|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do krajobrazu pod DX Nikona
mariusz-75 - Czw 22 Sie, 2013 Temat postu: Obiektyw do krajobrazu pod DX Nikona Jaki obiektyw polecacie do krajobrazu do pod DX Nikona. Aktualnie mam D90, może za 2-3 coś innego, ale pełnej klatki nie planuję.
mozer - Czw 22 Sie, 2013
14-24/2.8 jest fajnym szkiełkiem, ewentualnie 17-55/2.8.
ghost - Czw 22 Sie, 2013
jaka kwota?
ja bym skłonił się w stronę czegoś innego. 1424 wielki i drogi (i zbędnie małoobrazkowy), 1755 drogi i wcale nie szeroki.
w zależności od kwoty przejrzałbym sigmy 1020 lub tamrony 1020.
komor - Czw 22 Sie, 2013
Starsze tematy:
Obiektyw szerokokątny (UWA) do Nikona
Szerokokątny obiektyw z silnikiem AF, do Nikona
Tam też parę innych linków.
mariusz-75 - Czw 22 Sie, 2013
To może uściślę. W grę wchodzą
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
Tamron 10-24 mm f/3.5-f/4.5 Di-II LD Aspherical IF
Tokina AT-X 12-24 mm f/4.0 AF PRO DX II
Nikon Nikkor 10-24 mm f/3.5-4.5 G ED
mozer - Czw 22 Sie, 2013
mariusz-75, pierwszy z nich.
ghost, a kto powiedział, że krajobraz musi być szeroki?
ghost napisał/a: | wielki i drogi |
Ale jakość optyczna to wynagradza.
ghost - Czw 22 Sie, 2013
nie musi, ale zwykle tak się rozumie obiektyw krajobrazowy :-)
ja bym poszedł w 1020f/3.5, ale wydaje mi się, że wszystkie te szkła spełniają warunki dobrego szkła.
To oczywiste że krajobraz nie musi być szeroki, ale precyzując chodzi mi o szeroki kąt do krajobrazu właśnie.
W sumie mniej jestem przekonany do szkieł z dwóch firm na T. Lepsze opinie słyszałem o Sigmach i systemowym Nikkorze. Z drugiej strony co do Nikorra opinie są skrajne od zachwytów bo mieszanie go z błotem, dlatego też nie wiem czy warto dokładać.
I podstawowa sprawa jak obiektywy będą współpracowały z D90, chodzi o prawdopodobieństwo wystąpienia BF lub FF.
moronica - Czw 22 Sie, 2013
mialam tokine 12-24II i d90 i sprawowala sie bardzo dobrze. jest super ostra, aberracje latwo sie koryguje np w lightroomie ale to nawet nie jest tak, ze zawsze wymagaja korekty. galezie w narozniku na tle przepalonego nieba poprawiac trzeba bedzie, ale juz krajobraz bez ciemnych elementow na jasnym tle (robilam sporo na wybrzezu przy intensywnie blekitnym niebie) nie trzeba ruszac. no i jest bardzo solidnie zbudowana
Kusi cena i ostrość w Tokinie, ale też kusi te 10 mm w innych szkłach.
mariusz-75, cokolwiek nie wybierzesz zostaw sobie troche na jakiegos dobrego polara lub filtr polowkowy
Tylko kupując nikkora musiał bym odłożyć zakup polara na później, ale w nim i w Tamronie najbardziej mi odpowiada zakres ogniskowych. W Tokinie i starej Sigmie kusi oczywiście cena. A ja tylko chciał bym móc wybrać naprawdę bardzo porządne szklo
mariusz-75, akurat wsrod szkiel ultraszerokokatnych pod DX Nikkor nie blyszczy na tle innych. decydujac sie na Sigme lub Tokine wcale nie idziesz na zaden kompromis, wrecz przeciwnie
Sunders - Czw 22 Sie, 2013
Ja wybrałbym Sigmę 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM - do krajobrazu na cropa w sam raz, przyzwoita jakość za całkiem atrakcyjną cenę.
manolo - Czw 22 Sie, 2013
zapomnieliście o 8-16, trochę ciemno ale najszerzej z tego co można kupić,
do tego warto mieć coś węższego, ale do tego na jakiś czas wystarczy tzw. obiektyw kitowy,
potem po tych 18- czy 17-55 warto mieć jakieś 70-200, bo krajobraz czasami warto "zdjąć" z większej odległości, z krajobrazem jest tak że najlepiej mieć cały zakres 8-200 w kilku szkłach.
...
oczywiście nie wykluczam czegoś dłuższego
mariusz-75 - Pią 23 Sie, 2013
Czy Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM jest zauważalnie lepsza od starszej wersji z zmiennym światłem, oczywiście nie biorąc po uwagę jasności, gdyż raczej i tak bedę szkło przymykał.
ghost - Pią 23 Sie, 2013
zobacz tu
Testy to ja już poczytałem, chciałem zapoznać się z opiniami użytkowników
komor - Pią 23 Sie, 2013
mariusz-75, życzę powodzenia w szukaniu użytkownika, który miał jednocześnie starą i nową wersję, żeby porównać w tych samych warunkach. Może taka osoba tu akurat trafi…
Ale użytkownik posiadający którykolwiek z tych obiektywów może określić co jakie ma szkło wady i zalety podczas zwykłego użytkowania. Jeśli mam się opierać na testach tylko to w sumie po co działy pomagamy w wyborze lustrzanki, obiektywu itp.
Nie szukam gotowej odpowiedzi który wybrać model, chcę poznać tylko opinie użytkowników na temat poszczególnych szkieł, decyzję podejmę sam, świadomie i nie będąc pod wpływem
manolo - Pią 23 Sie, 2013
mariusz-75 napisał/a: | Ale użytkownik posiadający którykolwiek z tych obiektywów może określić co jakie ma szkło wady i zalety podczas zwykłego użytkowania. Jeśli mam się opierać na testach tylko to w sumie po co działy pomagamy w wyborze lustrzanki, obiektywu itp.
Nie szukam gotowej odpowiedzi który wybrać model, chcę poznać tylko opinie użytkowników na temat poszczególnych szkieł, decyzję podejmę sam, świadomie i nie będąc pod wpływem |
może na dxo są oba przetestowane, sprawdź też 8-16, jeśli już kupujesz szeroki kąt..
[ Dodano: Pią 23 Sie, 2013 09:59 ]
http://goo.gl/eeEKpv
z tego wynika że lepsze 8-16 niż ciemniejsze 10-20
Niestety Sigma 8-16 odpada z braku możliwości stosowania filtrów. Widzę że pojawiła się też nowa Tokina 12-28. Wydaje się ciekawym szkłem. Ale niepokoi mnie w tokinach słaba praca pod światło, bo aberracje jakoś przeżyje, czy to nie dyskwalifikuje ich jako obiektywów do krajobrazu ?
komor - Pią 23 Sie, 2013
mariusz-75, zapytałeś bardzo dokładnie:
mariusz-75 napisał/a: | Czy Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM jest zauważalnie lepsza od starszej wersji |
Na podstawie jakiej opinii chcesz to wywnioskować, jak nie z bezpośredniego porównania obu szkieł w tych samych warunkach?
jakich filtrów używasz ? bo UV-ki są zdecydowanie przeceniane, szczególnie jeśli ma Cię to powstrzymać przed kupnem obiektywu.
UV-ki warto używać z długim obiektywem, jeśli fotografujesz jakiś obiekt oddalony o kilkaset i więcej metrów, perspektywa powietrzna sprawi że bez filtra będzie mniej wyraźny, z szerokim kątem problemu nie ma, bo perspektywa powietrzna podkreśla przestrzeń, była używana i jest przez malarzy do określania planów itd. dlatego producenci niespecjalnie starają się żeby było jak te filtry umieszczać na UWA
[ Dodano: Pią 23 Sie, 2013 11:30 ]
mariusz-75 napisał/a: | Niestety Sigma 8-16 odpada z braku możliwości stosowania filtrów. Widzę że pojawiła się też nowa Tokina 12-28. Wydaje się ciekawym szkłem. Ale niepokoi mnie w tokinach słaba praca pod światło, bo aberracje jakoś przeżyje, czy to nie dyskwalifikuje ich jako obiektywów do krajobrazu ? |
według mnie kiepska praca pod światło w szerokim kącie to poważny problem, bardzo utrudnia życie, wiem z doświadczenia bo fotografowałem Sigmą DP1, tam nie dość że obiektyw kiepsko sobie radzi pod światło to jest dodatkowy problem spowodowany konstrukcją matrycy.
UV tylko używam do ochrony obiektywu, ale będę chciał używać polara i szarych
komor - Pią 23 Sie, 2013
manolo napisał/a: | dlatego producenci niespecjalnie starają się żeby było jak te filtry umieszczać na UWA |
Hm… A polary? A gradientowe? Szkło typu 14-24 Nikona raczej pomyślane było z myślą o fotoreporterach, a nie pejzażystach. Trochę gorzej z Sigmą 8-16, bo ją trudno nazwać reporterską…
mozer - Pią 23 Sie, 2013
komor napisał/a: | Szkło typu 14-24 Nikona raczej pomyślane było z myślą o fotoreporterach |
No nie wiem, ja tam nei lubię jak mi reporter siedzi prawie w dziurce w nosie
komor napisał/a: | manolo napisał/a: | dlatego producenci niespecjalnie starają się żeby było jak te filtry umieszczać na UWA |
Hm… A polary? A gradientowe? Szkło typu 14-24 Nikona raczej pomyślane było z myślą o fotoreporterach, a nie pejzażystach. Trochę gorzej z Sigmą 8-16, bo ją trudno nazwać reporterską… |
gradientowe ? nie wiem po co, efekt zawsze wygląda trochę sztucznie, teraz nawet w cyfrze można trochę przepalić i nie wygląda to źle.
Andrzej.M. - Sob 24 Sie, 2013
mozer napisał/a: | No nie wiem, ja tam nei lubię jak mi reporter siedzi prawie w dziurce w nosie |
Hehehe, a kto mówi że do portretu?
mariusz-75 - Pon 26 Sie, 2013
Po namyśle Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM odpada, jednym z powodów jest z duża średnica filtrów.
Rozważam między Nikkorem 10-24 a Sigmą 10-20 mm f/4-5,5. W sumie skłaniał bym się ku nikkorowi, ale przerażają mnie wynikające z testu problemy z AF, czy może ktoś wiem czy jest normą czy po prostu tak miał testowany egzemplarz.
manolo - Pon 26 Sie, 2013
ja bym się przy tej ogniskowej af-em tak bardzo nie przejmował
|
|