|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Tokina AT-X PRO DX 12-28 mm f/4
Arek - Czw 22 Sie, 2013 Temat postu: Test obiektywu Tokina AT-X PRO DX 12-28 mm f/4 http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=301
Zapraszam!
Arek
Absengard - Sob 26 Paź, 2013
tak właśnie zastanawiam się któraś z tokin czy sigma 10-20 ze zmiennym światłem ??
Ktoś podpowie ?
Sunders - Sob 26 Paź, 2013
Wygląda na to, że z aberracji Tokina robi swoja specjalność
Absengard - Nie 27 Paź, 2013
Czy ktoś może pracował na obu aby wskazać zwyciezcę w praktyce. Waham się cały czas nie wiedząc który wybrać.
Andrzej.M. - Nie 27 Paź, 2013
Sunders napisał/a: | z aberracji Tokina robi swoja specjalność |
Ważne że rozdzielczość jest dobra - lepsza niż w Tamronie i Sigmie - mających mniejszy zakres ogniskowych i brzydszy bokeh na brzegach od Tokiny . A aberrację można przy wołaniu z RAW bez problemu usunąć. A słabej rozdzielczości już nie. Więc zdziwienie redaktora testującego jest dla mnie odrobinę niezrozumiałe. A obiektyw o stałym świetle 4 przy tej ogniskowej za nieco ponad dwa tysiące - to rzecz warta zachodu. Jedno czego żałuję to to że nie ma go do pentaxa. Z K-5 lub K-3 tworzyłby udany zestaw.
Absengard napisał/a: | Waham się cały czas nie wiedząc który wybrać. |
Jeśli nie ten , to albo Sigma 10-20/3,5 albo Tamron 10-24 ze zmiennym światłem.
Ale jeśli zrobisz ciekawe zdjęcia - to może być cokolwiek - wystawionych powiększeń nikt poważny przez lupę nie będzie oglądał - chyba że będą kiepskie w formie i w treści.
Absengard - Nie 27 Paź, 2013
gdzies czytalem ze sigma 10-20 ze zmiennym swiatlem jest ostrzejsza od stałoświetlnego mimo iz tansza.
Andrzej.M. - Pon 28 Paź, 2013
Absengard napisał/a: | jest ostrzejsza od stałoświetlnego mimo iz tansza. |
To już tam nie czytaj - bo głupoty wypisują, które wstyd powtarzać. Wystarczy żebyś zobaczył testy obiektywów - skoro masz już link do testu jednego obiektywu - resztę znajdziesz bez trudu.
|
|