|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 60D vs. Canon 650/700D
Nerdking - Sro 04 Wrz, 2013 Temat postu: Canon EOS 60D vs. Canon 650/700D Witam
Fotografia bawilem sie sporadycznie, czytajac teorie i bawiac sie aparatem dziewczyny i znajomych. W koncu przyszedl czas na zakup pierwszej luszczanki cyfrowej firmy canon (prosta przyczyna- bede mogl sie wymieniac szklami z dziewczyna) i tu pojawia sie pytanie.
Moge przeznaczyc na to 3700, moze do 4000zl.
Mozna dostac Canona EOS 60D z kitowym obiektywem 18-135 IS za taka cene
Jak i rowniez eos'a 650/700D z 18-55 kit + wtedy jakies kilkaset zlotych na drugi objektyw np. tamron 70-200.
Ktore wyjscie jest wedlug was lepsze, poniewaz nie moge sie zdecydowac.
Z gory dzieki za pomoc
[ Dodano: Sro 04 Wrz, 2013 06:02 ]
Nie mozna edytowac postu, wiec dodaje:
Jest tez mozliwosc z dwoma obiektywami ale Canona EOS 100D.
Zdjecia beda dosc uniwersalne, poniewaz oprocz jako hobby (pojedyncze sesje, natura/miasto) bedzie uzywany jako aparat na kazdej imprezie rodzinnej wiec, musi byc to dosc ogolny zestawik.
hijax_pl - Sro 04 Wrz, 2013
Nerdking napisał/a: | Ktore wyjscie jest wedlug was lepsze, poniewaz nie moge sie zdecydowac. |
Nerdking napisał/a: | Canona EOS 60D z kitowym obiektywem 18-135 IS |
kojut - Sro 04 Wrz, 2013 Temat postu: Re: Canon EOS 60D vs. Canon 650/700D
Nerdking napisał/a: | pierwszej luszczanki cyfrowej |
Widać, że pierwsza... klasa!
Nerdking, a ja spytam przewrotnie- czy musi to być Canon i czy dziewczyna na pewno pożyczy Ci szkła? Jak tak, a nie widzisz różnicy między 60 a 650, to bierz ten drugi, ale samo body i do tego dokup sigmę 17-50/2.8 do zdjęć z imienin.
nienietaktak - Sro 04 Wrz, 2013
A jak dziewczyna pójdzie w siną dal?
Zdarza się, nie?
kojut, no błąd popełnił, bo zakochany wszyscy wiedzą, że chodzi o ruszczankę.
Nerdking - Sro 04 Wrz, 2013
To byl blad specjalnie panowie Cos w stylu mam "luszczanke cyfrowom firmy Sony"
A Jak dziewczyna odejdzie to bede szczesliwym posiadaczem canona ^^
Baardziej sklanialem sie ku 60D od samego poczatku, ale wolalem zapytac sie tutaj, tak na wszelki wypadek.
muzyk - Sro 04 Wrz, 2013
Kup se 60 de.
kojut - Sro 04 Wrz, 2013
Nerdking napisał/a: | To byl blad specjalnie panowie Cos w stylu mam "luszczanke cyfrowom firmy Sony" |
No to jakbym miał kupić "luszczanke cyfrowom firmy Canon" (załóżmy, że to jedyny producent takich aparatów) i produkowałby jedynie te dwa modele, to osobiście wybrałbym 60D (ale na pewno zwiększyłbym budżet i nie kupował cienkiego zumika). Pozostając przy Twojej kwocie, to 650D i jakieś lepsze (jaśniejsze) obiektywy.
Nerdking napisał/a: | A Jak dziewczyna odejdzie to bede szczesliwym posiadaczem canona ^^ | Nie dość, że nie będziesz miał dziewczyny, to jeszcze co rano będziesz się budził ze świadomością, że konkurencja ma lepsze puchy. Na pocieszenie zostanią Ci jedynie marzenia o fulfrejmie i 100-400L
Nerdking napisał/a: | Baardziej sklanialem sie ku 60D od samego poczatku, ale wolalem zapytac sie tutaj, tak na wszelki wypadek. | Tylko, że nie wiesz dlaczego i chciałeś się upewnić w wyborze. Ale to i tak nie odpowie na to pytanie- dlaczego 60D jest lepsze od 650D? Bo jakbyś wiedział, to byś nie pytał.
No mniej wiecej sprawdzalem, ale zawsze lepiej sie dopytac prawda ?
Zostane przy 60D a hajs na szkla z czasem przyjdzie
Dzieki wszystkim
kojut - Sro 04 Wrz, 2013
Nerdking, powtórzę się- jakbyś wiedział, to byś nie pytał. Oba te aparaty mają tę samą matrycę- obrazek pod względem szumów, dr czy kolorów będzie niemalże identyczny (nie do odróżnienia). 60D za to jest lepsze pod względem ergonomii- dodatkowa rolka, górny wyświetlacz, trochę więcej przycisków na korpusie czy wreszcie 100% pokrycie kadru w wizjerze. Teraz odpowiedz sobie na pytanie- czy dla Ciebie jest to takie na prawdę ważne, czy może lepiej kupić lepszy obiektyw (skoro i tak zdjęcia z obu aparatów są takie same).
Andrzej.M. - Sro 04 Wrz, 2013
Za tę kwotę kupisz Pentax K-50 z kitem i Tamronem 70-200/2,8 i jak dobrze pokombinujesz to na systemową lampę zostanie np. Metz. A nie dość że będziesz miał lepszą matrycę m. in. mniej szumiącą i ergonomię na poziomie 60D , i puszkę ze stalową konstrukcją i stopu magnezu z uszczelkami. O stabilizacji , poziomicy i całej reszcie nie piszę , bo to w specyfikacji znajdziesz. Jeśli lubisz filmować to polecam K-30 - dodatkowy mikrofon sobie podłaczysz i AF w trakcie filmowania nie przeszkadza. No i procesor pod filmowanie ma specjalny. Oczywiście nie muszę dodawać że Pentax lepiej z Tamronem się dogaduje.
paul80 - Sro 04 Wrz, 2013
Ja na Twoim miejscu, jeżeli to miałby być Canon, to wybrałbym 500D lub 550D i resztę w szkła i lampę.
Pentax jest bardzo dobrym wyborem, ale w razie czego nie podepniesz od kolegów niczego, chyba że mają Pentaxa, wiadomo że większość ma Nikony i Canony.
Najlepszy wybór moim zdaniem, to wybrać Nikona np.D5100;)
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Wrz, 2013
Jako, że nie samym DR em się fotografuje to od Pentaxa bym stronił, egzotyka. Pomyślał bym natomiast o Nikonie, nawet taki D5100 nie byłby złym wyborem. Canon też nie jest złym wyborem jako system, oczywiście niektóre puszki są słabsze, niektóre lepsze.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | to od Pentaxa bym stronił, egzotyka. |
No to kolega dawno nie wychodził na ulice - wbrew pozorom całkiem sporo tej "egzotyki" się pojawiło. Pewnie że lepiej móc pożyczyć szkło ( i stracić "przyjaciela") od kogoś kto zechce i ma, i mieć więcej szumu niż polegać na sobie i własnych znanych sobie obiektywach. Jak zaczynałem zabawę z fotografią - jedynymi szkłami jakie można było pożyczyć były klubowe do tego przeznaczone . Zasada że szkła, samochodu i żony się nie użycza - obowiązywała. Teraz może jest inaczej.
Swoją drogą - ciekawe czy kolega kupując szkła , będzie się kierował tym czego kolega nie ma , czy tym co potrzebuje?
No , jakbym miał kolegę amatora co ma 5DmkIII i kilka "L"-ek które chętnie kolegom pożycza , to bankowo kupuję sam korpus 5DmkII i jazda na pożyczki.
No mam kolegów z takim sprzętem - przyznaję - ale nie poprosiłbym ich o taką przysługę , no chyba że bym bardzo musiał. Świadomość że w łapce mam parę tysięcy "niemojego" - raczej zepsuła by przyjemność z fotografowania. A nie daj...
Nikona D5100 jak najbardziej polecam , choć brakuje mu również paru rzeczy które mają zarówno Pentaxy jak 60D - ale cóż trzeba by dołożyć do D7000.
No i jak tu nie być Pentalibem... Skoro puszka najlepsza , na dodatek z "kundelkami" i manualami się świetnie dogaduje...
RB - Sro 04 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
No i jak tu nie być Pentalibem... |
Dzięki myśleniu.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Skoro puszka najlepsza |
Poważne nadużycie. Lub tez tzw. prawda 3 rodzaju.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | na dodatek z "kundelkami" i manualami się świetnie dogaduje... |
Cóz, bele Canon nawet gdy nie dogadujący się (o żółtych nie wspominając) i tak ma lepszy AF ... więc argument... sorry.
RB napisał/a: | bele Canon nawet gdy nie dogadujący się (o żółtych nie wspominając) i tak ma lepszy AF ... więc argument... sorry. |
Taaa... i pułapka ostrości i potwierdzenie ostrości z manualami też działa super!
RB napisał/a: | Skoro puszka najlepsza
Poważne nadużycie. |
Tak? Nadużycie? który trzycyfrowy canon ma pryzmat? i 100 obrazu w wizjerze?
ile przed 700D miało 9 punktów krzyżowych? Ile jest uszczelninych ? Który jest ze stopu magnezu i o konstrukcji ze stali szlachetnej? Ile ma poziomice w 2 płaszczyznach? Stabilizację?
Wiem - powiesz - no 7D ma! No Tak - za jakie pieniążki?
Prawda jest taka że użytkownicy - amatorzy na hobby nie wydają każdej złotówki, bo mają jeszcze rodziny i inne wydatki , więc najczęściej kupują właśnie kundelki - Tamrony , Sigmy ,Samyangi... Mają dobrą jakość obrazka za niewygórowane kwoty. A lepsze od nich obiektywy w każdym systemie słono kosztują - więc bredzenie o drogich obiektywach Pentaxa zostawmy ... "fanboyom" .
RB - Sro 04 Wrz, 2013
RB napisał/a: | Skoro puszka najlepsza
Poważne nadużycie. |
Tak? Nadużycie? |
tak. nadużycie. pentax do swietny aparat. do statyki. I finito.
RB napisał/a: | pentax do swietny aparat. |
Nareszcie się zgadzamy!
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Wrz, 2013
Ale jak tylko do statyki to jakoś tak bardzo ograniczonym się wydaje
RB - Sro 04 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | RB napisał/a: | pentax do swietny aparat. |
Nareszcie się zgadzamy! |
Znowu nadużycie. Jakoś tak masz i już...
Co do szkla - kupowalbym to czego bym sam potrzebowal. Pozyczanie to tylko malutki aspekt wyboru... Co sklania mnie ku nikonowi D7000 z 18-105 VR. Slyszalem jednak, ze jego wygoda uzytkowania jest baaardzo mala.
Mozecie mi cos powiedziec na ten temat ?
moronica - Sro 04 Wrz, 2013
Nerdking, w jakim sensie bardzo mala?
kojut - Sro 04 Wrz, 2013
Nerdking napisał/a: | Slyszalem jednak, ze jego wygoda uzytkowania jest baaardzo mala.
Mozecie mi cos powiedziec na ten temat ? |
A nie słyszałeś tego o 650/700D? D7000 jest odpowiednikiem 60D u Nikonona (niektórzy twierdzą, że nawet 7D). Pod względem ergonomii to bardzo podobne aparaty.
Jak widać, dalej nie masz pojęcia o czym piszesz.
kufel - Sro 04 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | na dodatek z "kundelkami" i manualami się świetnie dogaduje... | taa...
określ proszę co rozumiesz pod mianem "świetnie"... wybacz ale jakość af to akurat nie jest mocna strona pentaxa.
mozer - Sro 04 Wrz, 2013
kufel, jakieś jaady twierdziły, że już jest super
nienietaktak - Sro 04 Wrz, 2013
mozer, w swojej puszce zawsze jest super. tylko Pan Żabka ma inaczej
kufel - Sro 04 Wrz, 2013
mozer napisał/a: | kufel, jakieś jaady twierdziły, że już jest super | no być może jest lepiej , po dodaniu nowego safox'a ale czy super? wątpię. super to jest w d300(s) albo 7D
Kujot sie uwzial na mnie zeby pokazac mnie jakim jestem newbie czy co ?
Tak nie znam sie na tym. Juz Ci lepiej ? W sensie, ze aparat jest niewygodny podczas robienia zdjec, niewygodnie sie go trzyma plus jest bodajze bez gumowego gripa.
EDIT:
Jednak jest gumowy, ale i tak czytalem wielokrotnie ze niewygodnie lezy w dloni (PS. Tak wiem kazdy ma inna dlon, jednak wiele opini nie bierze sie z powietrza wiec moze cos w tym jest ?)
kojut - Sro 04 Wrz, 2013
Nerdking, może byś tak nick- ów nie przekręcał
Nerdking napisał/a: | Kujot |
kojut, chłopie kojut!
Nerdking napisał/a: | sie uwzial na mnie zeby pokazac mnie jakim jestem newbie czy co ? | Obie puchy pod względem trzymania są podobne (profil gripa, guma), obrazowo są identyczne a różnice dla Ciebie niestotne (skoro o nich nie miałeś pojęcia). To po co Ci droższa pucha z kiepskim szkłem, skoro możesz mieć prawie to samo z naprawdę świetnym i w miarę uniwersalnym obiektywem?
Nerdking napisał/a: | Tak nie znam sie na tym. Juz Ci lepiej ? |
To się poznaj. Dlatego chyba pytasz?
Nerdking napisał/a: | W sensie, ze aparat jest niewygodny podczas robienia zdjec, niewygodnie sie go trzyma |
A skąd to wiesz, skoro wcześniej pisałeś:
Nerdking napisał/a: | Slyszalem jednak, ... |
Nerdking napisał/a: | plus jest bodajze bez gumowego gripa. |
Na pewno???
Optyczne napisał/a: | Obudowa w nowym Nikonie jest o wiele
solidniejsza niż w D90. Jest uszczelniona i wykonano ją ze stopów magnezu
oraz wykończono cienką gumowatą okleiną na uchwycie, w miejscu prawego
kciuka i z lewej strony aparatu. |
http://www.optyczne.pl/15...cjonalność.html
[ Dodano: Sro 04 Wrz, 2013 23:16 ]
I jak tu być poważnym:
Nerdking napisał/a: | Jednak jest gumowy, ale i tak czytalem wielokrotnie ze niewygodnie lezy w dloni (PS. Tak wiem kazdy ma inna dlon, jednak wiele opini nie bierze sie z powietrza wiec moze cos w tym jest ?) |
kozidron - Czw 05 Wrz, 2013
Taaa... i pułapka ostrości i potwierdzenie ostrości z manualami też działa super!
|
rozumiesz czym różni się sprawne, precyzyjne i szybkie działanie af-u od wyżej wymienionych cech przez Ciebie ?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | i 100 obrazu w wizjerze? |
a to fakt, 5d/5d2/5d3 nie ma, 6d też nie ma i te niższe model też nie maja, no może poza 7D, pamietam że denerwowało mnie "przesunięcie" miedzy kadrem a wizjerem (w fabrycznie nic nie było grzebane), zaraz po tym jak okazało sie ze gorzej jest w d700 to sie przyzwyczaiłem.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | le przed 700D miało 9 punktów krzyżowych? Ile jest uszczelninych ? Który jest ze stopu magnezu i o konstrukcji ze stali szlachetnej? Ile ma poziomice w 2 płaszczyznach? Stabilizację?
Wiem - powiesz - no 7D ma! No Tak - za jakie pieniążki? |
wiesz jaka jest różnica w af-ie d700, 7d a pentaxami bezwzgledu na to ile jest punktów af, widziałeś jak są rozmieszczone punkty af w d700/7d ?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Prawda jest taka że użytkownicy - amatorzy na hobby nie wydają każdej złotówki, bo mają jeszcze rodziny i inne wydatki , więc najczęściej kupują właśnie kundelki - Tamrony , Sigmy ,Samyangi... Mają dobrą jakość obrazka za niewygórowane kwoty. A lepsze od nich obiektywy w każdym systemie słono kosztują - więc bredzenie o drogich obiektywach Pentaxa zostawmy ... "fanboyom" . |
ale akurat jak ktoś chce mieć w miare przyzwoity af to właśnie lepiej żeby kupował szkła sigmy pod pentaxa, bo te od pentaxa to delikatnie mówiąc są "średnie", mają kupe innych zalet ale na pewno nie szybkie działanie af-u
kojut - Czw 05 Wrz, 2013
kozidron napisał/a: | AndrzejM.Makuch napisał/a: | le przed 700D miało 9 punktów krzyżowych? Ile jest uszczelninych ? Który jest ze stopu magnezu i o konstrukcji ze stali szlachetnej? Ile ma poziomice w 2 płaszczyznach? Stabilizację?
Wiem - powiesz - no 7D ma! No Tak - za jakie pieniążki? |
wiesz jaka jest różnica w af-ie d700, 7d a pentaxami bezwzgledu na to ile jest punktów af, widziałeś jak są rozmieszczone punkty af w d700/7d ? |
kozidron, AndrzejM.Makuch pisząc o 700D miał prawdopodobnie na myśli produkt Canona
kozidron napisał/a: | ale akurat jak ktoś chce mieć w miare przyzwoity af to właśnie lepiej żeby kupował szkła sigmy pod pentaxa, bo te od pentaxa to delikatnie mówiąc są "średnie", mają kupe innych zalet ale na pewno nie szybkie działanie af-u | No już nie przesadzajmy. AF k-30/k-50 (nawet z pentaxowymi szkłami )nie odbiega aż tak bardzo od puszek el innych producentów.
Andrzej.M. - Czw 05 Wrz, 2013
kojut napisał/a: | No już nie przesadzajmy. AF k-30/k-50 (nawet z pentaxowymi szkłami )nie odbiega aż tak bardzo od puszek el innych producentów. |
Od K-5 nie ma tak wielkiej różnicy zwłaszcza ze szkłami SDM , choć i te na śrubokręt całkiem szybkie się zrobiły i nawet jakby cichsze. To już nie K10D ...
kozidron - Czw 05 Wrz, 2013
kojut napisał/a: | kozidron, AndrzejM.Makuch pisząc o 700D miał prawdopodobnie na myśli produkt Canona |
kojut, ciężko się zorientować, bo dwa watki wcześniej, niedalej jak w ciągu 7 ostatnich dni pisał:
AndrzejM.Makuch napisał/a: | to raczej Nikon 700D |
kojut, więc sam rozumiesz
lotofag - Sob 07 Wrz, 2013
Andrzeju, zamiast "propagować" Pentaksa robisz tak naprawdę krecią robotę i inni forumowicze z czystej przekory będą w takich wątkach pisać jaki to on jest be, AF nie działa, szkieł brak, a DR to sobie można wsadzić
Inna sprawa, że to dla sporej liczby osób rzeczywiście egzotyka i ci pożal się znawcy od wszelkiej maści kanono-nikonowych efefów i aefów bazują na takich samych plotach jak te które niby zwalczają swoim "doświadczeniem", albo trzymali z 5 lat temu K10D w łapie i produkują się na bazując tylko na tym Bo przecież wszystko musi być kopią "dwóch wiodących systemów" a reszta to wynalazki dla omamionych marketingiem amatorów (oczywiście we współczesnym znaczeniu tego słowa)
kozidron - Sob 07 Wrz, 2013
lotofag napisał/a: | Bo przecież wszystko musi być kopią "dwóch wiodących systemów" a reszta to wynalazki dla omamionych marketingiem amatorów (oczywiście we współczesnym znaczeniu tego słowa) |
a ty lotofag też jak taki talib, dla Ciebie są tylko dwie opcje, biały i czarny, ten co niesie przed sobą krzyż a reszta to sataniści i zjadacze kotów
a mieści ci się w głowie, że są też tacy co się bawią tym twoim uwielbionym "wszystko mającym korpusem w zwartej małej obudowie" czy jak to było i widzą zalety, mnie się tam podoba kilka rozwiązań, jak np. podgląd GO czy programowanie trybów "pod siebie", czy nawet dostęp do nich, własności matrycy, niektóre szkła i wymieniać mozna by sporo, mimo wszystko jednak wolę nikona a nawet canona do niektórych zastosowań
kozidron napisał/a: | wymieniać mozna by sporo, mimo wszystko jednak wolę nikona a nawet canona do niektórych zastosowań |
Ale to chyba jest oczywiste Gdzie widzisz u mnie "tylko dwie opcje" i "niesienie krzyża"?
Krytykuję i będę krytykował za to często spotykane kwękanie, że "nie ma tego jak w kanonie" etc. - bo to inny system i mieć "tego jak w kanonie" nie musi.
Mogę się założyć, że większość z tych co ma taki argument jak Ty, że "się bawiła", tak naprawdę nigdy tego nie zrobiła A wiesz dlaczego? Mam obecnie m.in. kilka pentaksowych gratów na stanie i w "realnym świecie" spotykam dość często właścicieli tych ubóstwianych tutaj "efefopięćdedwanikonsiedmset", którzy są żywo zainteresowani i nieraz mocno zadziwieni tym jak to wygląda i co oferuje. Tak, jest to dla nich egzotyka, ale potrafią przyznać że do tej pory myśleli że żeby np. zrobić koncert w ciemnej piwnicy przy ledach i uzyskać jako taką trafialność i jakość to trzeba przynajmniej jakiegoś FF-klocka (bo znany mit mówi, że FF = jakość&profesjonalim, nawet jak tylko mierna matryca zamknięta w okrojonym korpusie) i wielkiego szkła Reakcja po zobaczeniu Limiteda - bezcenna.
kozidron napisał/a: | tym twoim uwielbionym "wszystko mającym korpusem w zwartej małej obudowie" czy jak to było |
Jak przestanie mi oferować to czego oczekuję to "zacznę uwielbiać" co innego. Jak będę oczekiwał klocków i dużych luf to zwrócę się w kierunku Twoich "bóstw"
BTW, gdzie z moich postów tak przebija to uwielbienie, poproszę konkretny przykład.
Andrzej.M. - Sob 07 Wrz, 2013
kozidron napisał/a: | a ty lotofag też jak taki talib, |
Wygląda na to że każdy kto ośmieli się mieć inne zdanie to od razu "talib" .
lotofag napisał/a: | (bo znany mit mówi, że FF = jakość&profesjonalim, nawet jak tylko mierna matryca zamknięta w okrojonym korpusie) i wielkiego szkła Reakcja po zobaczeniu Limiteda - bezcenna. |
No właśnie - dlatego nieco przesadzam , żeby wreszcie jeden z drugim ruszył d... i zobaczył o czym się pisze. Bo wkurzają mnie ciągłe kupić c ... czy n... , jakby tylko dwie marki były. Aż mam chęć założyć "dla równowagi" temat co kupić Pentax czy Olympus albo jeszcze lepiej Pentax K-5IIs czy Canon 5DmkIII?
RB - Sob 07 Wrz, 2013
Bo wkurzają mnie ciągłe kupić c ... czy n... , jakby tylko dwie marki były. |
Bo to jest bezpieczne rozwiązanie. O wiele łatwiej potknąc się o system Pentaxa czy Sony w realiach naszego kraju. Szczególnie, ze tak naprawdę niekiedy nie wiadomo o co ludziom, którzy pytają tak naprawdę chodzi. Wybierając pomiędzy C i N w ogromnej większości wypadków obsłużysz wszystkie zachcianki. Róznica w DR między Pentaksami a Nikonami jest w zasadzie pomijalna. Sony ma tylko filmowanie z AF fazowym oraz podpowiadacze dla początkujacych w wizjerze. Jest o co walczyć?
RB napisał/a: | Szczególnie, ze tak naprawdę niekiedy nie wiadomo o co ludziom, którzy pytają tak naprawdę chodzi. |
Jak to o co? "Ja chcę aparat co zrobi łądne zdjęcia"
Oczywiście odpowiedź jest jedna - kup cokolwiek. Choć był ostatnio przykład naprawdę długiego drążenia tematu i kręcenia się w kółko, żeby w końcu kupić to co od razu najlepiej pasowało czyli w miarę zaawansowany kompakt.
Poza tym tak, zgadza się - N i C są najbezpieczniejszym rozwiązaniem, bo generalnie wszystko w takiej czy innej formie jest. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, a i swoje robi kilka popularnych fotograficznych mitów i to nieraz budzi zażarte dyskusje.
kozidron - Nie 08 Wrz, 2013
lotofag napisał/a: | Mogę się założyć, że większość z tych co ma taki argument jak Ty, że "się bawiła", tak naprawdę nigdy tego nie zrobiła A wiesz dlaczego? |
dla mnie to żadna egzotyka, no chyba że mówisz o tym że trzeba w kundlach szukać porządnego jasnego zuma reporterskiego wtedy zaczyna się egzotyka
AndrzejM.Makuch napisał/a: | No właśnie - dlatego nieco przesadzam , żeby wreszcie jeden z drugim ruszył d... i zobaczył o czym się pisze. |
no i fajnie, tylko może lepiej żebyś stosował bardziej agresywne słownictwo zamiast tej pentatalibskiej nowo mowy czy pisaniu o niestworzonych historiach. Oceniam, że lepiej żebyś sie zachowywał jak gbur niż masz wprowadzać kogoś nowego w błąd. Bo czasem (powinienem napisać często) to palniesz taką głupotę, że kapcie się zwijają
Szczególnie jak doradzasz komuś szkło pod C i N.
muzyk - Pon 09 Wrz, 2013
kozidron napisał/a: | kapcie się zwijają |
uj, a to z lycry chyba
kozidron - Pon 09 Wrz, 2013
muzyk napisał/a: | uj, a to z lycry chyba |
z tego to są chyba baletki
|
|