forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 60D + Tamron Obiektyw TAMRON SP AF 17-50mm F/2.8

Sandokan - Pią 23 Sie, 2013
Temat postu: Canon EOS 60D + Tamron Obiektyw TAMRON SP AF 17-50mm F/2.8
Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum, zatem witam szanownych forumowiczów, prosząc jednocześnie o wyrozumiałość.

Fotografia zajmuję się wyłącznie amatorsko ale za to dość długo ().
Główne kierunki to fotografowanie architektury, przyrody i otaczającego mnie świata.

Moja obecna lustrzanka to klasyczny Canon EOS 3.

Budżet jaki wyznaczyłem na zakupy to 5000 PLN.
Rozważam zakup body Canon EOS 60D oraz obiektyw Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] (wersja bez stabilizacji, nie jestem pewien czy stabilizacja przy takim zakresie ogniskowych jest mi niezbędna).
Druga opcja to zakup lepszego body (EOS 7D?) w pierwszej kolejności oraz obiektywu/ów w dalszej perspektywie.

Dodam, że posiadam kilka szkieł, z których dwa mógłbym na początek wykorzystać z nowym body: Canon EF 24/2.8 (bez USM) oraz Canon EF 50/1.8 II. Oba wymienione są w bardzo dobrym stanie, zwłaszcza 24/2.8. Jestem przy tym świadom wydłużenia ogniskowych tych szkieł dla matrycy APS-C.
Poruszam się w obszarze systemu Canona, bowiem posiadam także lampę Speedlite 550EX oraz parę drobiazgów do Canona, których sprzedaż raczej nie będzie opłacalna.

Czy ktoś może mi coś doradzić w tym temacie?

Z góry dziękuję za odzew.

Andrzej.M. - Pią 23 Sie, 2013

Masz już trochę szkieł Canona - to na Pentaxa K-5 XXx namawiał cię nie będę. Robiąc architekturę wybierz ten model który da ci np. elektroniczną poziomicę czy dużą rozpiętość tonalną. I wychodzi na to że powinieneś przyjrzeć się 5DmkX czy 6D. Zwłaszcza że obiektywy masz do analoga. Miałem podobny problem , ale że optykę miałem jeszcze FD - (50/1,4 ; 24/2,8 ; 80-200) to łatwiej było zmienić system niż wszystko od nowa kupować. Na matrycę APS-C bym raczej nie przechodził zostając w marce. Zwłaszcza że do architektury masz już fajną 24-kę.
Sunders - Pią 23 Sie, 2013

Sandokan, IMO kup używkę canona 5DmkII lub dołóż do canona 6D.
komor - Pią 23 Sie, 2013

I co, ma te 5DII czy 6D postawić na półce? Bo podpinanie do tego plastikowej pięćdziesiątki czy jakiegoś staruszka z analogowych czasów to dla mnie średnia przyjemność fotograficzna. Czemu nie wziąć korpusu APS-C ze średniej półki i jakiegoś szkła, choćby wspomnianego Tamrona?

komor napisał/a:
I co, ma te 5DII czy 6D postawić na półce? Bo podpinanie do tego plastikowej pięćdziesiątki czy jakiegoś staruszka z analogowych czasów to dla mnie średnia przyjemność fotograficzna.

Co do 24/2,8 zgoda, brak przyjemności. Co do reszty - wolałbym podpinać 50/1,8 do 5DII lub 6D niż tamrona 17-50 do 60D, ale jak wyżej podkreśliłem takie są moje subiektywne preferencje. W drugiej opcji
Sandokan napisał/a:
zakup lepszego body (EOS 7D?) w pierwszej kolejności oraz obiektywu/ów w dalszej perspektywie
i ta opcja bardziej mi się podoba, z tym że podmieniłbym body.

Dziękuje za zainteresowanie i opinie.

Nad Canonem 6D zastanawiałem się wczoraj ale jego cena trochę mnie odstrasza... Poza tym nie jestem przekonany, że wykorzystam w pełni jego możliwości dlatego pomyślałem o APS-C i Canonie 60D. Cena nie jest bardzo wysoka, oglądałem zdjęcia, czytałem testy i wydał mi się Ok. Podobnie Tamron 17-50. Słuszność takiego rozumowania zdaje się potwierdzać post kolegi Komora.

Z drugiej strony zakup 60D to ryzyko zakupu aparatu, który nie będzie najlepszy do moich celów, jak odebrałem posty kolegów Andrzeja i Sunders'a.

Czy matrycę APS-C powinienem traktować domyślnie, jak coś gorszego od pełnej klatki?

Sandokan napisał/a:
Czy matrycę APS-C powinienem traktować domyślnie, jak coś gorszego od pełnej klatki?

Obecnie w canonach zdecydowanie tak.

Usjwo - Pią 23 Sie, 2013

Sandokan napisał/a:

Generalnie tak, chciaz Pentaxy maja o tym inne zdanie. :lol:

Usjwo napisał/a:
Pentaxy maja o tym inne zdanie

Tak, ale po primo dlatego, że nie mają FF, a po secundo dlatego, że maja zdecydowanie lepsze matryce APS-C :smile:

Wyższość pełnej klatki nad APS-C została potwierdzona :wink:

Pamiętajcie jednak, że to ma być moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, więc może to APS-C z tym Tamronem lub może jakąś Tokiną (w przyszłości jakieś dłuższe szkła) nie byłoby takie złe?

Sandokan napisał/a:
to ma być moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, więc może to APS-C z tym Tamronem lub może jakąś Tokiną (w przyszłości jakieś dłuższe szkła) nie byłoby takie złe?

Złe może nie, ale IMO najlepsze z możliwych też nie :smile:

komor - Pią 23 Sie, 2013

Sandokan, to trochę jest tak, że w zależności od upodobań/potrzeb fotograficznych są różne podejścia. Jeden woli bardzo dobry (docelowy) aparat i poradzi sobie (zadowoli się) z jednym szkłem, inny woli mieć do dyspozycji bardziej elastyczną szklarnię, kosztem używania aparatu z niższej półki.
Aktualnie tym, co mnie najbardziej ogranicza fotograficznie jest… brak czasu :) a na drugim miejscu umiejętności. Słabość matryc Canona jest u mnie powodem #4 lub #5, w zależności od tego, czy brak weny doliczyć też do tych ograniczeń. :)

Ja bym do tego dodał jeszcze stawiane sobie cele.

Dziękuję wszystkim za porady - wyboru muszę dokonać sam i nie będzie to wybór łatwy :wink:

lotofag - Nie 25 Sie, 2013

Sandokan napisał/a:
Wyższość pełnej klatki nad APS-C została potwierdzona :wink:

Patrząc na same matryce i ich implementację, to w przypadku Canona to jego FF dobija mniej więcej do APS-C konkurencji ;>
Za to w samym Canonie FF to obecnie jedyna droga do "lepszych osiągów" matrycy.
Druga sprawa, to czy będziesz też te właściwości wykorzystywał.

Oczywiście dla niektórych samo FF, mniejsza GO, itp. powoduje już kisiel w gaciach, a nawet średni korpus z taką sobie ale większą matrycą będzie "super", "profi" itp. :mrgreen:

IMHO te konretne 2 szkiełka nie powinny Cię ograniczać do wyboru jedynie Canona i może warto spojrzeć łaskawszym okiem na to co oferują inni.

Sandokan napisał/a:
Jestem przy tym świadom wydłużenia ogniskowych tych szkieł dla matrycy APS-C.

Nic się nie wydłuża, zmienia się tylko kąt widzenia - bo mniejszy detektor.

Sandokan - Nie 25 Sie, 2013

Oprócz tych dwóch mam jeszcze jakieś Tamrony do analoga, kilka M42 (chociaż to właściwie bez znaczenia) i przejściówki na bagnet Canona (także z elektroniką), lampę 550EX, dodatkowy kabel do niej i elektroniczny wężyk, który pasowałby do 60D.

Kupując body z innego systemu to wszystko się zmarnuje, bo nie wezmę za to wiele, więc szkoda bawić się w sprzedawanie, a tak, rzadko, bo rzadko ale da się z tych obiektywów przez jakiś jeszcze czas korzystać.

Przypuśćmy jednak, że zakupiłbym np Nikona, na jaki sprzęt w granicach do 5000PLN mógłbym liczyć? Mam na myśli body + jakiś zoom, raczej nie długoogniskowy (mógłby być wspomniany przez mnie Tamron 17-50)? Czy byłoby to wyraźnie lepsze od Canona EOSa 60D? O Nikonie nie wiem prawie nic, więc moje pytanie pewnie jest mało precyzyjne.

Sunders - Nie 25 Sie, 2013

Sandokan napisał/a:
Przypuśćmy jednak, że zakupiłbym np Nikona, na jaki sprzęt w granicach do 5000PLN mógłbym liczyć? Mam na myśli body + jakiś zoom, raczej nie długoogniskowy (mógłby być wspomniany przez mnie Tamron 17-50)?

D7000.

Sandokan napisał/a:
Czy byłoby to wyraźnie lepsze od Canona EOSa 60D?

Tak.

Sandokan - Nie 25 Sie, 2013

Znalazłem taki zestaw (bez szczególnego zwracania uwagi na cenę na tym etapie):

http://www.fotoplus.pl/ap...7000-17-50mm-OS

Matryca ma mniej pikseli (domyślam się, że mniej nie znaczy gorzej), AF ma aż 39 punktów, co jest dość zaskakujące, zwłaszcza w porównaniu do EOSa 60D.

Nie wiem tylko, jak jest z pomiarem światła dla błysku, mój Canon spisuje się w tym zakresie bardzo dobrze.

Przyznam, że zaszczepiłeś mnie myślą o Nikonie :wink:

Sunders - Nie 25 Sie, 2013

Sandokan napisał/a:
Znalazłem taki zestaw

Fajny. Lepszy niż z tamronem.

Sandokan napisał/a:
Matryca ma mniej pikseli (domyślam się, że mniej nie znaczy gorzej)

Dobrze się domyślasz :smile:

Sandokan - Pon 26 Sie, 2013

Obejrzałem sobie zdjęcia z Canona EOSa 60D i Nikona D7000 (przede wszystkim w teście optyczne.pl) - prawdę powiedziawszy nie widzę jakiś istotnych różnic w jakości pomiędzy nimi. Ślepy jestem czy to może kwestia mojego monitora? A może takowych nie ma?
kojut - Pon 26 Sie, 2013

Sandokan, zdjęcia z tego portalu to pliki jpg prosto z puszki z min. wyostrzaniem i wyłączonymi wszystkimi filtrami i wspomagaczami- upiększaczami. Cechą lustrzanek jest możliwość zapisu obrazu jako RAW. Dopiero obróbka takiego pliku pokazuje różnicę pomiędzy aparatami.

Teraz lepiej rozumiem różnicę pomiędzy RAW, a JPG. Skąd najlepiej pozyskać RAWy dla obu modeli i w czym otworzyć (w jakim programie), aby porównać?

Ok, już znalazłem coś na ten temat w sieci.

komor - Pon 26 Sie, 2013

Żeby zauważyć przewagę RAW-ów z D7000 nad 60D nie wystarczy sobie je otworzyć, trzebaby jeszcze je trochę poprzetwarzać. Jak chcesz pooglądać gotowe cuda-wianki, to tu masz ciekawy przykład.
http://www.dpreview.com/forums/post/36806297
Co prawda dotyczy on Pentaksa K-5, ale to jest bardzo podobna lub ta sama matryca, co w Nikonie D7000, warto więc obejrzeć.

Dzięki za linka.

Myślę, że kiedy już stanę się mniej lub bardziej szczęśliwym posiadaczem cyfrowej lustrzanki to będę musiał zakupić jakąś literaturę, bo nie wiele z tego, co czytam pod podanym linkiem rozumiem i nie chodzi o język ale o przekaz merytoryczny :wink:

wuhacz. - Nie 01 Wrz, 2013

Witaj. Mam doświadczenie z 60D (moim) oraz D7000 (koleżanki) który sam jej doradziłem bo siedzi w Nikonie. Oboje myśle, że jakąś tam wiedze posiadamy i wnioski są takie - nie widzimy zbytnio zbójczych różnic między tymi dwoma puszkami z praca na podobnie jasnych obiektywach. Jeśli masz umiejętności i widze, do tego pomysł to moim zdaniem obronisz się z tym "narzędziem".
Ja kupowałem go już jakiś czas temu więc cena była średnio atrakcyjna, ale teraz? Nauczyłem się na tym sprzęcie wiele, wiem już co potrafi a czego nie potrafi i jakich szkieł potrzebuje. Uważam, że to dobry wybór dla kogoś kto chce postawić sobie poprzeczkę nieco wyżej.
Ilość "hejtu" na to body pozostawie bez komentarza, miałem ostatnio okazję poznać człowieka który pracuje na sprzęcie foto&video za naprawdę grube pieniądze, robi to całkowicie profesjonalnie przez xx lat i fajnie określił taką grupę ludzi. :wink:

Sandokan - Nie 01 Wrz, 2013

Witaj,

Dzięki za odpowiedź. Nie zakupiłem jeszcze aparatu, bo zastanawiam się nad EOSem 70D. Nikona raczej odrzucam, bo jego zakup wymagałby dokupienia kilku rzeczy, które do Canona już mam.
Co prawda 70D to zupełnie inna kategoria cenowa niż 60D ale też jest pozbawiony (przynajmniej patrząc na opis) jego wad i ma nowszą matrycę.

Decyzja jeszcze nie została podjęta :-)

wuhacz. - Nie 01 Wrz, 2013

Nie no, w 70D za takie pieniądze jak teraz to się nie pchaj. Masz pare rzeczy do Canona, przesiadasz się z klasyka na coś nowego - to i tak będzie spory kontrast. Musisz liczyć się z jakością wykonania, choć w 60 jest nieco lepiej niż w serii XXXD. Zdarzało mi się zostawać go w plecaku i lądował ("przypadkowo" :wink: ) z piwem w butelkach i nic mu nie jest. Argument o jakości wykonania/szczelności nie brałem pod uwage, bo dla mnie 3/4 z użytkowników wyrażających swoje opinie nie było z nim w grubym kurzu jak sądze. Mam nadzieje, że kiedyś będzie mi dane popełniać taką reporterke, żeby do środka aparatu naleciała kupa syfu. Jeśli 7D spodobałby ci się z wykonania itd. chwytu w łapie, ergonomii i przełknąłbyś chwilowy brak kasy na szkła to też jest dobra opcja. Tutaj wrócę też na krótko do Nikona D7000 bo jest naprawdę fajnie wykonany, lepiej od wielu ostatnich produktów C z tym, że trzyma cenę o nieco ponad tysiąc złotych wyższą niż 60D. Z kolei 7D to prawie cały budżet.
Przy zakupie 60 zostaje ci ponad 2 tysiące na szkło, wolałbym tyle mieć na obiektyw i do tego nowe body:) Masz w nim z tyłu pokrętło a jesteś zdaje się do tego przyzwyczajony. Ciężka sprawa, ale 70D to odpuść sobie na starcie.

[ Dodano: Nie 01 Wrz, 2013 23:11 ]
A przepraszam, cena body Nikona jest taka sama. Więc sytuacja się zmienia, ale nadal wydaje mi się, że to co masz to jednak sporo przydatnych rzeczy. Musisz sam zdecydować po obejrzeniu ich na żywo

Sandokan - Pon 02 Wrz, 2013

Oglądałem na żywo wszystkie aparaty, które rozważam. Nikon jest Ok ale jakoś wizjer Canona (a to przecież bardzo ważny aspekt w aparacie) bardziej mi odpowiada. Ponadto fakt, że canon to nowośc to z jednej strony wada ze względu na ceną, a z drugiej nadzieja na postep technologiczny w tej konstrukcji. Pozostaje mieć tylko nadzieje, że Canonowi powszechny (także w branży, w której pracuję) trend do szukania osczędności na wszystkim nie udzielił się w tej konstrukcji. Dostepne opinie i recenzja są dość laskawe dla nowego Canona.
Zakup 60D jest korzystny cenowo ale to zakup body z przed 3 lat, ewentualność czekania na spadek ceny 70D (przy braku decyzjio o zakupie czegokolwiek) odwlekłaby tylko w czasie nieuchronne :-) , zakup 60D z zamiarem przejścia na lepszy model w przyszłości też mnie nie przekonuje, bo nie odzyskam z 60D wlożonych weń pieniędzy.
Co do szkła to planuję zakup Sigmy 17-50/2.8, więc jako takie szko będę miał.

lotofag - Pon 02 Wrz, 2013

Sandokan napisał/a:
Nikon jest Ok ale jakoś wizjer Canona (a to przecież bardzo ważny aspekt w aparacie) bardziej mi odpowiada. .

A czy w tym Nikonie była włożona naładowana bateria? ;)

Nikon był wzięty z wystawy w Foto Jokerze, nie wiem jak z baterią ale coś świeciło na czerwono w wizjerze ;-)
lotofag - Pon 02 Wrz, 2013

Chodzi o to, że w wizjerach Nikon stosuje nakładkę do wyświetlania dodatkowych kontrolek i bez baterii wizjer jest ciemny i mocno ziarnisty, zatem nie ma co porównywać.

Jeśli chodzi o bateria to była założona, gdyż robiłem zdjecia tym aparatem w sklepie.