|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic Lumix FZ200 ?
georgewroc - Nie 08 Wrz, 2013 Temat postu: Panasonic Lumix FZ200 ? Witajcie,
Postanowiłem w końcu wymienić mój już mocno podstarzały aparat (Canon S1 IS) i pozki co waham się pomiędzy następującymi modelami:
- Panasonic FZ200
- Canon SX 50 HS
- Nikon P520
- FujiFilm X-S1
Najczęściej pstrykam jeżdżąc rowerem (aparat w przedniej sakwie) dlatego nie zdecyduję się na lustrzankę bo wstrząsów może nie przeżyć. Fotografuję tzw. przyrodę, pociągi, samoloty oraz ludzi (najchętniej niepostrzeżenie, z daleka), architekturę (z detalami).
Lubię pobawić się sprzętem. Nie używam trybu AUTO. Najczęściej tryb preselekcji przesłony albo czasu.
Zdaję sobie sprawę, że cokolwiek bym kupił będzie dużo lepsze niż mój stary Canon. Pstrykanie nim nadal daje mi sporo frajdy, jednak problemem stała się niska rozdzielczość. Dopóki fotki oglądało się na monitorze lub wersji papierowej - było ok. Teraz jednak dużo częściej robię prezentację wyświetlaną na dużych TV i nie wygląda to korzystnie.
Póki co faworytem jest FZ200. Dość ciekawy jest X-S1 tylko chyba ciężko już go dostać a na pewno trudno gdzieś na żywo obejrzeć. A może poczekać na FZ70? Czy wiadomo kkiedy będzie na półkach?
Sprawa jest otwarta. Proszę o radę lub propozycję innego modelu z tego segmentu kompaktów.
|
|