forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka 8-10x, budżet ~500zł

marianek - Sro 28 Sie, 2013
Temat postu: Lornetka 8-10x, budżet ~500zł
Dzień dobry,
jestem na etapie poszukiwania lornetki dla taty, ja też skorzystam jak będzie potrzeba. Jest to pierwsza lornetka jaka będzie w domu, więc nie ma zbytnio odniesienia do niczego.

Budżet to około 500 zł, ale jeśli jest dobra pozycja cena/jakoś to nie ma sensu przesadzać na początek. Powiększenie to obecnie dylemat, tata chce się pakować 10x50 (bo takie rosyjskie mają koledzy), ale ja staram się go przekonać na mniejszą lornetkę. Taszczenie po wycieczkach, lasach czy też co też by się przydało oglądanie samolotów na pokazie (Air Show) jednak wydaje się wygodniejsze na lżejszym sprzęcie. Myślę, że 8x40 nie będzie głupie, chyba, że się mylę.

Gwarancja, przeglądając oferty widzę 2,5,10 i więcej lat, ale jednak przy tej kwocie pozostają jak dla mnie te 10 lat (2 lata wydają mi się śmieszne trochę). Oby też nie było potrzeby korzystać.

W okolicy bieda z lornetkami, jakieś no-name albo inne ruskie/chińskie/niemieckie, ale patrząc w jakim stanie są opakowania to mało kto to kupuje. Więc raczej będę zamawiał przez internet nówkę. Paczkomat to bezpieczna opcja, czy lepiej już dać na kuriera?

Miałem okazję trochę zapoznać się z nowymi Aculon Nikona oraz Sporter EX, Action tylko widział i wypadały ciekawie (nie było do sprawdzenia jednak powiększenia jakie chciałem). Innej firmy nie miałem okazji zobaczyć niestety. Biorę mocno pod uwagę opcję z wodoszczelnością, wycieczki po lasach.

Czy coś oprócz Nikona warto by brać pod uwagę, jakoś nie widzę opinii o nowych Aculonach dlatego nie wiem czy są warte uwagi. Action oraz Sporter EX wydają się mi w miarę sensowne.

Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie oraz rozwianie moich wątpliwości, bo już będzie to trochę spóźniony prezent, ale jednak przydałoby się.

sechiu - Sro 28 Sie, 2013

Ja zamawiałem pocztą polską, można tam śledzić przesyłkę i wyszło najtaniej z opcji jakie oferował sklep. Mam stara lornetkę rosyjską 12x42 bardzo dobry sprzęt jak na moje potrzeby śmiem twierdzić ze zbliżone do nikona..ale pewnie bym został zlinczowany za taką hipotezę ;) W wyborze lornetki najlepiej przejść się do sklepu popatrzeć przez kilka i potem poszukać najlepszej oferty w necie. Ja np oglądając lornetki w media były tam celestrony i nikony tylko, to wybrałbym zdecydowanie nikona. Tylko teraz jaki model..osobiście z całej puli na półce najbardziej przypadły mi do gustu modele x50 powiększenie już dobierz indywidualnie...ja mam 10x i 12x i nie narzekam :) ale szykuje się do kupna 16x50 ;) miałem ją w łapskach dość długo i mam na nią smaka ;) Na wycieczki do lasu itd używam małej lornetki, liczy się wtedy waga i miejsce w torbie na ramie lub małym plecaku.
septimanus79 - Sro 28 Sie, 2013

seria Nikon Sporter EX to nie jest dobry wybór, natomiast przy podanym budżecie można kupić dobrą lornetkę Nikon Action EX 8x40 - obecnie jest do dostania za ok. 470 zł.
marianek - Sro 28 Sie, 2013

septimanus79 napisał/a:
seria Nikon Sporter EX to nie jest dobry wybór, natomiast przy podanym budżecie można kupić dobrą lornetkę Nikon Action EX 8x40 - obecnie jest do dostania za ok. 470 zł.

Właśnie ten Action EX za mną chodzi, nie wygląda głupio, a jego wady jakoś mi nie przeszkadzają. Bawiłem się paroma tanimi lornetkami i chyba wszystko będzie od nich lepsze.

Abs - Sro 28 Sie, 2013

Jeśli zgrabna to Celestron LX 8x42 lub 10x42 ewentualnie DO Forest II 8x42 a jeśli sprawdzona to istotnie Nikon Ex 8x40 lub tańszy Aculon. Jest jeszcze najlepszy optycznie z wymienionych Olympus EXPS 8 lub 10x42 ale z wąskim polem. Nie wiem ale gdybym był na twoim miejscu to pewnie ustawiłbym kolejność tak jak wypisałem. U mnie kompaktowość i mobilność a przede wszystkim rozdzielczość obrazu jest zawsze przed transmisją czy aberracją. Najlepiej samemu wziąć do ręki i sprawdzić, bo każdy z nas ma nieco inne priorytety. Ex 8x40 wydaje się rozsądnym wyborem ale swoje wady posiada (mam 12x50)... zresztą jak każda inna lornetka.
sechiu - Sro 28 Sie, 2013

Jedna lornetka w domu to mało :) Jak kupisz jakiegoś nikona z przedziału 8-10x40 dla taty na pewno będzie zadowolony. A Ty biorac ja do ręki widząc jej wady i zalety oraz swój styl życia wybierzesz za jakiś czas inną już konkretnie pod siebie. Ja np na wypady piesze/rowerowe żeby szybko rozeznać się w terenie mam malucha 10x25. Nie patrzę się na ptaki godzinami wyjmuje rozglądam się i chowam...taka mi w zupełności wystarcza.
kimek27 - Sro 28 Sie, 2013

Olympus 10x42 EXPS I
kivirovi - Czw 29 Sie, 2013

Nikona Sportera sobie daruj. Ja bym chyba wziął Celestron Outland LX. Na drugim miejscu chyba Olympus EXPSI, a na trzecim Nikon Action EX. porro wygląda poważniej i kosztuje mniej więc może jest to dobra opcja dla uzytkownika nie obciążonego pędem dachówkami.
septimanus79 - Czw 29 Sie, 2013

1 - Olympus EXPS I ma wyraźnie mniejsze pole widzenia niż Nikon Action EX i jest sporo droższy
2 - moim zdaniem, przy budżecie do 500-600 zł lepiej brać porro jeśli zależy nam na dobrej jakości obrazu

marianek - Czw 29 Sie, 2013

Dwa lata gwarancji mnie trochę odstrasza, a u mnie w domu raczej dba się o takie rzeczy i służą naprawdę długo. Niby polecany ten Celestron, nie wygląda źle, ale brakuje mi trochę argumentów za, no i nie miałem okazji go nawet zobaczyć ani dotknąć - muszę się rozeznać, może będzie szansa jeszcze spróbować.

Zainteresował mnie ten Olympus EXPS I, jednak pole widzenia może być biedne. Korzystałem w tym roku na pokazie Air Show z jakiejś lornetki Bariess (czy coś takiego) 20x50 i tam było strasznie, patrzyłem jak przez lunetę i ciężko się oglądało pokazy grup niestety, więc jednak pole widzenia musi być odpowiedniej wielkości. Przybliżenie nie ma aż takie znaczenia bo one latają nad głowami i raptem tylko raz koleś odrzutowcem wybił się ponad chmury.Dwa razy przez niego spojrzałem w słońce co też nie było fajne :evil:

Cena, nie zapominajmy o funduszach. Około 500 zł, może słabo sprecyzowałem +-50 miałem na myśli, więcej to jednak nie ma szans.

Dziękuje za dotychczasowe podpowiedzi, moim problem głównie jest brak możliwości obejrzenia sprzętu, a kupowanie w ciemno to milion pytań w głowie.

kimek27 - Czw 29 Sie, 2013

W UK 10x42 EXPS I to koszt ok 500PLN. Pole minimalnie mniejsze jak w nikonach 211 ( nie ma EX 10x40) a optycznie i mechanicznie zdecydowanie lepiej, o ostrości na brzegu pola nie wspomnę.
Abs - Czw 29 Sie, 2013

W Olympusie EXPS 8x42 pole większe a optyka wymiata, nawet dobrego Ex-a. Poczytaj test lornetki Olympus, jest i test EX-a
marianek - Czw 29 Sie, 2013

kimek27 napisał/a:
W UK 10x42 EXPS I to koszt ok 500PLN. Pole minimalnie mniejsze jak w nikonach 211 ( nie ma EX 10x40) a optycznie i mechanicznie zdecydowanie lepiej, o ostrości na brzegu pola nie wspomnę.

Właśnie tak przeglądam Amazon uk i ceny 90-95 funtów :shock: U nas w okolicach 700 zł więc jest naprawdę spora przepaść. Nie mam konta tam i nie mam jak sprawdzić czy łapie się to na darmową przesyłkę do Polski, wtedy już miałbym kompletny mętlik w głowie.

Jak wygląda gwarancja Olympusa kupionego tak w UK? nie będzie żadnych problemów z realizacją w PL?

Dla mnie caly czas Celestron Outland LX 8x42 na topie. Gdzie mieszkasz? olympus zdecydowanie jest lepszy optycznie i mechanicznie od Nikonow porro.

Moglbys kupic 7x35 lub 8x30, to tez bylyby dobre lornetki do takich pokazow jak i do turystyki. W import dla paru zlotych bym sie nie bawil. Prawda jest, ze niektore tam sa tansze ale inne sa tansze u nas.

sechiu - Czw 29 Sie, 2013

To może Nikon 12x50 Sporter EX ?. Dziś byłem na stawach z kilkoma osobami jedna miała własnie tą lornetkę. Ja miałem przy sobie tylko mojego celestona 10x25 niestety. Tak czy inaczej zrobiła na mnie bardzo miłe wrażenie a i w budżecie się mieści :)

Nie czyn tego bledu, to jest tragiczna tragedia. Przyznaje jest ona lepsza od miniaturki ale to jest bardzo nisko postawiona poprzeczka. Jak chcesz duza lornetke to kup 10x50 porro, w budzecie tez sie zmiesci.
sechiu - Pią 30 Sie, 2013

Może faktycznie wyskoczyłem z tą Niką jak filip z konopi. Kivirovi ma rację.
Abs - Sob 31 Sie, 2013

12x50 to raczej kolejna lornetka do określonych zastosowań gdzie potrzeba poweru, np. oglądania statków daleko na morzu. Sportet Ex to MZ lornetka taka sobie - ani dobra ani zła. Tragedia to obraz z lornetki Russia 20x80 (a rzeczywiście jakieś 7x40 z filtrem "dymnym"). Lepiej wybrać uniwersalne powiększenie 10x.
sechiu - Sob 31 Sie, 2013

a dala potomności podacie konkretne modele jakby Ktoś jeszcze w przyszłości zaglądał na wątek ?
kivirovi - Nie 01 Wrz, 2013

cała strona 1 skrzy się konkretami ale marianek się zawiesił od nadmiaru danych więc zaczynamy oftopować :)
marianek - Nie 01 Wrz, 2013

Nie zawiesiłem się, miałem co innego na głowie. Jeszcze się nie zdecydowałem doczytuje sobie kolejne opnie, sprawdzam ceny. Twój post zacytowany tutaj jest wyznacznikiem 3 lornetek.
kivirovi napisał/a:
Nikona Sportera sobie daruj. Ja bym chyba wziął Celestron Outland LX. Na drugim miejscu chyba Olympus EXPSI, a na trzecim Nikon Action EX. porro wygląda poważniej i kosztuje mniej więc może jest to dobra opcja dla uzytkownika nie obciążonego pędem dachówkami.

Ja nie lubię kupować pochopnie, powoli bez pośpiechu, kupić trzeba i tak. Od Celestrona odrzuca mnie 2 lata gwarancji, Olympus tylko sprowadzany, a Nikon z nich najsłabszy.Trza każde za i przeciw wziąć pod uwagę.

Abs - Nie 01 Wrz, 2013

Ja zazwyczaj mam problemy z decyzyjnością więc jak dla mnie mógłbyś dopytywać i wybierać choćby 5 lat. Poza tym lubię czytać i pisać na temat lornetek i chyba nie jestem w tym odosobniony. Co do meritum - najlepsze warunki gwarancji (skoro to istotne) ma amerykańska firma Vortex. W budżecie mieści się Raptor - podobno bardzo OK a mniejsza i lżejsza od pozostałych. Powiększenie też ciekawe (8,5x).
cygnus - Pon 16 Wrz, 2013

Zastanawia mnie znaczenie gwarancji dla solidnych lornetek. W lornetce nie ma co się popsuć, jeśli użytkownik nie praśnie nią o glebę. A jak praśnie - to gwarancji nie uznają.
Przy wyborze trzeba się lornetkom przyglądać poz kątem cech użytkowych, tak, jakby nie miała gwarancji. Zresztą zwykle tego typu sprzęt używamy latami, nie starzeje się technicznie tak szybko jak lustrzanka.

Abs - Pon 16 Wrz, 2013

Bardzo dobrą gwarancję ma Vortex. Nie dość, że dożywotnia to obiecują, że jeśli cokolwiek stanie się z lornetką - firma naprawi ją lub wymieni na zupełnie nową. Gwarancja nie obejmuje jednak zgubienia, kradzieży, lub celowego zniszczenia lornetki.
Wychodzi na to, że jak się przypadkiem rozbije sprzęt to podlega on gwarancji.

kivirovi - Wto 17 Wrz, 2013

Być może działa w przypadku poważnych awarii ale jak się tu koledze ostatnio muszle oczne w Razor HD zacinały to nie chcieli naprawić więc oddał i kupił Nikon EDG.
marianek - Czw 03 Paź, 2013

Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi za odkopanie. Miałem ostatnio okazję pobawić się lornetkami 8x oraz 10x i bardzo dobrze postąpiłem gdyż jednak lepsze będzie mniejsze powiększenie. Zdecydowałem się też na polecanego tutaj Olympus EXPS I, a skorzystałem z promocji na Amazon bo jednak cena 460 zł (całkowity koszt z dostawą oraz podatkami) mnie dodatkowo skusiła :) Pozostaje mi poczekać aż przesyłka dotrze.
Abs - Czw 03 Paź, 2013

Jak dojdzie i popróbujesz to napisz parę słów na temat oceny własnej i realizacji zamówienia (ciekaw jestem czy rzeczywiście tak cena będzie zachowana).
marianek - Sob 05 Paź, 2013

Cena będzie zachowana bo już zapłaciłem, pobrało mi tyle z karty, dlatego wiem ile wyszło. Lornetka kosztowała 90.99 funtów ze wszystkim. Ważne aby sprawdzić czy towar jest objęty darmową dostawą "this item Delivered FREE in the UK with Super Saver Delivery", a od pewnego czasu i Polska podlega pod tą opcję, da się to sprawdzić na ostatniej karcie w czasie zamawiania (trza dla pewności wybrać Super Saver Delivery jako opcję dostawy). Paczka idzie DHL, a tempo jest jak dla mnie świetne 3 wyszła z Anglii, 4 była w Belgii, 5 Szczecin, który opuściła koło godziny 13. Termin dostawy to wtorek, ale najważniejsze aby sprawdzić paczkę czy wszystko ok. Postaram się coś napisać, jak już sprawdzę ja w terenie.
Abs - Sob 05 Paź, 2013

Cenne informacje...a tak trochę żartem - im bliżej domu tym wolniej :wink:
marianek - Pon 07 Paź, 2013

No cóż lornetka dotarła, więc nawet w Polsce jest dobre tempo dostawy. Sprawdziłem i na pierwszy rzut oka, nie uległa uszkodzeniu w czasie podróży, pakowana podwójnie, choć mogli więcej wcisnąć, aby nie było luzów.

Bank mnie zawiódł za to okropnie, bo o ile cena się zgadza 90.99 funta to później poprawili przy zaksięgowaniu kosmicznym przelicznikiem 5.2 i koniec końców cena wyszła 472.85 zł. Cóż mam nadzieję, że jak zwykle zadziała cash back to sobie odbije tą różnicę.

Jestem zadowolony z zakupu po pierwszych oględzinach, a na wnioski przyjdzie czas jak się na grzyby człowiek wybierze to i będzie co oglądać :)

kimek27 - Pon 07 Paź, 2013

Ja czekam kiedy rzucą w dobrej cenie 12x50 EXPSa :)
kivirovi - Pon 07 Paź, 2013

A o lornetce cos? Czy odpoczywa po dlugiej podrozy :)
Bank zapewne przelicza najpierw na € a potem na PLN.