|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Aparat do 3500zł który wybrać?
lukaszek_82 - Wto 10 Wrz, 2013 Temat postu: Aparat do 3500zł który wybrać? Witam mam mały dylemat jeśli chodzi o aparat dysonuje kwotą 3500zł i w grę by wchodziły takie modele jak:
1.Sony RX 100
2.Sony Nex 5
3.Sony Nex 6
4.Nikon d5200
5.Canon 700d
Mam ogólnie dylemat:-) bo chciałem żeby aparat ten miał w sobie takie cech jak ruchomy ekran który pozwoli na wykonanie autoportretu sobie samemu, miał już wbudowaną lampę błyskową , robił fajne fotki i kręcił dobre jakościowo filmy z dźwiękiem a przy tym był mały:-)
i tak opcja nr1 jeden to mały zgrabny aparat ale nie ma tych wyżej wymienionych cech. Opcja 2 by była ok gdyby nie lampa
zaś opcja 3 gdyby nie ekran.
Natomiast opcja 4 i 3 ma wszystko co wymieniłem ale znowu gabaryty.
I tak w sumie mam dylemat bo odrzucając te wszystkie wymienione moje widzimisię to który aparat robi ładne zdjęcia i kręci dobre filmy nad którym warto się zastanowić. Może ktoś udzielić dobrych wskazówek??? Pozdrawiam
RB - Wto 10 Wrz, 2013
Ma sam z siebie robić ładne zdjęcia, bez dotykania i żadnego postprocesu? Będziesz to oglądał na ekranie laptopa w jakiejśtam w miarę standardowej rozdzielczości i finito? Jakieś wydruki?
Może Panasonic GF6 + 14-42 PZ? Mały, ma co chcesz, zdjecia robi całkiem znośne.
muzyk - Wto 10 Wrz, 2013
Jeśli bezlusterowiec, to z zaproponowanych, bezapelacyjnie ten: lukaszek_82 napisał/a: | 3.Sony Nex 6 |
Jeśli lustrzanka, to d5200.
Jeśli byłoby Cię stać na więcej, to d 7000.
Jeśli kompromisy, to Panasonic GX1 i bezkompromisowe: 20 1.7 + 45 1.8 (do tego Holga 25 f8 do "specjalnych" zdjęć).
Analizator - Wto 29 Paź, 2013
A może OMD EM-5?
Andrzej.M. - Wto 29 Paź, 2013
Odchylany ekran żeby sobie samemu portret zrobić - no nie wiem czy to dobry pomysł, bo na takim maleństwie z "odległości portretowej" niewiele zobaczysz.
Nie wiem jak to wygląda w tych co wymieniłeś ,a le w Pentaxach jak to robię tak że podpinam kabelkiem do laptopa lub TV i z niego steruję aparatem aż uzyskam to co potrzebuję. To oczywiście w domu czy studiu, w plenerze - to pozostaje "czuj" i szeroki kąt. Ale tam rzadko siebie fotografuję.
Do dobrego dźwięku musisz mieć zewnętrzny mikrofon , bo wbudowany zbierze każdy szelest palucha na obudowie. Niektórzy korzystają z urzadzenia "klaps" i osobnego nagrywania dźwięku na "magnetofonie"czy jak się to teraz nazywa. I później na komputerze synchronizują dźwięk z obrazem. Przy tej opcji możesz nawet pokusić się o Pentax K-50 z 18-135. Albo korzystać z wbudowanego mikrofonu. Tyle że on nie ma gniazda mikrofonu - to zewnętrznego nie podłączysz.
Sunders - Wto 29 Paź, 2013
lukaszek_82 do twoich oczekiwań najbardziej pasuje IMO Sony NEX-6.
lukaszek_82 napisał/a: | opcja 3 gdyby nie ekran |
Co Ci nie pasuje w ekranie Nexa-6?
lukaszek_82 napisał/a: | opcja 4 i 3 ma wszystko co wymieniłem ale znowu gabaryty |
Rozumiem, że gabaryty przeszkadzają Ci w D5200, ale skoro NEX-6 jest za duży, to o jakie gabaryty Ci chodzi?
Andrzej.M. - Wto 29 Paź, 2013
Sunders napisał/a: |
lukaszek_82 napisał/a:
opcja 4 i 3 ma wszystko co wymieniłem ale znowu gabaryty |
Chyba literówka - wychodzi że 4 i 5...
|
|