forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny + UV dla FZ200 (52mm)

georgewroc - Wto 10 Wrz, 2013
Temat postu: Filtr polaryzacyjny + UV dla FZ200 (52mm)
Cześć,

Jakiego producenta polecacie lub jakiego stanowczo odradzacie. Chciałbym zastosować filtry które nie będą kosztowały fortunę a które zdadzą egzamin. Poza ich podstawową funkcją mają po prostu chronić optykę przed zanieczyszczeniem, zarysowaniem.
Na 99% będę kupował je gdzieś na All..ro.

magiera23 - Wto 10 Wrz, 2013

Proponuję poczytać testy na tym forum o polarkach i UV... Wszystko świetnie opisane.
Mnie pomogło :mrgreen:

georgewroc - Pią 20 Wrz, 2013

Czytam testy filtrów. Dotyczą one średnic 72mm.
Czy wyniki dla 72mm mają przełożenie na 52mm, czy rezultaty mogą być zupełnie inne?

hijax_pl - Pią 20 Wrz, 2013

georgewroc napisał/a:
Czy wyniki dla 72mm mają przełożenie na 52mm, czy rezultaty mogą być zupełnie inne?
W 99% powinny być tożsame.
mozer - Pią 20 Wrz, 2013

W zasadzie wszystko jest możliwe - możliwy jest również rozrzut jakościowy egzemplarzy filtrów o tej samej średnicy...
Temat postu: polaryzacyjny + UV HOYA HRT
Filtr polaryzacyjny + UV HOYA HRT 52mm - czy warto założyć taki filtr 2 w 1?
broczek - Pią 20 Wrz, 2013

Im mniej nakrętek tym lepiej dla jakości zdjęcia. Jeśli nie ma potrzeby, to nie warto.
Zresztą zawsze można wykonać kilka pstryków bez, z jednym, potem z drugim, obydwoma filtrami i porównać efekty :grin:

E: hehe teraz do mnie dotarło, że to jeden filterek jest :lol:

broczek napisał/a:

E: hehe teraz do mnie dotarło, że to jeden filterek jest :lol:

Tak, jeden - filtr UV i polaryzacyjny razem. Pytam czy ktoś używa i może ocenić jego jakość.

Andrzej.M. - Pią 20 Wrz, 2013

Noszenie cały czas polaryzacyjnego nie ma żadnego sensu - bo w dzień pochmurny niepotrzebnie zabierasz światło i odrobinę jakości obrazu nie otrzymując nic w zamian. Jeśli potrzebujesz tylko filtra ochronnego - to kup UV typu slim - zabierze możliwe najmniej - może to być Hoya abo Marumi.
A Polaryzacyjny i tak powinieneś mieć osobno. I to najlepiej średnicy nawiększej jaka występuje w twoich obiektywach - żeby jednym większość optyki obskoczyć , bo taki filtr dobrej jakości sporo kosztuje. Jakie i które - w testach masz opisane.
Te 2w1 są dobre wysoko w górach żeby nie zakładać 2 szkieł na obiektyw.

georgewroc - Sob 21 Wrz, 2013

Nie pomyślałem o aspekcie zmniejszania światła. W starym aparacie założyłem dwa filtry i "nosiłem" je cały czas. A wydawało mi się, że nawet w pochmurne dni, kręcąc polaryzacyjnym zmieniał się w wizjerze kolor np. nieba. Czy to w takim razie było tylko złudzenie?