|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka do 150 zl
KonradW - Pon 19 Sie, 2013 Temat postu: Lornetka do 150 zl Witam, postanowiłem kupić lornetkę.
Będzie ona wykorzystywana m.in. do pokazów lotniczych (wybieram się na AirShow)oraz do turystyki.
Max mogę wydać 150 zł.
Wstępnie wybrałem:
CELESTRON 10X50 UPCLOSE
Guliwer - Pon 19 Sie, 2013
Albo Bresser Hunter 10x50. Obraz też mydlano-szary, ale zawsze coś tam widać.
Galileusz miał gorsze szkła, a księżyce Jowisza zobaczył.
Czekamy na temat lornetka do 50 zł.
kimek27 - Pon 19 Sie, 2013
W cenie do 50 zł to się nie kupi porządnych dekli na obiektywy i okulary ale lornetkę "do wszystkiego" zawsze
Na pokazy lotnicze kupił bym lornetkę 6-8x z dobrym polem, małą dystorsją, zerową aberracją i lekką. W cenie 150 zł. to nawet ciężko bedzie kupić 30 letniego japońca, a o CZJ nawet nie marząc.
Abs - Pon 19 Sie, 2013
Z UpClose zrezygnuj - wyrzucone pieniądze. Delta Optical Voyager to jakieś tam, względnie przyzwoite minimum. Najlepszy z tanich jest Nikon VII i naprawdę warto dozbierać.
kivirovi - Wto 20 Sie, 2013
Ja nie wiem o co im chodzi... Upclose to dobra lornetka ale jednorazowa. Jak chcesz lornetke wielokrotnego uzytku to przygotuj ze 250zl na Nikon VII.
Guliwer - Wto 20 Sie, 2013
kimek27 napisał/a: | Na pokazy lotnicze kupił bym lornetkę 6-8x z dobrym polem, małą dystorsją, zerową aberracją i lekką. |
Lornetka Carl Zeiss Victory 8x32 T* FL prawie spełnia te kryteria.
Tu jednak powstaje inny dylemat. Brać czarną, czy zieloną
kivirovi napisał/a: | Ja nie wiem o co im chodzi... Upclose to dobra lornetka ale jednorazowa. |
Jeśli się kupi Celestrona UpClose w wersji No Focus, to z części ruchomych jest tam tylko zawias, więc niewiele jest do psucia.
Trzeba natomiast uważać żeby nie stuknąć, bo się rozkolimuje albo pęknie.
|
|