|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Sony DSC-QX100 oraz DSC-QX10
Arek - Sro 04 Wrz, 2013 Temat postu: Sony DSC-QX100 oraz DSC-QX10 http://www.optyczne.pl/61...z_DSC-QX10.html
Jestem ciekaw Waszej opinii. Przyjmie się czy nie? Ważna nowość czy ślepa uliczka?
hijax_pl - Sro 04 Wrz, 2013
Próba podniesienia zysku z segmentu najprostszych kompaktów, których wyniki sprzedaży dołują największych optymistów.
Przyjmie się rzecz jasna - jako fajny kompan smartfon(u) w kieszeni pod warunkiem, że i smartfon jak i te obiektywiki wyposażone będą w nowej generacji aku, pozwalające na nieprzerwaną pracę nie 10h a 10 dni. Minimum.
Arek - Sro 04 Wrz, 2013
hijax_pl napisał/a: | że i smartfon jak i te obiektywiki wyposażone będą w nowej generacji aku, pozwalające na nieprzerwaną pracę nie 10h a 10 dni. Minimum. |
Czyli się nie przyjmie
fatman - Sro 04 Wrz, 2013
Sądzę,że się nie przyjmie. może w Hameryce.
U nas wyłącznie jako gadżet.
Ci, którym wystarcza jakość zdjęć z iphona 5 nie kupią tego a ci, którzy oczekują lepszych zdjęć i tradycyjnego sterowania kupią RX100, zaawansowany kompakt lub bezlusterkowca.
Oj.... Gorąca ta jesień.
Nowy OMD, nowy Panas, wynalazki Sony.
Dzieje się.
The lightweight photography zdobywa coraz więcej zwolenników.
Arek - Sro 04 Wrz, 2013
fatman napisał/a: | Ci, którym wystarcza jakość zdjęć z iphona 5 nie kupią tego a ci, którzy oczekują lepszych zdjęć i tradycyjnego sterowania kupią RX100, zaawansowany kompakt lub bezlusterkowca.
|
W zasadzie myślę tak samo...
A zabieranie ze sobą zawsze w kieszeni bezkorpusowca, magnesowego mocowania i montowanie tego wszystkiego razem, to trochę zaprzeczenie idei wyceluj i strzel.
fatman napisał/a: | U nas wyłącznie jako gadżet. | Zoom do smartka. Jak te nakładane soczewki na gejfona. Nic więcej. Co prawda ten QX100 to de facto RX100, zatem jakością obrazu prześcignie niejednego smartka, ale dalej - imho jak już i tam mam wozić w kieszeni dwa kloce to wolałbym RX100mk2 i smartka.
ghost - Sro 04 Wrz, 2013
a jak wrzucisz foty z owego rx na fejsika czy innego insta?
Przez smartka. Niestety w przeciwieństwie do innych rozwiązań, RX100mk2 nie ma możliwości wysyłania wprost do portali społecznościowych.
hijax_pl napisał/a: | Przez smartka. Niestety w przeciwieństwie do innych rozwiązań, RX100mk2 nie ma możliwości wysyłania wprost do portali społecznościowych. |
I dobrze!
Ta facebookomania i twiteromania to jakaś choroba.
Ostatnio zauważyłam pod podpisem jakiegoś gościa na innym forum, że jast już w 1247 kręgach zainteresowań w g+.
Masakra !
Fizyka jest nieubłagana. Co się rozszerza - musi się kiedyś zacząć kurczyć.
Skończy się to jak moda na sushi.
Za jakiś czas już samo posiadanie konta na fejsie będzie obciachem towarzyskim.
Wspomnicie moje słowa.
BTW: RX100mk2 to bardzo sympatyczny koleżka.
Lepiej mieć osobno telefon i osobno aparat imho.
ghost - Sro 04 Wrz, 2013
noi? jak lud chce wrzucać na fejsika, lud dostanie sposoby i narzędzia. i chętnie za nie zapłaci. upadek fotografii zaczął się pewnie gdzieś w okolicach, kiedy dagerotyp zastąpił koloid i możliwe stało się robienie odbitek
na razie wg sonowego plotka nie wychodzi na wasze
...miliony much nie mogą się mylić!
ghost - Sro 04 Wrz, 2013
w końcu to Sony, znaczy gówno.
... skoro tak twierdzisz. Hm.. No to nie ma się nad czym rozwodzić dalej.
ghost - Sro 04 Wrz, 2013
oj, myślałem że sobie żartujemy
ghost napisał/a: | ...upadek fotografii zaczął się pewnie gdzieś w okolicach, kiedy dagerotyp zastąpił koloid i możliwe stało się robienie odbitek |
Nieeee. Imho dużo później.
Ciemnię nie każdy mógł sobie zorganizować więc było to raczej elitarne zajęcie.
A jak kręciłem kamerką Kwarc-Zenit 8mm na szkolnej akademii to laski to chwytało za serce
Kto by tam myślał, że kiedyś jakieś Flickry/Fejsy/Fotosiki powstaną
i że samym obiektywem będzie się zdjęcia robić.
Zdycha classmates.com w Stanach, zdycha NK. Zdechnie i Fejs.
Wtedy będziemy robić już zdjęcia 100Mpix klocuszkiem Lytro a głupizna ztryumfuje.
Amen.
ghost, sam pisałeś żeśmy niekompatybilni żartem zatem skąd ten pomysł?
ghost - Sro 04 Wrz, 2013
mam książkę z lat 50 w której autor narzeka na spadek poziomu fotografii w związku z odejściem od szklanej ortochromatycznej kliszy na rzecz panchromatycznej błony. 36 klatek! toż to pozwoli na bezmyślne pstrykanie!
zdycha NK, bo fejs ją zżera. fejs zdechnie jak go wyżre coś innego. potrzeba ludzka pochwalenia się sweet focią jest stała.
hijax_pl - Czw 05 Wrz, 2013
ghost napisał/a: | potrzeba ludzka pochwalenia się sweet focią jest stała. | True. To zjawisko nawet ma swoją nazwę (wpisaną już do słownika jęz angielskiego) : selfi
Tylko, czy to jest fotografia jako taka? Czy tylko narzędzie do zaspokajania potrzeby bycia popularnym?
fatman - Czw 05 Wrz, 2013
hijax_pl napisał/a: | Czy tylko narzędzie do zaspokajania potrzeby bycia popularnym? |
Wprawdzie do fejsa to jeszcze daleko ale jak się wstawia fotkę na "optycznych" to też jest pewnego rodzaju zaspokajanie potrzeby bycia przynajmniej akceptowanym.
Dalsze mutacje fejsa i nk to golden line, linkedin i g+.
Wyobraźcie sobie teraz żekarmicie bez rozumu (jak czyni to wielu nastolatków) te serwisy swoimi fotkami. A kiedy jeść? A kiedy spać?
Gdzieś czytałem, że bodajże w 2020 roku sieć się zapcha bo 99,9% maili stanowić będzie spam. Myśli się nad wprowadzeniem mailowego znaczka pocztowego (opłaty za maile).
To samo może spotkać sianie zdjęciami.
Jak jeden z drugim zapłaci choćby nawet 1 zeta za fotkę wrzucaną do sieci to się towarzystwo opamięta (może).
ghost - Czw 05 Wrz, 2013
a) problem nazewnictwa, ew wartości zdjęć nijak ma się do tego, czy narzędzie odpowie na potrzeby ludu. znaczy czy lud to kupi. a korpo się tym zajmują, nie poziomem fotografii.
b) takie selfi 150 lat temu nazywano portretem wizytowym. i zdaje się można to teraz spotkać w galeriach sztuki.
©Wilhelm Blandowski
ghost, to nie jest selfi. Selfi charakteryzuje sie tym, że widać rękę, która trzyma aparat a w tle jest najczęściej odbita w lustrze łazienka
Arek - Czw 05 Wrz, 2013
Robert napisał pierwsze wrażenia na głównej i... jest chyba gorzej niż wyglądało na papierze. Plastikowo, mało funkcjonalnie, z rwanym obrazem i wolnym przesyłem wykonanej fotki...
No cóż... Ale parafrazując Szablę Ford T też nie osiągał 100 km/h w 4 sekundy...
W zasadzie to jak się pojawiły pierwsze NEXY (bodajże) to tu na forum napisałem (albo na głównej - nie pamiętam już), że nic nie stoi na przeszkodzie by "wrzucić matrycę do tylnego dekielka obiektywu". Te QX-y w zasadzie to takie właśnie dekielki ale o ile projektanci coś tam wymóżdżyli to działy marketingu (które nieraz zachowują się jakby na jakichś niezłych ziołach jechały) wraz z presją cięcia kosztów i jak to zwykle bywa niedowładzie działów informatyki - wszystko to do kupy powoduje, że... w sumie można zacytować premiera Czernomyrdina: "chcieliśmy dobrze, a wyszło tak jak zawsze" ...
komor - Czw 05 Wrz, 2013
ghost napisał/a: | jak wrzucisz foty z owego rx na fejsika czy innego insta?
hijax_pl napisał/a: | Przez smartka. |
|
Dokładnie. Tak najwygodniej, bo w smartfonie masz już aplikację do Fejsa czy co tam używasz, trzeba tylko rozwiązać (ustandaryzować) problem komunikacji (Wifi, NFC lub coś jeszcze) i taka kombinacja ma już jakiś tam sens praktyczny.
fatman napisał/a: | Za jakiś czas już samo posiadanie konta na fejsie będzie obciachem towarzyskim. |
fatman napisał/a: | Zdycha classmates.com w Stanach, zdycha NK. Zdechnie i Fejs. |
Oj…
ghost napisał/a: | zdycha NK, bo fejs ją zżera |
Dokładnie. Co do samego Fejsa, to też myślałem, że to przejściowa moda, dopóki sam nie zacząłem korzystać i nie zdałem sobie sprawy jak wielki potencjał biznesowy to ma już teraz realizowany. Nie mam na myśli biznesu kręconego przez właścicieli FB, tylko biznesu realizowanego przy pomocy FB przez użytkowników/firmy. Zamiast tezy, że Fejs zdechnie, zaryzykowałbym tezę, że stanie się jednym z… systemów operacyjnych dla podstawowych potrzeb ludu.
komor napisał/a: | Zamiast tezy, że Fejs zdechnie, zaryzykowałbym tezę, że stanie się jednym z… systemów operacyjnych dla podstawowych potrzeb ludu. | A to się już lajkami nie handluje (co nota bene nieźle wkurza decydentów FB) ?
komor - Czw 05 Wrz, 2013
Nie wiem, ale widziałem różne oferty, więc pewnie się handluje. Ale chodzi o bardziej wysublimowane kwestie, a także zupełnie proste. Obecność i takie tam. Kiedyś był RSS, teraz dla wielu osób jest Fejs.
Wielu osób i firm.
ghost - Czw 05 Wrz, 2013
hijax_pl napisał/a: | Selfi charakteryzuje sie tym, że widać rękę, która trzyma aparat |
technologia nie pozwalała. statyw był wymagany.
przerzucanie fotek do smarkfona jest windows-like, teraz na topie są rozwiązania apple-like. dobre zintegrowanie, bez obciążania usera niepotrzebnymi czynnościami. czyli np fejsing prosto z play-memories.
ale skoro nie działa jak powinno, to może się okazać, że po wielkim oczekiwaniu, będzie wielkie zawiedzenie pośród ludu.
komor - Czw 05 Wrz, 2013
ghost napisał/a: | przerzucanie fotek do smarkfona jest windows-like, teraz na topie są rozwiązania apple-like. dobre zintegrowanie, bez obciążania usera niepotrzebnymi czynnościami. czyli np fejsing prosto z play-memories. |
Trzeba zaimplementować to tak, że wrzucając zdjęcie masz do dyspozycji listę trzech (a nie dwóch jak obecnie) źródeł: aparat wbudowany w smarkfona, biblioteka zdjęć, zewnętrzne, sparowane już urządzenie. I jest Apple-like.
ghost - Pią 06 Wrz, 2013
Arek napisał/a: | Plastikowo, mało funkcjonalnie, z rwanym obrazem i wolnym przesyłem wykonanej fotki...
|
ktoś zwrócił mi uwagę na taki problem... jak na tej sali działało WiFi in genre?
czy tempo działania nie wynikało z przeciążenia sieci?
dipi napisał/a: |
In testing the QX100 with several smartphones, we found that certain devices showed greater lag in the live view image on the screen. The iPhone 5 and Galaxy S4 both operated with very little lag, but a year-old Android device gave a somewhat 'choppy' experience. |
hijax_pl - Pią 06 Wrz, 2013
ghost napisał/a: | czy tempo działania nie wynikało z przeciążenia sieci? | A to nie łączy się obiektyw do AP telefonu?
ghost - Pią 06 Wrz, 2013
łączy. noi?
jak pasmo jest zajęte przez 500 urządzeń w promieniu 50m, to sieć nie będzie sensownie działała.
tu z japkiem wygląda to jednak lepiej.
Sugerujesz, że to jest aparat (obiektyw) do użytkowania z dala od wielkomiejskiego gwaru? Gdzieś na łonie przyrody, gdzie nawet sygnał GSM nie dociera?
Wifi jest już praktycznie wszędzie. Wystarczy wyjść na ulicę czy do centrum handlowego by lista widocznych AP obejmowała np 20 pozycji. Dość powiedzieć, że znam przypadki (miejsca) gdzie poza AP zainstalowanych w sklepach pokazują mi się AP elektronicznych billboardów lub - liczników prądu...
ghost - Pią 06 Wrz, 2013
tak dokładnie, to sugeruje.
a teraz spróbuj przeczytać mojego posta jeszcze raz i zastanów się czemu w w/w okolicznościach nie działało, a w innych testach nikt nie wspomina o tej wadzie.
Zastanowiłem się i dlatego napisałem o szumie radiowym w obecnym życiu. W miejscu gdzie mieszkasz/pracujesz nie ma WiFi? Zdajesz sobie sprawę do czego dąży telekomunikacja? Podpowiem - żeby odciążyć sieć 3G planuje się, by dostęp do WiFi był publicznym prawem każdego obywatela. To oznacza prędzej czy później instalacje setek o ile nie tysięcy nowych AP. W innych krajach europy gdzie przebywam w mieszkaniach każdy ma AP, w bloku to już kilkadziesiąt takich urządzeń. Zajęcie kanałów dość spore. Tam QX nie będzie działać poprawnie?
ghost - Pią 06 Wrz, 2013
qx będzie działał, tam gdzie WiFi zapewni przepustowość. jak siedzę w domu widzę 10 AP, ale wszystko działa z normalną prędkością.
zapewne rozumiesz różnicę między normalną pracą pod obciążeniem, a przeciążeniem dostępnego pasma nadmiernym ruchem?
jak pojawi się więcej ocen w przeciętnych warunkach, to zobaczymy.
ghost napisał/a: | zapewne rozumiesz różnicę między normalną pracą pod obciążeniem, a przeciążeniem dostępnego pasma nadmiernym ruchem?
| Zasadniczo zawodowo zajmuję się telekomnikacją - tą radiową, zatem te tematy mi nie są obce. Tym samym z lekkim uśmiechem na ustach przyjmuję Twoje tezy. No ale jak mówisz - pożyjemy, zobaczymy
Swoją drogą te QX mają jakiś wskaźnik siły sygnału? Podejrzewam, że nie...
ghost - Pią 06 Wrz, 2013
Ja niestety nie mogę się pochwalić byciem takim fachowcem, na co dzień zamiatam ulice i wywożę śmieci, ale z tego co kojarzę wraz z wzrostem ruchu w sieci, mechanizmy wykrywania kolizji i negocjacji dostępu do łącza stają się coraz mniej wydolne. Z tego co napisała osoba będąca w tej hali, WiFi tam nie prawie działało.
Arek - Pią 06 Wrz, 2013
Problem z przesyłem na pewno jest. Wystarczy porównać wielkość JPEGów generowanych przez QXy i np. RX100. Z QX są kilka razy mniejsze. Odszumiają i kompresują robiąc ważącą 3 MB na plik papkę. A robią to po to, żeby dało się to w skończonym czasie przesłać.
Arek napisał/a: | A robią to po to, żeby dało się to w skończonym czasie przesłać. | Otóż to.
Nawet w najlepszych warunkach, w komorze EMC ograniczeniem będzie samo WiFi. A jeśli w QX100 jest faktycznie matryca z RX100 to RAW ma 20+ MB. Nie do przesłania efektywnego przez standardowe WiFi (B czy G). Tak samo jak 10-12MB JPEGi.
Dlatego nie ma RAWa, bo jak wytłumaczyć klientowi, że JPG na komórkę, a RAW tylko na kartę? Szlag trafia całą 'fejsową" ideologię
ghost - Pią 06 Wrz, 2013
a pełny jpg na kartę, miniatura do telefonu, przeszkadza w jakiejś filozofii? bo taki tryb jest możliwy.
swoją drogą wg tego co można znaleźć na optycznych jpgi z rx100 (II) mają jakieś 5-8MB. czyli nie całkiem "kilka razy więcej niż 3MB". a podobno na kartę trafiają podobne jak w rx100.
za to praca ze zrzutem orginału na smartona jest słaba.
|
|