forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Fisheye zamiennik droższej ryby

przem997 - Pon 02 Wrz, 2013
Temat postu: Fisheye zamiennik droższej ryby
Potrzebuję oszukać program składający panoramy tak aby myślał, że mam:
- Sigma 8 F3.5 EX DG Fisheye Canon
lub
- Canon 8-15mm f/4L fisheye

Wiem, że programy do składania panoram obsługują wiele obiektywów ale w tym wypadku szczególnym wypadku nie mogę użyć nic innego poza 2 w/w.

Posiadam tańsze szkło Samyang 8mm.

Proszę o porównanie czy te szkła mają podobną charakterystykę a jeśli są róźnice są to czy da się je ominąć?
A może tylko exif podmienić?

Proszę o pomoc.

kozidron - Pon 02 Wrz, 2013

przem997 napisał/a:
A może tylko exif podmienić?

klient sobie zażyczył to w exifie .... bo pierwsze słyszę o takich praktykach. Normalną sprawą jest iż klient sobie życzy materiał ileś tam pixli na ileś ale żeby szkło było w exifie to ju coś nowego :lol:

Może lepiej tą sigme wypożyczyć, tak zrobił znajomy z Warszawy, zresztą linkował tu test zrobiony przez siebie do swojego fotobloga.

Usjwo - Pon 02 Wrz, 2013
Temat postu: Re: Fisheye zamiennik droższej ryby
Moze jakis baner w tle ze zdjecie zrobione "Sigma 8 F3.5 EX DG Fisheye Canon", jakos nie moge sobie wyobrazic powodu dla ktorego chcesz to zrobic, oprocz oszustwa :sad:
przem997 - Wto 03 Wrz, 2013
Temat postu: oszustwo
Zleceniodawca zakupił oprogramowanie od producenta, który dał obsługę 2 szkieł.

Biorę udział w projekcie, którego warunki są utajnione- zresztą jak każdy nowy projekt. Klient ma autorskie oprogramowanie dostosowaną do 2 szkieł w/w. Albo te szkła są wyjątkowo dobre i niezastąpione albo... po prostu producent nie zdołał zrobić tak szybko narzędzia obsługującego większą ilość obiektywów. Albo oprogramowanie jest jeszcze zbyt nowe i za mało testowane aby wpuścić kolejne szkła, skoro jeszcze wszystkie błędy nie wyłapano. Albo to kolejna próba rynku monopolistycznego. To moje spostrzeżenia, mogę się mylić.
Albo przed wadliwymi wynikami dał zabezpieczenie w formie rozpoznawania exif.

Nie do końca chodzi tu o panoramy ale nie mogę wchodzić w szczegóły.

Technologia jest znana, tylko zostaje przekształcona i bardziej upowszechniona ze względu na multiplatformowość. Jako iż sam zajmuję się oprogramowaniem boli mnie strasznie, że nie mogę wejść w kod i być może zaproponować udoskonalenie o kolejne szkłą.

Dziś dostałem odpowiedz oficjalną, że w chwili obecnej tylko te 2 szkła działają z oprogramowaniem i przez najbliższe miesiące nie pojawią się kolejne... ale z czasem zapewne - nie wskazano daty.

W następnym tygodniu otrzymam dostęp do oprogramowania. Oby. Chcę poruszyć ten temat oficjalnie po pierwszych testach. Jednak wolę go najpierw przedyskutować z Wami, czy to ma sens - podmiany szkła.

Oprogramowanie działa na procesorach ARM tak więc być może szkła mają zniwelować ilość obliczeń w trakcie przekształceń.
Im więcej się dowiem o specyfikacji szkieł i różnicach tym więcej będę mógł poruszyć w rozmowach - lub przemilczeć :)

Albo mi się uda "dostosować" szkło do oprogramowania klienta albo pozostaje je kupić i napędzać sprzedaż akurat tego modelu...

Jak słusznie zauważyliście, klient nigdy nie wymaga konkretnego obiektywu tak więc nie oszukuję go. Chcę przełamac monopol.
"Oszukać" muszę oprogramowanie które jest ograniczone.

Technologia opiera się na zdjęciach wykonanych 1,5m od obiektu, co więcej rybim okiem.

Badanie i tak przeprowadzę w następnym tygodniu aczkolwiek mam wątpliwości czy punkty rozpoznane na obu obiektywach będą znajdowały się w tej samej pozycji w matrycy, czy jednak inaczej zakrzywia światło.
Jeśli inaczej to być może przekształcenia scalowania wyjdą prościej i taniej i otrzymam zbliżone wyniki.
Zapewne każdy ma inną specyfikację ale pytanie który najbardziej zbliżone do siebie jako zamienniki.
Oczywiście musze to skonsultować jeszcze z kimś ale również chciałem tu poruszyć.

Wyszło obszernie ale reasumując - czy i jak z Samyanga 8mm zrobić wynik zbliżony do Sigmy 8mm.

Jivul - Wto 03 Wrz, 2013

Pytanie - czy ten soft działa "off-line", tzn działa na już zrobionych zdjęciach, czy jest to odzielny system do którego podpina się obiektyw i soft steruje obiektywem i coś robi z obrazem.

W przypadku pierwszym jeżeli dobrze przerobisz EXIF zdjęcia to może się udać, ale może być tak, że np punkt ostrzenia będzie musiał być w EXIFie (pola SubjectDistance / SubjectDistanceRange ) bo będzie do czegoś potrzebny, albo jakieś inne parametry które mogą być wymagane, a których manualny Samyang nie da... Może też być tak że ten soft ma profile korekcyjne winiety/abberacji/transmisji do tych dwóch szkieł, i jak zrobisz zdjęcie Samyangiem o innych właściwościach optycznych, to na sklejaniu/łączeniu/wykrywaniu na zdjęciu czegokolwiek będą skoki jasności itp. (nie wiem, nie mam pojęcia co to za projekt, tylko fantazjuję na temat potencjalnych komplikacji :P )

W przypadku drugim, to Samyanga raczej nie użyjesz, jeżeli ten robot szpiegowski czy cokolwiek to jest, ma zaimplementowane sterowanie z tymi dwoma fishayami, to jak podepniesz Samyanga to po mikrosekundzie wywali błąd komunikacji z optyką :P

[ Dodano: Wto 03 Wrz, 2013 02:05 ]
Cytat:
Badanie i tak przeprowadzę w następnym tygodniu aczkolwiek mam wątpliwości czy punkty rozpoznane na obu obiektywach będą znajdowały się w tej samej pozycji w matrycy, czy jednak inaczej zakrzywia światło.
Jeśli inaczej to być może przekształcenia scalowania wyjdą prościej i taniej i otrzymam zbliżone wyniki.

ok, domyślam się że działa to na już zrobionych zdjęciach. I producent sotu dał korekcję "dystorsji" dla tych dwóch szkieł, tzn mając zdjęcie z niego, może dokonać korekt i DOKŁADNIE określić np o jaki kąt odchylony jest szukany punkt od środka.
W takiej sytuacji... można użyć jakiś profili korygujących :mrgreen: np wykorzystać profile samyang -> rektalinearne, i odwrócić profil canon->rektalinearny, połączyć to w szereg, tak żeby uzyskać odwzorowanie fisheye samyanga -> fisheye canona :P

w praktyce to będzie mega niedokładne, jeżeli masz zbadać dokładność softu, to bez wspieranego szkła się nie obejdzie; pierwszym zarzutem producenta na jakiekolwiek zgłoszone błędy będzie "nie używacie wspieranego szkła".

[ Dodano: Wto 03 Wrz, 2013 02:12 ]
przem997 napisał/a:
Wyszło obszernie ale reasumując - czy i jak z Samyanga 8mm zrobić wynik zbliżony do Sigmy 8mm.

Ściągnać RAWa zrobionego Sigmą na jakiejś znanej puszce, tą samą puszką zrobić zdjęcie Samyangiem*, rozgryźć strukturę pliku, podmienić w pliku wartości sczytane z pikseli, wrzucić na tajny soft, wkurzyć się, że działa niedokładnie i nie wiedzieć czy to wina obiektywu :razz:

Ewentualnie pokombinować z punktem ostrzenia i przysłoną...

hijax_pl - Wto 03 Wrz, 2013

Exiftool

Możesz tak przeorać exifa że wyjdą cuda i dziwy.

Arek - Wto 03 Wrz, 2013

Tyle, że jak szkła mają inne odwzorowania, to klops. Rybie oczka potrafią różnie odwzorowywać:
http://www.optyczne.pl/66...-Rybie_oko.html

Andrzej.M. - Wto 03 Wrz, 2013

A z polskojęzycznych który byś polecił?

Arek napisał/a:
Rybie oczka potrafią różnie odwzorowywać:
Dlatego napisałem, że wyjdą cuda i dziwy ;)
AndrzejM.Makuch napisał/a:
A z polskojęzycznych który byś polecił?
Ale.. o co chodzi?

Jako, iż to móje pierwsze wpisy chciałbym na tym etapie podziękować za aktywność. Jestem miło zaskoczony Waszym poziomem wiedzy, dzięki któremu uzupełniam swoje braki.

Wracając do tematu - oczywiście próba przerobienia exif ma sens.

1) Tu znowu z optyki leżę tak więc poproszę Was - jakie wpisy w exif będzie widniał jeśłi włożymy obiektyw Sigma 8 F3.5 EX DG Fisheye Canon oraz Canon 8-15mm f/4L fisheye.

Wiem, że zapewne w google to można znależć ale nie będę umiał zinterpretować tych danych i odrzucić jeśli są błędnie umieszczone w sieci.

2) Robiąc zdjęcie siatki różnymi obiektywami będziemy mieć różne zdjęcia.
Poniżej zdjęcie Samyanga (źródło: optyczne.pl)

Jeśli będę posiadał taką samą siatkę wyżej porządnych obiektywów będzie można napisać program lub skrypt do dowolnego programu graficznego, który w wyniku operacji: scalowanie pion/poziom oraz dodanie znanego efektu Fisheye (taki co robi efekt fisheeye ze zwykłego obiektywu) lub innych mutacji wynikiem osiągnę zdjęcie identyczne.
Oczywiście zdjęcia porównawcze trzeba wykonac w warunkach laboratoryjnych aby przesunięcia i ludzki błąd nie miały miejsca - a nie z ręki jak ma to miejsce na optyczne.pl (nie chcę obrazić, tylko wskazać czynniki błedów porównawczych) i oczywiście poziomowanie laserowe a nie poziomicami z pęcherzykiem powietrza. Być może nawet 3 żyroskopy stosowane w komórkach by wystarczały a wynik uśrednić... to już nie moja bajka.

3) Moorphing - to chyba najlepszy pomysł jaki mi teraz wpada do głowy.
Zdjęcia laboratoryjne z obiektywu A i obiektywu B.
Poddane Moorphingowi - tak więc powoli przekształca A do B. Punkty kontrolne lub nawet punkty wszystkie ze zdjęcia zapisywane w logi. Na podstawie przesunięcia każdego punktu można opracować algorytm idealny uzyskujący opbiektyw B na podstawie obiektywu A.
To do przemyslenia, być może zbyt szybko rzucone. Poza szerokością i wysokością jest odległość od celu. Tu też pewnie każdy obiketyw ma inaczej, tak więc siatki trzebaby było robić w różnych odległościach, od najbliższej ostrości do tzn. nieskończoności.

4) Reasumując są może siatki innych obiektywów? Albo już podobne projekty?
A może jest program, który już moduluje krzywe z obiektywu A do obiektywu B ?
Tzn konwertery obiektywów ale softwarowe?
A może mój pomysł jest nowy i warto go pchnąć dalej?
Oraz kwestia rynkowa - czy oprogramowanie tego typu miałoby zapotrzebowanie rynkowe (konwerter softwerowy obiektywów) ?
a może już istnieje a ja o nim nie wiem?

przem997, ameryki nie odkryłeś. Soft do korekcji geometrii istnieje już od lat i każdy większy czy mniejszy producent softu dodaje to od... lat.

Wiem, znam takie, np ze zdjęcia Rybie oko przekształca w tzn "zwykłe" prostując i wycinając. Mam na mysli cos innego - konwerter softwerowy obiektywów.
Ładuje Pan zdjęcie wykonane obiektywem Samyang 8mm, przegląda listę wszystkich obiektywów, wybiera inny obiektyw a zdjęcie przekształca w niego - np w Sigma 8mm.

p.s. docinki i kolokwializmy są tu zbędne. Zapraszam do otwartej dyskusji i wymiany poglądów.

przem997 napisał/a:
konwerter softwerowy obiektywów.
A po co coś takiego?

przepraszam ale nie mogę zdradzić szczegółów.

Czyli takie konwertery softwerowe nie istnieją?

Ktoś zna może stronę www z listą exif wszystkich obiektywów na rynku?

przem997 napisał/a:
Czyli takie konwertery softwerowe nie istnieją?
Nie znam, ale nie zajmuje się szpiegostwem jako takim zatem nie interesuję się tematem podrabiania - kolokwialnie mówiąc - dowodów ;)

Jeśli mowa o RAW to w teorii wygląda to dość "prosto":
1) wyprostować według odwzorowania A,
2) wykrzywić według odwzorowania B,
3) wytworzyć nowy zbiór tagów EXIF i
4) zapisać do pliku.

a jak ustalić odwzorowanie B ?

Wyciągnąć profile z np ACR/Lightrooma (tzn zdekodowac pliki DNG - opis formatu dostępny na stronach Adobe) albo zrobić sobie profil samodzielnie (Adobe udostępnia narzędzia do tego).

Można też używając Photoshopa pobawić się narzędziem "lens correction'" wizualnie, spisać sobie parametry gdzieś na boku i wyczarować algorytm na tym bazujący.

Andrzej.M. - Wto 03 Wrz, 2013

hijax_pl napisał/a:
Ale.. o co chodzi?

O program taki jak EXIF Tool , tyle że po Polsku.

kozidron - Wto 03 Wrz, 2013

przem997 naprawdę tak mało na tym zarabiasz, że nie możesz wypożyczyć tego obiektywu ?
Po co ten cały cyrk, przecież w gruncie rzeczy to jest nieuczciwe w stosunku do kogoś kto ci płaci, dlaczego kombinować jak koń pod górę.
Domyślam się, że przed robieniem wyceny wiedziałeś o tym warunku, nie można było uwzględnić wypozyczenia szkła w budżecie wyceny.

Skąd masz pewność na jakim poziomie program rozpoznaje exify z jotpega, no i najważniejsze pytanie, program łyka jotpegi czy rawy z exifem :razz: ?

przem997 wiesz już o co mi chodzi :razz: ?

Ps. Jeżeli klient wymagał ode mnie, żeby materiał był z hassela/phase one to uwzględniałem to w wycenie, nie nakładałem makiety hassela na d700 i nie paliłem głupa.
Chciałbyś płacić mechanikowi za oryginalne części kiedy ten pakowałby ci tani szajs do auta?

Usjwo - Wto 03 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
przem997 naprawdę tak mało na tym zarabiasz, że nie możesz wypożyczyć tego obiektywu ?

To napewno bedzi tansze niz:

hijax_pl napisał/a:
Jeśli mowa o RAW to w teorii wygląda to dość "prosto":

chyba ze chcesz udowodnic ze da sie "zcrackowac" program do obrobki, bez posiadania licencji