|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5D III 24-105 f/4 czy D600 24-70 f/2,8
Jango - Sro 11 Wrz, 2013 Temat postu: 5D III 24-105 f/4 czy D600 24-70 f/2,8 Witam Wszystkich forumowiczów i proszę o radę.
Fotografuję hobbystycznie – głównie na wypadach w plener, w góry i do lasu. Oczywiście czasem zdarzy się, rodzinne wesele (bez gaży oczywiście=) ). Cały czas używałem Alfy 57 ale chcę zmienić na coś lepszego coś co przede wszystkim będzie łapało ostrość celniej i dużo szybciej, zwłaszcza gdy światło nie jest idealne.
Znalazłem dwie opcje i potrzebuję pomocy osób bardziej doświadczonych w kwestii wyboru. Obie opcje zamykają się w granicach 12 500PLN i raczej po takim wydatku nie będę w najbliższym czasie mógł rozwijać zestawu.
Pierwszą opcją jest Nikon D600 z obiektywem nikkor 24-70 f/2,8
Drugą natomiast Canon 5D III z obiektywem canon 24-105 f/4
Proszę o pomoc czy pakować się w dużo lepszy obiektyw czy body. Zasadę znam, chodzi mi o radę i zestawienie tych dwóch zestawów.
Pozdrawiam,
nienietaktak - Sro 11 Wrz, 2013
Moim zdaniem D600. 5D III jest fajny, ale nie na tyle, aby miał mieć jakąkolwiek przewagę. W amatorskim fotografowaniu 61 pól AF to przerost formy nad treścią, DR nie bije rekordów, a wysokie ISO też szumi. Chyba, że w przyszłości chcesz dokupić jakieś specyficzne szkła Canona.
muzyk - Sro 11 Wrz, 2013
W takiej konstelacji oczywiście Nikon.
Jango - Sro 11 Wrz, 2013
Dzięki serdeczne. Więc się "ładuję" w Nikona. Już się nie mogę doczekać...
komor - Sro 11 Wrz, 2013
A ja bym kupił D7000/D7100 i pół wiaderka fajnych szkiełek.
komor, a nie Pentaxa?
mozer - Sro 11 Wrz, 2013
Dziwi mnie to zestawienie - dlaczego nie D600 vs 6D lub 6D vs D800?
moronica - Sro 11 Wrz, 2013
mozer, bo wybor bylby jasny i klarowny
mozer - Sro 11 Wrz, 2013
moronica, ale przecież można do tego porównania dorzucić D800 z obiektywem 24-120 czy coś podobnego.
muzyk - Sro 11 Wrz, 2013
komor napisał/a: | A ja bym kupił D7000/D7100 i pół wiaderka fajnych szkiełek. |
a ja FF i jedną, dwie fajne stałki
Jango - Sro 11 Wrz, 2013
Myślałem nad d7100 ale nie ma filtra na matrycy i trochę boję się mory. Ponadto kolejne mają już pełną klatkę.
D800 ponoć serwuje duże pliki po 36MB i trochę to zraża. No i cena… choć być może „gorszej jakości” obiektyw jaki zaproponowałem do 5d III może by się zmieścił w mojej górnej granicy 12,5 tys.
Wcześniej się zastanawiałem nad D6 ale jakoś mnie nie przekonał choć być może jestem w błędzie.
Tak czy inaczej znów jestem w kropce, gdyż przed chwilą sprzedawca w Nikonie zapewniał mnie, że problem oleju i kurzu na matrycy d600 to zmyślony temat – jak można być takim „piiiiiii”. Ktoś kupuje sprzęt za grube pieniądze (może nie dla wszystkich, ale dla mnie tak - to na prawdę dużo pieniędzy), a gość z firmowego sklepu wciska taki kit. Przecież gdyby powiedział np. tak temat istnieje ale po 5 tys trzeba przyjść na czyszczenie i wszystko zniknie jak ręką odjął a później będzie ok (o ile będzie…). Ale nie takie bezczelne kłamstwo. Ładnie podziękowałem i powiedziałem, że jeszcze pomyślę. No i dalej myślę…
moronica - Sro 11 Wrz, 2013
Jango, nie wrzucaj do jednego worka problemu kurzu i oleju. z tego co widzialam poczatkowi panikarze pisali o kurzu i czasem napomykali, ze kto wie, moze to olej. ale generalnie problem sprowadzal sie jedynie do kurzu. kup sobie to http://www.amazon.co.uk/E...s/dp/B0046VBEE0 i czysc samemu, to naprawde zadna filozofia. korpus jest rewelacyjny i wynagrodzi ci potrzebe czyszczenia przez jakis czas. a jak wspominam do znudzenia kazda lustrzanka predzej czy pozniej wymaga czyszczenia, taka jej specyfika - wymienne obiektywy i wachlujace lustro
Jango, no i niepotrzebnie odrzucasz 6D. Nad tym też warto się pochylić i zastanowić.
Powiem tak: odkąd mam 6D, to 5D III oddaję bez żalu w ręce mojej małżonki i tak sobie focimy w zgodzie i z radością
Andrzej.M. - Czw 12 Wrz, 2013
Jango napisał/a: | Myślałem nad d7100 ale nie ma filtra na matrycy i trochę boję się mory. |
Ciekawe - bez filtra to chyba D800E?
Po mojemu - najlepiej D7000 - dobra nieprzeładowana pikselami matryca, niezbyt wielkie pliki do obróbki, pełna ergonomia. I kupę fajnych szkieł. Albo Pentax K-5II (lub IIs jeśli strach przed morą minął) i wybór szkieł (16-50/2,8 SDM + 50-135/2,8 SDM)plus kilka naleśników na wycieczki piesze.
nienietaktak - Czw 12 Wrz, 2013
Jak katarynka. Dostajesz pieniądze za kryptoreklamę czy co?
hijax_pl - Czw 12 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ciekawe - bez filtra to chyba D800E? | D7100 też.
Jango - Czw 12 Wrz, 2013
Problem w tym że pół wiaderka dobrych szkieł raczej odpada. Za 3 tyg lecę na wulkan przy równiku na co najmniej miesiąc. W nosie kurz w buzi kurz i potężna wilgoć. Z tego powodu wolałbym szkieł nie zmieniać w takich warunkach - ewentualne czyszczenie też raczej odpada. Samo noszenie kilku szkiełek też będzie uciążliwe. I tu jestem w kropce, a czas ucieka.
Hmmm, to może dwa uszczelnione K-50? Na jednym 16-50 na drugim 50-135 ?
Mógł by być jeszcze K-5 z 18-135WR - ale i ciemniej i optycznie słabiej.
Do obu szkieł filtry slim dobrej jakości też warto mieć w takich warunkach . Choć na powłokach SMC jest powłoka HD (przeciwzabrudzeniowa) - to jednak lepiej wyczyścić filtr. Jak się zarysuje można wyrzucić.
krisv740 - Czw 12 Wrz, 2013
a może K-5 i K-5II....
a może wszystkie Pentax'y z oferty...
chyba doszliśmy do granicy absurdu...
Jango - Czw 12 Wrz, 2013
A może d800 i obiektyw nikkor 24-85 f/2,8-4 cenowo dalej w granicach 12k.
Irex - Czw 12 Wrz, 2013
Jango napisał/a: | A może d800 i obiektyw nikkor 24-85 f/2,8-4 cenowo dalej w granicach 12k. |
Nie kombinuj, tylko idz za pierwszym wyborem, D600+N24-70/2.8.
Pamietaj, ze im dluzej bedziesz tu siedzial, tym wiekszy bedziesz mial metlik.
Jesli usuplasz wiecej kasy i starczy na D800, to bedziesz skakal do gory ze szczescia.
Pozdrawiam
nienietaktak - Czw 12 Wrz, 2013
Irex ma rację.
Sunders - Czw 12 Wrz, 2013
nienietaktak napisał/a: | Irex ma rację. |
Też mi się tak wydaje
krisv740 napisał/a: | chyba doszliśmy do granicy absurdu... |
Taa na pewno - ja bym zabrał dwa aparaty żeby szkłami nie mieszać , normalnie jeden leży drugi mam ze sobą . który - to zależy od sytuacji. Zresztą niech tam może być np. K-30 i K-50 , żeby się trochę różniły (K-30 ma odrobinę lepsze filmowanie)
Cytat: | cenowo dalej w granicach 12k. | Jano - nie o cenę chodzi ale że będziesz miał albo krótko albo kiepsko. Może trochę przesadziłem z tym kiepsko, ale krótsze zoomy z reguły dają lepszy obrazek niż ich "wydłużeni" kuzyni. Jak już jeden - to daj choć 24-120/4 - będzie i dłużej i taniej. Ale najpierw wypróbuj ten zestaw czy ci będzie pasował. Lekko nie będzie - ale cóż FF...
Można też spróbować z jednym K-5 II i np. 17-70/4 SDM - to odpowiednik 26-105 na FF.
A może rzeczywiście ten D800 - w końcu ma całkiem fajną możliwość fotografowania częścią obrazka - wtedy masz obiektyw koniec o połowę dłuższy , z takiego 120mm robi się już 180... Taak, to chyba to!
Masz dylemat - życzę dobrego rozwiązania.
Sunders - Czw 12 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | ten D800 - w końcu ma całkiem fajną możliwość fotografowania częścią obrazka - wtedy masz obiektyw koniec o połowę dłuższy , z takiego 120mm robi się już 180... Taak, to chyba to! |
Cuda Panie, cuda...
kozidron - Czw 12 Wrz, 2013
Sunders napisał/a: | Cuda Panie, cuda... |
to forum jednak reformuje nawet najtwardszych
bravo AndrzejM.Makuch
007areka - Czw 12 Wrz, 2013
...tylko nie d800... i zbyt drogi, ... koniecznie musi byc lustro?? no i 24-70 -bedzie co niesc na ten wulkan
kozidron - Czw 12 Wrz, 2013
Jango napisał/a: | Problem w tym że pół wiaderka dobrych szkieł raczej odpada. Za 3 tyg lecę na wulkan przy równiku na co najmniej miesiąc. W nosie kurz w buzi kurz i potężna wilgoć. Z tego powodu wolałbym szkieł nie zmieniać w takich warunkach - ewentualne czyszczenie też raczej odpada. Samo noszenie kilku szkiełek też będzie uciążliwe. I tu jestem w kropce, a czas ucieka. |
a tu by właśnie pentax byłby dobrym wyborem, lekki i uszczelniony, tylko szkoda że szkła wr są akurat ciemne (poza nielicznym dłuższym wyjatkiem) ale nawet te nieuszczelnione są solidne i po powrocie i czyszczeniu będą długo słuzyć. W takich warunkach akurat K5 swietnie by się sprawdził.
Andrzej.M. - Pią 13 Wrz, 2013
kozidron napisał/a: | szkoda że szkła wr są akurat ciemne (poza nielicznym dłuższym wyjatkiem) |
Gwiazdki akurat wszystkie są uszczelnione "z definicji". Stąd nawet się nie pisze WR.
[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 16:50 ]
I oczywiście wszystkie "Limitedy". Gwiazdki - czyli oznaczone znaczkiem * przy nazwie wodo i pyłoszczelne są jedynie w serii DA. Jak ten: Pentax smc DA* 16-50 mm f/2.8 AL ED IF SDM Aparat K-5 z nim waży ok. 1250g. K-50 jest troszkę lżejszy. No i K-50 można kupić np: biały , czerwony... (a na zamówienie dowolny! )
[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 17:17 ]
I jeszcze jedno - można też do K-5 wziąć Pentax smc DA 17-70 mm f/4.0 AL [IF] SDM - trochę ciemniejsze szkło , dobre optycznie, szybkie i ciche. Uszczelniony - mimo że nie ma ani gwiazdki ani WR na obudowie.
[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 17:30 ]
Jak ma być lżej - to 17-70 jednak te 100g mniej waży,
Jak do drugiego korpusu Pentax smc DA* 50-135 mm f/2.8 ED IF SDM - ważący tyle co 16-50 albo kilogramowy smc DA* 60-250 mm f/4.0 ED [IF] SDM czyli ważący tyle co body D800 ! Ale za to zakres - spory!
Jka tak posumować - to dwa pentaxy z obiektywami nawet dość jak na tę markę ciężkimi - będą ważyć niewiele więcej niż Nikon z 24-70/2,8 .
Moim zdaniem - wybierając się daleko i na długo - warto mieć drugi aparat. (i kilka baterii).
[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 17:35 ]
P.S. jedna uwaga do takiej wyprawy - moim zdaniem może być cenna - K-30 i K-50 można używając adaptera zasilać bateriami AA ! Dobre wyjście gdy w gniazdku nie ma prądu , albo i gniazdka.
muzyk - Sob 14 Wrz, 2013
Irex napisał/a: | Nie kombinuj, tylko idz za pierwszym wyborem, D600+N24-70/2.8. |
Popieram.
Sunders napisał/a: | Cuda Panie, cuda... |
uj i to na kiju!
Jango - Wto 17 Wrz, 2013
Oj jak życie weryfikuje nasze możliwości. Chyba nici z obiektywu 24-28 f/2,8 – środki potrzebne jednak na wyjazd…
Wiem, że zawracam d…, ale co powiecie na alternatywę D600 +stałka nikkor AF-S 50mm 1,8G oraz mały zumik do krajobrazów nikkor 18-35 f/3,5-4,5G ED. Razem zamknie się w 3300PLN ale będzie trzeba wymieniać i troszczyć cię o czystość matrycy na wycieczce. Chyba jestem zmuszony iść w tym kierunku. Ma ktoś może takie szkła lub inne propozycje. Może też przy stałce nauczę się czegoś więcej.
Ponadto z 50mm na DX można zrobić 75mm a zdjęcie i tak będzie rozdzielczości ponda 10Mpix.
Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
Usjwo - Sro 18 Wrz, 2013
Jango napisał/a: | D600 +stałka nikkor AF-S 50mm 1,8G oraz mały zumik do krajobrazów nikkor 18-35 f/3,5-4,5G ED. Razem zamknie się w 3300PLN |
Jakbs mial wiecej takich zestawow, to ja bym tez kupil
mozer - Sro 18 Wrz, 2013
Usjwo, Ja biorę dwa!
muzyk - Sro 18 Wrz, 2013
Jango napisał/a: | ale co powiecie na alternatywę D600 +stałka nikkor AF-S 50mm 1,8G |
No i taki zestaw Ci wystarczy do 90% fotografii.
Chyba, że chcesz tele w miejscach, gdzie zoom nożny nie da radę, a i perspektywę chciałoby się inną.
Jeśli do tego ten zoom 18-35 - to powinno być aż nadto.
Nie zapominaj, że 50 mm to na ... pełnej klatce, a więc całkiem przyjemnie uniwersalna stałka.
Sunders - Sro 18 Wrz, 2013
Jango napisał/a: | Oj jak życie weryfikuje nasze możliwości. Chyba nici z obiektywu 24-28 f/2,8 – środki potrzebne jednak na wyjazd… |
To jaki jest aktualny budżet?
Jango - Sro 18 Wrz, 2013
W chwili obecnej to około 10tys czyli 6tys za body i reszta na szkła. Te dwa wcześniej wymienione to koszt około 3300.
Myślałem o innych – od 2 dni siedzę w necie, ale albo winietują na pełnej klatce + pełna dziura, albo za ciemne. Ponoć ta 50tka jest całkiem przyjemna no i płytką głębie ostrości da jeśli będzie trzeba. Testów zumika 18-35 brak.
Sunders - Sro 18 Wrz, 2013
Jango napisał/a: | 10tys czyli 6tys za body i reszta na szkła |
IMO rozważ czy FF jest Ci niezbędny? Jeśli uznasz, że tak to budżet masz obecnie w sam raz na nowy zestaw Canon 6D z obiektywem Canon 24-105mm f/4 L IS USM lub na nowego Canona 6D z używanym obiektywem Canon 24-70/2,8L USM/wersja I/. Jeśli nie rozważ Nikona D7100 lub Pentaxa K-5 IIs.
tkosiada - Wto 01 Paź, 2013
na taką wycieczke to wybrałbym
6D+24-105+ 2 lub 3 akumulatory
dobry polarek i 4 karty 8GB, o
Andrzej.M. - Sro 02 Paź, 2013
Jango napisał/a: | co powiecie na alternatywę D600 +stałka nikkor AF-S 50mm 1,8G oraz mały zumik do krajobrazów nikkor 18-35 f/3,5-4,5G ED. Razem zamknie się w 3300PLN |
To D600 gdzieś dają za darmo???
A poważnie - pomyśl nad Pentaxem K-5II i stosownym obiektywem .
Albo bierz D600 z 24-120/4 - poręcznie i nie trzeba zmieniać optyki. I znacznie taniej i lżej niż z 24-70/2,8.
|
|