|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Zestaw do astrofotografii.
Fotograf1234 - Sro 04 Wrz, 2013 Temat postu: Zestaw do astrofotografii. Dziękuję za odpowiedzi w moim poprzednim wątku o teleskopie. Zależy mi na zestawie do astrofotografii dla początkującego. Mam Fujifilm HS 30 i statyw, co następne, refraktor i HS 30 do niego podłączony, czy lustro i montaż paralaktyczny. Proszę o pomoc.
Arek - Sro 04 Wrz, 2013
Odpuść sobie HS30 do astrofoto. Pomyśl o używanej lustrzance z matrycą typu CMOS, najlepiej taką która ma wstępne podnoszenie lustra i możliwość wyzwalania pilotem/wężykiem.
Do tego dokup to:
http://deltaoptical.pl/bl...q3-2,d3203.html
plus silnik:
http://deltaoptical.pl/na...2-cg4,d583.html
i lunetka biegunowa:
http://deltaoptical.pl/lu...eq3-2,d574.html
Jak wszystko ładnie ustawisz to może wyciągniesz 30 sek ekspozycje na tej ogniskowej 650 mm. Na pewno będziesz mógł posadzić na barana aparat z obiektywem klasy 200-300 mm i ciągnąć dłuższe czasy.
Fotograf1234 - Sob 07 Wrz, 2013
Moja fotka w temacie astrofotografia świadczy, że HS 30 się nadaje i daje nie najgorsze efekty.
Dziękuję za pomoc i odpowiedzi wszystkim użytkownikom. Rozwialiście moje wątpliwości. Niemniej jednak mam zamiar nazbierać na lustro lub coś z dużą matrycą i trybem B. Do tego jakiś przyzwoity montaż.
cygnus - Nie 15 Wrz, 2013
Przyzwoity montaż wystarcza do obserwacji wizualnych, ew. fotografowania Księżyca. Do innej astrofotografii montaż musi być z najwyższej półki.
Oczywiście nie wyklucza się stosowania tzw. koziołka do fotografii szerokopolowej, warto o tym pamiętać.
goornik - Czw 26 Wrz, 2013
Arek ma rację. Jeśli chcesz wejść choćby w podstawy astrofotografii, MUSISZ sięgnąć po lustrzankę z CMOSem. uwierz, Twoje Fuji mimo całego szacunku mojego do tej marki, nie nadaje się do astro - w wyścigu 24h La Mans też można wystartować Tarpanem, ale co to za wyścig....
A teraz do rzeczy: montaż EQ-3-2 to absolutne minimum, i w kontekście precyzji i nośności. Droższy EQ-5 dla wielu jest już montażem "do grobowej deski", np chyba dla mnie. Może dlatego, że astrofoto jest u mnie poza najwyższymi priorytetami.
Fotograf1234 - Wto 08 Paź, 2013
Dziękuję za uwagi, ale z racji tego, że w moim mieście co najwyżej widać planety i księżyc. To planuje zakup achromatu i kamerki planetarnej.
http://mrudy1212.blogspot...m-cyfrowym.html
To jednak pokazuje jak kompakt może powalczyć.
Lustro prędzej czy później o tak trzeba będzie nabyć. Tak to jest jak się pierwszy raz kupuje sprzęt do innej fotografii, a potem się odkrywa inną fotografię. Niemniej nie miałem kasy na porządne lustro, a co dopiero na optykę.
Jak wypada kamerka planetarna, próbował ktoś?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
goornik - Nie 13 Paź, 2013
kamerka - owszem.
Achromat? - zależy jaki.... Jeśli coś f/9 to OK, ale achromaty f/5 nie nadają się tego typu obrazowania.
Jeśli zamierzasz specjalizować się w fotografii planetarno-księżycowej, pomyśl o małym (90-127 cm) Maksutovie
Monastor - Nie 13 Paź, 2013
goornik napisał/a: | A teraz do rzeczy: montaż EQ-3-2 to absolutne minimum, i w kontekście precyzji i nośności. Droższy EQ-5 dla wielu jest już montażem "do grobowej deski", np chyba dla mnie. Może dlatego, że astrofoto jest u mnie poza najwyższymi priorytetami. |
Podepnę się pod temat. Na jak długie prowadzenie można liczyć na EQ3-2 przy 300 mm ogniskowej (480 mm efektywnej ogniskowej) i 2,5 kg wagi zestawu (aparat + obiektyw)?
Arek - Nie 13 Paź, 2013
Jak masz lunetkę biegunową i dobrze ustawisz, to 90-120 sekund uciągniesz.
goornik - Pon 14 Paź, 2013
Arek napisał/a: | Jak masz lunetkę biegunową i dobrze ustawisz, to 90-120 sekund uciągniesz. |
Super ważne jest tu indywidualne dopasowanie zębatek, wałków itp w napędzie osi godzinnej. Tani sprzęt astrofoto z Chin do ultraprecyzyjnych nie należy. Ale da się to ogarnąć
Arek - Pon 14 Paź, 2013
Dokładnie. Rozrzut sprzętu z Chin jest spory.
Monastor - Pon 14 Paź, 2013
Innymi słowy, Synta Syncie nierówna. OK, dzięki za odpowiedź
goornik - Sro 16 Paź, 2013
Zestaw dostarczony w oryginalnym pudełku trzeba traktować jako "do it yourself" z opcją wstępnego/zgrubnego montażu przez producenta. I dopóki nie dopiszemy do ceny jednego zera na końcu, trzeba sie z tym pogodzić.
Monastor - Sro 16 Paź, 2013
goornik, znaczy się, miałbym coś takiego porozkręcać i złożyć na nowo upewniając się czy wszystko pasuje jak należy? Czy chodzi po prostu o konieczność zamontowania silnika?
Arek - Sro 16 Paź, 2013
Monastor, niektóre sklepy nawet coś takiego oferują. To znaczy biorą jakieś EQ5 czy 6, rozkręcają, przesmarowują i potem skręcają. Cena rośnie o tysiaka albo więcej
Monastor - Sro 16 Paź, 2013
Arek, uff, nie zachęcacie. Znając życie zostałoby mi trochę części zapasowych
W sumie lepszy dodatkowy tysiak niż zero na końcu.
Arek - Sro 16 Paź, 2013
Znaczy się nie jest tak źle. Moje HEQ5, pierwsze z brzegu, bez przebierania i liftingu, ciągnie 420 mm (2.8/300 + TC 1.4x) na 2-3 minutowych ekspozycjach.
goornik - Czw 17 Paź, 2013
Arek napisał/a: | Znaczy się nie jest tak źle. Moje HEQ5, pierwsze z brzegu, bez przebierania i liftingu, ciągnie 420 mm (2.8/300 + TC 1.4x) na 2-3 minutowych ekspozycjach. |
...ale nie każdy nazywa się Olech
Monastor - Czw 17 Paź, 2013
goornik napisał/a: | Arek napisał/a: | Znaczy się nie jest tak źle. Moje HEQ5, pierwsze z brzegu, bez przebierania i liftingu, ciągnie 420 mm (2.8/300 + TC 1.4x) na 2-3 minutowych ekspozycjach. |
...ale nie każdy nazywa się Olech |
Sugerujesz żeby zamówić za pośrednictwem Arka?
Arek - Czw 17 Paź, 2013
Zawsze mogę spróbować wywalczyć dla Ciebie w Delcie rabat
Monastor - Pią 18 Paź, 2013
Arek, dzięki, nie omieszkam się odezwać kiedy będę kupował
kivirovi - Pią 18 Paź, 2013
To swoja droga bardzo dobry pomysl marketingowy: artykul sponsorowany rabatem dla kilku pierwszych czytelnikow...
Fotograf1234 - Nie 27 Paź, 2013
Dziękuję wszystkim rozmówcą dzięki wam i własnemu doświadczeniu zdecydowałem się na używanego canona 350d. Mam nadzieję, że to dobry wybór. Jeszcze jakby tak nie zanieczyszczało w mieście światłem to już by było super.
Arek - Nie 27 Paź, 2013
Tym już trochę powalczysz.
Fotograf1234 - Wto 29 Paź, 2013
W takim razie zostaje mi podziękować wam za wszystkie propozycje i już tylko nazbierać kupić lustro i ruszyć się w ciemniejsze miejsce.
|
|