz zaraz że dostajesz brzydkie zdjęcia. Jak od razu będziesz zachwycony, to niezaleznie czy Sony czy Canonem.

BTW - kupiłbym chyba jednak Nikona 5100 lub siakiegoś Pentaxa (naprawdę) :-) (a57 nie lubię ze względu na podły wizjer EVF - dobre są... w wyższych modelach, 650 - po co się pchać w dość podłą matrycę dla szkieł co sa w kazdym systemie? - no chyba, ze chcesz jakiegoś konkretnego fajnego obiektywa Canona, ale dla podstawowych unizoomów... niet)
Ale to subiektywny punkt widzenia, każdy jest inny, kazdy ma zwolenników, wszystkie sią jako tako sprzedaja... czyli żaden nie jaest ani tak denny, że... ani żaden tak wybitny, że...

korab - Wto 03 Wrz, 2013

Stoję przed podobnym dylematem. Jednak 650d wyeliminowałem z listy zakupów.

W podobnych cenach można kupić:

Alpha 57 kit 18-55
(plusy to liveview i filmy, 3-czujniki krzyżowe, 3D i panoramy / minusy cena i szum na wyższych iso)

Alpha 58 tamron 18-200
(plusy to cena, 200 na końcu i filmy / minusy ekran, szum, brak 3D)

Nikon 5100 18-105
(plusy to cena, większy zakres ISO, 105na końcu /minusy to liveview, 95% kadru w wizjerze, 1 czujnik krzyżowy, filmy, brak panoram)

Nikon 5200 18-55 tu jednak dopłata 200-300zł
(plusy to więcej czujników ostrości w tym 9 krzyżowych, większy zakres ISO, więcej bajerów w puszce / minusy to cena, filmy, liveview )

lub z innej beczki... Olympus EPL-5 lub sony NEX 5R. (Oba są rozwojowe przy czym Nexy chyba mają bardziej przystępne cenowo obiektywy, małe rozmiary, mniejsza waga, nexy mają matryce APS-C)

Daj znać co wybrałeś i dlaczego. Jak to mówi mój brat... "W naszym kraju niestety cena czyni cuda"

kojut - Wto 03 Wrz, 2013

korab napisał/a:
lub z innej beczki...

A patrzyłeś na k-30 z 18-55WR?
Plusy- cena, uszczelnienia (na plaży nie trzeba uważać), 100% krycie kadru w wizjerze, jasny pentapryzmat, dwie rolki, peaking w livewiev, najlepsza i jedna z najlepiej oprogramowanych matryc (DR, ISO i takie tam...), bezproblemowa współpraca z m42, pleśniakami PK i "kundlami", mikroregulacja i inne ficzery, za które inni każą słono płacić.
Minusy- cena, to nie Canon ani Nikon, więc -10 do lansu, nie każdemu pasująca szklarnia.

korab - Sro 04 Wrz, 2013

Tak, to bardzo dobry aparat. W szczególności dla tych co planują kupić kita i tak już zostanie. Dla mnie jednak odpada, ponieważ główne przeznaczenie aparatu to zdjęcia z wysokości pasa ze statywu, dlatego szukam ruchomego ekranu.

Wiem, że w testach pentax zbiera dobre noty z labolatorium, ale przy iso 6400 żaden z wymienionych aparatów nie zrobi zadowalającego zdjęcia z kitem(wiem, wiem... kit to zestaw ale tak mi się łatwiej pisze, wiadomo o co chodzi) przy 3200 już są dla mnie słabej jakości.

To jest kwota oscylująca między 2300-2500 więc nie czarujmy się... diabła za rogi nie złapiemy :lol: .

Przed zakupem każdy musi sobie odpowiedzieć na proste pytania i ograniczy zakup do kilku modeli:
1. Jakie zdjęcia robi obecnie
2. Gdzie je robi
3. Czy zależy na filmie
4. Czy wielkość i waga ma znaczenie
5. Czy planuje wydać w ciągu 1-2 lat minimum 1000 na obiektyw
6. Czy zna dobrze zależność między migawka, przysłoną, iso.
7. Czy ma jakieś przywiązanie do firmy.

I odpowiadam:
1. Zdjęcia z pasa, portret
2. Zdjęcia w mikro studio, lampy żarowe i wakacyjne plenery
3. Nie zależy
4. Nie ma znaczenia
5. Tak
6. Tak
7. Nie, ale byłem napalony na alfe :razz:

Zatem. Wybieram lustrzankę.
Model to albo nikon 5100 z 18-105 w cenie 2200
albo alpha 57 z 18-55 w cenie 2500
Tylko co wybrać ? :roll:

nienietaktak - Sro 04 Wrz, 2013

korab napisał/a:
Tylko co wybrać ?

Z powodu uczulenia na kolor pomarańczowy wybrałbym Nikona.

MaciekNorth - Sro 04 Wrz, 2013

korab napisał/a:
Tylko co wybrać ?
Z powodu uczulenia na żółty zafarb wybrałbym Alfę 57 ;)
muzyk - Sro 04 Wrz, 2013

Cytat:
ale martwi mnie opinia,że po miesiącu widać na 650d zarysowania.

To kup gumę na 650de, a na telewizor naklej folię i masz spokój.

Poza tym, 650d jest lustrzanką co się zowie, a a57 - nie.

nienietaktak - Sro 04 Wrz, 2013

MaciekNorth napisał/a:
Z powodu uczulenia na żółty zafarb wybrałbym Alfę 57

pozostaje kolor czerwony jako najnaturalniejszy ;)

muzyk - Sro 04 Wrz, 2013

nienietaktak napisał/a:
pozostaje kolor czerwony jako najnaturalniejszy ;)

ale w sraczkowate ciapki. :razz:

Andrzej.M. - Sro 04 Wrz, 2013

ekudzio napisał/a:
Interesuje mnie przede wszystkim jakoś zdjęć.

No to bierz Pentax K-50 albo K30 (jeśli lubisz filmować ma wejście na dodatkowy mikrofon) albo K-500 - tyle że bez uszczelnień. O obudowę nie musisz się bać bo konstrukcja ze stali szlachetnej plus poliwęglan(K-30) lub stopy magnezu (k-50/500). Mikroregulacja kadru na statywie matrycą, i oczywiście stabilizacja w korpusie - jak piszą w testach - skuteczna (3EV).
Niegdysiejsze czerwone napisy na pasku zamieniono na gustowne białe, a kolor korpusu można sobie wybrać... :razz:
korab napisał/a:
Dla mnie jednak odpada, ponieważ główne przeznaczenie aparatu to zdjęcia z wysokości pasa ze statywu, dlatego szukam ruchomego ekranu.

Ruchome ekrany z prawdziwego zdarzenia można nabyć osobno od 7" wzwyż i od 500zł w górę. Widać ciut więcej niż na tych "odłamywanych"... :wink:

Co do jakości przy ISO 6400 - żaden APS-C nie daje dobrego obrazka, co innego FF/FX. Przy 3200 - tu można by dyskutować - zależy od wymagań, ja staram się utrzymywać w zakresie 1000-1600 ISO , ale do większości amatorskich zastosowań 3200 w K-5 daje radę. A k-50 ma tę samą matrycę.
korab napisał/a:
Zatem. Wybieram lustrzankę.
Model to albo nikon 5100 z 18-105 w cenie 2200
albo alpha 57 z 18-55 w cenie 2500
Tylko co wybrać ?

Jeśli już musisz to lustrzankę - Nikon D5100 +18-105VR

Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Wrz, 2013

Alfa 57 ma jedną, podstawową wadę - wizjer, lub jego brak w klasycznej postaci. O ile te z A77 i 99 jeszcze można zdzierżyć, to ten z A57 jest porażką. Dlatego poleciłbym jednak Nikona.
korab - Sro 04 Wrz, 2013

Ale widziałem ten w nikonie i powiem, tyle że jest mały i nie pokrywa całego kadru. Na szczęście ekran pokrywa :cool:

Dziś chyba podjadę do jakiegoś sklepu i wezmę oba do ręki. Luknę ten wizjer w Alfie i zobaczymy co tam siedzi.

Andrzej.M. - Sro 04 Wrz, 2013

T
korab napisał/a:
podjadę do jakiegoś sklepu i wezmę oba do ręki. Luknę ten wizjer w Alfie i zobaczymy co tam siedzi.

Nie wiem czy masz taki sklep by i Pentaxa wziąć - jeśli tak - warto! Zdziwisz się. :smile:

Pentaxa? Będzie pewnie ciężko, mało sklepów go oferuje ze względu na jego egzotyczność. :razz:
kojut - Sro 04 Wrz, 2013

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Pentaxa? Będzie pewnie ciężko, mało sklepów go oferuje ze względu na jego egzotyczność. :razz:
To gdzie Ty mieszkasz? Na Madagaskarze? :twisted:
RB - Sro 04 Wrz, 2013

kojut napisał/a:
To gdzie Ty mieszkasz? Na Madagaskarze? :twisted:

Od dawna żadnego Pentaxa w sieciówkach oraz kilku sklepach stricte foto... nie widziałem.

kojut - Sro 04 Wrz, 2013

RB napisał/a:
Od dawna żadnego Pentaxa w sieciówkach oraz kilku sklepach stricte foto... nie widziałem.
Tak jak myślałem- na Madagaskarze :twisted:

Na Madagaskarze może by go szybciej dostał niż w mojej okolicy :razz:
A najlepiej w Wietnamie, w kicie z Limitedem jakimś :razz:

kojut - Sro 04 Wrz, 2013

Na Madagaskarze może by go szybciej dostał niż w mojej okolicy :razz:

Ta okolica to strasznie daleko musi być :mrgreen:
A najlepiej w Wietnamie, w kicie z Limitedem jakimś :razz:
Oj tam, nie trzeba tak daleko szukać. W Irlandii nie ma problemu z pomacaniem Pentaxa w sklepie, w Londynie w kilku miejscach widziałem, a i ostatnio na Lanzarote Limiteda 40 podpinałem do aparatu. :razz:

E tam, Irlandia to inny świat, ja do najjbliższego dilera mam ze 40km. Trochę daleko na macanki :wink:
korab - Sro 04 Wrz, 2013

Właśnie wróciłem.
Pentaxa... potwierdzam brak, ale przypominam że nie ma uchylnego wizjera :cry:

Widziałem wizjer alfy 57 i jest do przełknięcia po obejrzeniu focus peaking i informacji w wizjerze (chyba tak się pisze)

Ale koleś pokazał mi wizjer alfy 65... no moim zdaniem jest klasa. Pokazałem żonie co sądzi o takim wizjerze a ona spojrzała i mówi że jest ok, wszystko ładnie widać, delikatnie smurzy przy szybkim przesuwaniu.
Wracając powiedziałem jej że to był wizjer elektroniczny czyli mikro ekran.
A to jej reakcja: :shock: Myślała że to optyczny tylko że coś smuży :lol:

Ten focus peaking musi fajnie działać ze starymi szkłami.

Luknąłem jeszcze Nikona 5100 z 18-105.

Powiem że w ręku nie trzyma się go pewnie. Jest to spory obiektyw i ciężki (pewno przez stabilizację również)
Alfę z obiektywem 18-55 trzyma się znacznie lepiej. Wyważenie jest lepsze bo obiektyw jest znacznie lżejszy i nie ciąży do przodu/w dół.

Tyle spostrzeżeń.

Mam takie pytanie czy Obiektywem 35mm / 1.8 zrobi się równie ładny portret co 18-105 3.5 - 5.6 oczywiście na 105?

Pytam bo 35 chcę kupić tak czy siak, a to by dyskredytowało zakup 18-105

MaciekNorth - Sro 04 Wrz, 2013

korab napisał/a:
Widziałem wizjer alfy 57 i jest do przełknięcia po obejrzeniu focus peaking i informacji w wizjerze (chyba tak się pisze)
Ale koleś pokazał mi wizjer alfy 65...
Mam podobne odczucia, pomimo że w A65 jest lepszy, to wizjer w A57 jest do zaakceptowania ;-)

korab napisał/a:
Luknąłem jeszcze Nikona 5100 z 18-105. Powiem że w ręku nie trzyma się go pewnie. Jest to spory obiektyw i ciężki (pewno przez stabilizację również)
Alfę z obiektywem 18-55 trzyma się znacznie lepiej. Wyważenie jest lepsze bo obiektyw jest znacznie lżejszy i nie ciąży do przodu/w dół.
Niezależnie od obiektywu, A57 trzyma się lepiej od D5100, po prostu większa rękojeść: D5100 vs A57. Dla mnie w ogóle budżetowe Nikony mają mało ergonomiczny uchwyt, zawsze boję się że mi z ręki wypadną :razz:

korab napisał/a:
Mam takie pytanie czy Obiektywem 35mm / 1.8 zrobi się równie ładny portret co 18-105 3.5 - 5.6 oczywiście na 105?
35mm to trochę krótka ogniskowa do portretów - twarz będzie zniekształcona. Lepsza będzie 50-ka lub 85-ka. Przy 105mm z kolei będziesz musiał dość daleko odejść, co nie zawsze jest możliwe, pomijam już, że według niektórych ta ogniskowa nie nadaje się do portretów :neutral: Według mnie najlepszym obiektywem do portretów w przypadku wyboru A57 byłby Samyang 85 + focus peaking. Korzystam z tego obiektywu (niestety nie z SLT), pięknie rozmywa tło i jest ostry już przy 1.4.
korab - Czw 05 Wrz, 2013

Zapomniałem dodać, że patrząc przez wizjer nikona i wracając szybko ze 105 do 18mm dmuchnęło mi powietrze w oko. Zdziwiłem się. Poruszałem obiektywem i faktycznie dmucha w oko. Niby dziwne to jest, ale jakby powietrze nie miało ujścia to nie dałoby się ruszać obiektywem bo w puszcze rosłoby ciśnienie.

Teraz tak myślę jak to jest z uszczelnionymi aparatami. Gdzieś to powietrze musie się tłoczyć..

komor - Czw 05 Wrz, 2013

korab napisał/a:
Pytam bo 35 chcę kupić tak czy siak, a to by dyskredytowało zakup 18-105

Te obiektywy służą do zaspokajania innych potrzeb, absolutnie zakup jednego nie dyskredytuje zakupu drugiego. Choć do portretów też wybrałbym coś innego. Jeśli nie manualnego Samyanga 85/1.4 (uważam, że początkującym lepiej go może nie polecać?), to niedroga typowa pięćdziesiątka, czyli w Nikonie lub Sony 50/1.8 do portretów będzie jak znalazł.

Andrzej.M. - Czw 05 Wrz, 2013

E tam, Irlandia to inny świat, ja do najjbliższego dilera mam ze 40km. Trochę daleko na macanki

Na macanki do dilera? Po białym proszku wszystkie takie same... :razz:
Poza tym do Krakowa masz podobną odległość co do Katowic. (to w razie gdyby tam Pentaxy wykupili).
kojut napisał/a:
Tak jak myślałem- na Madagaskarze

Na pewno nie - tam są w sklepach. :cool:

korab napisał/a:
że nie ma uchylnego wizjera

Przypominam że można kupić osobno i mieć i dobry odłączany (nie odłamywany) ekran i wizjer optyczny jak w D7100 ! I uszczelniony korpus - nie będzie wiatru w oko.

[ Dodano: Czw 05 Wrz, 2013 11:58 ]
I jeszcze odnośnie Katowic i Krakowa - Tu znajdziesz o czym piszę - z uszczelnionym obiektywem 18-55. Później możesz dokupić portretówkę nawet manualną . :wink:

komor - Czw 05 Wrz, 2013

AndrzejM.Makuch, naprawdę, tak zupełnie poważnie proponujesz zewnętrzny, osobny 7-calowy ekran jako ekwiwalent odchylanego ekranu wbudowanego w aparat?
nienietaktak - Czw 05 Wrz, 2013

komor napisał/a:
tak zupełnie poważnie proponujesz zewnętrzny, osobny 7-calowy ekran jako ekwiwalent odchylanego ekranu wbudowanego w aparat?

masz wątpliwości? ;)

Andrzej.M. - Czw 05 Wrz, 2013

komor napisał/a:
osobny 7-calowy ekran jako ekwiwalent odchylanego ekranu wbudowanego w aparat?

Nie jako ekwiwalent - taki tyle że nie odchylany jest, raczej jako narzędzie - które jak wynika z postu kol. korab - jest mu absolutnie niezbędne do fotografowania ze statywu - rozumiem że takowe przyda mu się o wiele bardziej niż 3" odchylany ekranik . Jeśli jest to aż taka kwestia - to chyba warto te 500-700zł na niego wydać. Jak komfort to proszę. A w ogóle z takimi akcesoriami chyba za wiele nie macie do czynienia , bo zdziwienie jakieś ogromne widzę... :wink:
Oczywiście przed zakupem dobrze sprawdzić czy z danym modelem będzie współpracował (myślę że tak, wszak złącze HDMI każdy nowszy ma - ale od czego są specyfikacje).

korab - Czw 05 Wrz, 2013

Ok. Decyzja podjęta. Sprzęt w drodze. :cool:
Nikon d5100 + 18-105
cena z wysyłką 2150zł

Wybór padł na nikona bo ... cena czyni cuda :razz:
A poważnie, to w przyszłości planuję zakup nex-6 / nex-7 a wydaje mi się że nikona z tym obiektywem łatwiej odsprzedam niż alfe.

Na tą chwilę nex jest zdecydowanie za drogi.

Dzięki wszystkim za pomoc i opinie.

Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Wrz, 2013

Myślę, że dobrze wybrałeś. Nikon to system, nie tylko aparat z dużym DR. :razz:
nienietaktak - Czw 05 Wrz, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A w ogóle z takimi akcesoriami chyba za wiele nie macie do czynienia , bo zdziwienie jakieś ogromne widzę...

1. Musimy?
2. Wyobrażasz sobie amatorskie bieganie ze statywem, monitorem, aparatem i czym tam jeszcze? Dojdzie do tego, że do hobbystycznego pstrykania (nie wnikajmy w poziom, bo może byc niezły) trzeba będzie organizować ekipę do noszenia osprzętu.
Tak, wiem jak wygląda taki monitor i że jest niewielki, ale następnym razem zaproponujesz zestaw oświetlenia studyjnego z zasilaniem, gdy ktoś będzie się zastanawiał jaką lampę błyskową kupić.

korab - Czw 05 Wrz, 2013

Mobilność i koncepcja jest równie ważna jak sam sprzęt. Widzieliście tą fotkę co koleś niesie krzyż z płonącego kościoła? Wygląda jak z kompaktu na szerokim kącie. Ale fotograf był tam gdzie trzeba i koncepcję ujęcia złapał.

Zatem nic tylko pstrykać :grin:

Andrzej.M. - Pią 06 Wrz, 2013

nienietaktak napisał/a:
Wyobrażasz sobie amatorskie bieganie ze statywem, monitorem, aparatem i czym tam jeszcze?

A czemu nie? Amator to przecież pasjonat - jeśli coś wymyśli to dlaczego niby ma nie użyć nawet profesjonalnych środków jeśli może? Jak widzę niektórzy biegają nawet z D800 czy 5Dmk III . Stać ich żeby hobby takim sprzętem uprawiać, to dlaczego zabraniać komuś (albo mu nie powiedzieć), używać udogodnień które istnieją i są w zasięgu! Przyznacie że kupno monitora to mniejszy wydatek niż "dopłacenie" do FX. Niech każdy używa tego co mu potrzebne (albo mu się tak wydaje). Jeśli to mu pomoże robić lepsze zdjęcia... Poza tym pamiętajmy że nie wszyscy zajmują się reporterką, streetem... Pamiętajmy że jeszcze 100 lat temu na zdjęcia w plener szedł fotograf z ekipą targającą namiot z "labem" a aparat ważył 30 kg. Nie żebym namawiał do plecaka pełnego sprzętu , bo sam bez potrzeby niczego nie noszę , nawet zrezygnowałem z większych aparatów na rzecz "malutkiego" Pentaxa K-5 , ale nie popadajmy w przesadę. Jak się idzie w góry warto mieć lekki sprzęt -taki jak w systemie Pentaxa, ale jeśli kogoś na to nie stać - niech nosi inny.

Cytat:
Nikon to system, nie tylko aparat z dużym DR.

Jakbyś nie zauważył jest trochę więcej systemów niż C i N - choć może nie w każdym zakątku o tym wiedzą. :razz:

nienietaktak - Pią 06 Wrz, 2013

Jak widzę niektórzy biegają nawet z D800 czy 5Dmk III
jeśli nie widzisz różnicy między body ze szkłem, a zewnętrznym monitorem, to wyrazy współczucia.
Pamiętajmy że jeszcze 100 lat temu na zdjęcia w plener szedł fotograf z ekipą targającą namiot z "labem" a aparat ważył 30 kg

Pamiętajmy, że jeszcze kilkanaście lat temu bez dyskietek nie było jak przenosić danych. Czy to oznacza, że do zapisu zdjęc w terenie mam, zamiast karty, używać lapka albo blaszaka?

kozidron - Sob 07 Wrz, 2013

widać mocno się nudziłem, że przebrnąłem przez ten fascynujący wątek, wszyscy z doradzających pokazali klasę, padło hasło o egzotyczności pentaxa, uczuleniu na kolor logotypu, ktoś oderwany od rzeczywistości polecał 7" ekran na kablu jako substytut bujanego, ehh że tym starym użytkownikom się jeszcze nie znudziło :wink: doradzacie jak ta lala :smile:
nienietaktak - Sob 07 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
doradzacie jak ta lala

uczymy się od najlepszych :P
kozidron napisał/a:
uczuleniu na kolor logotypu

lepsza taka rada od tej o monitorze 7"

kozidron - Sob 07 Wrz, 2013

nienietaktak napisał/a:

tego to już nie chciałem komentować ale widzę kusisz mnie ;)

nienietaktak - Sob 07 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
ale widzę kusisz mnie
baaaaaa... ;)
Andrzej.M. - Sob 07 Wrz, 2013

korab napisał/a:
główne przeznaczenie aparatu to zdjęcia z wysokości pasa ze statywu, dlatego szukam ruchomego ekranu.

Więc koledzy - odrobinkę czytania ze ZROZUMIENIEM - nie pisałem żeby robił reporterkę z dużym monitorem zamocowanym np. na sankach - tylko gdy robi ze statywu , choć nie wiem jaką ma dysfunkcję że schylić się nie może do wizjera.

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 2013 13:08 ]
kozidron napisał/a:

nienietaktak napisał/a:

tego to już nie chciałem komentować ale widzę kusisz mnie

Jakoś dziwnie nie była dla ciebie ani kolegi o bardzo niezdecydowanej nazwie. Lubicie się natrząsać a sami nie umiecie nic sensownego wymyślić. To się nawet nazywa...

RB - Sob 07 Wrz, 2013

Więc koledzy - odrobinkę czytania ze ZROZUMIENIEM -

Patrząc na to jak czesto odwołujesz się do tego co powtyżej, postuluje o to byś pisał w sposób zdecydowanie bardziej oddający takiemu niekumatemu pospólstwu jak my to, o co Tobie chodzi.

muzyk - Sob 07 Wrz, 2013

Hmm, ja bym wszystkie tematy o poszukiwaniu APSc skwitował tym, że jeśli o ten format się rozchodzi, to póki co pozostaje Pentax k5IIs z najlepiej oprogramowanym jak dotąd ciastkiem APSc.

Jeśli nie k5IIs, to jatka ... Nikony, Canony, a nawet ... Sony i INNE Pentaxy. :razz:

moronica - Sob 07 Wrz, 2013

na pewno jak nie k-5 iis to jatka? (cokolwiek to znaczy)
http://goo.gl/5pOIKD

muzyk - Nie 08 Wrz, 2013

moronica napisał/a:
na pewno jak nie k-5 iis to jatka?

Oczywiście, że nie jatka (dla tych, którzy nie samym deerem i wyciąganiem z cieni żyją, a po prostu kupują, co im się podoba).

moronica - Nie 08 Wrz, 2013

muzyk, mieszasz sie w zeznaniach. zajrzales do linka? to jak, najlepszy ten pentax? a przynajmniej sam jest na tym podium czy jednak nie? nie ma alternatywy dla tych, co jednak DRem i wyciaganiem z cieni zyja?
muzyk - Nie 08 Wrz, 2013

moronica napisał/a:
mieszasz sie w zeznaniach.

Nie mieszam.
Nie czytasz między wierszami...

P.S.
moronica napisał/a:
zajrzales do linka?

Hmm, zajrzałem, choć nie musiałem, bo wcześniej już to widziałem.

kozidron - Nie 08 Wrz, 2013

Lubicie się natrząsać a sami nie umiecie nic sensownego wymyślić. To się nawet nazywa...

oj tam, oj tam.....weź wyluzuj to żart był, przecież się powstrzymałem, nic już nie piszę w tym temacie :wink:

komor - Nie 08 Wrz, 2013

moronica napisał/a:
muzyk, mieszasz sie w zeznaniach

To mało powiedziane, bo zasadniczo kolega Muzyk używa czegoś zupełnie innego niż zwykle poleca. ;)

muzyk - Pon 09 Wrz, 2013

komor napisał/a:
To mało powiedziane, bo zasadniczo kolega Muzyk używa czegoś zupełnie innego niż zwykle poleca. ;)

Teraz Ty mieszasz, bo zupełnie innego to zbyt mało powiedziane. :razz: :cool:

korab - Pon 09 Wrz, 2013

Spokojnie. Wyczuwam jad i pieniactwo. Polska klasyka rozmowy, nie konstruktywnej, ale uszczypliwej, a nawet obraźliwej.

Powiem tak. Jak robię jednego popołudnia 300 zdjęć zgięty w pół bo patrzę w wizjer czy wszystko jest ok, to wolę uchylny ekran i pozycję w pionie. Zwyczajnie wygodniej.

Wybrałbym alfe 57, a nie nikona 5100 jeśli cena byłaby w granicach 2200.
Cena 2500 dyskredytowała zakup.

Ta różnica 350zł to połowa drogi do obiektywu 35mm 1,8. co oznacza że mając 18-105 w kicie z nikonem 5100 i (może już w listopadzie) tą trzydziestkę piątkę będę miał wszystko co potrzebuję.

Tele jest na szarym końcu zakupów...

Wydaje mi się, racjonalne podejście wygrało.

MaciekNorth - Pon 09 Wrz, 2013

korab napisał/a:
Wybrałbym alfe 57, a nie nikona 5100 jeśli cena byłaby w granicach 2200.
Cena 2500 dyskredytowała zakup.
Spóźniłeś się o jakieś 3 miesiące, bo A57 były tańsze. Gdy zaprzestano produkcji ceny nie spadły, bo ten model w przeciwieństwie do A65 jest doceniany za matrycę, tańsze oferty się wyprzedały, pozostały już tylko te droższe...
muzyk - Pon 09 Wrz, 2013

korab napisał/a:
Wyczuwam jad i pieniactwo. Polska klasyka rozmowy, nie konstruktywnej, ale uszczypliwej, a nawet obraźliwej.

Spinasz się za bardzo i nie zauważasz, że poza doradzaniem, jest przy tym sporo zabawy, sarkazmu wynikającego z dystansu do elektronicznego gó...a.

korab - Wto 10 Wrz, 2013

Przyjdzie w końcu czas i na schyłek lustra.

Moim zdaniem dla kogoś kto robi fotki dla siebie i rodziny, nie bawi się w obróbkę fotek i nie ogląda fotek z lupą w ręku, a w dodatku raz w roku wydrukuje 10fotek A4 najlepszym narzędziem są nexy. Dodając atrybut ceny to alfy.
A takich użytkowników znam masę.

Szwagier kupił lustrzankę bo chciał extra jakość zdjęć. Jak czasem pożyczałem aparat to widzę, że robi fotki w trybach 90% na auto 10% portret. Wszystkie w jpeg. Aparat ma od roku i rava jeszcze nie widział.

Czy jest zadowolony? Jest bardzo zadowolony!

To są właśnie standardowi użytkownicy których jest bardzo wielu. I do nich jest skierowane entry level, a nawet pre-entry.

Mój brat jest w trakcie wyboru aparatu do 2,5k. Zawsze chciał lustrzankę, bo kiedyś miał i chciał wrócić do tego segmentu. Poleciłem mu rx100. Przyczyna prosta. Trójka dzieci = taszczenie tobołów.

Każdy musi szukać swojej półki i tyle.

dreptacz - Wto 10 Wrz, 2013

korab całkowicie się z Tobą zgadzam i też stwierdzam , że większość moich znajomych interesuje cena aparatu i faktycznie pytają o to czy aparat ma dobry program auto. Nie robią raw ,a tylko jpg.
Tak się tylko zastanawiam , czy niektórzy chcąc wykazać wyższość jednego segmentu nad drugim nie zaczną oglądać i porównywać zdjęcia po mikroskopem, bo lupa to będzie za mało.

kozidron - Wto 10 Wrz, 2013

korab napisał/a:
rzyjdzie w końcu czas i na schyłek lustra.

Moim zdaniem dla kogoś kto robi fotki dla siebie i rodziny, nie bawi się w obróbkę fotek i nie ogląda fotek z lupą w ręku, a w dodatku raz w roku wydrukuje 10fotek A4 najlepszym narzędziem są nexy. Dodając atrybut ceny to alfy.

Szwagier kupił lustrzankę bo chciał extra jakość zdjęć. Jak czasem pożyczałem aparat to widzę, że robi fotki w trybach 90% na auto 10% portret. Wszystkie w jpeg. Aparat ma od roku i rava jeszcze nie widział.

Czy jest zadowolony? Jest bardzo zadowolony!

To są właśnie standardowi użytkownicy których jest bardzo wielu. I do nich jest skierowane entry level, a nawet pre-entry.

Mój brat jest w trakcie wyboru aparatu do 2,5k. Zawsze chciał lustrzankę, bo kiedyś miał i chciał wrócić do tego segmentu. Poleciłem mu rx100. Przyczyna prosta. Trójka dzieci = taszczenie tobołów.

Każdy musi szukać swojej półki i tyle.

a co ma szffffagier i te luźne przemyslenia do tego wątku, korab chodziło o to żebyś się nie spinał

moronica - Wto 10 Wrz, 2013

tylko co ci, ktorzy nie wiedza co to raw ani nie wychodza poza tryb auto, mieliby robic na forum podczepione pod portal, ktory zajmuje sie zagladaniem w piksele i ocena korpusow i obiektywow pod katem wad i zalet, ktorych przecietny pstrykacz ani nie zauwazy ani nie doceni? tak sie rozwodzicie o indywidualnych subiektywnych kryteriach doboru aparatu foto, moze pomyslelibyscie o indywidualnych subiektywnych kryteriach doboru zrodla informacji potrzebnych do wyboru tegoz. jak specyfika tego forum nie pasuje to sa przeciez inne
muzyk - Wto 10 Wrz, 2013

korab napisał/a:
Przyjdzie w końcu czas i na schyłek lustra.

Nie martw się, nie prędko.

Nie wiem, czy wiesz, że jeden z rynkowych graczy testuje JUŻ aparat średnioformatowy, a jak wiadomo ten też ma lustro.
korab napisał/a:

To może sobie kupić bdb kompakt, np Fuji X20, czy Olympus XZ 2, a nawet Panasonic LX7.
Sony RX 100 też.

Po co kupować lustrzankę i focić nią w trybie "zielonego kwadracika" w dodatku z jednym gó...nym obiektywem, do tego ciemnym jak stodoła po północy?
Oczywiście, każdy robi co chce i w końcowym rozrachunku może nawet 5dIII czy d800e kupić i na "zielony kwadracik" nastawić.

kojut - Wto 10 Wrz, 2013

korab napisał/a:

Eee tam, lepszy olek i m4/3. Jpg-i ma ładniejsze, ciekawsze filtry, amator nie musi się tak namęczyć ze zbyt małą głębią ostrości. Dodatkowo taki e-pl5 czy nawet e-pm2 nie wyglądają tak pokracznie ze standardowym zoomem jak nexy. :mrgreen:
Dodając atrybut ceny to k-30 z obiektywem WR. Taki zestaw to się piasku na plaży nie boi. :mrgreen:

Andrzej.M. - Sro 11 Wrz, 2013

kojut napisał/a:
Dodając atrybut ceny to k-30 z obiektywem WR. Taki zestaw to się piasku na plaży nie boi.

Wyjątkowo to nie ja napisałem... :wink: (a, są jeszcze k-50 i nieuszczelniony K-500)

korab napisał/a:
Tele jest na szarym końcu zakupów...

Skoro cena gra aż taką rolę - to bierz K-500 z 18-55 . I też na pół 35-tki ci zostanie.
korab napisał/a:
Jak robię jednego popołudnia 300 zdjęć zgięty w pół bo patrzę w wizjer czy wszystko jest ok, to wolę uchylny ekran i pozycję w pionie. Zwyczajnie wygodniej.

Krzesełko sobie kup. :idea: :!:
Dasz radę nawet w wizjer popatrzeć. :wink:
A jak już koniecznie musisz tyle na LV z uchylnym ekranikiem robić , to przygotuj kasę na zasilacz - raczej się przyda. A przynajmniej na drugą baterię.

moronica napisał/a:
http://goo.gl/5pOIKD

Wiesz - wszystko pięknie - ale...
1. matryce jakby trochę inne...
2. segmenty też pomieszałaś :wink:
To chyba tak powinno być... porównanie :razz: