forum.optyczne.pl

Lornetki - Tento 20x60 - Statyw

Masio - Nie 25 Sie, 2013
Temat postu: Tento 20x60 - Statyw
Witam, przegladałem kilka tematów na forum i napotkałem bardzo konkretne odpowiedzi wiec postanowiłem się o cos zapytac;)
Od jakiegos czasu szukam statywu dla lornetki tento 20x60. Jednak jedyne co znalazlem to kilka pomyslow ludzi, ktorzy sami od zera budowali wlasny sprzet.
Chcialem zapytac czy jest istnieje na rynku statyw plus jakis adapter pod taka lornetke?

Pozdrawiam

Abs - Nie 25 Sie, 2013

Ciekawym, niektórzy twierdzą, że najlepszym rozwiązaniem jest żuraw lornetkowy klik. Pewnie w grę wchodzi także cena bo nie jest to najtańsza oferta
septimanus79 - Nie 25 Sie, 2013

najlepiej zainwestować w wysoki, solidny statyw foto - np.: Slik 700DX, Manfrotto statyw 055 + głowica 128 RC, lub coś podobnego. Popularną opcją budżetową jest Velbon Sherpa 600 R.
kivirovi - Nie 25 Sie, 2013

zuraw jest do obserwacji nieba, do naziemnych obserwacji wystarczy statyw foto i odp. zlaczka-adapter..
Abs - Nie 25 Sie, 2013

Tento waży jakieś 1,5kg - może Velbon Sherpa 200 R także da radę
septimanus79 - Pon 26 Sie, 2013

pamietaj, statyw pod lornetkę 20x powinien być naprawdę stabilny, a co do adapterów to dobre ma o ofercie Astrokrak: tu te adaptery.
Masio - Pon 26 Sie, 2013

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi:)
Muszę przyznać, że zależy mi głównie na obserwacji samolotów.
Wiadomo, że cena zawsze gra rolę, myślę jednak, żę lepiej chwilę odczekać i kupić porządną rzecz.
Czy taki Slik 700DX plus adapter z oferty Astrokrak będzie w porządku czy warto też myśleć o żurawiu?

Pozdrawiam

kivirovi - Pon 26 Sie, 2013

po cholere ci zuraw do samolotów... Co innego, gdyby interesowały cie statki :)
Guliwer - Pon 26 Sie, 2013

Czy te głowice z wymienionych statywów pasują do lornetek?
Aparaty fotograficzne mają wyjście na statyw u dołu.
Lornetki mają ten gwint od przodu, na zawiasie, między tubusami. Do Fujinona 10x50 FMTR-SX, czy Nikona EX 12x50 używam małej głowiczki. Takie cóś większego jak widzę na zdjęciach tych statywów się raczej nie zmieści.
Wolę monopoda na "płaskich" nogach, jak statyw do mikrofonu, bo te klasyczne trójnogi to zawsze kopałem po ciemku przy obserwacji nieba.

septimanus79 - Pon 26 Sie, 2013

Guliwer napisał/a:
Czy te głowice z wymienionych statywów pasują do lornetek?
Aparaty fotograficzne mają wyjście na statyw u dołu.
Lornetki mają ten gwint od przodu, na zawiasie, między tubusami.

trzeba użyć adaptera !

Abs - Pon 26 Sie, 2013

Sama idea monopoda może być ciekawym i zazwyczaj tanim rozwiązaniem. Trudno o taką samą stabilizację jak w statywie ale jest o wiele bardziej mobilny. Natomiast trzeba pamiętać, że nie nadaje się do obserwacji wysokiego pułapu nieba - to dla mnie jego najsłabszy punkt.
qad417 - Nie 08 Cze, 2014

A da sie z ręki obserwować tym 20x60?
widoczek - Nie 08 Cze, 2014

Nie