forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 7D vs Canon EOS 70D

MikolajZ - Czw 22 Sie, 2013
Temat postu: Canon EOS 7D vs Canon EOS 70D
Witam. Po pierwsze wiem, że ciężko porównywać aparat, który jeszcze nie jest w sprzedaży, ale czasem można się odnieść do 60D. Szukam lustrzanki, będzie mi potrzebna tylko do zdjęć. Planuje fotografować krajobrazy, pejzaże, sport, przyrodę, czasem robić panoramy a także uprawiać spotting. Do tej pory byłem zdecydowany na 70D, ale po rozmowie z pewnym znawcą tematu (dzięki niemu rozwiązałem wczorajszy problem http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22925) jestem znów kompletnie rozbity :-) Byłem zdecydowany głównie na 70D ze względu na wyższe ISO, bo będzie potrzebne na hali siatkarskiej (100-400L f/4.5-5.6). Co sądzicie?
kufel - Czw 22 Sie, 2013

MikolajZ napisał/a:
Do tej pory byłem zdecydowany na 70D, ale po rozmowie z pewnym znawcą tematu (dzięki niemu rozwiązałem wczorajszy problem http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22925) jestem znów kompletnie rozbity
ale na czym polega dokładnie ten dylemat?

70D to puszka o której jeszcze nie wiadomo dokładnie jak sie sprawuje, choc po tym co do tej pory widziałem , jestem w stanie ślepo obstawić ze w kwestiach obrazowania jest lepiej niz w innych dotychczasowych puszkach apsc Canona. nie wiem jak AF ale tu tez nie powinno byc problemu w tym z 70D.

kufel Spytam w taki sposób; lepiej kupić aparat starszy, ale półkę wyżej, czy na odwrót? Dylemat - 70D ma niższe ISO, ale jest wyżej, 70D jest nietestowany, jest niżej, ale ma wyższe ISO, co mi się przyda w sporcie.

[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 11:21 ]
Oprócz tego 7D lepiej leży w dłoni.

kufel - Czw 22 Sie, 2013

MikolajZ napisał/a:
kufel Spytam w taki sposób; lepiej kupić aparat starszy, ale półkę wyżej, czy na odwrót?
o ile w przypadku poprzednich modeli , np 30d vs 40d , 40d vs 50d nie miałbym parcia na nowszy model i spokojnie wybrałbym poprzednika , tak w tym przypadku wolałbym jednak 70D. tu skok jakościowy wydaje się spory. 7D to świetna puszka pod wieloma względami , ale obrazowanie ma juz przeciętne. al to tylko moje subiektywne zdanie.

pytanie co jest dla Ciebie priorytetem ;)

[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 11:28 ]
MikolajZ napisał/a:
Oprócz tego 7D lepiej leży w dłoni.
70D jeszcze nie macałem , ale nie zakładam żeby ergonomicznie był "lepszy" od 7D. to właśnie jeden z tych atutów 7d o korych pisałem.
ophiuchus - Czw 22 Sie, 2013

MikolajZ, porównując specyfikacje, to 7D ma przewagę nad 70D głównie w jakości wykonania i ewentualnej szczelności, choć w materiałach stoi, że 70D jest całkiem przyzwoicie uszczelniony. Jedna klatka na sekundę mniej to przy 7 vs 8 nie tak dużo. Ewentualnie zastanawiałbym się jak to jest z opróżnianiem bufora, bo wydaje mi się, że jednak na karty CF dane zapisują się szybciej. Jakość zdjęć z siedemdziesiątki pewnie będzie co najmniej taka jak w 7D, a obstawiam, że raczej lepsza ;)

ophiuchus, jakość zdjęć właśnie jest dla mnie (i nie tylko) najważniejsza :-) Dzięki za opinię.